Taya lemezjátszó DP-510


Taya lemezjátszó DP-510

Mo-on az elsõ DD lemezjátszó volt, amit sokan megvettek. Az Orion nagytorony bolti példányaihoz ezt lehetett megvásárolni.

És még ma is működik természetesen ha valaki vigyázott rá.
Nagyon strapabíró és szerintem ahoz képest hogy mien öreg nagyon jó minőséget tud produkálni. Természetesen egy jó pick-up-al.

még ma is sokat használom, bár épp tűt keresek hozzá, nemtudom lehet e még szerezni. digitalizálom be gépre a lemezeim és félek hogy a végére tű kellene. minden lemezt a lenco tisztítóval együtt hallgatok mert azér már porosak, de így nincs velük gond. ha valaki tud tűt írjon a bokorben@gmail.com címre. előre is köszi.

A wesselényi utcában a SINI- nél lehet kapni tűket.

hát... tudtommal ugyanolyan tű kell hozzá, mint akár a technicshez is, nekem legalábbis kompatibilis, de ez szerintem szabvány.

tűt,pick up-ot Budapesten többek között a Zaj Stúdióban is lehet venni. Kb.6-8-ezertől felfelé. (www.zaj.hu) Én még discoztam ilyen lemezjátszóval, mivel nem volt pénzem Technicsre. Nagyon jó, kezdő Dj-k használták.

Sziasztok!

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de valaki meg tudná mondani, hogy egy TAYA DP-510-et, illetve egy Harman/kardon AVR-132-t hogy lehetne összekötni?

Kiss Béla lászló képe

Üdv, mivel az említett típus nem rendelkezik mágneses (és semmilyen más,-) hangszedő bemenettel, és RIAA-korrektorral, így közvetlenül sehogy, csak külső előerősítő közbeiktatásával. Ilyent ugyan lehet készen kapni, viszonylag drágán, és nagyon vacak minőségben.Ennek a korrektornak a kimenetét kell valamelyik nagyszintű (aux,vcr,stb) bemenethez csatlakoztatni. Ilyent csináltatni a legcélszerűbb, és olcsóbb, nekem asszem van még valahol általam készített ilyen cuccom, ebben tudok neked segíteni, ha írsz a blab@freemail.hu-ra. Sajnos ma már szinte minden készülékről lehagyják a PHONO-bemenetet.

leguan képe

1980 novemberében vásároltam 7.560.- forintért. Néhány  év után a karliftezést szolgáló acéllemezke eltörött. Mivel helyettesítsem? Fiamnak volt egy primitív, 8-10 centis, egybeöntött műanyag, kétfedelű játékrepülője. Levágtam az egyik szárnyfedelet, és betettem az acéllapocska helyett. Azóta is hibátlanul működik. A magyar fröccsöntő kisiparos kenterbe vágta a japán ipart...

Vállalom a taya  lemezjátszó lábainak gyári állapottal megegyező minőségű felújjításaát  (persze ha megvan a belső gumiharang illetve a rugók és a műanyag talp)  . Legyártattam hozzá a gumisütő szerszámot . 2000/4 db láb

teslaeltos képe

Nekem is van két ilyen "varrógépem" az egyik teljesen jó a mai napig használatban van, a másik lomtalanításkor kiabált rám hogy vigyem haza.

Jelenleg szépen elcsomagolva van alkatrészként.

Én Ortofon Concorde Pro-t használok hozzá már hosszú évek óta ami nem olcsó mulatság de profi cucc, még discozásom idejéből maradt meg.

Lábnak legyártattam hozzá 4db réz kúpot

De örülök neki hogy meg tudod csinálni

A hirdetések  között megtalálod a javítás utáni  képeket  !

én egyszerűen megragasztottam őket a szakadásnál FBS ragasztóval.Ennek legalább 5 éve.Azóta is tökéletesen funkcionálnak.

Üdv Rostagy!

Ha  időben  ragasztotad akkor még pár évet kibír----t .De szinte biztos hogy ha ezt  a  külső gumiharangot   megmozgatod akkor  98% hogy széthullik . Ugyanúgy feléli a gumi a saját anyagát, mint a hangszóró habszéle  (ha jól számolom 25-27 év).Kivéve ha az egészet átkented FBS el ,akkor pedig igen " szép "lehet . Viszont én új külső haragot gyártatok  le  hozzájuk  ,és elárulom a ragasztó sem mindegy ami a gumihoz és a műanyag talphoz  hozzáköt  . Az FBS sem köt hozzá a gumihoz  tökéletesen .Konzerváláshoz talán  az az anyag lenne megfelelő amivel bekenik a fémeket  hogy a gumi a vulkanizáláskor hozzá kössön  .Szerintem maradjunk annyiban hogy én ajánlom a legtökéletesebb megoldást  ,ami a gyárival 99%ban megegyezik.A hozzá való gumi sütő szerszám legyártása sem volt egyszerű feladat  igen bonyolult   a szerszám kialakítása  .  Majd ha a te géped lába is széthullik,akkor majd meglátod a külső gumiharang belső kialakítását.Van egy másik megoldás a lábak pótlására amit egy fórumtársunk is csinált  a fémkúpok .Csak hát ez a lemezjátszó  ezek a "rugós " rábak nélkül  abszolult nem lesz csillapítva .Amúgy is igen érzékeny volt az elhelyezésre .

Üdv Zsolt

Sziasztok !

Most olvasom  hogy másnak is probléma  hogy széthullott  a Taya DP 510 lemezjátszó lába . Nekem  ("patkopeti " ) Zsolt javitotta meg . Mondhatom tökéletes gyári állapotú lett, köszönet érte .Ha valakinek  ilyen problémája  van keresétek meg bizalommal ,újabb 20 évet kibír megint. Profi munka ,bátran ajánlom  !

Üdv !

 

Lenne nekem is egy iylen Taya Dp 510 es problémám lábbakkal kapcsoltban, vállalsz még ilyen felújításokat ?

Előre is köszönettel !

Szia !

Igen  válalom .   patesz71@freemail.hu keress

Üdv Zsolt

Szia!

 

Igen, tudom, hogy nagyon régi a bejegyzés, de hátha... Foglalkozol mág a javítással?

Köszönöm előre is.

Üdv: Imre

Ritka szerncsém volt, mert ahogy szerztem egy Taya játszót, és a széthullott lábak miatti anyázás közben begépeltem a googliba a Taya dp510-et, rögtön ide irányított.

Megrendeltem, vagyis elküldtem a maradványokat, és szép új "tappancsokat" kaptam vissza. Nagyon jók lettek a lábak tényleg!

 

Már csak a kimeneti vezetéket kell átalakínom rca-ra. Át szertném forrasztani belül a csatalkozásnál. Tudja valaki hogyan jönnek sorba a csatalkozáso pontok??

Ja és kaptam már jó tippeket, hogy milyen tűre cseréljek, de több száj többet mond, ha segítenétek nekem, hogy mire cseréljem a gyári szedőt (aminek nem tudom a beállításait), és hol vegyem meg, akkor azt nagyon megköszönném:)

teslaeltos képe

Üdv. sorstárs!

 

Én ezeket használtam(om) igaz nem olcsó 16-20000.- közötti az ára de megéri!!

Ezzel kezdtem discózni és azóta negvan csak tűt vettem hozzá!

ortofon_concorde_pro.jpg

Ortofon Concorde.jpg

images_0.jpg

 

Itt a tű:

pro s.jpg

Szerbusz!
Nagyon csini kis hangszedő:)
Grat érte:)

teslaeltos képe

Az Ortofon érdeme!!!

NGA képe

Nekem ez van, Concorde 30 - ez még az eredeti nem diszkós concorde, hanem a HIFI változat. Más egy kicsit, mivel ezzel nem szabad szkreccselni. Mint látni az SME 3009-es karban túl könnyű, igy forrasztóón tuningot kapott :-)

 

Egyébként a jó öreg Ortofon VMS30 MKII-őt használom.

 

teslaeltos képe

Állítólag úgy készítik ezeket a tűket hogy hamarabb tönkremenjen mint maga a lemez, de bevallom őszíntén én nem sikáltam csak hátrahúztam  ill visszapörgettem arra a szakaszra amire kellett.

 

Gábor!

A hangkar hátsó súlyán nem tudsz állítani, mert én mikor megvettem akkor a Technics-et és később a Taya-t is belőttem erre a hangszedőre.

NGA képe

Nem, koppan a súly, és még mindig nehezebb. Elméletileg létezik valami rátét súly ezekre.

teslaeltos képe

Nézd meg a képeimet felűlről a másodiknál a fogantyúnál van egy gyűrű ami fémből van!!!

A képeden az hiányzik!!!!

Én le tudtam pattintani a hangszedőről.

Ha kell még a bekötési sorrend, küldhetek fotót. Hangszedő ügyben pedig az ortofon dj-E-t ajánlom. Üdv:Atis.

Sziasztok, nem rég szereztem egy Taya lejátszót, de sajnos nincsenek meg a lábai, ha van valakinek bontva írjon, megvenném!

rákos zsolt képe

ahimotu Helló! Feltétlen ragaszkodsz az eredeti lábakhoz ?

Nekem a masszív,gumis boltban kapható tömör gumilábak jól beváltak .

Az eredetiek sem csillapíthattak nagyon rezgéseket .Pláne ha nagyon régiek.Viszont, hogy valami rezgéscsillapítás is legyen a dologban vágd ezeket a lábakat keresztben  ketté és tenyél be közé polifóm anyagot (nekem ilyen kék színben van itthon-> kemping cucc)és ragaszd össze ezeket óvatosan  pálmatex- el!De elképzelhető, hogy feloldhatja az anyagát akkor két oldalas ragasztót kell használni ami magában is puha,szivacsos  tehát ezekből is kivitelezhető a két láb fél összekötése,késöbb ezek a fehér csíkok lefesthetők fekete filccel/festékkel stb!

Előre elnézésed kérem  a hozzászólásomért (és nem azért mert nekem ez is eladó )nem akarlak megbántani . Ha valaki vette a fáradságot és legyártatta a megfelelő szerszámot ,hogy a gyárival megegyező  láb alkatrészt csináltasson csak azért ,mert gyerekként mindig írígy volt egy ilyen lemezjátszóért . Az is igaz ma már nem használom ,sokkal komolyabb van . Erre  jösz , és megint még egyszer elnézésed ,de  barmolással ..... Ha a gyári láb nem csillapít (aminek rugó és gumikúp van a belsejében ) ,akkor a tömör gumiláb az hogyan csillapít ?A polifom még annyira sem képes mint az eredeti . Hogy ezt mire alapozom  annak idején próbálkoztam a Nad 5120 as  rugóiba tenni csillapításként szivacsot , még azt is meg lehetett hallani  ha a csak hozzá értem a vázához vagy a kapcsolóhoz . Pedig azt tudjuk hogy a nad abszolúlt nem érzékeny ilyenekre .Nekem mindegy ki hogyan teszi tönkre illetve az eredetitől eltérővé a gépét . De maradjunk annyiban hogy úgy ahogy te javasoltad  soha nem lesz gyári , és ezt a gyűjtők  nagyon tudják értékelni .Ez kb olyan megoldás mint a  karambolos autó kigittelése (nem látszik  és már jó is )Különben megkeresett a kolléga hogy van e  hozzá  alkatrészem és én javasoltam a bontott   lábak keresését .

 

rákos zsolt képe

ahimotu Ok! Szerintem az nem barmolás,ha masszív és erős gumi lábakat teszel alá, ebben az esetben máshogy kéne megoldani a csillapítást.

Eddig nem olvastam sehol,hogy itt mindent az eredeti állapotában kéne visszaállítani .Nemrég "kondicseréztünk" egy másik beírásban Pl: eredeti 30 éves kondik cseréjére is gondolsz?"eredetire csere" címszó alatt,mert az már kissé rizikósab ügy.

Azt megértem ,hogy az Old timereknél minden alkatrész eredeti,de ott sok esetben 5-60 millió Ft a tét és elég komoly üzletág lett belőle.De itt, ebben az esetben?Vannak bizonyos alkatrész beszerzési nehézségek ma már,de ebben nincs akkora pénz, magyarul nem minden Japán, Német stb eredeti  alkatrész  beszerezhető már.Az utángyártott STK ic kivételével esetleg.Szerintem az a cél ,hogy működjön a cuccos.Mivel használni szeretnénk az éppen beszerzett termékünket .A NAD 5120 meg van nekem itthon én csak rezgésjelzőnek hívom, arra nagyon jó.

oldtimer képe

Én is vettem egy Taya DP-510-es lemezjátszót, ám az eredeti hagszedő helyett volt benne átmenetileg egy AKAI AP-100C hangszedője, majd Ortofon FF15-ös (1250Ft-ért) és utána került bele a mostani, egy Ortofon WMS30 MkII amihez asszem még tű is van a "szomszédban", a Bajcsy Zs. úton. Persze nem újpesten.

 

Azóta is kivállóan szuperál, igaz vigyázom is rá!

2009 októberig (a költözésig) még az eredeti hullámpapír doboz is megvolt, hungarocellel bélelve. Abban is szállítottam át 3 utcasarokkal arrébb - kézben.

A gumilábak is jók még.

üdv.: oldtimer

Sziasztok!

Nekem is van egy ilyen csodaszép készülékem. Szerencsére, olyannyira új állapotban van, hogy még a "szaga" is új. Tökéletesen működik, egy dolgot leszámítva, a az S kart leengedő (mint ha olajmechanika lenne?) szerkezet nem emelkedik ki teljesen feltolt állapotban és így nem emeli fel az S kart sem rendesen. Mint ha az idő folyamán álltában elment volna a kis emelő szerkezetből az erő és már emel, csak nem annyit amennyit kell. Rugó van ebben, vagy hogyan javítható? MEREK hozzányúlni, magam szeretném kézbe venni. Illetve, véleményekre is kíváncsi vagyok: Van egy Pioneer PL-6-osom is, az is totál új állapotban természetese mindegyi keredeti haszálatlan tűvel és hangszedővel nem Ortofonnal. A Pioneer az abszolút üzemképes, nem mint ha ez a kis karleeresztő hibával nem volna az. És apropó!! Emlékeztek még, a 33-as lemez az HIFI céloknál 33, 1/3-ad ! A Pioneer PL6-os az alu tányérba mart (alul) sok sok apró visszaverő bordával "számolja" meg ezt a 33, 1/3-ot, de ezen a TAYA-n van 2 db finomszabályozó sebességhez. Hol az igazság? Egy EMI hanglemezgyár hanglemez vágója lehet hogy nem tartotta a 33, 1/3-ot és ezért finomszabályozásra szorul amit mi füllel kihallunk?? Ha nem, ezeknek a két tekerő potmétereknek melyik végállásban kell "nullán" lenni ? Bal vagy jobb tekerésben ? Érdekes kérdés szerintem... amit a magam huszonakárhány évével aligha tudhatok. De igyekszem tanulni ! Segítetek. Köszönöm!

Ja, természetesen a kérdés!! :-) Melyik a jobb? A Pioneer PL6 vagy ez a TAYA ? Mert azért egy modern szobába ma két lemezjátszó a magam huszonévével nem igazán fér meg a DVD-s cuccok között :-) Csak egy maradhat :-) :-) Tudom, TAYA tulajdonosok révén úgyis azt mondjátok a TAYA maradjon. De jó lenne ha valaki független szemmel tudna erre válaszolni, aki műszakilag "látja" a PL-6-os és a TAYA közötti különbséget, előnyöket vagy hátrányokat. Mindkettő üzembiztos, szinte soha nem használt agyonkímélt darab.

Olvastam, hogy patkópeti javít taya lemezjátszó lábakat. Még most is javít? Hol érem el?

Üdv, bartham

Szia !

Fentebb megtalálod az elérhetőségem .

lemezjátszó


Audio lemezjátszó
Ismeretlen évjárat
Szovjet lemezjátszós rádió
Ismeretlen évjárat
Tesla lemezjátszó
Ismeretlen évjárat