Terta telefon CB 667


Forrás: 
kiki73
Terta telefon CB 667

CB667-es TERTA (Telefongyár) telefon.
1967-es gyártmány. Az első széria egyike. Egy sosem használt darab, csak a kép kedvéért vettem ki a dobozából.
Műanyag alaplemezén még egy felirat díszeleg: EXPORTED BY BUDAVOX.

Hello! Mi ez a vaker a "Citizen Band"-del? Mi ez egy karóra? :)
A CB-rendszer az angol (Central Battery, vagy Common Battery) rövidítésből származik és azt jelenti, hogy a készülék, a telefonközpoban felállított telepből kapja az áramot. A közös-, vagy központitelep (CB)rendszerű készülékekkel szemben, a helyitelep rendszerű készülékek (LB = Local Battery)(induktorhívású)közelébe volt helyezve 2 db 1.5V-os telep, amely a mikrofon táplálására szolgált :) Üdv.: zsolt

kiki73 képe

Zsolt!

Kösz' az okítást! A Postamúzeum honlapján utána néztem, és valóban ezt jelenti a "CB" rövidítés. Ellenben mentségemre szóljon, hogy ezt az infót én is csak kaptam.
Javítom, és felesleges részt törlöm.
Kösz'!

Pityu

Bocs, talán inkább CB 666, ez a 667 elődje volt, kb 10 hónapig gyártották csak szürkében, és bár kívülről nagyjából megegyezett a 667-el, de belül egységdobozos volt, mint a CB555-ös.

Szép emlékeket ébreszt bennem ez a készülék. Ugyanilyennel telefonáltam gyerekként és kamaszként, sőt,  szinte a rendszerváltásig. Gondolom nem eladó...

Feltettem egy 666-ost kinyitva, ezen nem látni a cimkét. Ha CB667-es, akkor rengeteg van belőle, ha a kis cimkére CB666 van írva, akkor nagyon ritka szerkentyű.

kiki73 képe

Szia!

 

Ez CB667-es készülék. :)

 

Alaplapján ezek az adatok szerepelnek:

Data: 67 06

Serial No.: 301727

 

A Telefongyár felirat mellett ott van még a Budavox emblémája is. Fix bekötésű hálózati csatlakozója van, nem a kerek, három pólusú villásdugó.

 

Pityu

Akkor ezt valószínűleg valami közvetlen (BM, HM, Párt, Bíróság) vonalra gyártották, mert a Posta nem vásárolt csak oldható, kihúzható villásdugóval. Sőt, a 667-es időkben még a konnektor is megfelelő, szín szerinti volt, piros, fekete, sárga stb.

Terta


telefon


Colibri telefon
Ismeretlen évjárat
Ericofon telefon
Találat: 2
Ericsson GH 198 telefon
Ismeretlen évjárat
Fali telefon
1910-1919
Kaputelefon
Ismeretlen évjárat
Standard telefon
Találat: 2
Telefon
Találat: 6