Hi-Fi Magazin


Forrás: 
saját
Hi-Fi Magazin

Az első szám 1979 őszéről. 1986 őszéig évente három száma jelent meg. Magas színvonalon szolgálta az "audiofilek" mindenféle igényeit. Felejthetetlenek a megjelent viták és "vaktesztek" az LP kontra CD vitában.

Talán túlzás nélkül állíthatom, hogy a hazai sajtótörténet egyik legérdekesebb darabja volt. Gondoljunk pl. a magazin hangvételére: oldott, szellemes, mégsem felületes. A korabeli hazai sjatótermékekere ez nem volt jellemző,
kioktató, komolykodó volt a stílusuk.
És a többi...a cikkek színvonala, a lap tördelése (bizony!).
macilaci

Ez bizony kötelező olvasmány volt. Alig vártam, hogy megjelenjen a következő szám, ami bizony néha csúszott. Kb. a fele kiadvány meg van még mindig, de 2000-ben kiadták cd-n az összs példányt. Ki ne épített volna revox, vagy hfm1 előerősítőt, netán quad405-öt?

Emlékszem elsős középiskolás voltam amikor hallottuk hogy lesz ilyen de későn mentünk azt mondta a kis ujságos lány hogy nincs már, aztán amikor szomorúan áldogáltunk a bódé előtt odaszólt , nagyon szeretnétek ?
Mondtam nagyon , erre elővette és mondta hogy el eltt téve tulajdonképpen, de még nem jöttek érte és hogy cak ezt az egyet kapta.
Azon a szombaton elvittem a lányt az Eötvös klubba és ott tudta meg hogy csak 15 vagyok pedig ő kb 21-nek gondolt :-)
Mindenesetre két kellemes dolgot is jelent nekem ez a sajtó termék az első Hifi érzést és az első sikert lányoknél :-)

SAnyi..

NGA képe

http://www.hazimoziklub.hu/hc_cikk.php?cikk_id=24

Múltidézés - Darvas László a Hifi Magazinról
Beszélgetés az egykori magazin volt szerkesztőjével

A honlapon már eddig is egy külön menüpont foglalkozott az 1979-1992 között megjelenő, mára legendássá vált Hifi Magazinnal. Most viszont a leghitelesebb forrásból származó információkkal tudok szolgálni a honlap látogatóinak: sikerült egy beszélgetést összehozni Darvas Lászlóval a magazin volt szerkesztőjével. Remélem a cikk olvasói elnézőek lesznek a riport esetleges hiányosságaival szemben, hiszen itt és most megfordultak a szerepkörök: a lelkes, de képzetlen amatőr a riporter, és a több évtizedes újságírói szakmai múlttal rendelkező profi a riportalany.

- Kezdjük a beszélgetést a Magazin történetének a végén: az 1992/3-as szám volt a Hifi Magazin legutolsó száma. Ennek a számnak a szerkesztői jegyzetében röviden ír róla, hogy a megváltozott körülmények miatt nem tudják tovább életben tartani a lapot. De valójában mennyire volt szükségszerű a Magazin megszűnése?

A magazint tulajdonképpen az állami nagyvállalatok - Ravill, Ramovill, Elekromodul, és sorolhatnám az összest - tartották el, amelyek '92 körül mint egy kártyavár összedőltek. Ez, amíg működött, addig borzasztó előnyös dolog volt, mert ők nem kértek cserébe semmit. A hifi magazinokat világszerte a kiskereskedelem - és általában a szakkereskedők - tartják el, és azok nagyon megkérik az árát: az ember nem lehet független. Nekünk nem volt ilyen problémánk. Az utolsó pár évben voltak ugyan kiskereskedelmi hirdetéseink is, de nem abból éltünk.

A vállalatok összedőlésekor tehát én egyrészt nagyon jól megéreztem, hogy itt van a baj, másik oldalról viszont rájöttem arra, hogy már feleslegesek is vagyunk.

Valójában az egész magazin egy hiánygazdaságra volt kitalálva, tehát "ott hifi, ahol nincs hifi". Akkor, amikor a rendszerváltás után bejött az egész világpiac, kiderült, hogy ezt mi nem tudjuk bevizsgálni, teljes mértékben meghaladja az erőnket. Már akkor én éreztem, hogy vége van az én jogosítványomnak.

Aztán később persze kiderült, hogy a kereskedők erejét is meghaladja: először összevesztek azon, hogy ki mindenkit akarnak képviselni, és amikor kiderült, hogy mit jelent valakit képviselni - egész termékcsaládokat, tartalék alkatrészeket behozni, szervizt kiépíteni - akkor utána 2-3 év múlva mindenki visszaadta a jogosítványát. Az egyik pillanatban még itt volt az egész világpiac, és három évvel később már megint alig-alig volt valami, ha itt akarta az ember megvenni. Más kérdés, hogy ma már újra mindent meg lehet venni.

A többi a linken olvasható

Elolvastam, nem lettem tőle vidámabb. Azért örülök, hogy Darvas úr megtalálta a helyét az új világban. Épp a minap emlegettem, vajon mi lehet vele és kollégáival, pld. Solymos úrral. Egyedül Szekám Pálról tudok mindent:) Noha semmi olyat nem irt, amit ne tudtam volna, mégis szomorúság költözött belém olvasva a cikket. Na megyek mert mindjárt kész a 128 kbytes MP-3 super low quality torrent letöltésem :( De mit tehetek, ez van, ezt kell szeretni, erre futja...

Pár éve a HVG-ben megjelent egy olvasó levele. Egyebek között ezt íta: "A Hi-FI régebben azt jelentette, hogy Gundel, ma azt jelenti, hogy Mc Donald's".

Zseniális, és sajnos mélyen igaz.

Egyébként a legutolsó lapszámban éppen arról ír, hogy milyen nevetséges az, hogy a QUADRAL forgalmazója azzal fenyegetőzik, hogy nem hirdet többet a lapban, mert lehúzták az egyik hangfaltípust.

És most egy kis érdekesség...

88-as tények könyve szerint a Hifi Magazint/Mozaik egy egy számát 70.000 (!!!) példányban adták ki. (Hogy ez mind el is fogyott azt nem tudni.)90-es évek végén csináltak egy felmérést, ami szerint az akkori Hifi Piac és a Sztereo Magazin három-négyezres példányszámban fogytak.

Hi-Fi


Hi-fi torony
Találat: 2
HI-FI torony
Ismeretlen évjárat
Magazin


Chip magazin
Találat: 2
Delta magazin
Találat: 4
Ludas Magazin
Találat: 3
Micky magazin
Találat: 2
Mozaik magazin
Találat: 4