Melodzsia lemezjátszó barna


Forrás: 
Saját Csányi Tibor gyűjteménye
Melodzsia lemezjátszó barna

Nem tudom ki hogy van vele, de én egyáltalán nem bánom hogy a fizikai hangrögzítés korszaka lezárult, illetve kihalófélben van. Oké rendben van, sokan visszasírják a bakelit dinamikáját mély telt szép basszusait. De ki sírja vissza a kazetták alapzaját, a metál kazettáktól gyorsan kopó kombinált fejeket? Hogy mást ne mondjak: kb 3 éve megbízásból volt nálam digitalizálás céljából az István a Király rockoperának a díszdobozos változata. Originál új volt én bontottam ki a csomagolásából. Akai lemezforgató karbonfíber egyenes karral, vadi új Ortofon hangszedő amivel a lemezt lejátszottam. Feltettem, és nem akartam hinni a fülemnek! Az első szám kb 10 másodpercénél egy nagyon erős durva kattanás! Azonnal leállítottam, visszaraktam újra ugyanott ugyanaz a kattanás. Emberek! Hát ezt sírjuk vissza? Ezeket a durva hibákat? Akárki akármit is mond én szeretem hallgatni a digitális zenét. Nem zenész vagyok, nem vájtfülű, hanem zenekedvelő. Nem mondom, az mp3 ak között is van hibás, sérül tvagy rossz minőségű darab. Kérem ott a "Delete" gomb és keresni kell helyette egy másik felvételt ami hibátlan...!

"Azonnal leállítottam, visszaraktam újra ugyanott ugyanaz a kattanás."

 

Egyszer volt, hol volt, hol nem volt... még a Lengyel kultúra boltjában vettem egy, aztán még egy Livin Blues LP-t. Az olcsóbb lemezeknél előfordult sajnos hogy valamilyen sérüléssel adták el, vagy pedig a tulajdonosa karcolta meg valahogy.

 

2005-ben "fedeztem fel" hogy van lehetőség megoldani, hogy PC-vel az LP-ből CD lemezt lehet csinálni.

Ekkor jutott eszembe a Livin Blues lemez.

Bejátszottam a PC-re és elmentettem egy WAV fájlba, majd jött az Audacity!

A lemez "B" oldalán 8-10 körön keresztül kattogott a lemez.

Eredetileg!

Az audacityvel azonban a kattanást "kisimítottam". Így a CD-n már nem kattog.

 

De, miért is érdekes ez?

1) Ha bármilyen kattanás, kattogás van, simán ki lehet szedni a számítógépen lévő fájlból

2) Mert bármennyire is szerettem volna, de nem tudtam CD-n megvenni a lemezt. Igaz ez 2005 körüli és utáni élmény, és azóta már lehet kiadták....

 

Kalmopirin

Teljesen megértem a véleményed és nagyjából egyet is értek vele. Az esetek többségében én is digitális zenét hallgatok már több mint 25 éve. Kényelmes, praktikus és olcsó is. Mégis szeretem nagyon az analóg hanglemezt is az összes hibáival együtt. Egy jó rendszerben lejátszva nem csak a mélyek dinamikusabbak, hanem az egész sokkal lélegzőbb, részletgazdagabb, élethűbb. Na persze, ehhez jó minőségűnek kell lenni magának a hanglemeznek is, nem csak a lejátszó rendszernek. Tapasztaltunk már olyat, két jó minőségű, alacsony kimenetű MC hangszedő tesztelésekor, hogy alig hallottunk különbséget ugyanazokon a hanglemezeken. Azután találtunk két "egyforma" Peter Gabriel lemezt, egy nagyon megkímélt, csak néhányszor lejátszott jugoszláv kiadású példányt, és egy elég lestapált, enyhén karcos szovjet kiadást (nem is nagyon mertem feltenni az állapota miatt, erős határeset volt). Így lehet velük egyidőben (A-B) tesztelni.

Az eredmény megdöbbentő volt: a lestrapált orosz LP - nyilván ugyanazon számon - sokkal jobban szólt mint az újszerű állapotó jugó, de nem kicsit, nagyon. (Ahogy a "nagyok" mondják.) Akkora volt a hangminőség különbség (mint dinamika, mint a hallható ferkvenciasáv szempontjából), hogy úgy éreztük, nem is ugyanaz a dal szól. Csodálkoztunk és kissé elszomorodtunk, hogy vajon megéri-e ennyit "küszködni" a hangszedők, lemezjátszók cserélgetésén, amikor az "alapanyagok" vagyis maguk a hanglemezek minősége több nagyságrenddel eltérnek a különböző gyártók termékeinél. A CD lemezeknél is tapasztaltam ilyen eltérést, de az jóval kisebb mértékű, mint az LP-ék esetében.

További kellemes gyűjtögetést, ezekhez a szépségekhez!

 

Teljes mértékben egyetértek..azaz az "alapanyag" cd,bakelit stb minősége nagyon is számít.

Nekem is van ugyanaz az album különféle kiadásokban pl. cd-n és ahogy írod: ég és föld a dinamika,a hangzás,az egész.

De tapasztaltam olyat is hogy az elvileg gyatrább magyar nyomás jobban szólt mint a német vagy holland stb.

lemezjátszó


Audio lemezjátszó
Ismeretlen évjárat
Szovjet lemezjátszós rádió
Ismeretlen évjárat
Tesla lemezjátszó
Ismeretlen évjárat