Seltron Color Computer 200


sz_gep.JPG

Retro számítógépeket gyűjtök, gondoltam megosztom veletek egy-egy kincsem történetét.

 

Minden gyűjtői körben van olyan kuriózum, melynek birtoklása az igazi kincs kategória. Így van ez az általam kedvelt veterán járművek körében is, példának egy magyar tulajdonú Panhard Levassor gépkocsit említenék.

 

 

Nemrég olyan gép jutott a birtokomba, ami ha nem is ilyen kategóriájú, de azért közelíti szerintem. Ez a gép egy Seltron Color Computer 200, ami a "közismertebb" Laser 200 számítógép egyik klónja. Az eredeti gépet 1983-85 között gyártották Hong-Kong szigetén, a Seltron pedig a Mikrovilág 89-es száma alapján osztrák összeszerelésű gép volt.

Az említett cikkben a sárga földig leírják, de ami lényeges: ÖSSZESEN kb. 80 darabot hoztak be az országba, amiből egy példányt sikerült megtalálnom.

 

Emlékszem, amikor még csak ácsingóztam számítógép után (ez nagyjából 87-88 tájára tehető), Gyulán az OFOTÉRT kirakatában jó ideig kellette magát egy ilyen gép, egy C64 és egy CPC 464 társaságában. Jóval olcsóbb volt a két másik gépnél, mégsem vette meg senki. Nem is csodálkozom rajta :-)

Amikor megláttam a gépet, szinte elállt a lélegzetem, nem gondoltam volna, hogy valamikor is ilyen jut a birtokomba. A cimbora, aki velem volt, alig bírta terelni a szót, nehogy vérszemet kapjon az előző tulaj :-D.

 

Állapota meglehetősen jó, csak apróbb karcok vannak rajta, a billentyűzet nincs megkopva, szétszakadva. Tudniillik ugyanis, hogy a ZX Spectrumnál is alkalmazott gumibillentyűzet technikáját alkalmazták, minek következtében a gépelés ezen a gépen is kész rémálom (számomra legalábbis).

 

Memóriája teljes 4KB, bár lehetett kapni hozzá akár 64K-s bővítőt is, illetve fényceruzát, nyomtatót, joystickot, lemezmeghajtót. Basic-je a "szokásos" Microfost Basic, V2.0 jelzésű. A billentyűzeten (és felette) ugyanúgy fel vannak tüntetve parancsok, mint a Spectrumnál, de azzal ellentétben, nem automatikusan "íródnak be" az utasítások egy billentyű lenyomása után, hanem a ctrl billentyű előzetes megnyomásával.

 

 

Azon is meglepődtem, amikor a gépen RCA csatlakozós videokimenetet találtam, nem megszokott egy ilyen kaliberű gép esetén. Mint neve is mutatja, színes, teljes 8 színből áll a készlet, egyébként az alján található egy kapcsoló, amivel fekete-fehér módba kapcsolható át. (Ennek az volt az értelme, hogy fekete-fehér tv-n sokkal jobb volt a kép, ha átkapcsoltuk, mintha színes módban lett volna.)

 

A szétbontás után bebizonyosodott, hogy valami jó eldugott helyen lehetett, ugyanis alig-alig volt benne por és piszok. Legnagyobb hibája - mindössze - a piezzo zümmögő sérülése, ennek egy darabja már a gépben kallódott szétszedéskor, de amikor az alaplapot kiemeltem a gépből, további rész pattant le a rézlemezről. Most nincs hangja, mert nem volt elfekvőben hozzá alkatrész. De hát ez legyen a legnagyobb baja :-D.

 

Processzora egyébként a Zilog Z80 NEC D780C-1 jelű klónja, 3.58 MHz-en pöntyög, ha hiszitek, ha nem, a gép co-processzort is tartalmaz, ez egy Motorola 6847 típusú video processzor.

Netes keresgélésem során több, a géppel foglalkozó oldalra bukkantam, ízelítőül kettő: old-computers.com vz200.org

 

Így érkezett (klikkre galéria nyílik :-D)

Végül egy pár videó a gépről:

http://www.youtube.com/watch?v=gxcZNLr_TTA
http://www.youtube.com/watch?v=-2HQyle_AC0
http://www.youtube.com/watch?v=NlUwvwW3MoA

Kiss Béla lászló képe

SELTRON= Skála ELekTRON (Áruházlánc), mint importőr,

ADSR= Attack, Decay, Sustain, Release.....:O)

 

 

adsr_ képe

Én ebben a formában használom:

Advanced Digital Sound Records :D (Saját fejlesztés)

 

További gépek: retrocomputer.tux.hu

Kiss Béla lászló képe

Ahaaa...de végülis mindkettő a zenéről szól:O)

adsr_ képe

Egyébként biztos vagy ebben a Skála Elektron formában? Mert a neten sehol nem találtam utalást, ellenben Seltron márkájú termékeket többet is, pl. itt a retronom.hu-n is. Azon pedig amin van ország megjelelölés, ott Germany volt...

Kiss Béla lászló képe

100%-ig nem vagyok biztos, de több helyen olvastam, hallottam.

NGA képe

Idézet:

 

1989. január 13., péntek - Mezőgazdasági kisgépek meghajtásához alkalmas motorok gyártására 286 millió forint alaptőkével magyar-olasz vegyesvállalatot hozott létre az olasz ACME motorgyártó cég, a Magyar Hitelbank Rt. és a Gábor Áron Gépgyár, valamint a Skála Elektron Seltron cég - jelentették be azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Flamenco szállóban pénteken tartottak az alapítók.

Elmondták: az OETL Motorgyártó Rt.-t az olasz ACME, a Magyar
Hitelbank Rt. és a Gábor Áron Gépgyár 30-30 százalékos, a Skála
Elektron Seltron 10 százalékos tőkerészesedéssel alapította.

Seltron


Color


Colorvox
Találat: 3
Colorvox - NDK
Találat: 2