Orion Colorion Extra televízió - CT 451


Forrás: 
Orion prospektus
Orion Colorion Extra televízió - CT 451

Orion CT 451 Colorion Extra televízió

leirás

Ez volt az első színes tv-je az Orionnak ha minden igaz. Megörökölte a tolópotikat a feketefehér Uranustól, illetve a szenzorfiókokat a Sensoriontól. Aztán ez a kétpaneles történet eltartott egy darabig. Csattogós programváltóval jött a Viking, Jácint, Rózsa, Vénusz, Ciklámen. Aztán elkezdtek szenzoros csatornaváltósok meg távirányítósak lenni. Ezek lettek a Mór, Gall. Aztán jöttek a 7 szegmenses kijelzőkkel. Nárcisz, Orchidea, Dália, Liliom, Vénusz Computer. Aztán pontot tettek a történet végére a Capri és Sorrento típusokkal. A különbségek a képcső méretében, a hangolás módjában, a távirányíthatóságban, teletext meglétében keresendők, de volt amibe nagyobb teljesítményű hangot tettek, ilyenkor TDA2006 végfokot és 13 cm-es bolgár vászonperemes hangszórót szereltek be

Ha ez volt az első színes tévéje a gyárnak, az inkább a hetvenes

években lehetett, vagy nem?

"Több internetes és írott forrás szerint az első magyar színes tv a Colorion volt, és 1968-ban kezdték gyártani. Pontosítanom kell az információt, mert színes tévét valóban elkezdtünk gyártani, de bérmunkában, és külföldi alkatrészekből. A 70-es években a vállalat vásárolt a SEL cégtől egy a színes televíziók előállítására alkalmas gyártósort. Ezen indult a Colorion gyártása kis szériában, kezdetben nyugatról importált képcsövekkel. Először a tőkés export kezdődött meg, és érdekes módon az akkortájt létező valutás boltokban már meg lehetett vásárolni a Coloriont. A hazai üzletekbe nagyobb tételben 1975-77 tájékán került."

 

http://lazarbibi.blog.hu/2015/05/23/az_orion_tortenete_ii_resz

A pontosság miatt az "első" értelmezését tisztáznunk kellene.

Tehát:

 

Első színes TV, amit az ORION fejlesztő csapata létre hozott, és az 1966-os ipari vásáron "COLORION" néven bemutatott a nagyközönségnek.   Ebből a készülékből néhány száz drb. készült, és főleg a hazai színes képcsőgyártás fejletlensége miatt nem folytatódhatott a gyártás.

Ezek a készülékek végül is nem kerültek a kereskedelembe, gyári szakik kisérletezésre megkapták.....    (infó:  net)

A készülék teljesen elektroncsőves felépítésű volt.

(személyes szerencsémnek tartom, hogy a kiállításon, 1966 nyarán

láthattam működés közben e készüléket)

 

Első színes TV, amit az ORION kooperációban gyártott, és szinte teljességgel nyugati piacra gyártották, az a Greatz cég (Sell ITT része ?)   Fanrich  ("Zászlós") fantázianevű készüléke volt.

 

http://bs.cyty.com/menschen/e-etzold/archiv/TV/graetz/Faehnrich2441color...

 

A készülék részben csőves, részben tranzisztoros felépítésű, de integrált áramköröket is tartalmazott.

Egy "nagypanel"-re építettek mindent rá, kivéve a kezelő szerveket.

 

A németek szállították a gyártósort,  a "kényes" szerelvényeket, (pl. nagyfesztrafó, képcső...), és az alkatrészeket, melyeket a hazai ipar még akkor nem a kívánatos minőségben tudott gyártani.

 

Ebből a készülékből a hazai "fogyasztókhoz" nagyon kevés került, főleg a "dollárboltok"  kinálatából.  Mivel hazánkban anno a SECAM szinesrendszert honosították, igy a készülékek színdekoderét módosítani kellett. (németeknél akkor már PAL rendszer volt).

A módosítást egy utólag beépített "öcsipanel" segítségével, néhány IC alkalmazásával oldották meg.

A hazai fogyasztókhoz került készülékek tipusjelölése:  CT-251-ICS

(infó: Elektrotanya, EX-Gelkás)

A gyűjteményemhez tartozó készüléken NINCS COLORION címke, feltételezhetően a nyugati piacra visszaszállított készülékeken sem jelőlték, hogy az ORION-ban szerelték össze azokat.

 

Fontosnak tartom megjegyezni, miközben a Videoton  első színes TV készülékei már a boltokban voltak, az ORION hazai piacra, a "dollárboltok" kivételével, nem küldött készülékeket, népgazdasági érdek miatt.  A nyugati piacra küldött készülékek jelentős dollárbevételt eredményeztek, és egyben az ORION TV gyártó üzemében a "gyártáskultúrát" is fejlesztették.

Minőség...minőség, megbízhatóság, MEO-zás, stb...

 

Még egy megjegyzés:  a keszthelyi Rádió és TV múzeumban látható egy ilyen készülék.

 

Első színes TV, amit hazánkban az ORION nagy mennyiségben piacra dobott, a CT-451 tipus.

Ez már teljesen hazai alkatrészekből épült fel, kivéve a képcsővet, és néhány félvezető tipust.

Szintén COLORION fantázianevet kapott.

Az ORION fejlesztő csapata, az elöbb említett Fanrich gyártásán nyert tapasztalatok alapján a modern félvezetők alkalmazásával alakították ki.  Belső felépítése 3 paneles lett, + tápegység.

A későbbi tipusok is ennek az alaptípusnak a modernizált változatai voltak.

 

Akit a téma érdekel, javasolom az ORION akkori egyik fejlesztőmérnökének, Nemes Lászlónak "szakmai éltrajzát" átolvasni.

Google:    Aranydiploma 1954-2004

János123 képe

Egy Coloriont még mi is árultunk a pécsi bizóba, valahol 1986-89 között. Erre hetározottan emlékszem.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989