AKAI GX 4000D


Forrás: 
http://i5.photobucket.com/albums/y173/VintageTX/AkaiGX-4000D030.jpg
AKAI GX 4000D

a legendás állótárcsás 80-ból

NGA képe

Bocsi, de még életemben nem hallotam ezt. Mi az hogy állótárcsás? Ez az állitva is használható orsósmagnó akart lenni? Mert a régi mosógép, meg a telefon volt tárcsás :-)
Egyébként tényleg jó kis készülék volt, kivéve a leeresztő orsó kupplungja, de ilyen olcsó készülékeknél igy ment.

Nagyon jó magnó volt. 19-en elképesztően jól szólt, de 9en is jó hangja volt. Nagyon irigyeltük akinek ilyen volt. Aztán nekem is lett egy úgy 83 táján. Azt hiszem 20 e Ft kértek érte.
B. István

(Hopi ezt először rossz típushoz postoltam be... De ide való! még1x 1000 bocs)

Üdv kis történet.! Én egy középsuliban vagyok rendszergazda, és afféle technikus (rendezvények hangosítását is természetesen én csinálom) Az iskolánk alapításakor lett véve egy uggyanijen csoda, ami néhány évig volt használva riportok készítéséhez, iskolarádióhoz, aztán körülményes okok miatt amivel nem húznám a sorokat besufnizásra került egy kis raktárba. Több selejtezést átvészelt más régi cuccok társoságában (pl videoton EA6383 stb mind kiváló eszköz) egy rejtett zugban míg alig 2 héttel ezelőttig az aki vette anno, nem szólt, hogy megy nyugdíjba és nem e vennék át tőle néhány cuccot leltárban. Köztük volt ez is. Hiánytalanúl! Nagy félve rápróbóltam, azt se hittem, hogy be lehet kapcsolni olyan porosnak és nyúzottnak tűnt elspre. Miközben én 21 éves vagyok ez még éngem is lepipál. De leporoltam befúztem 1 régi szallagot és rögtön bömböltek a 80-as évek zenéi (kedvenceim). Hírtelen végig gondoltem ez a rögzítéskor nem slágeradóról lett szedve hanem akkor mindez újdonság volt. Noszalgiáztam picit, és pár régi szallag ami vele előkerült iskolánk történetéből érdkes nyomot hagyva, vele kerüült digitalizálásra. Egyszerűen rákötöttem a pcr-e a kimenetét és vettem szépen fel mindent megmentve a szallagokról. Szóval összefglalva, igen kellemes kis szerkezet, bár a váltógokbok veszélyesen közel vannak a tárcsához, főleg tekerésnél ilyestő, de lehet az én kezem nagy. Ha érdekel itt valakit az eredeti kézikönyve. (3nyelvű) kb 10-15 oldal bescannelhetem. üdv zuhi. (zuhieu@freemail.hu)
»

Az ára 15 eFt volt. Én részletre vásároltam, mert ez a havi fizetésem többszörösét jelentette - ezért nagy becsben tartom. Mai napig is hiba nélkül működik, az üvegfej egy kissé visszahozza a szembejövő sávok mélyhangjait,de ezt nem mindenki veszi észre. Normális szalagot csak pult alól kaptam hozzá.

A hazai állami kereskedelemben ez volt a legjobb minőségű orsós magnó, és elődje, a 4000D (permalloy fejekkel). Kissé zűrös volt kezelése, "komoly" erő és két kéz volt szükséges a felvétel indításához. A sebességváltás is igen különleges módon történt...
Egyébként a HFM sokat foglalkozott vele, sőt a valahai MechLabor mérnökeivel folytatott beszélgestésben is alaposan kivesézték. (Házimagnó!)
macilaci

Én a mai napig is használom. Rendszeresen veszek fel vele , lemezről vagy az MR-ről . Rendszeresen hallgatom is a szalagjaimat. Szerintem van olyan CD amijobban szól ha átjátszuk szalagra vagy jobbanmondva hallgathatóbb.Az mp-3 meg a többinek ugyis mindegy azt ugysem hallgatja az ember fotelban ülve belefeledkezve a hangokba. Én igy gondolom.

Én a mai napig használom. A youtube-ról veszek fel rá zenéket. Nekem nagyon tetszik a hangja, kellemesebbnek érzem, mint az internetes forrás.

S. Balázs

Szert tettem 1 ilyen gépre hát mit ne mondjak a CD elbújhat mellette!!

Bár elöbb lett volna ilyen gépem!! A kazettás deck is nagyon zsír de ez!!!!!

 

oldtimer képe

Megvallom férfiasan, néha érdekes dolgok kerülnek elém.

Például: „mit ne mondjak a CD elbújhat mellette!!

 

Ez a kijelentés pl. egy GX4000-re vonatkozik.

 

De hallottam mástól is olyan rangsorolást, pl.  a minőségre, hogy:

 

1) mp3

2) CD

3) LP (Vinyl)

 

Aztán megkérdeztem az illetőt, hogy szerinte az mp3 az „milyen forrásból” lesz?

De ugyanígy megkérdeznék magnósokat, akik ma felvesznek szalagra zenét:

Honnét, miről?

 

Van aki mp3-ból, van aki CD-ről!

Akkor most hogy is van ez a CD dolog???

 

üdv.: oldtimer

oldtimer képe

Érdekes kifejezés ez az „állótárcsás”, de még az is, hogy „tárcsás magnó”.

 

Ismereteim szerint a tárcsa az egy lapos, vagy akár domború, és leginkább lemez formájú „valami”.

Tárcsa mint olyan pl. egy autó kerekén van (dísztárcsa) vagy pl. egy Vasutas kezében (indítótárcsa?), és láttam hasonlót egy régi magyar filmben, egy forgalomirányító Rendőr kezében is.

 

Ha két tárcsát egymás mellé teszek, akkor sem lehet szalagot rájuk csévélni.

Közé kell egy mag, és arra csévélhető a szalag. De erre a magra tárcsa nélkül is lehet szalagot csévélni! Ilyen pl. a gyári Agfa, és BASF zöld, piros, sárga befűzőszalag „kiszerelve”.

 

Egy „mai” hírdetésben pl. „szedőtárcsának” nevezte el az egyik eladó a magnón lévő jobboldali üres orsót.

De olvastam már olyan hírdetést is, amelyben az eladó kilátásba helyezte, hogy a magnóhoz lemezeket is tud adni, méghozzá olyanokat aminek mind a 4 oldalára lehet felvenni.

 

Érdekes, hogy még pl. egy régi lemezjátszóra senki sem mondta, hogy: Az a tárcsás lemezjátszó?

 

üdv.: oldtimer

Bobi képe

Kedves Retronomos társaim!

 

Segítséget, tanácsot kérek: van egy  Akai GX 4000 D magnóm, jó külső állapotban, de a bal csatorna halkan szól, a jobb meg csak erősen recseg, akár fejhallgatóval, akár erősítővel játszom le. Mit javasoltok, mit kell nézni ilyenkor? A végerősítő tranzisztorai, kondenzátorai mentek tönkre vagy a fejek körül keresgéljek?

 

Előre is köszönöm!

Bobi

 

veroka képe

Én először kontakthibát keresnék, a monitor kapcsolóval kezdve. Ha a kapcsolókban nincs kontakthiba, akkor a vezetékeket nézném végig hibás, elengedett forrasztás után - mondjuk ismerve a régi AKAI minőséget, ez azért kavéssé valószínű. És a végén jönne az elektronika. Valahol megvan nekem a szervíz manuál, de ha jól emlékszem akkor a hobbielektronika fórumra (orsós magnók topik) feltettem egyszer zipben. Vagy ha végignézed itt a retronómon az ilyen magnós topikokat, szerintem itt is megtalálod.

veroka képe
Bobi képe

Köszönöm a segítséget és a szervízkönyvet! Akkor eszerint járok el, a szerzett tapasztalatokat közzéteszem.

Üdv.

Bobi

Kalmopirin képe

Megvallom kissé elszomorít, hogy a Bobi "kollégának" 2015 szeptember óta nem sikeredett megjavítani a GX4000-est.

Abból következtetek erre, hogy beígérte: "a szerzett tapasztalatokat közzéteszem."

És, hát bátran, férfiasan meg merem vallani: Sehol sem látok tapasztalati leírást.

Vagy csak én nem?

Légyszí ossza meg velem, aki lát ilyet.

 

Köszi:

Kalmopirin

Bobi képe

Bocs, hogy elfelejtettem beszámolni, de csak annyi történt, hogy végignéztem a kontakhibák lehetséges forrásait, amit szerény hozzáértésem megengedett, de mindent rendben találtam. Talán egy transzisztor, kondenzátor lehetett a hibás. Ezért, szakértelem hiányában, és hogy nagyobb kárt ne csináljak, inkább meghirdettem a készüléket egy oldalon, férfiasan megvallva a hibáját. Adtam neki egy nem túl magas  villámárat is. Tizenöt percen belül elvitték. Az új gazdája aztán megjavította, állítólag nagy baja nem volt.

Üdv.

 

Bobi

Kalmopirin képe

Üdv.!

Megvígasztalódtam, de mégis kár volt eladni!

Ezt a típust még ma is könnyen javítják, mert anno elég sokat behoztak belőle és alkatrészt is.

Sokkal inkább javítható mint  ez az Akai magnó amihez nem egyszerű akár egy lapszíjat is beszerezni. Pláne, ha egy motorcsere az ami szükséges.

És ha van is, de mélyen bele kell nyúlni a zsebbe.

 

A 4000-esekhez még a "Balatonkenesei" is árul "pár" dolgot.

 

És ha valaki jól beállítja a leeresztő orsó kuplungját, akkor nem is rossz magnó ez.

 

Kalmopirin

Bobi képe

Most már én is megbántam, hogy eladtam. De az is igaz, hogy szerelőt viszont a mai napig nem ismerek, aki vállalna ilyet javításra, legyen kicsi vagy nagy hibája. Akik még vannak a szakmában, kizárólag lapostévét javítanak, legalábbis arrafelé, ahol én lakom.

 

Üdvözlettel,

Bobi

Kalmopirin képe

Szerintem a kulcsgondolat az: arrafelé, ahol én lakom.

 

Viszont itt a Retronomon is van olyan aki egy komolyabb Akai javítása miatt sem adta fel pedig 3 éven át tartott a javítás!!!

Nem kis idő.

Már mindent lecserélt, és 100-féle okoskodást, meg (ál)szakvéleményt meghallgatott, mire egy Német (ebay) forrásból hozzájutott egy használt Akai motorhoz ami aztán rója a köröket hibátlanul ám ;)

 

Szóval a javítás sosem késő szerintem. Úgy tudom összességében ráköltött 100 ezret a vételárral együtt, de ha eladja akkor bosszúsabb lett volna, ha utólag megtudja a javítás tényét.

Ez a magnó is "öregbíti" a híres, hírhedt "Balkányi" hírnevét.

Szerintem igen sokan emlegetik, de nem mint jótevőjüket.

 

Kalmopirin

koleszterin7 képe

koleszterin69

Ezek szerint nekem óriási szerencsém van.Ugyanis ismerek ey komoly palit akihez véletlen sodort a sors,egy rádió amatőr barátomnak javított valami katonai rádiót.Pont amikor már kezdtem pánikba esni mivel a 4.db szalagos magnómat vásároltam Belgiumban "kis hibával". Nem szívesen bíztam volna valami barbárra.De hála a gondviselésnek ez a szaki a belügynek dolgozott mint műszerész technikus.Sem az Akai vagy Studer revox akár a hazai gyártású stúdió gépek jó ismerősként kerülnek a kezébe .Viszont pont e miatt egy fél év mire sorra kerül egy egy készülékem de legalább tudom hogy jó kezekben van.És ami nem elhanyagolható nem kell kifizetni a korona ékszerek árát egy nagyobb generálért sem.

Bobi képe

Akkor te egy szerencsés ember vagy. Esetleg privátban meg lehetne tudnom az illető elérhetőségét, hogy én is ilyen szerencsés legyek?

Üdv.

 

Bobi

koleszterin7 képe

kolev@t-email.hu irj rám és elküldöm az elérhetőséget

 

Bobi képe

Köszönöm a visszajelzést, írtam privátban.

Üdv.

Bobi

AKAI


Akai
1970-1979
Akai Cuccok....
Akkor és Most
AKAI GXC-60D
1970-1979
AKAI HX-2
1980-1989
AKAI kazetta
1980-1989
Akai SR-HA301
Ismeretlen évjárat
AKAI torony
Találat: 3
AKAI torony
1980-1989
4000D