Akai 4000DS MK II


Forrás: 
saját tulajdon
Akai 4000DS MK II

Álmaim magnója volt a 70-es évek közepéről. Természetesen, akkor nem kerülhetett a birtokomba, mert - úgy emlékszem - 20000 Ft körül volt az ára. Ekkor egy új Trabant 45000 Ft volt, a szüleim havi tanári fizetése pedig összesen kb. 3-4000 Ft volt. Sajnos, csak 10 éve került hozzám, mikor a munkahelyemen leselejtezték, és 200 Ft-ért megvettem. Müködik, de igazán jó minőséget csak 19-es sebességnél tud, de így rengeteg szalagot fogyaszt. 9,5-ös sebességnél már viszonylag nagy a szalagzaj. Egy kazettás Akai HX-2 szebben szól ettől, pedig az ő szalagja csak 4,75-tel megy.

perlaci képe

Talán ráférne egy generál ( tisztítás, beállítás, fejcsere ). A külseje szépnek néz ki, ha használni is akarod talán érdemes foglalkozni vele. Ha kell tudok segíteni.

Köszönöm a felajánlott segítséget, de már nem szeretném használni, csak szobadísz. 10 évvel ezelőtt foglakoztam vele, az egyik fejet ki tudtam cserélni, valakinek volt Pécsen. A képen nem látszik, de a feliratozása sérült, nagyjából sikerült helyrepofoznom Alfaset betűkkel, egyéb baja nem volt. Aztán nem volt már kedvem a szalagokkal szórakozni, a kazetta egyszerűbb volt, most meg már az mp3 ......, úgyhogy ennyi volt.

Üdv!

Egy hete vettem egy ilyen szépséget. Most ismerkedem vele. Nagy sebességnél nagyon szép, tiszta hangzást produkál, a lassabb sebességnél viszont nagyot esik a minőség. Torz lesz a hangzás, és eltűnnek a magas hangok. Ezt fejtisztítás után is csinálja. Tudom, hogy a lassabb sebesség minőségromlást produkál, de normális ez ekkora mértékben? A szalag minőség mennyire befolyásolja? Egy beállítás ráférne, vagy valamit rosszul csinálok? Előre is köszönöm a segítséged!

Nekem a GX-es változat van, és szebb hangja van, mint bármelyik cd-nek.
yuliusz

Birtokomban van egy ilyen tipusu magnó.Szivesen hallgatom mert sok szalag van hozzá és jó minőségben szólnak.Viszont elvannak törve a tengelyvégeknél található nyomórugók valamint lassu fordulaton nemlehet igazán használni mert a szalagok közepe után elkezd "nyávogni" Szeretném megjavítani ha tud valaki infót kérem a cimemre írjon pecatanya@freemail.hu
Köszi

Tény, hogy sokba került, de nem 20.000 forintért, hanem 9.060-ért árulták.
Valószínűleg rosszul van beállítva, mert kizárt, hogy egy HX2-es megverje akár 9.5-ön is.

magnomen képe

nekem is akaim van csak a gx 4000d változata.egyébként megéri 19 cm/s-on

használni a magnót,mert szerintem ezen a sebességen nagyon szép hangzása van.És ha megfelelő szalagot teszünk rá és állítjuk be a mag-

nót akkor pedig már egy egész jó hangszínt érhetünk el vele.

Én a BASF 528,468-as szalagokat ajánlom.

üdv:magnomen

 

gorcsev54 képe

Nekem is van egy és tökéletesen működik,valóban fiatal koromban én sem tudtam megvenni be kellett érnem egy unitrával,  öregségemre Pécsről eaútóztam érte Veszprémbe , hogy mevegyem-nem bántam meg.

Az 1976-tól forgalmazott Akai 4000 DS ára 9600 forint volt (forrás: Csabai Dániel, Magnósok Évkönyve, 1979, pontos oldalszámot nem tudok mondani, valami Magnók a hazai a kereskedelemben jellegű/című fejezetben található), az Akai GX 4000 D (1979 táján kezdték árulni) már 15 ezer forintba került.

Természetesen a korabeli kereseti viszonyok között mindkét magnó ára rendkívül magas volt. Gondoljunk arra, hogy teljes értékű használatukhoz jó minőségű erősítő és hangdoboz is kellett, nem beszélve a szalagról... 

ml

oldtimer képe

Igen ezek kulcsfontosságúak voltak.

Már nem is emlékszem, hogy min hallgattam meg először, 1979 öszén amikor az Otthon Áruházból hazavittem. Lehet, hogy a VT Prometheus rádión, amit aztán nagy nagy boldogsággal eladtam a BÁV-on keresztül 6500Ft-ért. Mint rádió jó volt, csak amit erősítő gyanánt építettek bele az kész horror! A hangerő potméter 5-ös állása előtt még dübögtek a mély hangok, ám elhagyava a "Loudness"-i szörny lakhelyét, az 5 -ös hangerőállást, már szinte varázsütésre eltüntek a mélyek és 7, 7.5 -ös állásnál jól hallhatóan torzított...... Persze ez inspirált saját hangerősítő építésre.

 

És mondja valaki, hogy nem igaz: Minden rosszban van valami jó.

 

És persze az Otthon Áruházban milyen szalag volt az AKAI magnóhoz? POLIMER :( Ám szegényembernek ez is jó ;)

Csakhát amikor felállítva használtam a magnót, egy idő után észerevettem valamiféle vöröses anyagot a fejegység alatt a teritőn..... Érthető, hogy kerültem ezt a 'márkát'.

üdv.: oldtimer

 

 

Valamilyen hasonló élményem volt, a polimerrel, mint ami a képen látszik.

 

Hello!

Nekem is van egy ilyen gyönyörűségem,csak az enyém full fekete.Nos khmm én mindennap(majden mindennap)hallgatom,mert ez a magnó egy minőség,és ha 1 rendes erősítőre van rákötve,,plussz rendes hangfalak,akkor elbújhat mellette az összes Hi-fi torony.Csak hát...az enyém már nem a régi,ezért mivel rengeteget hallgattam sajnos a fejek már megkoptak(de még avval is úgy szól,hogy.....)és ami hajta a szalagot,abban a rugók már eléggé elhasználódtak,sőt az egyik már nem is a saját rugója,hanem a faterom rakott bele egy másikat,és nagyon jól megy vele.Annyi lenne a kérdésem,hogy nem tudnátok,hogy hol lehetne jutányos áron hozzájutni a fejekhez(törlőfej,kombinált fej,szóval az összeshez),meg a rugókhoz?Szeretném helyrepofozni,hogy úgy szóljon,mint fénykorában.Jah és ha lehetne akkor kellene hozzá szalag is(pl:Scotch 540-es,BASF 540-es és AGFA 540-es)ha tudnátok nekem valahol találni,amik azért jó állapotúak?Előre is köszi.

:D

oldtimer képe

Inkább megérné GX fejeket beszerezni. Ha még nem találtál hozzá fejet. Persze az elektonikát is hozzá lehet igazítani. Én megtettem 1985 körül. Nem nagy ördöngősség...

üdv.: oldtimer

oldtimer képe

Én _akkor_ szerencsésebb voltam, mert 1979 nyarán megvettem az Otthon Áruházban 9990 forintért.

Egyetlen hibát követtem el: Eladtam, holott a leeresztő orsó hibáját is meg lehetett volna oldani. Aki megvette örült neki, mert roppant olcsón egy GX fejes (lecseréltem a fejeket is) külsőre erősen megkímélt állapotú magnót kapott. Nomeg sok-sok jó szalagot.

 

Nem marad más reménykedem, hogy elérhető áron hátha valaki megválna tőle.

üdv.: oldtimer

rákos zsolt képe

ahimotu A nyugdíj elött álló kollégámnak is ilyen van otthon !Én is nagyon gyúrtam egy szalagosra (de ő nem adta el nekem 4 éve )így vettem is magamnak pár éve  egy jobb szalagosat magamnak :3 fej 3 motor 3 sebesség , de aztán kinőttem belőle->mivel szerintem nem adja vissza a felvett zenét 100%-ban !!!Azóta vettem  egy JVC TD V 562-es Deck et  !És tökéletesen meg vagyok elégedve vele !Normal TDK D kazira is egészsen jól vesz fel !Mivel normal kazikból vagy 200 db -om van itthon  és krómosból is vagy 150 db-om  van, így nem fő a fejem ,hogy milyen kazikra is (költöm el a pénzem )veszek fel jó zenéket !!!!Üdv:Zsolt

Szia Zsolt!

Már ne is haragudj Zsolt, de számomra egy kicsit furcsa, hogy a kazettás cucc jobban szól mint az AKAI orsós! Ott akkor valami nagyon nem stimmelhet! Akár a szalagminőség, akár a magnó fejek, vagy elektromos beállítások, bármi. Én még házi körülmények között az orsósnál nem hallottam jobb hangminőséget

oldtimer képe

Szerintem a "kulcs" ez:

" tökéletesen meg vagyok elégedve vele"

 

Vagyis a "szerintem nem adja vissza a felvett zenét 100%-ban" magyarázata ebben van.

 

Aztán lehet érvelni, hogy a "100%-ban visszaadott" zene függ a szalagtípustól, a szalagminőségtől, szalagsebességtől, is stb.

 

Vagy másfél éve vettem 12db. BASF DP26 szalagot /más kérdés milyenek voltak/ és amiért felhoztam az az, hogy kizárólag 9,53cm/sec sebességen voltak rajta felvételek.

 

És mondjuk ezen a sebességen egy JÓ minőségű szalaggal, akármilyen jól szól is egy Akai GX260D, GX265D, GX270D..., akkor is a magnósok zöme a 19.05cm/sec-re "esküszik".

 

Mondjuk a "kazettás kontra szalagos" kérdés azért is "mókás" mivel a szalagsebesség 4 szeres és a sáv is dupla olyan széles az orsós magnó esetében mint a kazettásé.

 

Nem véletlen, hogy a stúdiókban ___akármennyit is fejlődött___ a kazetta mégsem használták, pl. hanglemezfelvételhez a kazettás magnókat.

 

Ám ettől még valaki 100%-ban meg lehet elégedve a kazettás Deck-ekkel.

Jómagam is egy JVC TD-X352 DD-s Compact Cassette Deck tulajdonosaként egykoron ezzel voltam "hellyel-közzel" megelégedve, mígnem sok CD átjátszása kihozta a jól érzékelhető dinamikaszűkülést.

Talán nem véletlenül 

 

Érdekes, hogy egyik orsós magnónál sem tapasztaltam ilyet!

Bár, a GX fejesített Akai 4000DS-em mélyhangjai másak mint pl. egy GX260D esetében, ám itt a nem éppen a GX fejhez készült lejátszó elektronika okozhatja az eltérést. Lévén eredetileg a Permalloy fej karakterisztikájához készült az elektronika a DS-ben.

 

És a "teljesen meg vagyok elégedve" attól is függ, hogy valaki hogyan szereti a zenét hallgatni.

Egyik munkatársam mesélte /akivel a 80-as években együtt építettünk Quad405-öt/ hogy az unokatestvére amikor megérkezett, hozzá akkor az volt az első dolga, hogy az előerősítőn "lekapta" a magasakat! vagyis teljesen a mínuszba tekerte a magas hangszínszabályzó potenciómétert.

Mert Ő így szereti hallgatni. Mások meg úgy szeretik ha cseng-bong és a mély meg dübög. /hallottam ilyent is/

 

És van aki meg úgy szereti ahogy én, ha semmilyen hangszínszíbályzó nincs!

 

És a legviccesebb az, hogy mindegyikük:

"tökéletesen meg van elégedve vele"

 

üdv.: oldtimer

oldtimer képe

Remélem azóta sikerült (ahogy nekem is) az Akai orsós magnóm jól beállítani, úgy sikerült megjavítani mindenkinek a 4000DS-t.

 

üdv.: oldtimer

batty007 képe

Sziasztok! Valaki tud Akai 4000DS MK II manual leírást, termékbemutatót? Köszönöm!

Kalmopirin képe

Késve Kapcsolok! Ugyanis csak most kaptam fel a fejem a következőkre:

 

"ráférne egy generál ( tisztítás, beállítás, fejcsere )."

 

- Fejcsere?

 

Honnét?

Milyen fej?

 

Pedig, ha lenne 5 - 5 darab új erdeti fej, akkor még az ember használná is a csere után.

 

És ez is maximálisan meglepett: " - úgy emlékszem - 20000 Ft körül volt az ára."

 

Jómagam, és itt többen is /szerintem/ 9990-ről tudunk, mint ami egy db. Akai 4000DS ára volt.

 

--

Kalmopirin

János123 képe

Vannak még kincsek.  Csak az újjak miatt írok ide. Vannak még elbújva új alkatrészek. Nekem is jött annak idején : 17 db gyári csomagolásban a Videoton Rm 4624 A rmagnónak az előlapjai . Most pedik a : Mechanikai Labor Diktavox ( kettőt vettem egyszerre )-hoz GYÁRI EREDETI SOSEMVOLT KICSOMAGOLVA 7 DB LEMEZ.  (eredeti fóli , papír , egyszersem volt kivéve a tokból (Kicsomagolt lemez: 13 db .)  Sőt megvan a Diktavox Kezelésije is hajtatlan eredeti új állapoptban , sőt még a fülhallgatója is.

oldtimer képe

Mindenkinek más a kincs. De, főleg az ami már nem beszerezhető és neki nagyon szükséges.

 

üdv.: oldtimer

Kalmopirin képe

Olyan ez a fórum, mint a Biblia: Ahányszor olvassa valaki mindig talál valami újat.

 

A mai idézet:

"Nekem a GX-es változat van, és szebb hangja van, mint bármelyik cd-nek.
yuliusz"

 

Roppant sajnálom, hogy Anonymus barátunknak nem tudom megüzenni:

Akkor talán le kellene cserélni a CD lejátszót.

 

Persze egy ilyen kijelentésemre is kaptam "visszakézből" választ: ha szalagra veszem a CD-t, akkor sokkal jobb lesz a hangja.

 

Sokféle "magyarázata" lehet ennek.

 

--

Kalmopirin

Akai


Akai
1970-1979
Akai Cuccok....
Akkor és Most
AKAI GXC-60D
1970-1979
AKAI HX-2
1980-1989
AKAI kazetta
1980-1989
Akai SR-HA301
Ismeretlen évjárat
AKAI torony
Találat: 3
AKAI torony
1980-1989