Unitra mini hi-fi


Forrás: 
Saját tulajdon
Unitra mini hi-fi

A deck és az erősítő működés közben látható itt:

http://www.youtube.com/watch?v=ZZ9d9ttemTY

Kiss Béla lászló képe

Legendás kis cucc, a magnó felépítés nagyon mókás: tele van diszkrét áramköri elemekkel, sehol egy IC, a kivezérlésjelző pl 2x22db tranzisztorral lett felépítve. Bizony, ki kellett söpörni a raktárakat:)Kellemes hangú kis magnó volt, kár, hogy nagyon hamar szétkopott a főtengely szinterezett ágyazása. A tunert nem ismerem, ellenben ez a kis erősítő, úgy ahogy van, ki merem mondani: felsőfokú hifi-produktum, ha pedig egy jó minőségű előerősítővel hajtottam közvetlenül a végfokozatot, egy audiofil produktum állt elő.A három korabeli kereskedelmi minitorony (Orion, Unitra, RFT) közül ennek volt szerintem a legzeneibb hangú erősítője, mely a nemzetközi hifi-mezőnyben is partiban volt.

Nem rég jutottam hozzá  egy karcmentes példányhoz .Megmondom őszintén ott hagytam volna ,ha Kiss Béla  barátom  ezen ajánlása nem jutott volna eszembe .Nagyon   jó   hangja  van ennek az erősítőnek .Pedig igen kritikusnak tartanak a barátaim .Sajnos vagy sem,de Harman/ Kardon és Teac erősítőkön és elekrtonikákon nőttem fel  és már nagyon hozzá szoktam a jellegzetes hangjukhoz .De ez előtt a kis erősítő előtt én is kalapot emelek . Köszi Béla .

NGA képe

Nekem formailag jobban tetszett, mint a kisorion, egyedül a tunerje volt bűn gyenge, a magnót be kellett állitani, utánna már jó volt, meg 2 motoros is volt, az erősitője tényleg jó volt az akkori viszonyokhoz képest, bár én annyira nem hallottam high-endnek. De jó kis cucc volt. Kár, hogy csak OIRT a tunerje

Kiss Béla lászló képe

Hogyan is lellemezte a HFM az Orion minitoriony külsejét? Ha jól emlékszem, "mikiegér-stílusú"-nak titulálta, "ordító tipográfiával"..:O) Viszont a nyitott kazettafészek merénylet a műszaki korrektségnek, legyen az Unitra, Sansui,Marantz, vagy akár ReVox....

mulder2 képe

Nekem is nagyon tettszik,azért is vadásztam rá sokat.Bár a tunerje valóban oirt volt eredetileg ezt viszont már áthangolva szereztem meg és tökéletesen hozza a földi rádiókat.

Az évjárat úgy a 80-as évek közepére tehető, kb. 1983-1986 között hozták be a legtöbbet. Mindhárom minitorony kb. egyidőben jelent meg a piacon, persze a kis Oriont tovább is, még a 80-as évek végéig is lehetett kapni.

A múlt héten vettem egy RFT mini hifit.AZ eladó szerint "működik,
csak ki kell takarítani".Bevettem mint a kanalast.Abból állt
a működése,hogy belehetett kapcsolni és ennyi!Viszont a két kis
hangfal!Az valami csoda ahogy szólt,óvatosan mozgattam meg őket
egy másik erősítővel.Lehet hogy szentségtörés,de nekem a Kiss úr
álltal kedvelt MINIMAX-ra emlékeztetett.Ami igazán meglepő volt,
hogy a német hifin magyar feliratok voltak,valamint az egész cucc
súlya!Baromi nehéz volt,ebből nem spórolták ki az anyagot.Fájó
szívvel adtam oda egy ismerősnek,aki több ezer forint és sok munka
ráfordítással megpróbálja "szóra bírni".Remélem sikerül neki.Azt
ígérte ha megszólal az FRT,felhív.

Kiss Béla lászló képe

Higgye el, biztosan megjavul a kis RFT, ha VALÓBAN hozzáértő kezébe kerül. Sajnos többen állítják ezt mafgukról, mint amennyien valójában azok, aztán megy a kamu duma, hogy "nem érdemes", "nem javítható". Természetesen ettől az említett kolléga lehet kiváló szakember nyilván, ez csak egy észrevétel részemről. Nagyon sok mekkmester által kezelt gép került végül hozzám: szétforrasztott NYÁK-ok, elvagdalt vezetékek, "kontaktspré" eszetlen hintése, stb..végül "nem érdemes vele fogalakozni"..
A kis RFT torony valamennyi áramköre rutináramkör, és bármelyik alaktrésze a magnómechanika elemein kívül beszerezhető olcsón bármelyik alkatrészkereskedőnél. Az NDK IC-knek van szabványsorból megfelelője. A 3010 dobozok valóban kellemes hangúak:)
Tisztelettel: Kiss Béla lászló

astra789 képe

A barátom jó munkát végzett.Szépen szól a kis torony,egyedül
a magnónál van valami áramkör ami "nem Jó".Nem akarok rá köl-
teni,zenét lehet vele hallgatni,felvételnél van gond.Végülis
használva nem lessz,a gyűjteményemben pedig jól mutat!

A városföldi laktanyában találkoztam ezzel a kis erősítővel meglepően jól muzsikált két vidi hangfallal.

Egy haveromnak a 2000-es évek környékén sikerült szereznie egy ilyet. Hallottam én is szólni és tényleg jól tette a dolgát. A deck szokatlan volt a nyitott kazettafészekkel, a tuner a keleti norma miatt használhatatlan volt. A tunerek szinte mindig OIRT-osak de létezik gyárilag 108 Mhz-ig is, amik "dynamic speaker" vagy "bruns" néven kerültek forgalomba. A deck és az erősítő is létezik ilyen nevekkel, nyilván valami exportra szánt kivitelek ezek. Találkoztam egy piacon élőben egy CCIR normás példánnyal, persze az erősítő és a deck nem volt sehol pedig lecsaptam volna rá. Bánom hogy nem hoztam el a tunert, mert az áthangolás szentségtörés, ha jól is sikerül a skála még mindig keleti marad. A konverteres megoldás se az igazi, mert az OIRT sáv rövidebb a CCIR-nél. Eleve univerzálisra kellett volna megtervezni hogy kapcsolható legyen a 2 norma, nálunk a VT többnyire ezt megoldotta a rádióin.

Nemrég összefutottam egy használtcikk piacon  ilyen kis unitra minivel, de Tesla  márkajelzéssel volt ellátva és kb 2 éve láttam Bruns  és még egy másik feliratozással. És ha jól tudom Romániába is szállították valami fura néven . De nem Dynamik speaker  felirat volt .

Unitra


mini


Apricot miniüveg
Ismeretlen évjárat
Bonbon meggy miniüveg
Ismeretlen évjárat
Cacao Chuova miniüveg
Ismeretlen évjárat
Gemini együttes
Találat: 4
Kávé kiöntő alamínium
Ismeretlen évjárat
Mini autóskártya
Ismeretlen évjárat
Mini cekker
1980-1989
Mini golf
1970-1979
Mini kazetta
1980-1989
MINI PIANO
1970-1979
Mini rulett
1980-1989
Mini üllő
Ismeretlen évjárat
Mini wc
Ismeretlen évjárat
Minifor páka
Ismeretlen évjárat
Minigrill
1980-1989
Minigrill receptek
Ismeretlen évjárat
minikönyv
Találat: 2