Unitra ZK 120 szalagos magnó


Forrás: 
Saját tulajdon
Unitra ZK 120 szalagos magnó

1971-ben, első fizetéséből vásárolta Anyukám, s a mai napig hibátlanul működik, bár az a sok év nem múlt el nyomtalanul...
Lengyel gyártmányú, az NSZK-s GRUNDIG licence alapján készült.

P1050808.JPG P1050809.JPG
Csuby képe

Szerintem Lengyel gyártmány.

Igen lengyel gyártmány, és a Grundik pedig NSZK-s.

Én nem ezekkel foglakozok, nem tudtam pontosan, hogy milyen a Grundig, azt gondoltam, hogy német. Abból gondoltam, hogy magyar gyártmányú, hogy a szöveg magyar rajta, de át is írom :-)

Azt eltaláltad hogy német, viszont nem a keleti blokk azaz az NDK hanem Németország nyugati feléről az NSZK-ból származik a Grundig . Eme készüléket kicsiny hazánkba magyar feliratokkal hozták, de az Unitra lengyel. Nekem van egy ilyen magnóm amin lengyel feliratok vannak, igaz az már egy kicsit későbbí típus (ZK140T) lényegében ugyan ez csak tranzisztoros erősítővel.

veroka képe

Körülbelül. Az Unitra megvette a Grundig TK sorozat licenszét, ezekből lett a ZK sorozat. A lengyel gyártmányok szocialista gyártmányú elektronikát használtak, de a kapcsolás ugyanaz maradt. , ECL86 ECC83 és EM84 csövek vannak benne. A varázsszemet a tranzisztoros gépeken deprez műszer váltotta. Mind a 120, mind a 140 készült tranzisztoros változatban is. Csak 9.5 cm/sec sebességre képes, és ha jól tudom félsávos fej volt benne. Akkoriban rengetegen használták ezeket a magnókat mert nem nagyon volt más csak ezek és a Teslák.

- Nekem kamaszkoromban volt egy ilyenem, a szomszéd néni akarta kidobni, és előtte megkérdezett hogy kell-e.

Emlékeim szerint tök dögös hangja volt, vettem fel vele sima magnóról mindenféle zenéket. (meg az MTV-ből:)))

 

Aztán egyszer elkezdett az egyik tengely nyikorogni benne tekeréskor, és gondoltam szétszedem hogy megkenjem. Elkezdtem lebontani a fedlapját, bár kissé gyanús volt hogy a 20-adik csavart szedem ki.
Egyszer csak lejött, és százezer alkatrész repült hirtelen a plafon irányába.

Sokáig még őrizgettem egy zacskóban az alkatrészeit, nem volt szivem kidobni.

csepregi attila képe

Nem az erősítőben külömbözik a zk120 és a zk140,hanem abban,hogy a zk120 félsávos a zk140 pedig negyedsávos!

Radios20 képe

Én úgy tudom, hogy a Grundig utolsó elektroncsöves magnójának licenszét kapták a Lengyelek. A Grundig utánna már csak tranzisztoros magnókat gyártott. A lengyelek meg alapjában véve ugyanezt a gépet vitték tovább több éven keresztül. Én így tudom, de lehet nem pontos.

 

Üdvözlettel; Radios20

Morvay László képe

Mintha az én első magnómat látnám! Nekem is ez a tipusú magnó volt az első! 1973.szeptemberében vették a szüleim,mikor elkezdtem a középiskolát.Úgy emlékszem 4000-6000 között volt az ára!Első felvételem a Sweet együttes 1973.nyarán kijött  nagy slágerszáma a Balroom Blitz,(Báltermi villám) volt! Gratulálok,hogy ilyen sokáig megőrizte,mikor az enyém tönkrement,sajnos kidobtam,és akkor vettem egy sztereó rádiós kazettás magnót. De ki magnózik ma már? Mindenesetre nagyon vigyázzon rá! Nagy érték ez!1-2,3-4 sávos volt,tehát mindkét oldalán a szalagnak két sáv volt!Viszont a kazetták csak egysávosak voltak!

veroka képe

Kedves Morvay úr,

 

a ZK-120 csak félsávos. Ennek a magnónak az utódja, avagy másik változata a ZK-140, ami már negyedsávos volt. Ez lehetett, amit ön látott 1-2,3-4 sávos. Ezeknek a magnóknak a fejtakaró tetején volt a sávválto kapcsoló, 3 nyomógomb (a középső D-vel jelölt). A képen látható magnóról ez hiányzik. A többi paramétereikben, elektronikában a két tipus teljesen megegyezik.

Morvay László képe

Biztosan igaza van! Én nem tudtam,hogy két különböző tipus volt. Az enyémen rajta volt a sávváltó gomb,tehát négysávos volt,két-két sáv az oldalakon.Tehát egy szalagra négyszer lehetett felvenni mindkét oldalra kétszer!Köszönöm az észrevételt,majd 40 éve volt,nem emlékszik az ember pontosan! Évek óta nem hallgattam magnót habár van legalább 400 kazettám,de videókazettából 600 db,2400 filmmel,de az is ott porosodik a polcon. A tavalyi lomtalanitáson Ujpesten garmadával voltak kidobva a videókazetták,bakelitlemezek,audiókazetták,sőt még cd-k is!

Unitra


120