Telefunken rádió


Forrás: 
saját
Telefunken rádió

Sziasztok! Itt van nekem ez a Telefunken rádió.

Nem tudja valaki, hogy mi a típusszáma és az évjárata? Sajnos nincs meg a hátlapja. Szerencsére üzemképes.

Váradi ottó képe

Kádár Géza könyvéből nem ugyan az a készülék,de nagyon hasonlót találtam.Ennek tipusa Telefunken 2T65V.Ez a készülék1943-ban készült.Ennyit tudtam segíteni,ha Önnek megfelel.Tisztelettel Váradi Ottó.Jó napot és szerencsés kutatást.

....is láthatnánk néhány képet ?

Az előlapon lévő "varázsszem" - amennyiben nem utólag került beépítésre - részemre azt jelenti, hogy az 50' -es években készülhetett a készülék, és ez esetben nem Magyarországon.

Ha jól látom, a varázsszem cső tipusa  EM 80, ezt a csővet az 50' -es évek közepén kezdték alkalmazni.

Radios20 képe

Üdvözletem mindenkinek.

 

A rádió szerintem is mindenképpen a negyvenes évekből való. Ez a formavilág akkor volt jellemző a Telefunkenre.

Ami a varázsszem ablakot illeti, nos ez egy VT varázsszem ablak. Ez kb. 1958 körül készült. A Szimfónia (R949) tipusú rádiókon volt látható először. Igaz, ez a fajta varázsszem ablak van sok Velencén is (R646).Velence rádiók a Kádár-könyvek szerint 1956-57-ben jelentek meg. De akkor még mind EM-4 es varázsszemmel. Későbbi készülékeken viszont hasonlóan más gyáraknál mint pl. Terta. (T325 is előfordul EM80-al, igaz az persze nem VT, hanem Terta T328 ablakkal) Az EM-4 est lecserélték EM-80-ra "Varázslegyezőre". Tehát ezzel csak annyit akartam kicsit elkalandozva leírni, hogy gyakran látni 1957-esnek datált Velence EM80-assal, ilyen ablakkal, az mind későbbi. Velencénél érdekesség. Láttam Velencét Terta magnó varázsszem ablakkl is. És 100%, hogy eredeti volt, mert többet is láttam ilyet, nekem is volt. Csak elcseréltem egy EM-4 varázsszemű R646-osra.

Tehát ezt a Varázsszem ablakot legkorábban is 1958 körül építhették be, az elhelyezés miatt is mindenképpen utolagos munka. De a készülék biztos '40-es évekbeli. Viszont sajnos a gombok sem eredetiek szerintem valamint a hangszóró selyem is ha jól látom egy későbbi, ugyanis az ilyen szimmetrikus kávájú Telefunkenekre egy nagyon vékony sima szövésű vászon jellenző. Mindezek ellenére egy szép gép.

 

 

Üdvözlettel; Radios20

Szerintem is utólagosan lett beépítve a macskaszem, és tényleg egy az egyben VT fazonú ablak. r999f r646 r0146 stb típusokon ugyanez van. Én is őrizgetek egy ilyen ablakot itthon. Szerintem egyébként az egyik legszebb forma amit egy ilyen pajzs alakú macskaszem kaphat. Kár ezért az utólagos beépítésért, de ha az enyém lenne én is eltűrném. Első ránézésre úgy tűnt szét vannak válva a rétegek, de jobban megnézve csak a fenéklap görbe.

Telefunken


rádió


Alicja táskarádió R-603
Ismeretlen évjárat
Amatőr rádió
Találat: 2
BRG Cb-rádió
Találat: 2
Detektoros rádió
Ismeretlen évjárat
ELTA walkman rádiós
Ismeretlen évjárat
Funsun rádió
Ismeretlen évjárat