AKA Electric ventillátor QL-I


Forrás: 
kiki73
AKA Electric ventillátor QL-I

Megint egy AKA márkájú gép a gyűjteményemből. Jelesen most egy QL-I-es típusú, eredeti nevén: Querstromlüfter (keresztáramú szellőztető).
A maga kis 15 W-os teljesítményével is képes 45 m3 levegőt megmozgatni egy óra alatt. Használati útmutatója komoly matematikai képlettel és grafikonokkal érvel a használata mellett, melyet a hagyományos ventillátorokkal szembesít.
Gyártó: VEB Elektroinstallation Oberlind, DDR

Radios20 képe

Ha jól emlékszem vagy az 1971, vagy az 1972-es Ezermester újság valamelyik számában van, hogy hogyan készítsünk ebből a típusból kesztyű vagy csizmaszárítót :-)

Bár a kép dátuma alapján nem vagyok biztos benne, hogy pont ez a típus volt-e. Vagy ezt gyártották volna már akkor is? Mindenesetre a rajzok alapján így nézett ki. Szerintem egy nagyon szép és érdekes darab. ( sokak szerint erős ízlésficamban szenvedek :-D )

kiki73 képe

Ezek a készülékek valóban jelen voltak már a 70-es évek legelején is - pontosan 1970-től -, szóval meglehet, hogy erről a QL-I-es típusról olvastál az Ezermesterben. Van neki egy nagytesója is, a QL-II-es. Ő már nagyobb motorral és nagyobb "mókuskerékkel" született. :-)

Radios20 képe

Köszi, hogy írtál! Elő fogom keresni az ezermestert. hátha benne van, hogy melyik típusról írtak.

Jellemző a KGST viszonyokra, hogy szétbontva egy viharvert példányt, lengyel gyártmányú Silma aszinkron motort találtam benne. Ezzel kétfajta fordulatszámra lehetett beállítani az eszközt.

gti3per888 képe

Nagymuternál volt ilyen a tv tetején, kérdeztem is tőle 8 évesen, hogy mi is ez, mondta, hogy ventilátor, kapcsold be. Elnézegettem egy ideig, elég érdekes egy kütyü. Mostmár hozzám került öröklés útján, azóta beszereztem a nagyobbik változatát is. 

Guberáltak nekem egy ilyen kis gépet, de eléggé "retek-rozi" szegény, bár teljesen hangtalanul megy. Honnan érdemes nekimenni a szétszedésének, hogy kitisztítsam? Az elején van egy zégergyűrű-szerű drót, össze tudom rakni, ha ott szétugrasztom?

 

Üdv:cernageza

Én anno a nagyobbik tesón a búra két összetartó gyűrűjét feszítettem le óvatosan, bár pici sérülések így is lettek, kimostam, de újból összerkva már nem volt csendes, zörgős lett sajna, ilyentéren nem egy csúcs konstrukció.

Köszi a választ, akkor ne erőltetem.. egy rongyot átfűzögetve rajta sikerült viszonylag kultúrálttá tenni, és jelenleg tök hangtalan.

AKA


Akai
1970-1979
Akai Cuccok....
Akkor és Most
AKAI GXC-60D
1970-1979
AKAI HX-2
1980-1989
AKAI kazetta
1980-1989
Akai SR-HA301
Ismeretlen évjárat
AKAI torony
Találat: 3
AKAI torony
1980-1989
Electric