Philips 793 vintage receiver


Philips 793 vintage receiver

Lomtalanításon találtam. A földön hevert, még egyben volt. Sokat gondolkodtam rajt hogy kell-e ez nekem, de végülis elhoztam, mielőtt valaki szétveri és eladja kilóra. Szobai környezetben már sokkal jobban mutatott, nem is értem hogy fordulhatott meg a fejemben hogy nem hozom el. Szálcsiszolt front, a gombok is aluból vannak. Az állomáskeresőn belül lendkerék van. Egyedül a térerősségjelző műszer nem működik, de minden más igen. Még a skálaizzók is eredetiek. Belül rendezett szerelés, kalapos végfok tranzisztorok, Alps potik. Furcsaság, hogy a stereo/mono üzemmód potival van megoldva, talán azért hogy ha nagyon sistereg a rádió akkor lehessen lefaragni a zajból úgy hogy a stereo hatás ne semmisüljön meg teljesen. Philips rádiósmagnón is láttam már ezt a megoldást. A beállított adók stabilan megmaradnak nem másznak el. 2x30W szépen szól, de inkább az érzéketlen hangfalak meghajtására való. A 794-es és a 796-os változatok komolyabbak, azokon 3 kapcsolóval több van, 2x40W illetve 2x50W teljesítménnyel. Érdekesség még a Motional Feedback MFB támogatás. Ez egy visszacsatolásos rendszer amit a Philips fejlesztett ki. Volt több hangfal meg erősítő is a piacon amik támogatták ezt a rendszert, csak nem igazán terjedtek el. Érdekes egy elgondolás, kíváncsi lennék mire képes egy ilyen rendszer. Készült stílusban megegyező erősítő és tuner is, ezek az 594 illetve 694 számot viselik.

DSCN0184_.jpg

Ilyet kidobni az utcára??? Hihetetlen!!

Milyen érdekes, hogy első ránézésre kicsit úgy néz ki mintha egy Videoton recievert és egy Orion tunert öszegyúrtak volna!:D

Hiba lett volna otthagynom. Két utas tesla hangfalakat hajt, teljesítményben és minőségben is elégedett vagyok vele. A rádióra lehet belőni állomásokat, az is használva van, a kazetta bemenetre meg a pc van rákötve. A képen lehet hogy nem jön át de jóval szélesebb a deckméretnél.

dollerakos képe

Nekem ilyenem (is) van és abban (is) különbözik az Orionoktól és a Videotonoktól, hogy ezt még akár AFC nélkül is, ha ráteszem valamelyik állomásra, le nem mászik róla, utána sem kell húzni, ott marad, talán még 50 év múlva is..... :--)))

rákos zsolt képe

ahimotu A térerősséget és a sztereó közepet a KF IC adja ki magából- mivel német gy.-ú-ezért feltételezem,hogy TCA IC-s így a TCA 420 is lehet benne ,a sztereó dekódere meg lehet a TCA 290 A .De gratulálok hozzá,hogy megszerezted magadnak !

Ha a műszer nem működik benne az attól is lehet,hogy beragadt benne a mutató(mint az én 742- es  Philips embe ) akkor sajnos szét kellene szedni,avagy KH probléma is lehet a tolókapcslójainál .

Üdv:Zsolt

Üdv! A műszer meg se mozdul hiába vannak mozgatva a gombok, szóval nem KH probléma. Mindenképp valami elektromos hibának könyveltem el anno, de azt se néztem meg hogy maga a műszer rossz-e vagy eljut-e bele egyáltalán az áram. Nem gondoltam hogy mechanikailag meg lehet szorulva, nem nagyon szoktak ezek tönkremenni. Anno nem nagyon érdekelt de jó lenne ha az is menne, úgyhogy felírtam arra a bizonyos majd ha sok időm lesz listára.

dollerakos képe

Ennél a gépnél ezek szerint jellemző hibája a műszereknek, hogy beragadnak, mert a miénket is így szereztem......

Tegnap volt időm belenézni a sajátomba, tényleg a műszer volt megszorulva. Tűhegyen csepentettem be egy kis olajat, de nem segített. Állítanom kellett a csavaron. Mostmár működik. Szerencsére elég könnyen szét lehetett szedni.

Philips


Philips 1976-
1970-1979
Philips videó
Találat: 2