Philips 793 vintage receiver


Philips 793 vintage receiver

Lomtalanításon találtam. A földön hevert, még egyben volt. Sokat gondolkodtam rajt hogy kell-e ez nekem, de végülis elhoztam, mielőtt valaki szétveri és eladja kilóra. Szobai környezetben már sokkal jobban mutatott, nem is értem hogy fordulhatott meg a fejemben hogy nem hozom el. Szálcsiszolt front, a gombok is aluból vannak. Az állomáskeresőn belül lendkerék van. Egyedül a térerősségjelző műszer nem működik, de minden más igen. Még a skálaizzók is eredetiek. Belül rendezett szerelés, kalapos végfok tranzisztorok, Alps potik. Furcsaság, hogy a stereo/mono üzemmód potival van megoldva, talán azért hogy ha nagyon sistereg a rádió akkor lehessen lefaragni a zajból úgy hogy a stereo hatás ne semmisüljön meg teljesen. Philips rádiósmagnón is láttam már ezt a megoldást. A beállított adók stabilan megmaradnak nem másznak el. 2x30W szépen szól, de inkább az érzéketlen hangfalak meghajtására való. A 794-es és a 796-os változatok komolyabbak, azokon 3 kapcsolóval több van, 2x40W illetve 2x50W teljesítménnyel. Mind a 3 receiver létezik fekete előlappal is. Érdekesség még a Motional Feedback MFB támogatás. Ez egy visszacsatolásos rendszer amit a Philips fejlesztett ki. Volt több hangfal meg erősítő is a piacon amik támogatták ezt a rendszert, csak nem igazán terjedtek el. Érdekes egy elgondolás, kíváncsi lennék mire képes egy ilyen rendszer. Akármilyen hihetetlen de készült hozzá timer is lfd2438 elnevezéssel. Készült stílusban megegyező erősítő és tuner is, ezek az 594 illetve 694 számot viselik. A pároshoz való kazisdeck típusa N2544, ami sajnos külsőre nem igazán harmonizál a többi egységgel.

DSCN0184_.jpg

Ilyet kidobni az utcára??? Hihetetlen!!

Milyen érdekes, hogy első ránézésre kicsit úgy néz ki mintha egy Videoton recievert és egy Orion tunert öszegyúrtak volna!:D

Hiba lett volna otthagynom. Két utas tesla hangfalakat hajt, teljesítményben és minőségben is elégedett vagyok vele. A rádióra lehet belőni állomásokat, az is használva van, a kazetta bemenetre meg a pc van rákötve. A képen lehet hogy nem jön át de jóval szélesebb a deckméretnél.

dollerakos képe

Nekem ilyenem (is) van és abban (is) különbözik az Orionoktól és a Videotonoktól, hogy ezt még akár AFC nélkül is, ha ráteszem valamelyik állomásra, le nem mászik róla, utána sem kell húzni, ott marad, talán még 50 év múlva is..... :--)))

rákos zsolt képe

ahimotu A térerősséget és a sztereó közepet a KF IC adja ki magából- mivel német gy.-ú-ezért feltételezem,hogy TCA IC-s így a TCA 420 is lehet benne ,a sztereó dekódere meg lehet a TCA 290 A .De gratulálok hozzá,hogy megszerezted magadnak !

Ha a műszer nem működik benne az attól is lehet,hogy beragadt benne a mutató(mint az én 742- es  Philips embe ) akkor sajnos szét kellene szedni,avagy KH probléma is lehet a tolókapcslójainál .

Üdv:Zsolt

Üdv! A műszer meg se mozdul hiába vannak mozgatva a gombok, szóval nem KH probléma. Mindenképp valami elektromos hibának könyveltem el anno, de azt se néztem meg hogy maga a műszer rossz-e vagy eljut-e bele egyáltalán az áram. Nem gondoltam hogy mechanikailag meg lehet szorulva, nem nagyon szoktak ezek tönkremenni. Anno nem nagyon érdekelt de jó lenne ha az is menne, úgyhogy felírtam arra a bizonyos majd ha sok időm lesz listára.

dollerakos képe

Ennél a gépnél ezek szerint jellemző hibája a műszereknek, hogy beragadnak, mert a miénket is így szereztem......

Tegnap volt időm belenézni a sajátomba, tényleg a műszer volt megszorulva. Tűhegyen csepentettem be egy kis olajat, de nem segített. Állítanom kellett a csavaron. Mostmár működik. Szerencsére elég könnyen szét lehetett szedni.

Philips


Philips 1976-
1970-1979
Philips videó
Találat: 2