Philips N6302/00 sztereó fejhallgató


Forrás: 
Saját
Philips N6302/00 sztereó fejhallgató

Egy korjelleges fejhallgató a '70-es évek elejéről. Sok hasonlóságot mutat a korabeli AKG K180-nal, a a pántrész és a kagylóbefogó szerelvény 1:1 ugyanaz. Meglepően kellemes hangja van, és kényelmes viselet. Különlegességnek számít, bár hasznossága erősen vitatható, hogy tartalmaz egy potmétert, mellyel a két csatorna különbségijel-szintje szabályozható kétoldalas monótól a teljes sztereó bázisszélességig. Úgy gondolom, ezt a megoldást a korabeli sztereó rádiózás sajátosságai szülték, vagyis, aki nem rendelekzett kellő nyereségű, jó tetőantennával, az csak meglehetősen rossz jel-zaj viszony mellett élvezhette a sztereó rádióműsort. Ezzel a fejhallgatóval azonban, a szabályzónak köszönhetően, szűkebb bázisban, viszont kevésbé zajosan lehetett hallgatni a sztereó adást. (A szetereó bázisszélesség csökkentésével a két oldal zajkomponense egyre inkább kivonódik egymásból)

DSC05911.JPG
Kalmopirin képe

Már-már kezdtem magam megvádolni, hogy unintelligens (szép angol szó) vagyok, ugyanis eddig ismeretlen volt előttem a "korjelleges" szó.

Aztán kezdtem magam megnyugtatni, amikor az ismert kereső sem talált, csak mindössze 3 találatot, s ezek közül egy becsapós, mert egy olyan oldalon van ami más tulajdonosé (de a forrás ugyanaz). Viszont 2 ebből retronómos. És lám...

Vannak nagy nagy nyelvújítók! Mint Kazinczy Ferenc író például. De nem ő alkotta a korjelleges szót, mégsem :)

 

Igaz, van egy ismerősöm aki több szót is belevitt a nyelvünkbe. Csak kettő ami hirtelen eszembe jutott: A "hiábt" (a hiába helyett) Talán ez múltidejű, a t miatt :-) És a "bárakármi" ami egy összetett szó és nagyon kifejező :-)

Angolban ez az anywhatever lehetne, mint összetett szó.

Nem tudom az Angol anyanyelvűek mit szólnának hozzá :-))

 

Szóval aki lehet tapsolja meg nyelvújítónkat, mert korjelleges amit alkotott.

 

:: Kalmopirin

Philips


Philips 1976-
1970-1979
Philips videó
Találat: 2