Philips 799 22ah799


Forrás: 
saját
Philips 799 22ah799

Egy pofátlanul top kategóriás gép 1979-ből a Philips-től. Nincs elírva tényleg 1979-es gyártás. Még egy pecsétet is találtam benne ami ezt igazolja. A kijelzők előtt imbuszcsavarok tartják a valódi üveg lécet. Ebbe nem nagyon lehet belekötni. Az előlap többi része természetesen szálcsiszolt alumínium. A szélessége a nagy Orion toronnyal megegyezik. A gombok és potik úgyszintén fémből vannak. A homorú poti klasszkius Philips stíluselem. Az oldalán lenne még két függőleges krómcsík, amik itt most hiányoznak. Szerintem jobb is így, mert csak elcsépeli a megjelenést. A kezelőszervek fogása magáért beszél. A hangerőpoti kattogása tervezetten nehézkes, ugyanakkor az állomáskeresést lendkerék segíti. A kapcsolók klattyanásának is van egy hangulata. Ez volt a cég első szintézeres receiverje tehát egy igazi úttörő darab. A hangoló encoder egy lyuggatott tárcsát hajt amit ledek fognak közre. A bemenet választás pedig elektromos megoldású ( tda1029 ) tehát nincs kontakthiba. A lilás rószaszín panel színkódos kondenzátrokkal a cég egy korszakának trade mark-ja. Kikapcsolt (standby) állapotban és külső bemenetekre kapcsolva a kijelző az időt mutatja. És 1979-ben ez már létezett. Előremutató megoldásai mellett még magán viseli a klasszikus receiver jegyeket. Egyszerre van jelen a hagyományos izzóval megvilágított deprez műszer egy modern 7 szegmenses kijelzővel. Egyszerre van jelen egy öntvényből készült lendkerék, de bent skálahúrozás helyett már szintézer van. A teteje még fából van fém helyett, de már nem barna hanem sötét színű. Nem utolsó sorban támogatja a Motional Feedback (MFB) dobozokat. A végfok és a hangszín panelja több más Philips gépbe is bekerült. Az abszolút high end modell a 798 ami már távirányítható. Az infra vevőn kívül van egy plusz panel és a hangszín panel is teljesen más. Hibásan került hozzám, voltak tipikus és egyedi hibák, szerencsére sikerült mindent megoldani. A trafó primerje gyárilag több leágazásos, a gyári 220V-os bekötést átkötöttem 240V-os állásra a biztonság kedvéért.  A hangja olyan "mélyről jövő", Grundig dobozokkal szépen muzsikál.

Pict8058_.JPG Pict8060_.JPG Pict8065_.JPG Pict8059_.JPG Pict8042_.JPG
Dr Dee képe

Tényleg nagyon szép darab. Mindig is tudtak ezek a Hollandok:-)

oldtimer képe

Nem csak dizájnos!

Hanem egy igényesen megtervezett és kivitelezett darab!

 

Ma már biztos nem csinálnának ilyet! Mert a tömeggyártás, és a „belül igénytelen, de csicsás kivitel” mást kíván. Mára megtoldották és nem a „profi”, hanem a „profiT” az úr és az „adjunk el minnél többet és gyakrabban” a jelige!!

 

Ez az 1979-es darab is jól mutatja a „kondenzátormegszállottak” tévedését.

Vannak akik „krónikus téveseszme”-ben szenvednek, ugyanis ha a kezükbe kerül egy régebbi, pl. 197X.... -ben gyártott készülék, akkor egyből lecserélik az összes elkót.

Nem tagadom... Mondom, nem tagadom adott esetben szükséges lehet, de olyan ez is, mint némely „öregszaki” orvosnál aki automatikusan ad vért a páciensnek a műtét után, ha kell ha nem! Holott már komoly műtéteket, pl. szívműtét is végeznek vér nélkül. Arról nem is beszélve, hogy sok tekintetben ez praktikusabb is mint vérrel.

Visszatérve az elkókra. Van amikor kapacitását veszti és csere szükséges, ez tény.

Viszont ismerek olyat aki a hangdobozának a keresztváltójában 2 - 3 évente cseréli az elkókat, mert „másként szónak” így.

 

Gyanítom, hogy ebben az erősítőben sem kellett minden elkót lecserélni(?)

 

üdv.: oldtimer

Volt kondi amit szükségszerű volt kicserélni, de volt olyan is amit csak a biztonság kedvéért cseréltem, ha már úgyis szét volt döntve a gép. Feleslegesnek tartottam az összes kondit kicserélni. Így is túl sok idő ment el vele, de nem bánom mert megérte feltámasztani. Rossz úton jár az aki egy hibát az összes kondezátor kicserélésével akar megoldani, kivéve ha valami orosz cuccról van szó, de ott se érdemes szerintem mindent kicserélni. Akár javítási célzatból akár fétisből ered a szándék, az út időben mindenképpen hosszú lesz, de ha az összes kondit még meg is kell venni akkor drága is. A tápszűrő kondi ebben még eredeti. A Yamahának vannak viszonylag új gépei amik külsőre a régi hagyományokat őrzik de pl már Ipod dokkolóval is kommunikálnak. Ilyen pl az R-S700. Van többféle receiver meg sima erősítők is. Ezekre kíváncsi lennék, de véletlenül sem az ipod dokkoló miatt.

oldtimer képe

Még a 80-as években történt, hogy egy volt osztálytársam kedvet kapott a hangerősítő építésre. Megvett minden alkatrészt, valahogy megcsinálta a Ny.Á.K.-ot is és beforrasztott mindent. Az öccse volt az akkori barátom, és ezért mentem hozzájuk amikor a bátyus mutatta nekem az erősítőt, hogy összerakta, új és jó alkatrészekből, de nem szól!

Már nem emlékszem milyen tippeket adtam neki, ám annyi biztos, hogy a bátyus azt mondta: Ha nem válik be, akkor kicserélem az összes tranzisztort benne.

Erre én azt mondtam: És ha akkor sem jó?

Akkor lecserélem az összes kondenzátort.

Már nem tudom meddig jutott a cserében és abban, hogy megszólalt-e az erősítő, de tanulságos az eset abban, hogy: Ezt NE, tegyük!

Lehet, azért nem szólt mert pl. a nyákon megszakadt egy földvezeték, mivel elfelejtette a 2 pontot összekötni. Velem is megesett ilyen, hogy kimaradt egy 3 - 4 milliméteres szakasz a fóliából és huzalátkötés lett belőle. Bosszantó, de működik legalább az áramkör.

 

üdv.: oldtimer

Philips


Philips 1976-
1970-1979
Philips videó
Találat: 2
799