Sony Super Metal Master kazetta


Forrás: 
sajat
Sony Super Metal Master kazetta

A Sony legjobb kazettája. Magnézium-kerámia kompozit ház.

Nekem Sony Metal XR kazettáim voltak régen, olyan volt a szalagja mint a szurok, tiszta fekete. Szerintem ha megtalálnám még a mai napig olyan jó minőségbe szólna mint amikor frissen rámásoltunk zenét deckkel.  Ennek már vagy 15-20 éve. Sajnos már nemtalálom a kazit :-(

 

Nem 100%-osan de valahogy így nézett ki:

 

http://kepfeltoltes.hu/091231/sony_metal_xr_901_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

NGA képe

Nekem ebből van 2 db-om, nagyon jó kazik.

Valahogy igy volt a sorrend

 

XR - Metal Master - Super Metal Master

 

Azaz úgyan olyanom volt amit belinkeltél, egy az egybe. Nagyon jó kazi.

A sorrend szerintem is úgy volt.

NGA képe

Nagy szerencsém volt, a piacon vettem kb 2 éve 2 db Metal XR-t, és rajta igencsak jóféle diszkózene volt a 90-es évek elejéről. Ez lett az egyik tesztkazim, mivel nincs szivem a TDK MA-R-t kinozni. Érdekes, gogy az MA-XG felvételkor 1 dB-t ejt a jelen, a Metal XR meg nem. Igaz a mostani deckemet nem lehet kalibrálni, igy valószinűleg ez is okozhatja. De tény, az XR messze a legjobb középkategóriás Metal kazi volt a piacon!

Nagyon sajnálom hogy kimentek a divatból ezek a jófajta kazik, na meg persze a kazetták. Nemrég jártam a Nyíregyházi piacon és megálltam a CD árusnál bámészkodni, mellém jött egy velem egykorú ember és kérdezte az eladótól hogy milyen kazettát ajánl neki, mert felakar venni valamit.... lényegtelen.... Figyeltem az eladó és a körülöttünk állók reakcióját, megdöbbentő volt, rávolt mindenkinek írva az arcára (még az eladónak is hiába árult kazit) hogy Úr Isten ez kazettát vesz...holott az már a múlté a mai technikára nézve. Ez nekem olyan furcsa volt, de valamilyen szinten meg jóérzés hogy még van aki kazettát vesz 2009 végén is. Én büszkén néztem rá.... pedig nemis ismertem :-)

 

NGA képe

Igen, ez már a mult. Bár még mindig lehet kapni kazikat, a tecsoban a Fuji Z2 igen jó kis kazi.

Valóban, sajns a kazetta leáldozóban van, de még a mai napig rengeteg helyen lehet kapni. Valamelyik nap talán egy corában vettem TDK chrom-os kazettát, még nem próbáltam ki, de biztos jó. Mellesleg énis rengeteget veszek fel kazira, néha még CD-ről is, mert egyszerűen a kazettát szívesebben hallgatom, és mivel én veszek fel rá sokkal inkább a magamménak érzem az adott zenét:)

Nem csak a kazik, hanem a síma audio cd lemezek ideje is lejárt. Most már a Blue Ray lemezek hódítanak. Én már csak ilyen lemezekre másolok asztali Blue Ray íróval minden zenét. Főleg az lp-et másolom rá.

NGA képe

Ezt már nagyon régen megjósolták, de nem jött be. Azért nem, mivel nincs igény nagyobb felbontásra. Még sokáig fog élni a cd. Mindig volt olyan ami leváltsa, és az érdektelenség, és az igénytelenség parkolópályára tette őket. SACD, DVD Audio stb. Érdekes az LP feléledése, egyre több hanglemezt lehet kapni, már akár az MM-ben is.

Amerikában és Európában a cd eladása több mint 70%-al esett vissza, a drágasága, és az érdektelenség miatt. Személy szerint én örülök a cd végének. Millió baj volt a hangminőségével. Az új technikáknak remélhetőleg jobb lesz a minősége, és eltarthatósági szempotból is jobbak már most, mint a cd volt.

NGA képe

A letöltések miatt estek vissza az eladások. És nem lesz általánosan elterjedt új formátum, mivel nincs a piac abban a helyzetben mint 1982. Akkor a könnyú kezelhetőség, és a hordozhatóság teremtette meg a cd piacát, most nincs értelmes alternativa. Az emberek 95%-ának bőven elég az mp3 formátum, nincs miért megvegyék a nagyfelbontású lemezeket. A jövő valószinűleg audio fronton mindnek a halálát jelenti, átmegy egy online netes mp3 hallgatásba, ahol kiválasztod mit akarsz hallgatni, majd a netről elkezdi játszani a kütyü. Ez várhatóan 2-3 év mulva bekövetezik. A nagy felbontású rendszerek megmaradnak egy kis kör számára, de tömegesen nem fognak elterjedni. Sajnos ez a realitás.

 

Eltarthatósági szempontok? Nekem van 1982-es cd lemezem, ami hibátlan. Ennél régebbi lemezek nincsenek, mivel 1982-ben jelent meg a cd.

82-es lemez max akkor lehet hibátlan ha tokjában tartottad.Több lejátszás után minden lemeznél jelenkeztek a problémák. Még álló helyzetben lévő lemezem is ment tönkre, úgy hogy összesen 1x játszottam le. Blue Ray lemezem kibírta a +50 fokot amerikában kocsikázás közben, és hibátlan maradt. Na ezt síma cd-nél meg sem próbáltam volna, nem hogy kazinál.

NGA képe

Miért, hol kell tartani egy cd-t ha nem a tokjában? Elég sokszor le lett játszva, Jean Michel Jarre - Oxygene - Polydor 800 015-2

Eredeti 1982 decemberi kiadás, elég ritka darab most már. De a Sony CDP-101-esem hibamentesen játsza. Többet számit inkább az, hogy milyen hőmérsékelti körülmények között volt tárolva. Kocsiba egyszerübb berakni egy SD kártyás lejátszót, igy nem megy tönkre a cd. Nekem van FUJI GT2 kazim, ami a 80 fokot is birja, de az 50 fokot birja minden kazi, elég sok van a kocsimban, és napon felmelegszik ennyire az autó, és semmi bajuk a kaziknak.

Jézusom te vákumban élsz? Kocsiban kazi a mai világban? :DD, Ezen most jót nevetek egy ideig:) Lakásban retronak még okés, de kocsiban?

Ezt most nem komolyan írtad ugye?

NGA képe

A kocsimban kazettás magnó van. Szerintem még sok embernek van rajtam kivül. Van benne cd tár is, de a fejegység kazis, és szoktam kazit hallgatni benne. Most vettem a piacon 25 db kazit (Sony UCX, HF-S) igazi 80-as évekbeli diszkózenével fillérekért. Sok beszerezhetetlen zene van rajtuk. Nagyon jó hallgatni őket. Eszembe nincs lecserélni.

Sony


Sony
1991
SONY HI-FI
1980-1989
Sony AHF
1980-1989
Sony Aiwa2
1980-1989
Sony HF 60
Találat: 2
SONY HI-FI
1990-1999
Super


Pygmy super 2001 rádió
Ismeretlen évjárat