Orion Delta Super televízió - AT 555


Forrás: 
Eredeti prospektus, 1964-ből.
Orion Delta Super televízió - AT 555

Egy készülék amelyről kevés adat van és sok félreértés!

További infók:

http://www.radiomuseum.org/r/orion_delta_super_at_555.html#a

 

További képek

Szervusz Zalairadió !

 

Adat, az még lenne róla bőven, hiszen oda van írva a szövegben, hogy teljesen megegyezik az AT 550-el, kivéve a képcsővét.

Azt meg jó alaposan, mint alapkészüléket kitárgyalta a korabeli szakirodalom.

A félreértésre az adhat alapos okot, hogy ugyanezen a néven, kicsit később,  az Orion a piacra kihozta ebből a TV-családból az AT 2550-es készüléket, amely csak a kávájának kialakításában tért el az 550-estől, és a ipari vásárra készített "katalógusban" szereplő 555-től.

Igazolásképen itt megtekinthető:

 

                       http://data.hu/get/4400035/ORION_TV_1967.001..jpg

 

A piros-rózsaszin Kádárkönyv ismerteti ezt a TV családot is, és a bevezetőben már megemlíti, hogy, hogy az AT 1250 változat robbanásmentesített képcsővel készült.

 

A Tungsram 1964-es gyártási programjában nem szerepelt robbanásmentesített tipus gyártása, tehát az Orion  minden bizonnyal az 555-ben import képcsővet használt fel.  (a Tungsramban 1966.ban kezdték meg a robbanásmentesített képcsővek fejlesztését !)

 

Nem példanélküli az eset, az Orionnál gyakran előfordult, hogy "előjöttek" egy új tipussal, és a hazai boltokban sehol nem lehetett kapni.

Elképzelhető, hogy az 555-ből csak néhány darabot gyártottak le a magas költségek miatt, vagy csak külföldi szállításra gyártották.

 

Úgy, mint pl. az AT 511-et, vagy az első színest, a Fahnrich-t.

Lehetne említeni itt a fórumon már "kitárgyalt" Csillag TV-t is....

 

Üdv:  furnan

 

Zalairádió képe

kedves kolléga, de ze itt nem a levelezőlistánk, vagy a Nosztalgia rádiós honlapunk. A legtöbb látogató szerintem ennyi infóval is elégedett.

Tisztelettel ajánlom neked is, hogy szaktudásodnak azon helyeken is adjál nyilvánosságot! :)

Szóval sokfelé dolgozom és itt korábban a tipussal kapcsolatban volt egy kis köd, ezért éreztem fontosnak apró megszólalásom, amelyet a Te szakismereted bőséggel megvilágított a részleteket érintően!! :)

Laki Géza képe

Ez így igaz,ahogy "furnan" kolléga a fentiekben leírta:  teljesen megegyezik az AT 550-el, kivéve a képcsővét. Mivel az említett piros Kádár pontosan leirja az oda valókat,így nem lehet kavarodás a három típus között. /Hogy még hány típust akartak csinálni,és hová akarták vinni,az más dolog/

Hogy volt,van és lesz is kavarodás az viszont biztosra vehető.

Volt: mert a sok "idegen" vélemény már rég beépült a "köztudatba"

Van: mert még ma sem a hazai valóság tükröződik a gyűjtemények zöméből,annak ellenére,hogy ma már lényegesen több infó szerezhető be a készülékekről,amelyekből a valóság kihámozható lenne. Mivel nem vagyok gyűjtő,így nem tudom,hogy a hivatalos gyüjtőknek mi lenne a feladata ill.a célja. Ha viszont az igaz,hogy az utókor számára kellene megőrizni a multunkat,akkor nem -furnan által is említett-vásári és kiállítási szórólapokkal kellene a gyüjteményeket szaporítani,hanem valós készülékekkel és azok valós adataival.És végezetül, hogy kavarodás továbbra is

Lesz: Az is biztos.Ugyanis már tapasztalatból tudom,hogy általában nem kerül módosításra a javasolt hibás adat,mert ahogy az itt is látszik,elegánsabb megoldás ha eligazítjuk az illetőt.

Zalairádió képe

furnan-hoz hasonlóan nem mérhető az olvasók 99 %-hoz. De az ilyen szakmai megszólalások helye is megvan, fordíthatnánk ide a " Cipőt a cipőbloltból" ismert reklámot is.

A Rádió Gyűjtők Egyesülete ill. annak újságja tárt karokkal várja a  szakemberek cikkeit, a belépéssel kapcsolatban honlapunk is eligazítást adhat: http://nosztalgiaradio.hu/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=101

Szóval Géza bátyám tárt karokkal vár az egyesület! Furnan kollégánk tudja legjobban mennyire kellenek a szakcíkkek, a jó szakemberek akik lassan kihalnak.

A magam részéről ezt a közösségi fórumot nem tartom a szakmai viták, beszélgetések fórumának, hiszen ez az oldal a laikusok oldala, ami persze értékéből semmit nem von le.

De ne keverjük össze a Gizikét a gőzekével, mert lehet, hogy a 99%-ot untatja magasszinű szaktudás. Persze annak csillogtatását a szakmai oldalak egyúttal hiányolják is, ismételten tisztelettel invitállak egyesületünkbe!

Laki Géza képe

......megjegyzés a fentiekhez:

 

1. "A magam részéről ezt a közösségi fórumot nem tartom a szakmai viták, beszélgetések fórumának, hiszen ez az oldal a laikusok oldala, ami persze értékéből semmit nem von le."

Azért szerintem annyira nem laikus itt senki,hogy a hat és hét cső között ne tudjon különbséget tenni ha megnézi a TA 5204-es készüléket.Ott ez olvasható,ráadásként két PCL 85-is szerepel benne:

7: ECC82 PL504 PCL85 PCL85 PCL84 PCL86

 

2. "De ne keverjük össze a Gizikét a gőzekével, mert lehet, hogy a 99%-ot untatja magasszinű szaktudás."

Lehet,hogy a 99% unatkozik,ha olvassa a megjegyzéseimet. De vigasztal az,hogy 1% van,aki viszont értékeli,oly annyira,hogy azokat még a honlapjára -esetenként kérés nélkül-fel is tölti. És addig még ez így működik,addig talán nincs nagy baj.

További jó gyűjtögetést kívánva tisztelettel:L.Géza

Zalairádió képe

tehát jól értem, meggyőzetelek, hogy az egyesületünbe a helyed?

Vagy roszul értelmezem! :)

Kedves Laki Géza!

Akkor én is az 1%-hoz tartozom és várom a további hozzászólásait! Igaz, hogy "laikus" vagyok (levéltáros), de érdeklődőm a régi rádiók, tévék iránt :-)

ml

Zalairádió képe

én nem azt mondtam, hogy nem lehet hozzászólni, véleményt nyílvánítani. Csak azt hogy én erősen szakmai témákról nem vitatkozom,  a szabad vélemény nyílvánítás jegyében. És azt jeleztem, hogy a szakmai vítáknak vannak megfelelő fórumai.

 

reparatio képe

Csatlakozom "Zalairádió" -hoz az invitálással!

Ott az olvasók egy százaléka sem unatkozna a szakszerű és tartalmas szakmai cikkeket olvasva. Szükség is lenne rá. Nem kell föltétlen gyűjteni az öreg rádiókat, elég csak szeretni!

 

www.radiomuzeum.hu

Mit jelent az, hogy ez már robbanásmentes képcsővel készült ?

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
Delta