Pioneer PL 100 vagy PL 200? Egyáltalán Pioneer?


 

Tisztelt Fórumozók!

 

Minőségi lemezjátszót szeretnék vásárolni, de nem tudok dönteni. Jelenleg a fent említett gépek között vacilálok..de mindenre nyitott vagyok. Köszönöm a segítséget!

 

Üdv,Tamás

 

 

 

 

 

 

athos527 képe

Kedves Tamás!

Mindkét általad említett lemezjátszó jó hangú, alapfokú készülék. Anno a Hi-Fi Magazin tesztjében a kisebbik modellt ítélték jobbnak.

De tudnám még ajánlani a DUAL készülékek közül elérhetőbb árban a CS-505 sorozatot is.

Aztán ott van a NAD is, nem lapos, hanem csőkarral, de nekem ez annyira nem jött be, de nyilván rendszer függő is a dolog, meg ez egy szubjektív vélemény volt!

Kedves Athos!
Köszi a tippeket, illetve a véleményt is. Találtam egy Pioneer PL12d típusú lemezjátszót is. Véleményeznéd? :) Köszi előre is!!
Üdv

athos527 képe

Kedves Tamás!

Az is jó készülék, de azért nem mai darab, 73-76-ig gyártották, az utolsó széria már mk.2 verzió volt, de nem tudom mit módosítottak rajta. Mindenesetre nem árt vételkor gy alapos állapot felmérés, idős korára való tekintettel!

Ha rám hallgatsz, keresd inkább a szíjas verziókat, tehát nem a direkt hajtásúakat. (Később a Pioneer X-jellel látta el őket.)

De nem árt odafigyelni a hangszedő típusára és állapotára sem, nem tudom, a PL12d -ben például milyen hangszedő van, gyanítom már nem a gyári!

 

Üdv: Attila

Kedves Attila!

 

Egy PL-100-ast találtam az alábbi leírással:
"

Eladó egy szép állapotban lévő, műszakilag teljesen felújított lemezjátszó.

-vadonat új minőségi EVG tű
-motor csapágyai kitisztítva, mechanika átnézve, fordulatok beállítva
-új hajtószíj
-sasszi hibátlan, plexin enyhe karcok de alapvetően szép, nem matt, nem sárga
-gumilábak megragasztva
-tűnyomás, hangszedő helyzete a gyári értékek szerint beállítva

"

20-at kérnek érte. Azt hiszem, ez megfelel nekem.. :)
Szerinted?

veroka képe

Kedves Osztertom,

 

nézd végig az eladó összes hirdetését, akár a régieket is. Amennyiben minden eladott berendezést hasonló szöveggel hirdet, akkor biztos lehetsz benne, hogy a felsorolt karbantartásokból semmit nem csináltak meg. A PL-100-nak egyébként is állítható a motor sebessége az előlapon egy potméterrel, ez már gyanakvásra adhat okot. Én a saját lemezjátszómban sosem néztem át a mechanikát, sosem tisztítottam ki a motor csapágyait, sosem "újítottam fel műszakilag". Ezekre akkor van szükség, ha a lemezjátszó már éveket állt valahol üzemen kívül, akár hibásan is. Én inkább vigyázok a lemezjátszómra és folyamatosan karbantartom.

Kékedi Levente képe

Ahogy már előttem elhangzott a Dual márkából az 505-ös sorozat, tovább bővíteném és vinném a dolgot, ezen belül is az 505-3-as a legjobb választás, vagy az első generációs 505-4-esek. Nekem a 3-as van meg, de saját módosítások és ötletek alapján még továbbfejlesztve. Egy nagyon jó kis készülék, egy jobb hangszedővel meg pláne. Valamint egész jó áron, 15-20e ft közt megszerezhetők. A NAD 5120 abban az esetben jó választás, ha a készülék patika állapotú, illetve nagyon precízen van beállítva, (erre hihetetlen kényes lemezjátszó a NAD és nagyon sokan rosszul állítják be) Viszont azon is kell jópár módosítás, ahhoz hogy egy még kiválóbb hangú lemezjátszó lehessen belőle, és semmi túlzással simán a Thorensek minősége fölé lehet emelni, feltéve, ha tudja az ember, hogy mit kell rajta módosítani. Ilyen téren ez a lemezjátszó ezernyi lehetőséget nyújt és szinte olyan finomra lehet behangolni, mint egy jó hangszert. Persze ehhez már mérések is szükségesek.

athos527 képe

Hát, akár jó is lehetne, de érdemes Veróka hozzászólását megszívlelned, azon kívül PL-100 már csaknem fele ennyiért is van, jó állapotban!

A "minőségi EVG tű", hát nem tudom, boztos én vagyok tájékozatlan, de nem a gyakoribb, ajánlott márkák közül való.

Kékedi Levente írta Neked a DUAL CS 505-3 típust, tényleg ajánlom, kicsit haza beszélek, mert nekem is ez van, a gyári hangszedőjével is "haza küldi" a Pioneer torony lemezjátszómat!

És nem kell hozzá gyakorlott fül,a párom is érzi a különbséget, holott nem egy kifejezett Hi-Fi rajongó :-)))

A módosításokba most nem mennék bele, kétélű a dolog, én űgy használom őket, ahogy vannak, max egy minőségibb hangszedőre érdemes költeni, de nyilván nem több százezres kategóriából...

Üdv: Attila

Kékedi Levente képe

Igen, a módosítás nagyon kétélű dolog, akár totálisan el is lehet hangolni az egészet, ha nem jó irányból vagy nem jól közelíti meg az ember. A jó eredményhez kell némi ismeret, és a műszeres mérések. Tehát, ha az ember nem biztos a dolgában, inkább maradjon full gyári a készüléknél. Amiket ajánlottuk még azon állapotukban is kiváló darabok.

Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat, nagyon hasznos volt az összes!
Jelenleg (kiábrándulva a PL-100-ból) egy PL-12d-vel szemezek. Szintén 20.000.- az ára.. Dual-okat is néztem, de sajnos eddig nem találtam megfelelőt... Azonban nem vagy az az "Adj Uram, de rögtön!" típus, szóval nézelődöm tovább.
Mindenkinek kellemes hétvégét és sok zenehallgatást  kívánok! ;)

koleszterin7 képe

koleszterin69

Tisztellt Attila

Nagyon hiányosak és pontatlanok az ismeretek.A Pioneer Pl112d és a 12d is szíj hajtású.Mindkettő tip.van a birtokomban a régebbi 74es kiadású Gyári sell és hangszedővel.Jó ilyet nem is lehet az itthoni használt piacokon webes piactereken meg kuka mellé kirakva talállni.Az hogy anno mit véleményezett a Hi-Fi magazin a vasfüggönyön belül abból a pár tipusból ami kis hazánkban fellelhető volt azt inkább nem minősíteném.A körülményekhez képest elhittük elfogadtuk.De kicsit körbejárva a világot olvastam pár 80as évek beli német,belga,holland,fracia hifi szaklapot.Mivel kíváncsi voltam a véleményezésre ,abból a kórból van a gyüjteményem 90%a.A Dual 505 szériából is sony és a technics dj sorozatából is van pár remek darabom.De óvatosan nyúlnék ehhez a minősítéshez ,mivel és nem törnék pálcát egyik tipus fölött sem.Nem a Bekategóriázáson múlik a vásárlás ,rengeteg tényezőtől függ.Kinek mely tipussal, hangszedővel milyen tapasztalata van.100% os jó tanácsot úgy sem lehet adni,de ha már így van legyen pontos .

tisztelettel:Zsolt

athos527 képe

Tisztelt Zsolt!

" Nagyon hiányosak és pontatlanok az ismeretek." Pontosan melyik része is?? Olvassa még egyszer át az összes hozzászólást, sehol nem állítottam, hogy a Pl-112D direkt hajtású! Már ránézésre sem felel meg néhány kritériumnak, de ráadásul birtokomban van pár korabeli prospektus, többek között ez is! Nem gyakori darab, de én azért láttam már felbukkanni az utóbbi években néhány darabot. ( Használt piacon is!). Ha olvasta (?), azt írtam, hogy jó készülék!

A Hi-Fi Magazin azt véleményezte, amit itthon kapni lehetett és amihez a legtöbb hazai vásárló hozzá juthatott. Azért őket idéztem, mert sem PL-100, sem Pl-200 nem volt nekem. Viszont van CS 505-3 és volt NAD-om, ezekről fenntartom a véleményem, de utaltam rá, hogy rendszer függő a dolog és a véleményem szubjektív! Ha olvasta (?), én is kihangsúlyoztam a hangszedő fontosságát!

Azonban, valaki több kilónyi szaklapot is elolvashat, még nem biztos, hogy "füle is van"! Kérem, ezt ne vegye magára, de kikívánkozott belőlem és ne személyeskedésnek vegye!

Én (mi) nem minősítettünk sehol és nem törtem sehol pálcát egy típus fölött sem! Jó tanácsot sem adtam, ( bár, azt hiszem, rosszat se), a véleményemet kérdezték és én leírtam!

Tisztelettel: Attila

Pioneer


100


Audi 100
Találat: 3
Barkas 1000
1970-1979
Dutra 1000
1960-1969
Orion HS100
1970-1979
Skoda 100
Találat: 2
Toshiba rádiósmagnó RT-1005
Ismeretlen évjárat