Orion Budapest televízió At-611


Forrás: 
Saját
Orion Budapest televízió At-611

A Tisza kezelési könyvében találtam!

 

At-661
ÁDY képe

Ilyen tévéről, nem is hallottam!!!!

Volt ennek valami külön neve?

Volt biza fantázia neve! Mégpedig Budapest. Volt neki egy nagytestvére az AT622 ami ugyanez az elektronika, csak 53 cm-es képcsővel.  A v.....hu-n árulnak egyet, az szerintem angol exportból visszamaradt, mert a hátlapján angol feliratok vannak, a neten valami németeknek készült prospektusban láttam képet Orion AT511-ről ami tök úgy nézett ki mint ez, csak kb. akkor volt mint az at403 Tisza. Nemrég volt nekem is egy Budapest tévém, de egy rossz pillanatomban eladtam:(

JA és mint a képen is látható A Tv típusjele AT611.

ÁDY képe

az infókat!

Javítottam az elírást.

Laki Géza képe

A képen lévő készülékkel valami nemstimmel. De vajon mi?

Ráismertem azon "szórólapok" egyik példányára, melyekből 1960-ban, a Budapesti Ipari Vásáron, az Orion termében, mint érdeklődő fiatal, én is elhoztam belőlük hármat.

Ezt a bemutatott AT 611 tv-set, és még két rádiósat.  (AR 612 és AR 322)

Ez a TV  "csúcskészülék" volt.   Teljesen újszerű technológiával, modern alkatrészekkel, nagyfokú automatizáltsággal, és újszerű panelfelépítéssel készült - akkor.

Első változata 53 cm-es, 110 fokos képcsővel, később, amikor a Tungsram tudott "sarkított" képcsőveket (59 cm) készíteni, akkor AT 622 tipusként gyártották.  Ezeket inkább külföldre, de jutott a hazai piacra is.

A kiállításról, és a tv-ről olvashattok itt egy korabeli Rádiótechnika tudósítást:

                 http://data.hu/get/2098793/RT_1960_Budapesti_Ipari_Vasar.djvu

 

Szóval, valamikor volt egy jó kis híradástechnikai ágazatunk is.....

furnan

 

 

Laki Géza képe

A gond csak ott van,hogy a "szórólap" nem az orion-gyár AT 611-es készülékét ábrázolja. Ezt annakidején valakik elírták. A többi adat a 611-ről stimmel. Különben ezt a bakit itt már kibeszéltük,vannak akik emlékezhetnek rá. Maradjunk abban,hogy a képen NEM a 611-es készülék van.

Kénytelen vagyok jelezni az Orion kiállítás rendezőinek szakmai hozzáértését védve, hogy tévedsz.

Lapozzad fel a Kádár könyvek sárga - narancs színű példányát, 1960 - 63 közötti TV-k és rádiók adatait, és ott mind a két  (611 és 622) fényképeit egymás alatt megtalálod....

Az más dolog, hogy egy gyenge képcsőves, de működő 611 -es tulajdonosa vagyok, ennyi év alatt néhányszor javítottam is, valamelyest ismerem....

Üdv:  furnan 

Laki Géza képe

"Lapozzad fel a Kádár könyvek sárga - narancs színű példányát, 1960 - 63 közötti TV-k és rádiók adatait, és ott mind a két  (611 és 622) fényképeit egymás alatt megtalálod"

Ez az idézet akkor volna idevaló,ha én a 622-est a fenti képpel összefüggésbe hoztam volna. De én nem ezt mondtam! Én azt mondtam,hogy a képen nem az AT 611-es készülék van. Ezt természetesen továbbra is fentartom.

mert nem képes tényeket tudomásul venni....

Természetesen lehetőséged van mást állítani, de akkor lássuk a megalapozottságát.....

 

Javaslom, menj el a keszthelyi Rádió és TV múzeumba, vidd magaddal a képet,  győzödjél meg.....ha már a szakik által bibliaként tisztelt Kádár-könyv képe nem elfogadható Részedre....

Üdv:  furnan

 

Laki Géza képe

...inkább mindent törlök. Ha ötven évig jó volt így,ezután is jó lesz. Majd az utókor megtekintheti a neten a valóságot. Természetesen azt megigérem, hogy elmegyek keszthelyre a Nádler úr múzeumába. De ott biztos nem mondják,hogy ez 611-es! (Csak azért,mert az ott lévő úriember ismeri az orion készülékeket.)------------------------------------------Ha az idő engedi, febr.elején már megyek is!

az is lehet, hogy ismeri:

http://data.hu/get/1290832/50_eves_az_orion_1963.djvu

(ingyenes letöltés-reklám-"nem élek vele"-letöltés indítása)

 

A 61. oldalon az 1963-ig gyártott készülékek felsorolása táblázatban foglalva található.

Az 57. oldaltól kezdődően leírják, hogy a kezdetektől 1963-ig, az 50. évfordulóig, hat televiziótipuscsaládot fejlesztettek ki. Egyike ezeknek a 611-es tipuscsalád.

Azt elismerem, hogy a vásári szórólapon nem a "végkifejletű" 611-es TV látható, hanem annak protóváltozata.  Ilyen értelemben valóban igaza van.

 

1959. végére készültek el a fejlesztéssel,  60' elején már gyártásban is volt.  A változtatásoknak nyilvánvaló oka a kereskedelmi igények figyelembe vétele volt, no meg természetesen a vizsgálati eljárások során tapasztalt eredmények.

Az is gyakori eset volt, hogy külföldi piac igényeinek megfelelően alakították ki az adott készülékcsalád oda szánt példányait.

(ez gyakorlat volt, más cégek esetében is)

 

Mese: a 60' évek elején volt szerencsém egy nagyvállalat olyan részéhez kerülni kezdőként, hogy kicsit beleláthattam ilyen jellegű dolgokba.

Az Oriont, mint egyik nagy felhasználót emlegettük, és a minőségellenörzési módszerei kiemelkedőek voltak.

 

A fenntiek értelmében méltatlannak tartottam azt a véleményt, hogy terméküknek népszerűsítését szolgáló anyagot egy nagyon fontosnak tartott bemutatón "elbakizták" volna....az Ön szavait használva.

Egyszerűen csak arról volt szó, hogy az elkészült anyagot, amely csak a termékismertető jellegű volt, az erős hasonlóságra való tekintettel, no meg a rövid idő miatt, tovább engedték....

 

 

 

 

 

 

Laki úrnak igaza van. A szórólapon valóban nem az Orion AT611-es tv látható, hanem annak kisebbik képcsővel szerelt változata az Orion AT511-es televízió. Állításomat a gyűjteményemben lévő Orion AT511-es készülék bizonyítja, ami itt megtekinthető: http://users.atw.hu/regiteleviziok/at511.htm Az itt szereplő televízió gyári sorozatszáma 1. Szerintem ez a típus a sorozatgyártásig nem jutott el, vagy ha mégis, akkor jelentéktelen mennyiség készülhetett belőle. (indoklás a megadott linken)


Az AT 622-nek 59 cm-es képcsöve volt.

ml

Így igaz, elírtam, köszönöm a javítást:)

Ingyen elvihető Budapestről egy működésképtelen Orion AT611-0. Lomtalanításról mentett. Sajnos mire odaértem már szétbarmolták, de még így is sajnáltam otthagyni.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
Budapest


Budapest
Találat: 5
Budapest atlasz
Találat: 2
Budapest csokipapír
Ismeretlen évjárat
Budapest extra csokoládé
Ismeretlen évjárat
Budapest plakát
Találat: 3
Budapest térkép
Találat: 10