Orion AT 401 Televízió


Forrás: 
Saját készülék
Orion AT 401 Televízió

Egy export tévékészülék, üzemképes. Bővebben róla: https://www.facebook.com/pages/Krisztofóró-múzeuma/301169163368362?ref=hl

Videó róla itt: http://youtu.be/82GpY0NkjEI

Puskás István képe

Gratulálok ehhez a nagyon ritka és gyönyörű készülékhez! Nekem egy csehszlovák exportkivitel van, egy Orion AT 504-es, szinte karcmentes állapotban! Gondolom, ez az AT 401A  nem eladó...:)

... de sajnos nem eladó. Ezek nagyon jó készülékek. Még lesz ez szebb is, egy doboz felújítás után.

Puskás István képe

Így képen szépnek tűnik a politúrozása. Én lehet, hogy inkább hagynám eredeti állapotában, egy politúrra való alapos bútorápolózás csodát tud vele tenni, és eredetin az értéke is nagyobb. :)

 

...megnézem, hogy bútorápolóval mi lesz. A tetején van egy kisebb sérülés, de lehet úgy marad. Amit vadászok: az egy CCIR sávon működő videomodulátor a VHF sávra. A videómagnóim csak UHF-en működnek :(

Kiss Béla lászló képe

Nem árt a bemenő videójelet leosztani passzív taggal legalább 6dB-lel, magyarul a felére: a képen látható videójáték, és a "mai" eszközök, modulátorok igen nagy jelet löknek ki, ez olyan mértékben túl tudja vezérelni a tuner ("dobváltó") PCC8X-ét, hogy az egyébként jól működő készüléken csak egy kontrasztszegény, mosott paca látható, másrészt károsíthaja is a bemenő köröket. Erre nagyon egyszerű, szélessávú eszközök kaphatóak fillérekért, ezt célszerű még a szimmetrizáló balun elé iktatni, az is csillapít jócskán.

Van a készüléken Közel meg Távol csatlakozó. Közeli csatlakozón aligha látható valami, így a Távol csatlakozó adta a legjobb jelet. A készülék képérzékenysége a Kádár könyv szerint 300 uV, ami nem számít túl jónak. Még megnézem kábeltévén, de az nem nálunk van. De még alkotok egy 6dB-es csillapítótagot, ahogy írtad. Köszönöm!

Kiss Béla lászló képe

KábelTV-nél okvetlen földfüggetlenül hajtsd meg a bemenő fokozatot, ez létkérdés!

Köszönöm a figyelmeztetést! Eleve készültem a tévéhez egy leválasztó trafóval, meg van két darab 1nF-os kondenzátor a koaxon, majd balun. Sajnos hangja sustorog, mert már javították, a speciális EH 81 helyére betettek egy EF 85-öt, ami nem kompatibilis. Szóval szereznem kell egy csövet. De a képje jó, bár a készülék elég érzéketlen, meg kicsi a jelszint. Erősítővel segítettem rajta, ezért is kellett a két kondi. Eredetileg CCIR normás a készülék, és a kábeltévé is. Jó kérdés, hangolták-e már át a hangrészt? Majd kiderül...

Puskás István képe

Én a kisebb sérülésekkel nem foglalkoznék, ennyi idős készüléknél szerintem ez belefér. :) Igazán szépen nagyon kevesen tudnak politúrozni, de ha mégis sor kerülne rá, javaslom, keresd meg Öcsödy Zsolt gyűjtő társunkat, ő politúroztatott egy romos AT 301-est, az gyönyörű munka lett! :) Megkérdezhetem, hol sikerült hozzá jutni ehhez a ritkasághoz?

Már a fent nevezett úr érdeklődött a készülék után :) Volt nálunk lomtalanítás, onnan hoztam el.

Puskás István képe

Gondoltam, hogy meg fog keresni, az AT 504-esemet is kérdezte már. Nem fér a fejembe, hogy dobhat ki valaki ilyet? Az én tv-m az egykori Orion gyár raktárában pihent évtizedekig. :)

Valószínűleg nem hozzáértő tette ki, de a lényeg az, hogy jobb helyen van, illetve marad.

Szia! Gratulálok ehhez a ritka készülékhez, nem sokaknak van! Én magam is gyűjtő vagyok, van jópár készülékem, de pont ilyenre még én is vadászok. Nem tudom több TV készüléked van-e, a sajátjaimhoz beszereztem egy Terra MT47 modulátort, ez állítható bármilyen normához, csak kompozit videojel és hang kell neki. Illetve a kimenetre még egy baluntrafó ezekhez a múzeális gépekhez. Nem mondanám olcsónak, de nagyon drágának sem. Ha több készüléked van, biztos megéri beszerezni.
Üdv, Geri

Köszönöm! Alapvetően tévéket nem gyűjtök, de ezt nem lehetett otthagyni a lomtalanításon! Utánanézek ennek a modulátornak, beszerzek egyet, mert bármikor jól jöhet.

 

Üdv.

A hangnormát nagyon könnyen megoldhatod. 4 szál vezeték és egy AT961-es hangmodul kell hozzá. A függőleges fokozat csövének katódjáról adsz 12V-ot a hangmodul elejének, azaz a TBA120-as KF IC-nek. A kis panel bemenete egy szál vezeték.. kvázi egy antenna amit a készülék KF serlege felé fordítasz. Az IC kimenetét (amely eredetileg elmegy a TBA800-as végfokhoz..) No ott felemeled a kondit és rávezeted a hangerőpotira.

 

Természetesen ballunnal csatlakoztatod a 75 ohm-os koaxot a 240 ohmos szalagkábeles bemenethez, és lesz hangja az összes csatornának amit azon a szűk tartományon találsz vele.. olyan 6-8 adás lesz.

...nem aktuális. Egy gyűjtő kb. fél éve elvitte. Eredetileg CCIR normás volt. Mielőtt elment volna, készítettem egy videót, ahol szintén CCIR normás kábeltévéről ment az adás. Nálam az eredetiség fontosabb, az már csak a ráadás, hogy működik.

A készülék itt található: http://regiteleviziok.atw.hu/

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
401