Orion AT501 M televízió


Orion AT501 M televízió

Jóbarátom nagyszülője költözött és ez a darab a kukába veszett volna. A káva stílusa az ar602 rádióval szépen harmonizál. Még jóval a költözés elött a cimbora kioperálta a hangszórókat saját használatra, amiket én még a költözés elött megvettem és valamivel később el is adtam. Nem kellett volna, persze utólag könnyű... Sikerült feltámasztani, egy kondenzátort mindenképpen cserélni kellett, és bizonyára még jópárat kellene. Vannak merész dolgok a készülékben. A belső fém váz 1:1-ben fázison van. Az első kezelőszervek aluminium előlapja a fémvázhoz van erősitve. A konstruktőrök ezt bakelitfejü csavarral rögzitették, mert ők is belátták hogy sima csavarral nem lenne túl szerencsés. A csövek fűtése is egyszerü ha jól emlékszem egyszerüen sorba vannak kötve a képcsővel együtt, és mennek is a 220-ra. Az antenna bemenet gyárilag nem leválasztott. Erre akkor jöttem rá amikor egy átalakitóval fiatalos lendülettel a központi antennához csatlakoztattam. Az automata kioldott, amit visszanyomtam. Utána fél napig nem volt TV az utcában. Megcsináltam az antennabemenet leválasztását, és miután megint volt adás megpróbáltam valamit behozni a készüléken. A duna TV-t sikerült behozni de hangja az nem volt. Emelett még sikerült behozni valami másik TV-adót, ami alatt sustorogva a sláger rádió szólt. A képen az eremény látható.

Beszarás! Ez egy 1956-ban gyártott Orion AT 501-es tv, ez volt az első magyar sorozatban gyártott tv vevőkészülék, el nem tudom képzelni hogy maradhatott meg. Sok szerencsét a javítgatáshoz remélem sikerülni fog, de valaha is eszedbe ne jusson kidobi ez egy igezi kincs.

Köszönöm a hozzászólást, örülök hogy rajtam kivül is vannak páran akiket "meghat" a készülék. A cimbora anno hidegvérrel taposta volna össze a csöveket... A feltöltéskor sajnos befagyott az oldal és valamiért 2x ment fel és csak utólag tapasztaltam hogy nem lehet törölni.

Gratulálok a készülékhez! Évek óta vadászok egy ilyet a gyűjteményembe, eddig sajnos kevés sikerrel... Sok sikert a javításához! Nem tudom mennyire értesz hozzá, de én inkább szalagkábel antennát használnék hozzá (240 Ohm szimmetrikus a készülék antennabemenete) Hanggal együtt csak a Magyar 1-es fog bejönni, az is csak antennával fogva. Ennek az az oka, hogy keleti OIRT normás a TV.
Üdv: Geri

Köszönöm. Valóban nem egyszerű találni ilyet. Amikor elhoztam ezt találtam rá érdemesnek pedig volt több is de azok ujabbak voltak (a hangszórók azokon már elöl kaptak helyet) meg szét voltak koncolva, de tudom volt közte kékes meg több orion, és mind csöves volt. Régebben lomtalanitáson rengeteg csöves TV-t lehetett látni mifelénk kivágva, és volt közte néhány olyan is ami érdemes lett volna a megmentésre (orion duna, kékes), de mindegyikkel rendre elbántak mert kitermelték az eltéritőböl a rezet és összetörték a képcsövet, a sasszit meg 1:1-ben elvitték vasnak kilóra. És a "művelet" során a kasznit is széttörték, ugyhogy nem sok minden maradt. (A profik puszta erővel és kalapáccsal akár egy hűtőt is képesek elbontani pár perc alatt lapokra, ugy hogy csak a pur hab marad.) Na de falvakon, padlásokon, pajtákban, pincékben ilyesmi eldugottabb helyeken lehet szerintem találni feltámasztásra érdemes példányokat. Az antennáról meg annyit hogy majd ha lesz rá időm és türelmem akkor kipróbálom sima antennával is.

Puskás István képe

Valóban nem könnyű találni ilyet. És ahogyan látom, ez még a régebbi kapcsológombokkal van szerelve. Az enyém, ami szintén nagyon szép állapotú, sima kerek gombokkal van szerelve, AT 501 M típusú. Én egy olyan korai AT 501-est szeretnék, aminek még fából készült, zöld maszk van a képernyő körül. De ez a tv is csodaszép!:)))

ez is m-es de nincs odairva mert elöször nem gondoltam hogy az az m számit. Megosztaná hogy Önnek honnan sikerült begyüjteni?

Üdv.!

Elnézést a késői válaszért, mostanság kevés időm van.
Én Sződligeten lakom, ott találtam egy hagyatékból felszámolásra került tv-szerelő műhelyben egy szép állapotú, de üres dobozt.
Később egy udvaron láttam kidobásra ítélve egy ugyanilyen 501 M-et, az rossz esztétikai állapotban, de hiánytalan volt. A kettőből építettem egyet, az eredmény szép lett:)))
Üdv.: István

Helló!

Ez a tv csak az oirt 1 csatornát tudja fogni, fixre van hangolva. Található rajta egy finomhangoló is, de ennek max 1-2 mhz az átfogása. a kábeltévé szolgáltatód valószínüleg az ccir 2 csatornán adja a duna tévét, ezért tudtad a finomhangoló egy szélső állásában behozni. de az is lehet, hogy az oirt 1 en adják a dunát, de 5,5 mhz es hanggal(találkoztam már ilyen beállítással!!!, teljesen szabványtalan!) Budapesten nem hiszem, hogy az oirt 1 csatornán bárki bármit is kiadna a kábelrendszerére, ezért gyanúsabb a c2 es csatorna megfogása.
Az antennabemenet leválasztatlansága nem normális, kell lenni benne két kondinak a bemenet után, azokat nézd meg! Ja és javísd meg a függőléges eltérítés, megérdemli ez a múzeumi darab!
Nekem is van egy, igaz én budapesttől messze lakok, rendberaktam, tökéletesen megy! Képes voltam egy vhf 3 sávban dolgozó RF modulátort áthangolni az oirt 1 re, csak hogy ki tudjam próbálni! Persze ehez már komoly műszerek és a nagyfrekis technikában szükséges jártasság kell.
Fontos dolgo, hogy indítani mindig telejs átnézés utén és szabályzot trafóról(pl szabályozható torroid trafó) 180 voltról szépen lassan feltekerve 220 ra kell ezeket a régi tévéket indítani, hiszen az elöregedett fűtőszálaknak végzetes lehet egy hidegindítás, mivel ugye az izzószálnak hidegen kicsi az ellenállása, így nagy áram folyik át rajta amitől megszakadhat az elöregedett fűtőszál. Egy ilyen korú tévében ezt nem lehet megkockáztatni cserealkatrész hiányában!
Üdv RiCheta

Sziasztok!

Csak annyit szeretnék hozzá fűzni(elég későn)hogy a későbbiekben volt egy  tizenkét csatornás változata is.Az "M" jelzés magyart jelentett,volt egy "L" jelzésű is,lengyel exportra.Bár én ilyet még nem láttam.Nekem a korai ,zöld maszkos változat van meg,tökéletes állapotban.Próbálkoztam az eladással,de nem kaptam megfelelő árajánlatot.Van még más egyéb készülékeim is.

Szerintem a képen lévő készülék 12 azaz tizenkettő csatornát tartalmaz.
lgp

Szia Lacaj!

 

Érdekelne az AT501-esed, írtad, hogy eladnád.

Fel tudnál hívni a részletekkel?

06309306272

Nagyon köszi!

Üdv,

Zsolt

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
AT501