Orion 75 Televízió


Forrás: 
saját fotó
Orion 75 Televízió

Van 1 ilyen televízióm de sajnos nem működik szerennék találni valakit aki segítene megjavítani az összes elektron cső világít kivéve a kép csövet

nem vagyok othon ebben a témábban ezért kérem aki tud segítsen

rákos zsolt képe

ahimotu szia ! Én csak annyit tudok ,hogy az: ELEKTROTANYA.hu-n sok infó és kapcsrajz van fenn és különböző Tv jav.-ról is van infó  a forumukon!

Üdv:Zsolt

Nemrég kb. ilyen tv-t szedtem szét,de megvan mindene még.

A cső nyakán a fűtést kb: 6.3V-ot mindenkép tudnod kell mérni vagy a fűtést a csövön belül kimérni nem szakadt -e esetleg( pár ohm -os) , de ha az nincs meg azt tudod pótolni külön 6V-os  trafóról. Egyébként szokták a nagyfesz trafóról is pár menet rátekerésével előállítani,de az nem hobbi szint szerintem!akkor ha nagyobb fesz kell mint a fűtés, meg szokott a cső emissziós is lennei akkor szoktak Un.rácslerobbantást vagy mit csinálni ,de az meg pláne nem az!!!!De van Gelkás ismerősöm esetleg megkédezhetem tőle Add meg a tipusát emilemre én akkor megírom a tel számát és küldöm a szkennelt rajzot ha olvasod a bejegyz.--met!

De működő Tv-n vigyázva matass !!! a család ne legyen közv. ott, de tudjanak róla,hogy szereled és van képcső robbanás is meg a kondik is száradtak lehetnek !Most megkeresve van róla rajzom! :Merkur AT 5761 néven szerepel a tv jav könyvben

Az összes cső (a képcső is!) fűtése sorba van kötve, ezért kizárt hogy a képcsőé szakadt legyen. Azt hogy nem világít, valszeg a képernyőre értette béla1978.

sajnos nem értek az elektonikához ezért szeretnék olyan személyt keresni aki megcsinálná nekem (perszee nem ingyen kérem) ahogy én bele kukantotam azt vezzem észre hogy minden elektron cső világít de a kép csövé nem és ezen kívűl más nem csinál nemrégiben pár hónapja még ment

arra gondolok hogy elszakadhatot bene valami mert szálítotam és nagyon rászkódott de lehet más a gond azért szeretnék találni valakit aki bevizsgálnál nekem és tájékoztatna a hibáról hogy javítható-e és hogy mi az az alkatrész amit cserélni kell

rákos zsolt képe

ahimotu Ok! de  elsőre nem derült ki, hogy nem értesz hozzá.Egyébként   lehet,hogy akor is kell rajz róla( annak aki esetleg megcsinálja)arra a fél évre, mert hogy jövőre digitáli átállást igértek !!!Nem akarok itt sokat írni ,de az E tanyán olvastam egy sztorit: hogy egy hasonló tv (meg)javítása miatt leégett egy néninek a háza, mert a javított tv kigyulladt ...amíg a szerelő és a tulaj a kocsmában volt ünnepelni a sikeres javítást!

Szervusz !

Szerintem - amennyiben a többi cső "világít", vagyis működik a fűtéslánc, és a képcsőnél ezt nem látod, két eset állhat fenn:

 

1.Gyakori "megoldás", amennyiben a képcső elöregedett, vagy emissziógyenge, egy régebbi javítás során, a sorvégtrafóról a javítást végző szerelő egy külön kialakított  egy "felfűtő" hurkot, és onnan táplálta a képcsővet.

(nem biztos, hogy ezt elmondta Neked....)

Ha a sorvégfok valamilyen ok miatt nem működik, természetesen nem kap a képcső sem fűtőáramot.

Régi TV-k esetében, a természetes "elhasználódás" miatt, akár állásban is  tönkremegy a sorvégfok trafó, megromlik a szigetelőképesség, a tárolási körülményektől függően...

 

2.Véletlenül megsérült a képcső foglalatánál lévő "szívócsonk" (üveg), vagy valamelyik kivezető lábnál hajszál-repedés keletkezett.

Szép lassan "lelevegőzött" a képcső, s nem működik, mint elektroncső.

Ez esetben a fűtőszál ép maradt, de nem "világít", és kis ideig működtetve a TV-t, a képcső nyakát (foglalat közelében) langyosnak érzed.

 

Bontott anyagok felhasználásával ez a tipus még megjavítható, "garancia" nélkül, de kérdés, hogy megéri-e a munka, hiszen  1 - 2 év múlva,  esetleg csak analóg kábelhálózaton lesz használható.....

Vagy, ha van, esetleg videó tuner kimenetéről.....csak VHS anyagok nézésére....

 

Üdv:  furnan

Laki Géza képe

Előbb azt kellene tisztázni, ami eddig sem volt tiszta:

 

A kép feltevőjének konkrétan el kéne döntenie,hogy maga a képcső nem fűt,vagy a képernyőn nincs fény? Ugyanis két külön téma,ahogy a hozzászólásokból is kiderül.

És addig még nem egyértelmű, csak találgatások folyhatnak.


Nagyon szép darab! Sokat javítottam anno a 80 as években. A képcső nem emissziós,hanem emisszió szegény azaz a vákuum lecsökkent és levegő molekulák kerültek a csőbe. Javítani elvileg lehet ezeket a TV készölékeket,csak nem érdemes. íííííegyébként antikváriumban a Kádár Géza TV javítás sorozat Orion 60,70,stb egy kaptafa egyazon TV család majdnem mindegyik  ezen tipus család darabjához jó támpont. A lényegi különbségek a KF azaz videó közép frekvenciás fokozatban vannak és annak a táp ellátásában van kis kölönbség. De rádió amatőrök szívesen bütykölnek efféle TV matuzsálemeket. A digitális szet top box vagy adapter UHF sávra keveri le a jelet,azt nem tudom melyikre? Már vagy 20 éve nem javítik TV-t lehet a hiper vagy németöl a Sonder sávra. Akkor sincs gond,csak az Uránust TV család vagy egy modernebb TV tunert kell bele építeni és annak a KF jelével megtáplálmi ennek a TV nek a KF fokozat bemenetét. Csak kreatívitás kérdése. De megéri?  Üdv Gábor

 

 

 

ilyet én is akartam "játszami", de nekem nem sikerült, mert AGC feszültség hiján csak durva sötét csíkozást láttam az adás helyén.. azonban további kísérletezésre érdemes.. Az AGC feszültség keresése, amely esetleg a sorkimenő valamely kivezetésén, vagy a sorkimenőre tekert pár meneten kereshető volna.. DE! Ebben a készülékben már van UHF tuner, így teljesen alkalmas egy szabályos külső tuneres vagy bármilyen Sep Top boxos meghajtásra. Egynormás még ennél is 20 évvel idősebb, VHF-es készülékeknél érdemes ilyesmivel kísérletezni amit írtál.

 

Ezekhez az újabb kori szinte már utolsó generációs orion csövesekhez  jóformán még minden van.

 

 

csepregi attila képe

Nekem is van egy ilyen tv-m szép a képe is csak  bekapcsolás után kb. 1 percel kikapcsol.

Még bontatlan tehát kettő vagy három centiméter vastag por és kosz van a belselyében,okozhatja ez a hibát?Vagy ha nem akkor mi van?

Üdvözletem!

Ez a  "kikapcsolás" jelenség gondolom nemcsak azzal jár hogy eltűnik a kép,hanem ezzel egyidőben elnémul a készülék,hang sincs és némi működési cirregés hallható a szerkezetből ,miközben fűtenek a csövek.Ekkor megkéne nézni hogy felizzik-e a PL500-504 sorvégcső anódja , ami azonnal hiba behatárolást jelent.Első dolog természetesen a kitakarítás hogy látni is lehessen valamit.A por  akkor okoz igazán komoly problémát ha benedvesedik,amúgy meg rendesen rontja a hőleadást.Egy ilyen régi gépben rengeteg elöregedett alkatrész lehet már ami miatt leáll a sorfokozat. jelen esetben ugyan nem akarok vészmadárkodni,de ez a tipikus jelenség sajnos arra utal hogy a sorkimenő  zárlatosodik be miután bemelegszik.A szekundertekercset (malomkerék) lekötve is meg kell próbálni mi történik.És nagyon vigyázni,mert a sasszin ott van hálózat közvetlenül!Áramütés veszély!Leválasztó trafót kell(ene) használni minden ilyen régi tévénél szereléskor!

@:O)

csepregi attila képe

Igazad van,tehát a hang is elmegy.

Javítgatni nem igazán akarom(utálok TV-t szerelni).

Kipucolni viszont kifogom és kiderül,hogy úgy is kikapcsol e,ha igen akkor hagyom az egészet,dísznek így is jó ugyanis egy teljesen 70-es évek szerint berendezett szobában áll a mamámnál.

Köszönöm a válaszát,majd kitakarítás után jelentkezem.

Kedves Attila!

Kérdés miért ez az utálat.Van aki fél mert hát mégiscsak 18kV van a feketefehérekben,a színesekben meg 24kV.Pedig van egyfajta varázsa az ilyen régi gépek feltámasztásának,(meg azért crt-s színeseknek is).Jó,túlhaladtuk már ezt a technikát vagy 25 éve,meg a többségük a nyugati (ccir)hangnormát sem tudja,de akkor is klassz dolog feléleszteni egy ilyet,már ha van alkatrészforrás hozzá.És mondom ezt én,aki egy másféléve elajándékozta egy gyűjtőnek mind a 9 üzemképes csövestévéjét,többek között egy ilyet is,mert egyszerűen kellett az általuk évtizedekóta foglalt hatalmas hely az élethez a lakásban,és már nem vállalok be csövestévé és rádiótechnika javítást.Elég volt.(kivétel esetleg a csövesmagnó) .Minden ezzel kapcsolatos holmimat ,alkatrészt ,az elmúlt 10-15 évben  eladtam, vagy elajándékoztam technikai múzeumnak(például,Veszprémben lévő Herczeg István úr múzeumának a radiotvmuseum.hu-n,vagy a Magyar Technikai Múzeum Alapítványnak,magánembereknek akiknek kellett hirdetésekben valami.Megaztán senki nem javítatt már ilyesmit mert gazdaságilag nem éri meg.Szóval néztem őket eleget gyerekként,majd a színeskorszak beköszöntével kerülgettem őket 27 évig.Mindegy,csináltam róluk pár webkamerásfotót emlékbe (mert digitálisvideóra akkor még nem volt lehetőségem)hogy ilyenjeim is voltak///////Az még kimaradt hogy a kutyaházban és környékén  a forrasztásokat át kellne nézni,mert van olyanis hogy kidilatáltak és megrepedtek az évtizedek alatt,a csövek tetejére menő anódcsatlakozási forrasztások masszívitását ellenőrizni kell,meg magukat a csatlakozókat hogy nem-e lazák,meg PY88 ,PL500-504 csőcserével is lehet kísérletet tenni,mert van hogy ezek is ilyet produkálhatnak bemelegedés után.Ha mindenigaz akkor ebben már nincs DY86 nagyfeszegyenirányító a malomkerék sapkája alatt, hanem diódarúd van helyette.De ha cső van mégis ,akkor azzal is lehet kísérletet tenni hogy nem-e hibás.Ha nem vezet eredményre a csőcsere (és ráadásként felizzik a PL500 anódlemeze leálláskor)akkor tényleg tekercshiba van.Az ott lévő kerámia csőkondik nem szoktak hibásak lenni.Az ilyen régi feketefehérekben ,akár csöves vagy tranzisztoros,a sorkimenő egyben a tápegység is ami többi készülékrészt is ellátja tápfeszültséggel.Ha ez behal akkor a többi készülékrész is leáll.Tehát nincs külön tápegysége ezeknek a gépeknek,tehát nincsenek galvanikusan leválasztva a hálózatról,ezért  írtam figyelmeztetésként és ismétlem magam,hogy leválasztó trafót kell használni hozzájuk ha működés közben túrkálni kell bennük, mert a sasszin ott van a fázisfeszültség közvetlenül!!

@:O)

Az esély 50-50%-os a fázis ott létének. Fáziscerkával megnézi, és ha ott van akkor dugó fordít. :)

Ha valaki nem ért hozzá, nincs felszereltsége, ne fogjon hozzá tévét javítani, főleg ilyen korú készülékeket, adott esetben az életével játszik! A 220V-ra készült tévék meg nem szeretik a nem egy helyen 240V-os hálózati feszültséget(lásd átütött sorkimenő). "BIZTONSÁGI TRANSZFORMÁTOR" egyenesen kötelező javításkor. Az ilyen: "majd haver megtekeri" nem jó! Szigorú szabványok szerint bevizsgált típus jöhet szóba, semmi más.

csepregi attila képe

...amikor azt írtam,hogy utálok Tv-t javítani.

A feltámasztás varázsa engem is arconvág mindíg amikor meglátok egy ilyen csodát,csak a Tv szereléshez nincsenek szerszámaim (pl.leválasztó trafó) ,meg félek attól a nagy feszültségtől ami ott szaladgál ezekben a masinákban.

A készülékem már hónapok óta nem ment,még lehet benne kóboráram?

Nem.. :) Ha a múlthéten lett volna bekapcsolva már akkor sem. A kondik kisülnek.. a képcső tartogathat, de az sem hónapokig. Tisztelni kell ezeket a kütyüket és úgy hozzányúlni hogy alegalább az alapokkal tisztában légy.. felszerelés hozzá egy multiméter és egy forrasztópáka. Egyszerű masinák. Egy kaptafára. :) Nekem sincs szkópom és egyéb ilyen olyan ábragenerátor sem.. (még leválsaztótrafóm se.. )  A kulcsszó az az hogy tudatosan csináld a dolgokat..

 

Én a nagyapám Kékes- televízióját támasztottam fel. Mára ott járok hogy a padlásról lehozott működésképtelen, egynormás televízión a videotuneren keresztül bármit nézhetek. :D

 

http://kepfeltoltes.hu/view/150212/P1110001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

csepregi attila képe

...megvannak,és a rádiójavításhoz szükséges szerszámok is(ugyanis rádiókat ill. magnókat mér évek óta javítok,újítok fel és gyűjtök is természetesen a"hőskorszakból")

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
Orion hs 500
1980-1989
Orion HS 500
1980-1989
Orion HS-40
1970-1979
Orion Hs-522
1980-1989
Orion HS-700
Találat: 2
Orion HS100
1970-1979
Televízió


National-panasonic televízió
Ismeretlen évjárat