Orion Hangfalak (Hs 280,500)


Forrás: 
Saját
Orion Hangfalak (Hs 280,500)

A HS 500 1982-es ,a HS 280 -ast már nem tudom hanyas volt,mert levolt tépve róla a szám a hátulján.(már nincsenek meg).

Na igen.Biztos,hogy annak idején megállta a helyét,és biztos hogy ma is megállja.

Sajnos az ezen a képen látható Hs 280-asomnak le voltak törve az előlaptartó csapok,de meg lett oldva a Videotonhoz hasonló módon.

Üdv. új belépő vagyok , most keresgélek hs 400 hoz alkatrészeket, pontosabban már csak mgasasugárzót. Találtam 1 helyen 2db hs-280-hoz magasokat 8 ohmosokat Meg is vettem mert  tuti, hogy lesz még nekem  orion hs 280-as . Addig gondoltam jó lessz a 400-asokba. A  hs 280 a kedvenc hangafalam volt, csak gyerekkoromba gyerekésszel 20 éve széthajtottam, most már vigyáznék rá. Valaki hozzáértő  írja meg nekem, hogy mi a különdbség a: hs  280  4ohm ORION  és a  hs 280  8ohm RUMBA

között?    A címkéken  mintha a diagramm is más lenne. köszi   IM

Üdv!

Van egy pár 400-asom,14e-ért komplett vihető!

panblue

Áhh a HS500,nagyon irányított a mély hangja,én is őrizgetek 1 párt,semmi pénzért nem válnék meg tőle!

Hello!Már régota szerettem volna egy HS500-ast,ma sikerült is vennem egy párat,teljesen gyári állapotban,makulátlanul 15ért,ugyanilyen fekete mint a képen,de a mély amiről Te irsz valahol eltünik.:)Van egy Schneider oszlophangfalpáram ösrégi,16os méllyel,de ott kis hangerőnél is a testeden érzed a mélyet.Az igazi mélyet!Ez igazábol zuhogásnak tünik,szint ugy mint a Vidi DC3011-nél.Amugy örülök a HS500nak,mert sok emlék köt hozzá!:)

Szerbusz próbáld meg nagyobb elyre vinni és nem fogy zubogni!
Gratulálok a vásárlásért szinte ingyen vetted meg!
Sok jó élményt hozzá!
Üdv Attila

Szia Atesz!Sajnos nem tudom nagyobb helyre vinni,mert ez a legnagyobb szoba.:)Panelház.Hangszigetelöt tettem bele,és sokkal jobban szol.Amugy tényleg jo vásár volt,pedig nyilvános aukcion vettem.Azonnal lecsaptam rá,mikor megjelent.
Néhányan 40ezret is elkérnek érte.

Szerbusz Signum!
Rátapintottál a lényegre,már sokan lecserélték az orionokban a csillapítást mert eléggé kevésnek tűnt.
Örülök,hogy sikerült megoldanod a problémát én azt hittem,hogy a csillapítással is zuhog a hangfal mélye de nem és ennek örülök.
Üdv Laci

Szia Laci!Kiváncsiság kedvéért felnyitottam a dobozt,és láttam alig van benne,csak a két oldalán egy egy csik,szerencsére anno ingyen szereztem hangszigetelö szivacsot méh telepen,most hasznomra vált.Sokat segitett.

Szia signum.
Gratula a sikeres csillapítási probléma meoldásáért!
Igen vannak akik 40-darab ezrest kérnek a párért de én megmondom őszintén annyit azért nekem nem ér,persze aki mer az nyer.
Üdvözlettel Atesz

Szia Atesz!Inkább csak kapzsiság.Ráadásul némelyik nem is gyári dobozban,nem gyári hangszorokkal adja kemény pénzekért.Aztán már honapok ota árulja.Nekem 1hét alatt elment a Sansui SP-X6700.Itt is hirdettem.Reális árban adtam.

Sia Signum
Hát igen ez van amíg mások képesek ennyit kérni a falaikér addig mindig is bisszús lessz az aki szeretne venni.
40-ezerért Polk Audio-t lehet venni és még AR-t nomeg akad még egy pár,szerintem a reális ár arány 20-25 ezer lehet esetleg a tizzel-tizenöttel több az már kategóriában is márka tekintetében érezhető változást kell hozzon tehát minden annyit ér amennyit adnak érte.
Sokan nem néznek körül és belefutnak a legdrágább boxokba.
A Sansui-t miért adtad el?
Üdv Attila

Szia Atesz!Valahogy nem illet bele a szobába.Felujitottam aztán eladtam.Maradt még egy 20éves Jamo Power 160R is,szintén elado!Az is szépen szol,25 cm-mélyekkel szépen dübörög,mélyeket felujitottam,és elado.Szép állapotban jutottam hozzá.

Szia Signum!
Pedig a Sansui-nak szép darabjai voltak azok.
Hangfal terén fullon vagyok egy tűt sem lehet leejteni tőlük 6-pár.A jamo nem egy udolsó darab elég jomoly és ne add el aprópénzért mert keresett darabb.
Javaslom várj egy kicsit az eladással mert a jelenlegi helyzen nehezítí az értékarányos értékesítését!
Üdv Attila

Szia!Az is fent van nyilvános aukcion,de szinte nincs is kereslet rá,pedig ez ritka darab.Ez mellett még egy Schneider is van,ami emlitettem délután.Az is szintén elado.

Szia signum
Köszönöm az inspirációt de nem férek már a hangfalaktól és lóvé sem sok.
De sok sikert kívánok az értékesítéséhez!
Üdv Attila

Szia!Ok ha esetleg meghagyom,és érdekelne Téged késöbb,megbeszéljük.Üdv

Szia! Nálam is előferdült ilyen, hogy a mély eltűnt (igaz videotont használok) de ha az egyik hangfalon megfordítod a polarítást akkor előjön az a mélyhang:) Kis helyen meg kell fordítani, nem vagyok fizikai szakértő, de gyakorlatban nálam ez működik!!
Remélem segítettem: Szabolcs

Hello Szabolcs!Ezt már én is alkalmaztam anno autoban hangszoroknál,de még ennél a hangfalnál nem probáltam.Nekem most jobb lett,hogy kibéleltem.Mert azért egy zárt doboznál illő a mélyebb hangzás.Van egy Schneider oszlophangfalpáram is 16os méllyel joval brutálisabb mélyet ad,pedig az reflex.

Bocsi, én valamit nem értek. Az erősitőn a hangfal csatlakozó piros és fekete általában. A hangfalon szintén piros és fekete. Namármost ha valaki eleve jól köti be, azaz a pirosat a piroshoz, a feketét a feketéhez, akkor nem kell cserélgetni.

naemmekki képe

Egyetértek azzal a véleménnyel, hogy a gyári polaritás-jelölést érdemes betartani és alkalmazni.Persze az az érdekes, hogy fordítva még sohasem próbáltam csatlakoztatni egyetlenegy hangfalat sem :-)
Egy másik érdekesség: a hangszóróknak is általában jelölt a polaritásuk és vannak hangváltók, ahol a középsugárzót (azt hiszem csak azt) kifejezetten fordított polaritással kell beforrasztani. Gondolom valami fázisjelenséggel függhet ez össze.

Üdv! Előfordulhat akusztikus kioltás (negatív interferncia), igaz ez legtöbb esetben bass-reflexeknél fordul elő. Ha zárt ládánál előjön, és a ládák sarokban vannak, az egyiket ki kell venni a sarokból. A hangfal ugyebár elég sokat "gazdálkodik" a sarokból, és igy valószínű, hogy a visszaverődő hanghullámok kioltják az elsődleges hanghullámokat.

Hello!
Ugye nam egy 20mm2 alatti szobában "zuhog" szegény 500-as? :P
20-30 alatti szobákban jobban kifutja magát a 6"-os mély...

Szerbusz!
Bocsi de a 6" col az kicsi lenne!
Nem 12" colt szerettél volna írni?
A teljesség érdekében írtam.
Üdv Atesz

azért van ez mert a hs 500 -s nem haljtya meg anyira mint a másikat és etért van ez kősd le a másikat és nyomd meg a hangerőt de csak ovatosa

Sziasztok! Hozzám jutott /kukáztam:-)/ két darab MenüettB11 típusú hangfalat. Kis méretű, két hangszóró van benne, és a keretet amire a hangszóróselyem van felszerelve nem lehet eltávolítani. Meg tudnátok mondani, hogy melyik cég gyártotta, és, hogy mikor? Válaszotokat előre is köszönön!
Üdvözlettel: Csaba

Videoton volt, úgy a 90-es évek elején készült, nekem van olyan egy Music Centerrel együtt.

Tisztelt Fórumozók!

Körülbelül 3 hónapja került hozzám a tárgyban nevezett egy pár Orion, és két pár Beag hangfal. Azóta meglehetősen sokat hallgattam őket, igen változatos zenei stílusokkal, és drasztikus a hangzáskép-beli különbség. A HS után a HOXot hallgatva mellbevágó a középtartomány kiemelkedése, ugyanakkor a mély és magas tartományban nem drasztikus a visszaesés.
Teljesen más kategória, ez tény, sokan a "Rumbát" tartják etalon hangfalnak, kevesek pedig a Bifrons elrendezéshez közel álló nyolchangszórós konstrukciót magasztalják (nagyon kevés ilyen emberrel találkoztam, mert aki egyáltalán ismeri a kusza hangzáskép, illetve az összevissza fázis miatt nem tartja előnyösnek).
Hogy képen is látszódjon (Internetről keresett képek): http://cruisher.digitaltrip.hu/beag/HOX%2022/small_1ecb8.jpg
http://cruisher.digitaltrip.hu/beag/HOX%2022/small_2cf1a.jpg

Kérdéseim vannak a hangfalakkal kapcsolatban. Miért "200VA" a terhelhetőség, amikor 8 db egyenként 12VA-s 4Ohm-os hangszóróból áll a Beag? Mindegyik mágnes hátán "40-20000Hz" frekvenciamenet szerepel. Hogyan lehetséges ez egy 12-13 cm-es hangszórótól (nyilván a dobozolás sokat számít, de ez akkor is túlzásnak hat).
Mi célja volt a Beagnak a Bifrons széria után/alatt ezt a sorozatot is kiadni, és miért terveztek ekkora teljesítményre egy voltaképpen szobai/középnagyságú terem-hangosításra való hangfalat?
Nagy hangerőn meggyőző a dinamika, erőteljes megszólalás, hatalmas a térérzet, a vokál nagyon szép, de az Orionnak valahogy temperamentumosabb, "otthonosabb" hangja van (előtte nem volt tapasztalatom az Orion egyetlen termékével sem, itthon három pár DC2050E-hez szoktam). Ugyanakkor itt a vokál, középtartomány nem érvényesül olyan mértékben, de ez nem csoda.
Aki ismeri a konkrét típusokat, esetleg javította, volt dolga vele, milyen hangélményei vannak; (csak a teljesítménye miatt árulják 50-60E Ft között a Beagot?), ossza meg tapasztalatait, csak kíváncsiságból.

Köszönettel, Berencsik Szabolcs

Szeretnék hozzá szolni!Hagsujozom ez az én saját véleményem !Nem rég jutotam hozzá egy pár Orion Hs 500 hoz és retenetesen meg vagyok elégedve vele!Volt és lessz sok hangfalam a régi "retró"és a modernből is !Meglepő volt látni és halani a Hs 500 ast! Nekem még mindig nagyon teszik a hangzása van Videotonom is meg volt szinte az összesből de mind a 2 más kataegoria!Sokan össze szokták hasonlitgatni a 2-öt de nem ildomos mert mindegyik másban jó!Mindegyik van elönye és hátrány !Az Orion olyan tecnologát alkalmazott ami mind máig ujdonságnak számit és sok gyár mindmáig másolja!A Hs 500 dinmikus zenékhez kiváló a Videoton meg a kiforott zenei stilusokat kedveli!A Videoton jól megtervezett hangfal dobozokat tervezet és mindmáig nagyon jó dizájt alkottot meg és az ismert és kiforrot teknikákat alkalmazta egy kicsit a tömegeket célozta meg!A hangszorók nekem a magassat kivéve nem nagyon jött be!Az Orion mindig híres volt a teknikai ujitásairól és ehez hiven ez a Hs 500 ban is megtörtént! Igaz ennek a kisérletezésnek meg voltak a maga apró hibái de máshogy nem lehet!És most ha megkérdeznék melyikre esküszőm akkor azt mondanám hogy egyikre sem és mindegyikre !Most amit irni fogok egy pár mű gyüjtönek most felál majd a hátán a ször de én ötvöztem a 2-őt Videoton DC 3011 A Ládályát egy Orion Hs 500 mélyel egy Beag középpel és egy Somonyi Piezoval!És a végeredmény nekem és az ismerösök együtes csodálata nagy hangerő jó hagzás kis Ohm szám kis meghajtási energia szükséges!Igaz nem Mozart-ot halgatok mert ahoz biztos nem lenne jó!De összegezve egy nagyon jó konstrukció mind a két gyár terméke csak meg kell találni mindenkinek a megfelelöt az igényeihez! Mindenkit üdvözlök viszlát! BOXY ROCK 21

Sziasztok!4 net nélküli hónap után újra benne vagyok a hálóban!A képen látható hangdobozok sajnos már nincsenek meg,kifejtem miért adtam el őket.A HS 280 mélye igen gyenge volt,viszont a magas és közepe nagyon tiszta volt(stúdiós emberkének adtam).A HS 500ról:a jobb oldali mélyén látszik hogy ujra volt peremezve,míg a bal oldalinak gyári volt a széle.A bal oldali sokkal jobb mélyet sugárzott mint amelyiknek kivolt cserélve!Ez gazdagította a tapasztalataimat:min. eredeti hangszóróperem CSAK és CSAK!!Emellett 8 ohmosak voltak és elég gyenegén szóltak a magas is a közép is a mély is.Szóval 8 Ohm-os HS500 -t !ÉN! nem ajánlok nektek!Én HS őrült vagyok,onnan indult hogy a szomszédomnak volt 1 pár barna kivitel ,,DEE,, az 4 ohmos volt és eredeti volt mindene és elsősorban a mélye nyűgözőtt le(a másik utcába is hallottuk).Emellett a design-a is tetszik,idáig én nem láttam eddig esztétikusabb elrendezésű hangfalat mint a HS500,de persze nem sokat ér ha nem szól az árához képesti megfelelő minőségen.Köszönöm mindenkinek a kommenteket!Jelenleg egy Videoton Dp202 Saphir szól nálam,de nemsokára az említett 4 ohm-os Hs500 beszerzésére fogok koncentrálni.peace

naemmekki képe

Szia Gangstar! Nekem pont a dizájnnal van a gondom. A két doboz egymással nem szimmetrikus. Sajnos a hazai hangdobozpaletta jelentős része így készült. (Orion, Videoton) Csak később jöttek rá a gyártók, hogy lehetnének a dobozok is jobbosak és balosak. Látványban szebb az a megoldás és a magassugárzók bázistávolsága is nagyobb lehet aminek a térbeli hangzásban van szerepe. Nekem négy darab HS-511-esem van. Igaz, előlapot nem lehet pattintani rájuk, eleve nem is alakítottak ki lehetőséget számukra (a HFM szerint takarékossági okokból), de megjelenésben szebbek szerintem.

Érdekes amit az impedanciák hangzásbéli különbségéről írtál, én nem hiszek ebben. Inkább erősítője válogatja, hogy melyik impedanciát részesíti előnyben. (4 v. 8 Ohm)

astra789 képe

Én egyszerűen leküzdöttem a "szimetria problémát".HS 501-t vettem!Ezen úgy

vannak elhelyezve a hangszórók,hogy mindegy melyik oldalra kerül a láda.Ez

4 ohm ellenállásu,barna színü.

 

Sziasztok,
20 éve 501-esem van elötte volt 280-asom és utána 500-asom 8 majd 4 ohmos. Az 501-es nem csak szimetrikus, hanem sokkal lágyabb, kiegyensúlyozottabb hangzású. Én is osztom, hogy a 4 ohmosak jobban szólnak valamivel. Nem kell hozzájuk nagy szoba csak jó polaritás, esetleg érdemes álványra rakni és eltűnik a dübörgés. Egy nagy hibája van az 500 és 501-nek is, a magas nem bírja a buli hangerőt. Érdemes a videotonéra cserélni, sosem szál el.
Én még mindig élvezem a hangját.

Üdvözlettel
Egy régi motoros

NGA képe

Ez a legjobb :-) A 4 ohmos nem szol másként, mivel az ohmszám nem befolyásolja a hangot. Sőt a 8 ohmosnak kellene jobban szólnia, mivel erősebb a tekercs. Imádom az ilyet, meg azt, hogy gányoljunk, és cseréljük ki a magasat videotonra. Az orionba orion magas kell, a videotonba videoton. Ez nem legó.

Nekem volt 4 és 8 ohmos hs-280, hs-500, 501 is de nem szól másként. Pl a 8 ohmos hs-501-ben 2 db 4 ohmos közép van sorba kötve. a 4ohmosban meg 2 8 ohmos párhuzamosan. Na ennyit a 4-8 ohmról akkor.

 

Inkább ami lényegesebb, hogy az erősitő milyen. Ugyanis 4 ohmos dobozzal kb kétszeranynira szól. És a hangosság eltérés becsapja az embert, mivel mindig az szól jobban, ami hangosabb. Szóval attól függ, hogy az erősitő hogy viselkedik 4 és 8 ohmon. Maga a hangszóró azonos, csak a tekercsszám más.

astra789 képe

Gábor,a legjobbkor írtál a HS 501-ről.Pont most akartam utána járni a közepeknek,hogy milyen is kell bele.4 vagy 8 ohm-s.Azon agyaltam,venni kellene egy párat tartalékba,meg magasat is.

Annak a variálásnak mi az értelme,hogy a 4 ohm-s kettő 8,a 8 ohm-s kettő 4
van beépítve?Máskép szól a hangfal?

Zoli

NGA képe

Mi értelme?

 

2 db közepet raktak bele, ami szerintem hülyeség volt, mivel az orionnak pont a középtartomány a baja, mivel kukorékol.  Azzal, hogy 2 db-ot raktak bele, nem volt más megoldás, minthogy a 8 ohmosnál sorbakötni 2 db 4 ohmost, igy az eredő ellenállás 8 ohm lesz (Re=R1+R2 azaz Re=4+4), vagy a 4 ohmosnál párhuzamosan 2 db 8 ohmosat, ami 4 ohmot eredményez (1/Re=1/R1+1/R2, azaz 1/Re=1/8+1/8 azaz 1/Re = 2/8 azaz 1/R=1/4 reciprokot képezünk: Re=4

 

astra789 képe

Ez a fajta megoldás nekem kedvez,mivel 8 ohm-s közép van dögivel,még válogatni is lehet.Viszont 4 ohm-s magasat még mutatóba se láttam.

"A 4 ohmos nem szol másként, mivel az ohmszám nem befolyásolja a hangot. Sőt a 8 ohmosnak kellene jobban szólnia, mivel erősebb a tekercs."

"Inkább ami lényegesebb, hogy az erősitő milyen. Ugyanis 4 ohmos dobozzal kb kétszeranynira szól."

Szerintem ez a két állítás egymásnak mond ellent.

Sas Márton

NGA képe

Félreérthető voltam: A jobban szól helyett szerencsésebb lett volna azt irni, hogy szebben szól.

nagyon komoly cuc

Sziasztok!

Nemrégen "örököltem" egy ORION HS-501 hangfalpárt. A bajom az, hogy az egyiknek nem szól a mélynyomója. Hol/hogy lehet ezt megnézni, hogy mi a baja? Esetleg, ha szükséges, hol lehet felújítatni?

Válaszokat előre is köszönöm.

Hello!
több oka is lehet hogy nem szol a mély: lehetséges hogy tekercs-baja van,lehet hogy hangválto,de nekem volt olyan probléma ,hogy a porvédö alatt elmenö vékony vezetékszál el volt égve(!) bár nekem szerencsém volt,ingyen megcsinálták. :-)

Íme a specifikációja az erősítőnek amivel több időt volt hajtva a 4 és a 8 ohm-os HS 500 is. 8 Ohm-on valóban gyengébb.DE!,még akkor sem kellett volna úgy szólnia,ahogy szólt(a 8ohm-os),nemcsak ezzel az erősítővel próbáltam ki,elég sokkal kipróbáltam(más értékeken) - egy Marantz erősítővel is amire csak 8 ohm-os hangfal köthető és viszonylag u.a. az eredmény,pedig eredeti volt a pár egyedül az egyiknek a mélye volt újraperemezve,a magasak, a hangváltók mind oridzsik voltak,de lehet pont azt a kettőt fogtam ki ami nem sikerült jól,de vannak páran akiknek ugyanez a tapasztalatuk a 8 ohm-os HS 500-ról.Leszögezem csak a HS 500 -ról mondtam véleményt előzö hozzászólásomban,nem minden 8 ohm-os hangfalról!Üdv

Nekem is ugyanilyen HS 280 hangfalain vannak, azlenne az egyik kérdésem hogy ugye hátul van a sorozatszám, egy matricán, az első két szám az a gyártási év ?

A másik pedig az lenne hogy én egy Pioneer SA-540 erősítővel használom ezt a 2 hangfalat, ez és ez erősítő 6-16 Ohm között adja le a jelet.

Akkor most ez gondolom nem tesz jót a hangfalaknak? Mert ügye a HS 280 4Ohm-os.

És még erről az erősítőről szeretnék véleményeket kérni.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
Hangfalak