Orion hangfalak


Orion hangfalak

nálunk még mindig szólnak, közel 20 éve!

nekünk videoton van, még az is szépen szól

Nagyon királyak!Nekem is még szól a jó öreg VIDEOTON,söt mi több csak ugy dübörög.Ha tolom neki a hangeröt szinte a fél utca zeng,s még a tetöpalát is lerázta párszor már!Ja,s nem is akarom eladni ám!

Nekünk is HS200-as unk van, már több mint 20 éve, és a mai napig tökéletesek :D

Nekem vegyesen van Orion (HS-511)és Videoton (DC-3011a; DCR-3090) is és csak dicsérni tudom őket. Szetereó erősítőkkel használom öket és mondhatom filmet nézni rajta vagy zenét hallgatni egyaránt élmény. :)

Melyik a legjobb Orion hangfal, ami a leghangosabban szól és legszebben? A HS-500 vagy a HS-700?
A Videoton jobb vagy az Orion?
Nekem egy pár Videoton DC2550A hangfalam van.

orion midigis jobb volt

Mindkét gyártmánynak van előnye és hátránya is! Az orion mélysugárzók elnyűhetettlenek.A gumirozott vászon szegély soha nem megy tönkre. Ellenbe a vidiknél a szegély egy idő után elporlad ,de könnyű cserélni! Az orion csipogók /magas/ és a zengők /közép/ könnyen megszakadnak! A vidi papir közép és magas viszont strapabíróbb! Tapasztalat! Nekem üzembe van 2 HS9-es és 2 DC2050E-s ! Nagyon szépen muzsikálnak a mai napig is! A mostani tesco-s hangfalak a nyomukba sem léphetnek!

szerbusz Pandaboy!
Nem az a légyeg, hogy milyen hangos egy doboz, de ha ez a mérce akkor Videoton:mert 3-akár 6-db vel is jobbak mint az orion nagyágyúi.
A HS-500 és a HS-700 az egyik kutya másik eb:nem kiegyenlített a fázismenetük ez ind a kettőre érvényes.
Ai a leg fontosabb: a Videoton egyik legjobb nagy hangfala az a DC-2550A
A helyedben nem cserélném le a nagy Orionokra, mert azok a 2550-hez képest is össze vissza szólnak.
De a videoton sem mérvadó, már ne ezekben kéne gondolkodni!
Szerény véleményem, hogy egyik sem üti meg a minimumot sem hangminőségben sem másképp!
És direkt nem hasonlítottam össze egyik nagy márkával sem
P

Ha a HS-280-ban vagy a HS-500-ban is olyan váltó van, mint az ST-82-ben, akkor az elég nagy csalódás lenne számomra. Én is sokaktól hallottam anno, hogy a HS-500 mekkora legenda.. szólni személyesen csak egyszer hallottam, de abban már kicsit ramaty állapotban volt a magas, de a mély se vágott hanyatt. A vidi dobozokhoz is hozzászólnék: itt a retronomon sok hifi magazinos tesztet olvastam róluk, és hát a szakértők szerint azok a DC dobozok se voltak a megtestesült "kiváló hanghűség". Ha jól tudom, az Orionokban a hangszórók sem voltak valami über jó átvitelűek, ráadásul nekem az a szegényes csillapítás sem tetszik bennük. Az viszont kétségtelen, hogy mondjuk egy SAL kétutassal vagy házimozi-fronttal, neadjisten egy olcsó (sőt, akár a drágább, de miniatűr) 5.1-essel összehasonlítva tényleg gyönyörűen szól mind az Orion, mind a Videoton.

...mig megnem. De aztan meg es többet nem volt. Marmint fujtak öket a pinceböl, ahova azutan kerültek miutan totyogo kisfiam kulccsal kinyitotta a magas sugarzokat. Bar lett volna rajtuk fedlap! Akkoriban ket Warfdale hangfalam volt a nemisolyanrosszak közül, am a HS280-asnak szebb volt a hangja. Leginkabb a melye viszont nem volt annyira dinamikus. Hiaba no, megiscsak huszeves technikarol beszelünk. Igy együtt nem is keltettek olyan remes hatast. Most ket pici 15x25x40-es Magnat-om van konkav alu-dommal es keramia bassreflex csövel a hatuljan. Mint az allat a 120 Wattja. Bar a fiam pici hugocskaja, meg ezt probalta kulccsal kinyitni, igy most egyes melyek bezugnak.
Nem sirom vissza a regi hangfalaim hangjat, de ugy szerettem felhomalyban nezegetni rajtuk az ORION HIFI BOX feliratot... Volt a megjeleneseben valami elökelö.

reparatio képe

Esteleg meg vannak még a hibásak?

Donornak kellene nekem.

 

www.radiomuzeum.hu

Ma volt szerencsém meghallgatni egy HS 501 Bolero hangfalpárt. Lenyűgözően szólt, a mélye kiváló volt és a magasak is tisztán szóltak. Már kb. 10 éve hallottam utoljára Oriont és nagyon megörültem, mivel mostanában sokat olvastam róluk és kiváncsi voltam vajon tényleg olyan jól szólnak mint ahogy mondják. Válaszom Igen!

Nekem van egy pár boleró itthon, számomra ez az etalon :)
Mélysugárzót leégettem egyszer ,majd ujratekercseltem.
Megvan amugy mindene szinte gyári állapotban van, örizgetem semmi pénzért nem válnék meg tőle.
Érdekességként megjegyezném hogy 5-7 éve mikor vettem 20E Ft ért akkor a tulaj HS-500 asként adta oda. Sok sok bulit is csináltam vele.

Nekem van 2 saját gyártású HS-500-am. A hangváltót is én készítettem. A lehetőségekhez képest szerintem jól sikerültek. A lehetőségek azonban egy kis mondanivalót kívánnak. A mélyhangátvitelt sokan dicsérik vagy kevésbé. Abban biztos vagyok, hogy ezzel a mélyhangszóróval még Óz a nagy varázsló sem tudna igazán méyleket előállítani. Szerintem 50 Hz alatt nem nagyon tudnánk mit mérni, a közép és magas viszont jó.Jó.Mármint abban az esetben ha a frekimenet alsó töréspontja nem túl alacsony másképp nyista. Sajnálatos dolog, hogy a közép viszont nem tud elég magasan dalolni ahhoz, hogy a magas töréspontja előtt keletkező űrt kitöltse (kompromisszum). Az ST-82 szégyen és gyalázat. Véleményem szerint a Videotonok mélyhangátvitel terén jobbak voltak, a diffuzoros dómmal szereltek már magas tekintetében is ott voltak ahol az Orik.

BGY

Az ST-82-est volt szerencsém szétszedni. Én is láttam magam azt a (jól sikerült) hangváltót XDXD. Mindezek ellenére a belső csillapítás enyhén szólva elégtelen, árad belőle a dobozhang. A mélyhangszóró képességei...... XD. A közép hangsugárzót, gondolom hosszas mérnöki számítások után, egy 5,6 Ohm-os ellenállással próbálták féken tartani. Ezzel csak annyi a gáz, hogy még így is szétsikítja az ember fejét, kelletlenül sok. Véleményem szerint ez egy újabb valós példa arra, hogy ha valaki azt hiszi, hogy amit otthon hallgat az mind megfelel a műszaki adatoknak amiket ráírtak, illetve mind magasszintű szaktudás, illetve hosszas tervezés eredménye, az enyhén szólva sajnos téved. Hála Istennek azért vannak kivételek.

B.GY.

Helo nekem hs280-as van de azis kibaszottul jo szool:)
sziasztok

udv mindenkinek!

 

lattam 2 fele HS5..ast. az egyiknek 2db magasa 1 db kozepe es 1 melye van.

a masiknak 2db kozepe 1magasa 1 melye van, ezen "Bolero" felirat van. ezek ozul melyik a HS 501es?

koszi

astra789 képe

Üdv!

Nekem HS 501 van,Boleró:1magas,2közép, 1mély.Barna színű,a kis tábla fekete,fehér írással,84-s kiadás.A feketéken ezüst színű a tábla.
Én is láttam a másik verziót:2magas,1közép,1mély,nekem úgy tünt az valami
korábbi kiadás.Lehet az első széria úgy készült?Csak találgatok.

Zoli

udv!

 

tegnap vettem meg a HS 501est, 4ohm:) 1 magas, 2 kozep...

esetleg tudnal kuldeni nagy felbontasu kepet a hangvaltojarol? vagy nem tudja vki, hogy milyen ertekuek  benne a cuccok?

koszi!

hát igen nekem is itt van az Orion hs501-es hangfalpáron só erősítővel. És sajnos két közép és a magas sugárzók el vannak benne szállva. És hát így ugye nincs értelme. A Videoton hangfalaimhoz találtam egy jó oldalt ahol lehet hozzá tucatnyi mennyiségű hangszórókat és alkatrészeket vásárolni interneten keresztül.Biztos vagyok benne, hogy az Orionnak is van valami ilyesmi oldala. Valaki segítsen, hol találok ilyet. Előre is köszönöm!

astra789 képe

Itt a Retronomon is hírdetnek közepet,a V...án van új közép-pár és magas is.

udv!

irj nekem 1 emilt vagy hivj! biztos tudok segiteni Orion hangszoro-ugyileg! 06306295904

Üdv Kiss Csaba!

Én is büszke tulajdonosa vagyok egy pár HS 501.-nek. Gyönyörűen szólnak így 20 év felett is illetve szóltak, míg a család legkisebb tagja ügyesen be nem nyomkodta az összes közép illetve magas sugárzó membránját, ami még nem is olyan nagy baj,csak minded ki is szakította.Azóta vadászom eredeti Orion hangszórókat de nem sok sikerrel. Láttam,hogy Te talán tudnál segíteni a "beszerzésben" ezért kérlek,ha bármiben a segítségemre tudnál lenni,írj nekem.Előre is köszönöm. E-mail:burcsi78@gmail.com

Üdv!!

udv!

irtam emilt....

hali, olvasom itt a forumot, én kaptam egy házi készítésű hangfalat, elméletileg hs500 volt, csak a dobozt gajra vágták a mélyekkel együtt. a kérdésem az lenne, hogy zárt vagy reflex az eredeti, mert ezen van egy hatalmas (kb 8-10 cm) reflex nyílás. a magas és a közép elméletileg eredeti, viszont a sógorom azt mondta ( a mélyet ő peremezte nekem), hogy ha emeli a hangerőt akkor a magas eltűnik. ez hangszóró probléma lehet vagy a frekiváltó lehet rossz? azt olvastam, hogy a frekiváltó nem nagy szám, lehet esetleg alkatrészcserével javítani rajta? gondolok itt metálfóliás kondira. nekem anno egy studio 170 hangfalon nagyon sokat javított a kondicsere. ha valaki segít azt nagyon megköszönném.
email: bujtor@fibermail.hu

A HS500 orion hagfal ZÁRT rendszerű. Ha jól tudom az orion egyáltalán nem gyártott reflex dobozokat - csak a videoton.

köszönöm. azt hogyan lehetne megtudni, hogy ami benne van most mély az milyen dobozt kívánna?

A vászonperemes mélyek nagy valószínűséggel zárt domozba valók.

A hs 500-ba eredetileg vászonperemes bolgár hangszótó van 30 centis . Képet találsz róla a neten is .

NGA képe

HS-280-nak volt reflex prototipusa, és a HS-288, HS-480 az reflex volt.

köszönöm a hozzászlásokat. azt szeretném megkérdezni, hogy megállapítható e, hogy a benne lévő mély esetleg eredeti lehet, csak valaki már megperemezte? illetve azt olvastam, hogy a hangváltójában van túlterhelés elleni védelem, ha ez igaz, hogy működik, ránézésre mit kellene látni a panelen? köszönöm.

NGA képe

HS-500-at nem peremezték, mivel csak akkor kellett, ha valaki akarattal szikével szétvágta. Ez vászonperemes, még kb 20-30 évet kibir.

jó jó, de tételezzük fel, hogy ezt peremezni kellett. van valami ismertető jegye ami alapján megállapítható, hogy ez eredeti e vagy valami más? a védelemről nem tudsz valami infót?

NGA képe

Ne haragudj, 1984 óta foglalkozom intenziven hifivel, de peremezett bolgár mélysugárzót még nem láttam soha. Ami elromlik benne, az, hogy leég a tekercs. Igy elképzelni sem tudom milyen lehet átperemezve.

ok, akkor valószínűleg nem eredeti. a túlterhelés védelemről van valami infód? állítólag emelve a hangerőt eltűnik a magas.

Az az igazság, hogy az a bolgár gumírozott textil membránszél már abban a pillanatában rossz volt, mikor kikerült a gyárból, alig központosít valamit, lassú, és az engedékenyésge is kicsi.
Ha már javítják a hangszórót, érdmes kicserélni a pillével együtt.

Az eredeti mély LB1221 tipusjellel van ellátva. Masszív öntvény kosár, a káva kerek - nem szügletes , mint a videotonnak. A felfogatás 8(!) csavarral van megoldva.
De amit leírsz, az alapján szinte semmi köze az eredeti HS500-hoz. Nekem 501-esek vannak - de csutkán se mennek el a magasak(Aiwa XA-003, 50watt).
Szerintem jobban járnál, ha egy rendeset kinézel magadnak, mert ez így csak gányolás - bocsi.
Bgabi

doki

Hali.

Hogy érthetőbb legyen.A bolgár mélyek impregnált vászonperemmel lettek gyártva.A vidi meg habszéllel.Ha esetleg a kettő párosítva lett akkor az az ember nagyon nem tudta mit cselekszik.Vedd ki a mélyet,kötsd rá az erősítőre és ha nem szól így sem akkor a tekercs elhalálozott.Ha megy akkor meg a váltó a hibás.Tekercseléssel meg fordulj a h2000 fórumon Pázmándi Lászlóhoz.Ebben profi.A nick neve salafi66.Sok sikert.

Üdv:doki63

köszönöm az értő hozzászólást, de egy valamire ,ég mindig nem kaptam választ. igaz, hogy a hs500 váltójában van túlterhelésvédelem? ha igen akkor hogy működik? egyébként valszeg ma nekiállok megnézni a hangfalat, mert eddig a sógoromnál volt, ő mondta, hogy ha emeli a hangerőt, akkor eltűnik a magas. nem a méllyel van gond, hanem valószínűleg a magassal.

udv!

HS 500as parat lehet venni az interneten hasznaltan ami teljesen jol mukodik...max 25000ert erdemes...

LA, vagy LB 12..1 tényleg öntött alukosárral, csak az a baj, hogy a lényeg, ami a kosáron belül volt, na az nem sokat ért.

1ébként a Videoton 310mm-es hangszórója is ugyanúgy körperemes vót. 

Szia!
Olvastam te tudsz hangszóró ügyileg segíteni nekem.. Aza helyzet, hogy kéne nekem közép és magas súgó.. Nagyon jólenne ha tudnál ebben segíteni!

 

E-mail: potter63@t-online.hu

Köszönöm: Csabi!!

Én 1995-ben vettem egy Orion HS 284 8ohm 40/50Watt hangfalpárat, és a mai napig nagyon szépen szól. Igaz nemvolt gyílkolva, de kicsit odahúzgáltam neki a hangot, már csak a mínőség kedvéért is.

nekem a 20 éves hs 700 as még javában dübörög csak volt membrángumi cser

NGA képe

Kedves ismeretlen. Milyen membrángumi csere volt a HS-700-ban? Annak szövet membránszéle van. Nincs semmiféle gumiperemes hangszóró benne.

Úgylátom, a túlterhelés-védelemmel kapcsolatban senki sem írt semmit. Na akkor:hogy mit kellene látni a hangváltón? -
Egy darab átlátszó müanyag "burkolatu" relét. -ez fogja a terheléstöbbletet ráengedni egy ellenállásra(tulterehlés esetén). A leddel kapcsolatban: tulterthelésnél elkezd világitani,és ekkor hallhatóan behalkul a hangfal-a fentebb leirtak miatt,.A hangeröt csökkentve a led kialszik,relé visszaenged,hang visszajön teljes egészében. nagyvonalakban kb ennyi.

Sziasztok!

 

Az igazság az hogy nagyon tetszenek ezek a retro hangfalak, kiskormban nekünk is volt egy Videoton hifink,és én is szeretnék egy hasonlót venni.

A bajom csak annyi lenne, hogy nem igazán tudom, hogy hogyan szólnak.

Most egy Genius sw 5.1 3600 asom van, fadobozos szett.

Szerintetek érdemes lenne lecserélni egy Orion vagy Videoton hifire?

Vagy mind2-t meg kellene tartani és a retró-s kombón csak rockot hallgatni?

Előre is köszi!

naemmekki képe

András! Van az életnek néhány területe ahol a méret a lényeg.... a zenehallgatás is az...  mármint hangdoboz kiválasztását értve... :-))))

Ez így teljesen nem igaz. Hiába van mérte egy hangdoboznak, ha a mennyisége a zenének hiányzik. Tehát a mennyiség a lényeg, és nem csak a méret. Rengeteg dávid hangdoboz van, mely igen csak lever góliátokat:)

Hát az biztos, hogyha jó nagy a doboz ,akkor üvölteni is tud. Más kérdés hogy ezt milyen zenei minőségben teszi meg.

Pl: A mostani Geniusomat is szeretem, normális hangja van, ha mondjuk közepes hangerőn hallgatom.

A "téli szünetben" raktma rendbe egy Orion 520 A rádiót. ( kicseréltem a takaróvászont, lecsiszoltma, lefestettem) A hangszót sikerült megőrizni belőle, szereztem hozzá egy kisméretű tranzisztoros erősítőt és beizzítottam, hát nagyon meglepődtem, jó hangja volt. Retrós, kicsit fűrészes de nekem tetszik.  Igazi AC\DC-s hangzású, és tényleg imádom.

Nekem valami ilyenre lenne szükségem csak nagyobban, de azt hiszem mindneképpen meg kellene hallgatni pád Orion\Vivi dobozt, hogy kiderüljön a dolog.

A hangfalakhoz jó erősítő is jár:) Erősítőben tudok segíteni ha érdekel.

Hangfalakkal próbáld ezeket: Videoton-dc 2550, orion hs 282.

 

Köszi:)

 

Azt hiszem hogy keresek Pesten egy elektronikai bizományit, ott szoktak lenni ilyen cuccok és meghalgaomt őket:) Mondjuk én azért hajlok a vidi felé mert a Hangszóró2000 gyártja újra a Vidi hangszórókat, és ha vmi baja lenne akkor tudnám javíttatni.

Homonnay képe

Üdvözlettel .

Imádom az 501 Bolerómat  enyim egy kicsit más , néha- néha megáll a mélysugárzó és kevesebb mélyet ad. Hangváltó hiba. nekem le vannak kötve a szabályzók no így már-már többet ad mint a másik oldal.

 

Sziasztok! Nemrég hozzájutottam egy HS 400-as hangfalpárhoz. Olyan kérdésem ill. kérésem lenne, hogy a HS 500-as hangváltói jók lehetnek e, a 400-asba. Igaz a 400-AS 4 utas, az 500-as pedig csak 3.

Előre is köszi a segítségeteket!!!

NGA képe

A HS-400-as 3 utas. Csak kettős mély van benne. A HS-501 is 3 utas, csak dupla a közép. Azért tudomásom szerint a keresztváltók nem csereszabatosak, azt a hangszóróhoz, dobozhoz tervezik.

Az orionnál sosem lehet tudni. A HS-280 váltója is a tervezetlenség csúcsa.

Üdv! Most újítottam fel 2 Orion HS 500 as hangfal hangszóróit. A hangváltót is fel szeretném tuningolni, új nyákra tervezném apróbb módosításokkal.. Hosszú ideje keresem a vágási frekvenciáját de sehol sem találom leírva. Valaki tudna nekem segíteni?

 

A vágási frekvencia önmagában nem lényeges, ha ugyanolyat akarsz, mint a régi volt, akkor az eredeti értékekkel kell újra összeraknod.

Szép napot ! Az 500 vágási frekvenciája ; 700 / 4000 Hz ... leo

Igen, elképzelhető, hogy ezt mondták anno (valójában nem igaz, mert a két dóm már 500 és 1500Hz-en is szól), de ebből még nem lehet hangváltót készíteni...

rákos zsolt képe

ahimotu Valójában a hangváltó a hangfal lelke!:Ebben az esetben 3 utasra kellene tervezni a váltót.Különböző tervező programok vannak(de azért letölthetőek:gyártó/hangszoró specifikus adatokal  a neten) ,sokan (az ellenlábasok:a s... fi66 is...)abból indulnak ki,hogy nem tudod a hangfalodban lévő hangszórók adatait!Így nem lehet tervezni/megadni a(tervező) programoknak sem az adatokat.Ez itt a lényeg !Ilyenkor mit tudsz tenni ebben az esetben ?Talán megkeresed a neten az eredeti váltó rajzot.De  egyes vélemények szerint: (mivel azt akarják,hogy elbukj a tervezésnél ilyenkor!)A füllel való meghallgatást is lehet eszközölni!Különböző váltó meredekségek vannak :-6dB vagy -12 dB es váltók.Az igazi mérésekhez:telj. hanggenerátor,mérőmikrofon és HF mV mérő szükségeltetik.A tényleges méréshez meg:Bode diagram felvétele/rajzolása kell.Esetleg ilyenkor a neten is lehet nézelődni!Sőt igazából ebben az ismeretlen esetben, erősen ajánlott is.Egy biztos: a 2 utas rendszernél többet bíznak a mélyre és a magasra is frekiben  ez eddig világos.Ezekről a 2 -3 utas rendszerekről találsz elég rajzot a neten:ha a képeknél angolul beírva rákeresel :2 or 3 way speakers circuit schematic diagram  .A mély sugárzóval párhuzamosan van egy kondi(10-47mF) és sorosan meg egy tekercs(0.6-1.x mH-s) a + hoz képest.A magasnál meg sorosan van egy kondi(3-4.7 mF/100V) és egy ellenállás(2-6 ohm)  párhuzamosan meg egy tekercs :ez  kb 0.33 mH -s, ezek az alkatrészek  -12 dB es váltókat írnak le.Abban az esetben,ha középsugárzóz is alkalmazol akor már több promlémád is keletkezik:síma középsugárzónál  van nyílás(ez nem jó! mert a közép ilyenkor megkapja a mélysugárzó lökéseit) ezért tesznek be ilyen esetekben a cégek hátulról zárt közepet !Aminek az érzékenysége elég jó így eléggé butítani kell mivel egyébként az szólna dominánsan a hanfalban egy megf. méretű ellenállással( esetleg ide legalább  10-25W-os kerámia vagy ell.huzal-os kivitelű 47-100 Ohm-os potit is lehet tenni)Ilyenkor a középváltó konkrét kapcs.-i rajzát nézd le inkább a netről !

Abszolút értelmetlen. Így nem lehet váltót méretezni. Elfogadható háromutasat eleve kizárt mérések és hozzáértés nélkül, nulláról indulva összehozni.

rákos zsolt képe

ahimotuEzért nem is írtam a 3 utas váltórol semmit ! ha egy kicsit figyeltél volna az írásomra ....Egy általános -12dB-es 2 utas  váltórol  írtam egy rövid leírást .Ez szerintem elég ahhoz ,hogy valami hangot a falból az illető felhasználó kicsikarjon .Azt leírtam neki, hogy tervező prg.-ok ill. mérések is szükségeltetnek egy fal(hangszóróinak beméréséhez) jó megszólaltatásához!Ezen mi olyan bonyolult?     http://www.brighthub.com/engineering/electrical/articles/57202.aspx

Egyébként lehet aktív 2 és 3 utast  váltót is használni... akkor nem ugrálnál annyit  a hangfal váltókon (bár a villamos váltókon ugrálnál...)

http://sound.westhost.com/project09.htm

"Egy általános -12dB-es 2 utas váltórol írtam egy rövid leírást .Ez szerintem elég ahhoz ,hogy valami hangot a falból az illető felhasználó kicsikarjon"

 

Miből? A HS 500-ból? Kétutas váltóval? Hogyan? :-O Már az előbb is értelmetlen volt az írásod, de ez csak fokozódni látszik.

 

Mindegy, hogy aktív vagy passzív váltás, ugyanaz a munkafolyamat kell hozzá, ugyanannyi ismeretanyag, ugyanannyi idő. Az általad "leírt" "-12dB-es" váltó semmire nem használható.

 

Sokszor feltettem már a kérdést, de talán most megválaszolásra kerül. Miért hiszi mindenki azt, hogy automatikusan ért az elektroakusztikához? Lehet hogy kiábrándító, de nem érted az alapokat sem. Persze igaz, így nem is tűnik bonyolultnak. :D

 

 

 

" (bár a villamos váltókon ugrálnál...)  "

Ezt meg ajánlatos lenne sürgősen befejezni, nem őriztünk együtt libát.

rákos zsolt képe

ahimotu Azt nem írtam ,hogy jön is a villamos!

Úgy,hogy nincs miért most megsértődjél!

Azt viszont nem írtad ide le,hogy a privát nekem szoló emailed-ben min a 4 ünket megsértettél !!Nekem nem elvem,hogy ide bemásolgassak régebben leírt szövegeket.De megteszem,ha nem hagyod abba ezt az arrogáns és sértő írási magatartásodat!

Múltkor már írtam: a hangfalmat nem én csináltam hanem nekem készíteték

2000 előtt!! 30 eft-ért mivel már megvan ezért mostanában nem szándékszom  sem csinálni sem venni új hangfalat.Egyébként rendelkezem

mérőmikrofonnal,Wien hanggenerátorral,HF mV mérővel és Tektronix TDS 210-es szkóppal ami rögzíti is a mért jelet!Azon kívűl van vagy 3 mérnök- hangmérnök ismerősöm is akik biztos jókat mulatnak a beírásaidon...

Ha bármi elektromos-hangfal- mérési problémám van, velük meg tudom/meg szoktam beszélni .Ez itt BUDAPEST!!

:-) Ahogy gondolod. De szerintem még mindig összekeversz valakivel.

Persze illene tudni, hogy a hangmérnök alapesetben nem ért tervezési szinten az elektroakusztikához (főleg nem a hangsugárzó-tervezéshez). Annak inkább zenei irányú alapvégzettségének kell lenni, pl. a jobb esetekben zeneakadémia.

Szép napot ! Nem ez volt a kérdés - kérés ... leo

:) Dehogynem. Csak aki még sosem épített hangváltót, és nem mérte meg az adott hangsugrzót, az nem ismeri fel a kérdés mögött rejlő buktatókat.

 

Szóval tisztázzuk végre. A kérdés nem az volt, hogy anno a HFM-ben Darvas L. német-magyar szakos tanár mit írt a HS500-ról, hanem az, hogy mik a keresztezési frekvenciák.

Szép napot ! Nem ez volt a kérdés , csak a bla ... bla megy ... Johnny85 a keresztezési frekiket kérdezte , sem többet sem kevesebbet ... leo

Én is pont ezt írtam. Viszont azok nem 700 és 4000Hz-en vannak.

Mindenkinek köszönöm, aki válaszolt, vagy próbált válaszolni. Nem gondoltam hogy ennyire vitathato a kérdés. A vágási freki önmagában természetesen nem elég, de egy irányelvnek megteszi. Mivel a gyár bezárása előtt minden megmaradt "vacakból" dobták össze a hangváltókat, ezért a cél nem csak a felújítás, hanem a lehető legjobb hatásfok elérése! Mindenesetre köszönöm a válaszokat! Ezzel már tudok valamit kezdeni!

 

Remélem, sikerül jó irányba indulni. Kevésbé lényeges hogy miből, inkább az a fontos, hogy mennyit. Vagyis nem feltétlenül a minőségi és/vagy drága alkatrészeken fog múlni, hanem azok pontos értékén.

nekem is van (szerintem az) 2  orion hangfal, csak nem tudom, honnan állapítsam meg, hogy milyen típus, mert nincs rajtuk semmi, csak 1-1 sorozatszám. valaki tud segíteni?

bányai endre képe

Sziasztok!

 

Remélem tudtok segíteni van 2 db hs 500 mélyem tekercs  nélkül és nemtudom h a csévének mekkora az átmérőlye mert nem én szedtem szét. nemtudjátok h hol lehet ezekhez kapni tekercset? vagy hogy hogy lehet csinálni(a menetszámot megtaláltam a neten meg a huzal átmérőt) mert nagyon szeretem az orion hangszórók hangzását és nemcsak a szekrénybe szeretném őket látni :)

 

Elöre is köszi: Endre

Csak lengőcsévét tudnak adni hozzá Fehérváron is:

http://h2000.hangszoro.net/index.php/h2000/hangszoroalkatreszek

Valaki tudna segiteni abban hogy feljavitsam a gyári hs500 as elég szörnyü hangját?Gyári mindene,4 ohm.

Eladó ha valakit érdekelne,fekete,igen jó állapotban van.

varesz07 képe

Varesz Sziasztok!! most veszek 1 Hs 501-es Oriont! mit tudtok róla mondani? Onkyo tx 7220-al szólitanám meg! és még elfogadnék hozzászolásokat..milyen hangfalakat érdemes venni ami föleg pénztárca kimélő manapság! köszönöm

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
hangfalak