Orion Delta televízió újságcikk


Forrás: 
Vas Népe.
Orion Delta televízió újságcikk

A robbanó TV.

ÁDY képe

Elolvasnám a cikket, de nem tudom mert egy kicsit kicsi lett a kép!

Laki Géza képe

Ez is egy újságból való. Úgylátszik az újságírók is szeretnek egy kicsit...... Mert,hogy fel-fel robbant egy -két tévé az biztos. De ez??? Azért ez már valami!!!

 

 

 

veszprém_0.jpg

teslaeltos képe

Örülhetett az akit esetleg megvágott a 220 minthogy az ÁVH vette "kezelésbe"

akkor ezek szerint a kopasz, törpe Rákosi más formát is kitalált az imperialista reakciós elemek elhalgattatására

Na ennyit a "híres" magyar iparról. Nem csoda, hogy tönkrement az Orion.

Kiss Béla lászló képe

Most hírtelen nem jut eszembe, hogy az Orion 212(Horthy) és a 313 (Rákosi)-néprádiók trafó nélküli univerzál-tápegységgel, vagy autótrafóval működtek, nincs előttem a rajz, a Kádár-sorozat meg el van dugva...

De az tény, hogy a fém potitengelyre fém hernyócsavarral volt felerősítve a bakelit-forgatógomb, ami könnyen lecsusszant...

Ez durva hiba volt a gyárak részéről, mert a 220V leválasztása gyakorlatilag nem volt megoldva. Jóminőségű kondenzátor nem volt forgalomban, leválasztó trafót meg csak szervizek használtak.

Nekünk gyerekkoromban olyan néprádiónk volt, amelyet fémdobozba szereltek, ennek az volt az "előnye", hogy nem kellett lejönnie a forgatógombnak ahhoz, hogy rázzon, elég volt a dobozát megérinteni egyidejűleg mondjuk a radiátorral. Számtalanszor megrázott, de a jelek szerint ez nem volt életveszélyes, hiszen élek, de megtanított arra, hogy az árammal vigyázni érdemes.

Laki Géza képe

...a Néprádiónál nincs hernyócsavar. De az viszont igaz,hogy a néprádiók után gyártott autótrafós készülékek (AR 205 sőt a VT . R 545) gombjai már csavarozva voltak. DE: Ezek a csavarok ki voltak szigetelő anyaggal öntve,oda véletlenül sem lehetett "bejutni"így az áramütés teljesen kizárt volt. Az,hogy a cikk írója mire alapozta írását,az szerintem örök titok marad.

xxxx11.JPG

 

 

Összegezve: az említett néprádió javítása sem igényelt nagyobb odafigyelést,mint pl.a többi tv.készülék. Ugyanis ezek panelján is megtalálható a 220-as hálózat. Ha valami furcsaságot lehet találni a Néprádiók között,az -ha nemis a Rákosi-féle néprádió-, az elötte gyártott 313-as aludobozos készülék volt. Itt ugyanis a dobozt antennaként is használták. A komplett alu.dobozt egy 1 nF-es kondival rákötötték az antenna tekercsre. Abba már belegondolni sem érdemes,hogy mi lett volna ha az akkori "jóminőségű" paparkondi zárlatos lesz.

Feribá

Folyamatosan kicsinyítenem kellett, mert a rendszer állandóan nagynak találta és nem fogadta el.

Ha lemented nem tudod nagyítani?

Megpróbálom mégegyszer feltenni!

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
Delta