Orion 420 A rádió


Forrás: 
Saját
Orion 420 A rádió

1953 es Orion typ 420 A     ami 110-127- 150- 220 voltal üzemel. 4 hullámsávot fog, lemezjátszót erősit, és még működik.

beolvasás0007.jpg
Laki Géza képe

Ezek szerint ez a készülék akkor készült,amikor az Orion-gyár még a Pásztói Földmívesszövetkezethez tartozott!

Zolejj képe

Szerintem 1953 ,09 ,29 . Háát én azt értem hogy Orion gyár meg műbizonylat, de szerintem a garancia miatt van ott a bélyegző meg az évszám.

További változatai: 420U (univerzális, azaz egyen- és váltórammal használható készülék), 520A, 520AG (lemezjátszóval), 521AG ("különlegesen erős mágnesű hangszóróval", ld. Kádár Géza, 1956-1957-es zöld könyve), 820A (komoly nagyszuper készülék). A 400-as és 500-as készülékek Rimlock-csövesek voltak (40-es sorozat), a 820A színüveg csöves. Nagyon szép volt a készülékek kivitele és skálavilágítása.

ml

Laki Géza képe

Ez így igaz,és hogy teljes legyen a sor,még az Orion 221,222 és az UR 103-as készüléke volt Rimlock sorozattal.

( A VT-gyár viszont csak az első készülékének, az R 545-nek a "prototípusánál" látott Rimlock-csövet)

A Mechanikai Laboratórium nagy zenegépe is Rimlock-csöves volt.

Miért nem terjedt el ez a csőfajta jobban? Csak 2-3 évig volt használatban. Az üvegből készült peremcsap miatt?

Érdekes ez az R545: szemre szinte igénytelen kis rádió, úgy tudom, mégis itt használtak először noválcsövet, nyomógombos hullámváltót és ferritantennát.

ml

Laki Géza képe

Valóban,volt még több gép ami ilyen csősorozattal készült. (EAG erősítők,Szikra magnók,stb.) Hogy miért szüntek meg,azt talán nem fogjuk megtudni.

Az R 545: Valóban az első volt,amiben noval csöveket raktak. Lehet,hogy félre érthetően fogalmaztam,de én arra a készülékre gondoltam,amiről az 545-öst koppintották. Abban volt kétfajta cső,(noval és Rimlock)és ezt a fajta nyomógombos h.váltót is onnan koppintották. Különben ha csak a kapcs.rajzát megnézzük,már látható a csel. Érdekes,hogy az 545 utáni gépek már "csak" vegyes csövezéssel (noval színüveg) készültek.(Azért irtam,hogy csak "látták a prototípusban" a Rimlock csöveket.)

Nagyon egyszerű oka(i) van.

A gyártási tapasztalatok alapján rövid úton kifejlődtek a "modern" novál-tipusok.

A kilenc láb lehetőséget biztosított az összetett csővek megalkotására, és ez óriási előny volt.

(különösen a TV vevők gyártása igényelte ezeket a csőveket)

Egyszerűbb volt a gyártástechnológia, főleg az üveg technikában, és jobbak lettek az elektromos paraméterek.

Laki Géza képe

1956-tól  az Orion új korszakot nyitott,mivel az (AR 201-től) összes rádióját az akkor már beszerezhető noval sorozattal készítette. Mivel a kilenc lábú összetett csövek sem voltak eléggé "összetettek",így került kifejlesztésre a dekál sorozat,ami már "tíz lábon állt"(Ezeket valóban a tv.-készülékek gyártása igényelte)

Ezeket már két különálló csőként lehetett használni,mivel a bennük lévő két csőnek,a katódjai is külön-külön voltak kivezetve,így két teljesen független csövet nyertünk. Ismert dolog,hogy ezeket már rögtön fel is használták,pl: Orion AT 751-es Tokaj,és a VT.az Inter Favorit-Inter Sztár készülékeiben.

(Az is tény,hogy a VT-gyár a noval sorozattal készített R 545 után a Velencéknél már visszatért a vegyes csövezésre.(noval-szinüveg) De ez,szerintem már külön téma.)

 

 

Ez valóban feltűnő párosítás! Lehet, hogy hatalmas mennyiségű EBL21 maradt raktáron?

ml

Laki Géza képe

Sőt még az R 999-nél is volt belőle. Ott ez olvasható:Az Orion 443-as készüléknél,valamint a Terta T 328-as készüléknél is kétfajta csövet építettek a készülékbe. Ennek a megoldásnak műszaki oldalát tekintve,semmiféle előnye nincs.Hogy mégis ezt a megoldást választotta mind a három gyár,annak két oka lehet:vagy nem,volt még akkor minden csőtípusból komplett csősorozat,vagy a régebbi sorozat maradék példányait használták föl,az új sorozat kipótlásával.Az utóbbi a valószínübb.

 

 

hangszoros képe

Csak a hangjuk nem

Laki Géza képe

Ha már ilyen szépen összegyűltek a Rimlock csővel épített készülékek,akkor legyen itt egy TV-is,amelynek 18 csöve között: EF 42-es, EL 41-es és AZ 41-es csövek is találhatók.

(A fenti készüléket az Orion-gyár fejlesztette és készítette. Az egyenes rendszerű készülék 31.cm átmérőjű kerek képcsővel működött,1954 májusában mutatták be. A készülék prototípus volt,sorozat gyártásba nem került.)

Lehet közelebbit is tudni erről a készülékről? Készült róla kép? Elérhető valahol a kapcsolási rajza?

Érdekes készülék lehet, hiszen "egyenessége" ellenére 18 csöve van, míg az Orion AT 301-ben csak 10 cső (+képcső) volt.

ml 

Laki Géza képe

Kapcsolása és képe sajna nincs,de teljes szöveges leírása az van. Abból viszont kiderűl,hogy miért kell az AT 301-es készülék 11 csövéhez képest ebbe a készülékbe 18 csövet beépíteni. A hét darab többlet cső beépítésének egyszerű magyarázata,hogy akkor nem léteztek megfelelő,-erre alkalmas- csövek.Ugyanis kiegészítésként 1-1 darab csövet kellett beépíteni öt fokozatnál, 2 darab csövet pedig egy fokozat esetében. És mindezt azért,hogy minden fokozata a vevőnek elfogadhatóan működjék.

Sajnos az említett leíráson kívül,semmi más nem található az ORION ELSŐ TELEVÍZIÓ KÉSZÜLÉKÉRŐL.

 

 

Nekem is van egy pár rádióm amibe ech21 van. Ezek a színüveg csövek manapság eléggé eltűntek... Ech81-el elméletileg kiváltható lenne, abból van nekem nagyon sok. Egy rossz ech21-et összetörtem, de az alját meghagytam. Erre forrasztottam egy noválos foglalatot, hogy kapjak egy adaptert. Legalább 20 db ech81-el kipróbáltam, de egyikkel se szólalt meg, csak búgott. Van pár ech21-em azzal működik a rádió, szóval nem értem.

Laki Géza képe

Akkor az biztos,hogy el lett kötve,mert annak menni kell. Ennél a két típusnál, (21 és a 81)a problémát csak az okozza,hogy a 81-nek kilenc,a 21-nek pedig csak nyolc lába van,így ha a lábakat bekötjük,marad egy felesleges lába a 81-nek.

Marad a kérdés,hogy a 81-es foglalatán az a plusz láb hova legyen kötve.

Ha a lábak jól lettek  bekötve,akkor a noval foglalaton a 3-as láb,vagyis a katód marad feleslegbe.

Mivel a 21-es csőnek a katódja nem lábra hanem a cső közepére van kivezetve (ezen van a  vezetőhorny is) ezért a felesleges lábat a 21-es foglalat közepén átfűzve,az ott lévő forrfülre kell kötni.

 

Igen a középső láb, de be van kötve az is. A 3. lábra megy ahogy kell. Igazából búgásnál valamivel több van, mert változik a zaj hangoláskor, de műsort befogni azt sehogy nem lehet. Az ech81-ek más rádióban működnek. Esetleg a másik ech21-est is ki kéne váltani 81-essel és akkor talán úgy? De elméletileg mennie kéne szólóban is.

Laki Géza képe

A helyes bekötés: 1=5, 2=6, 3=9, 4=8, 5=1, 6=2, 7=7, 8=3, 9=4.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
420