Orion HS 10 ...


Forrás: 
Saját
Orion HS 10 ...

Egy régi kedvenc az Oriontól , igen jó hanggal ...

PD 167 S mélyközép és KK 10 " rácsos " magassal ...

 

zzz 014.JPG
dollerakos képe

Hozzám most került egy ilyen pár és a meghallgatása után nem álltam meg, hogy meg ne variáljam a hangváltóját, ugyanis a meghallgatás alkalmával azonnal hallatszott, ami a HS 40-esek alkalmával is, hogy az Isophon magas esetében itt is helytelenül van beállítva a vágás, ugyanis az 1500 Hz-es rezonanciája sajnos zavaró volt. Mindez annak ellenére, hogy (nem tudom, melyik volt előbb, a HS 10-es vagy a HS 40-es), de itt már a magassal párhuzamosan gyárilag beletettek egy 130 uH tekercset is, amely javít a helyzeten, de még nem eléggé, mert a sosos kondi még mindig 10 uF, ami túl sok, miután ezt 4,7 uF-ra cseréltem, akkor ugyan eltűnt az Isophon-ra jellemző, csúnya színezettség, de még mindig kicsit zavaró maradt, hogy a hangképe jól hallhatóan magasba húzott, ezért közvetlenül a magas előtt belekerült még egy 1,5 ohm / 5 W ellenállás is. - Így már kimondottan szép, színezetlen, nagyon jó térhatású, transzparnens, zenei hangú dobozok váltak ezekből a HS 10-esekből, de igaz, mély-fenoménok nem lettek, márcsak a doboz-méretük miatt sem... Gyorsan hozzáteszem, hogy ez az átalakítás sem akusztikai műszerparkkal készült, hanem fülre, úgyhogy műszerekkel lehet, hogy lényegesen jobban ki lehet dekázni, de biztos vagyok benne, hogy így ezek a dobozok jobbak lettek.... (Bármily fájó, de így most már  a Videoton Minimaxoknál lényegesen jobbak, mivel nekem is van belőlük két párom, úgyhogy volt alkalmam velük is összehasonlítani....... :--))

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Orion%20HS%2010%20hangv%C3%A1lt%...

rákos zsolt képe

ahimotu Így megkaptad a Visaton magas bekötését!Nekem egyébként 3 mF-os kondival megy a magas(2X 1.5mF) De lehet,hogy onnan lested el?Mindegy, az a lényeg,hogy ezektől a módosításoktól lesznek jó hangúak a 80 -as évek berendezései!Meg a bennük lévő 2db(Vidi-Beag)-3db (Revox) tranyós RIAA korrektor nem használata/kiváltása ->helyetesítése jobb min.-vel!Pl: a kollégám ma is Revox Riaa-t hallgat uA709 es bemenő  IC-s,40W-os,Quad végfokkal,Orion HS 282-vel otthon.

Ami összeállítás kb. a kezdetekbeli Hifi magazin-os: etalon- Antitorony cucc volt természetesen a Pioneer CT 506 Deck is megvan neki,amit remélem nemsokára megkapok tőle karácsonyra,mivel mindíg vágytam erre a Deck-re.

dollerakos képe

Nem, én nem is láttam semmilyen hangváltó-bekötést a Visatontól, hanem az ötlet saját, fülelgetés, próbálgatás (és némi logika) eredménye.... :--)))

 

A Pioneer CT 506 egy szép holmi, azt hiszem, az első hifi kazettások egyike.

rákos zsolt képe

ahimotu Szia! Azt itt kéne megkérdezni,mi is  lehettet annak idején ez a magnó ?Minden esetre elég régi darab és masszív is.Egy oldalon van is hírdetve épp,meg egy Akai Deck is ami Vidi tornyos és szép Vfd kijelzője van.

Régebben diszkóztak egy ék alakúan döntött Sanyó pultszerű Deck-el és volt egy Technics modell is amelybe kézzel történt  egy nyíláson át a kazetta behelyezése,erről  nemrég láttam valahol képet,lehet  itt?,de a szakközepemben 80 körűl mintha ilyenről ment volna a szalagavatón a diszkó zene a Márvány utcai FMSZ-ben :OTTAWAN, D.I.S.C.O,La bionda: homokvihar,Euruption: menetjegy Riccie&Poweri, Gombay Dance Band stb, de rég is volt !Egy fél autó árát adnám,ha vissza mehetnék egy napra oda abban az idöbe!

dollerakos képe

Nagyon sorry, de kicsit elkapkodtam a témát.... Mint kiderült, de ez is füllel, viszont némi vájtfülű társasággal (+ 2 zenész), hogy a fent közölt váltónál van sokkal jobb is, amely nagyon hasonlít a HS 40-es váltójára (lásd: Orion HS 40 topic). Ezzel a váltóval meglepően jó, kellemes, életszerű, élethű hangot lehet csinálni a HS 10-eseknek, még annak ellenére is, hogy ezek a hangszórók (Isophon KK10/8 és PD167S) nem éppen jó minőségűek. Az impedancia-menet nagyjából megegyezik a HS 40 topicban leírt méréseknek megfelelően.

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Orion_HS_10_hangvalto.JPG

 

Az elég kizárt, hogy jobb vmelyik kétutas VT-nél, mert a mélyközép nagyon pocsék. :) Erre szokás mondani, hogy a hallásod a legkönnyebben becsapható. És ezért veszélyes így váltót tervelni.

Visaton? Hogy jön az itt a képbe? :D

rákos zsolt képe

ahimotu Elég érdekes,hogy ön mindíg felbukkan ! De azért  elmagyarázom

Biztos nem látta a VISATON  DT 92 gyári alkalmazását/bekötési javaslatát :mert ott van egy a magassal  párhuzamos tekercs egy soros kondi (nekem ez 3 mF-os)és egy+ soros csillapító ellenállás (ki mit tesz oda)mivel butítani kell  a magast a 91 dB -es érzékenysége miatt(az átlagos mélyek 88-89 db es érzékenységűek( a 91 -esek elég drágák!) ezért kell soros ell.-al butítani a mély sug.érz.- hez képeset ): 5400ft/db-ért ugye elé jó mán ez a magas???

Azon rem. nem veszünk össze,hogy ez a magas  nem vidi kategória!

Ha valami problémát okoz önnek ez ügyben,akkor ne velem vitatkozzon én  olvastam erről  a hangszóró illesztésekről  a Hang&Technikában ami persze jól megszünt azóta,Zobel tag  szerepe stb

De,hogy megnyugodjon az Ákossal jövőre szerzünk mérő mikrofont és a TEKTRONIX TDS 210 szkópom printer kimenetéről tudunk majd nyomtatni (hangfal)frekvencia átviteleket is,de nem gondolom,hogy ezeket a retronom enyhén nem tuning oldalain kellene kitárgyalni/nunk!

Nem tudunk vitatkozni, mivel nem helytállóak az információid. :)

rákos zsolt képe

ahimotu  De jó! akkor ebben maradunk!annyit helyesbítek,hogy 90 dB-es az érzékenysége csak de a magas váltóban a váltó(A VISATON ALTO 1 -es hangfalban )a magassal  párh tekercs: .33mH -s,  soros  8.2 ohmos ell van benne és vele még sorosan  3.3 mF-os kondi valszeg tettem oda egy 220nF -ot párhuzamosan még .Így pontos a bekötési rajza,de jövőre még tudunk változtatni rajta a bemérés során ,de meghallgattuk az enyémet és nem volt túl rossz így sem a hangja. Hogy a Döller Á.miket hallgat otthon azt még én nem tudom!Nem gonoszkodom,de a Hang&Technika nem is tesztelt Vidis utángyártott hangszorókat a hasábjain(orionost meg nyista!Miért kapni újat???) !Ellenben a TVM-eket(New TESLA) nagyon is favorizálta,viszont ebben az ügyben nem nálam/nálunk kéne behozni a korabeli piaci eladási lemaradást!!!Ami el lett adva régebben az már el lett adva,kb: veszett fejsze nyele Ez van !Azért ön biztos jó szakember!!!Még egy megjegyzés:ha a SAL kevlár annyira torzítana akkor nem lett volna egy döbbenetes élményem itthon:éppen rádiót hallgattam a Toshiba St 225-ös tuneremmről(jobb KF ic(k=0.05%) és nagyon kis torítású sztereó  dekóderrel benne: LA 3380 k=0.01% ->Sanyo ic-k!) és épp vers ment rajta a Darvas Iván: Várj reám c.-verset mondta el és olyan jól/élethűen szólt a hangfalamon mintha itt ült volna a szoba sarkában !!!

:) Azért én ugye nevethetek egy jót? Vagy akár kettőt is.

dollerakos képe

Teljesen meg vagyok rökönyödve.... A mai nap a kezem ügyébe került Orion HS 10-nek a hangváltója a mellékelt 1. kép szerinti, tehát 1 db 10 uF és 1 db 120 uH, csak azzal a különbséggel, hogy egy-egy mély és magas van és azonos fázisú a bekötés. Beszéltem két emberrel is, akiknek vannak HS 40-esei és HS 20-asai és HS 10-esei is és elmondták, hogy mind a 3 hangdoboz-típusban megtalálható az 1. és a 2. képen mellékelt váltó is (értelemszerűen a 2. képen szerepló hangszórók a HS 40-esekben ellenfázisban és duplán szerepelnek), azaz a gyártás során nem a hangdoboz-típustól függött a váltó, hanem.... Nem tudom.....

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Orion_HS_10_20_40_hangvaltok_1_0...

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Orion_HS_10_20_40_hangvaltok_2.j...

rákos zsolt képe

ahimotuVigyázz! Mert mindjárt jön a mumus!!Ha ilyeneket írsz ...

és még röhögni is fog... Azért érdekes,hogy mindenhová 10mF-os kondikat használtak(Vidis jolly joker elkó?) nálam ezek sorban voltak=5mF az én Minimaxaimban a váltójukban benne !Katonásan: 1 kondi (2!) meg 1 tekercs

stb

dollerakos képe

Tényleg, minthogyha abban az időben csak 10 és 20 uF-os elkókat lehetett volna kapni?? :--))) Különben a szomszéd haverral összehallgattuk a másik, MOD-olt párt és ezt, amelyben csak 120 uH és 10 uF van és szegénykémnek jól kiröhögtük a hangját.... :--))) Az énekesből kukorékoló kakast, a zongorából cimbalmot, a vonószenekarból citerazenekart csinált. Ehhez képest a MOD-olt változat összehasonlíhatatlanul jobb, mintha nem is ugyanazt a zenét hallgattuk volna.....

Régi álmom teljesült nemrég , mikor sikerült vennem egy Hs-10 hangfalpárt.

dollerakos kollega módosította és rakta rendbe a váltóját.

Úgy látszik hogy minden Orion HS , arannyá válik a kezei között.

Egy nagyon kellemes légies, igazán nagy térrel rendelkező hangja lett.

Valamint a mélyei is igazi mélyek, nemcsak olyan kis hangdobozos mély hangokat ad , nemegyszer megviccelt  amikor a Hs-400 al , összehallgattam.

Nem is gondolná az ember hogy ilyen hangminőséget egy Orion nyújtani tud.

Egy a baj vele: nagyon nehezen beszerezhető.

 

Sajnos becsapós, csak látszat-mélyei vannak, az Orion mélyközép elég gyenge T-S paraméterekkel rendelkezik, és középen is vannak hibái, de az orionok között valóban egészen elfogadhatónak mondható. A későbbi háromjegyű számmal jelölt HS-ek sokkal borzasztóbbak is tudtak lenni.

Hát ha legalább ezt a szintet hozták volna a későbbi Orionok, vagy esetleg sikerült volna javítani is a későbbiekben............

De egyértelműen csak romlott a minőség. (bár a HS-400 bol ki lehet hozni valami egész jót.......... Elég ha annyit mondok hogy a gyári HS-40 töl is sokkal sokkal jobbat.

Sok hangfal meghallgatása után nekem ez a módosított váltójú  HS-10 egy élmény. A dollerakos faktor miatt.

 

 

dollerakos képe

El is felejtettem, hogy némileg változtattam a HS 10-esek hangváltóján, már a Tiédet is így csináltam meg, a képet fel is teszem..

 

Egyre inkább arra gondolok, hogy ezek a szériák (HS 10 - 20 - 40) talán leginkább a dobozuk miatt ilyen kellemesen hallgathatóak, bár ehhez természetesen hangszórók is kellenek... Ezeknél a PD-knél és Isophonoknál ma már sokkal jobbakat készítenek, de azt hiszem, ezekkel a fülre a kikísérletezett hangváltókkal bizonyos mértékben el lehet feledtetni ezeknek a régi hangszóróknak a hibáit.. és/vagy olyan frekitartományokat emel ki vagy tüntet el és/vagy olyan nemlinearitásokat kever a hangképbe, amelyek miatt kellemes a hangérzet, nem tudom, és itt meg is állok, mert ezeket még úgysem tudom mérni, csak találgatok...

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Orion%20HS%2010%20-%20hangv%C3%A...

dollerakos képe

Hajaj... Engem azok a szériák egyáltalán nem is érdekelnek, pedig.... a HS 282-t vagy 12 évig hallgattam, amikor még gyerek voltam. (Hogy hogy bírtam ki? ....)

Szép napot ! Örülök , hogy jó helyre kerültek a dobozkáim , ha az Ákostól szerváltad ... Jó érzéke és füle van a dolgokhoz ...

Nem kell ebből nagy ügyet csinálni , ha neked örömöt szerez nem is

kell több , hallgasd öket ... Szerintem a saját kategóriájában ; méretben , árban , minőségben jól helytálló darabok ...

leo

 

 

dollerakos képe

Nem, dehogy.... Én azokat sosem adom el, örülök, hogy sikerült szerezni, az egy másik pár, ami Orionhs-nek van...

Szép napot ! Ennek még jobban örülök , talán belépsz Te is a gyűjtők közé , csináld a helyet , szükséged lehet rá ... leo

Nem ez nem az Ákosé, csak ő csinált belőlük ilyen jó hangfalakat.

De hallgatom is,őket.

Nagyon kellemes igazi élmény a hangjuk.

Elnézésedet kérem  , én vettem meg azokat a Pd167 ket ma)

A HS-10 be kell mert nem eredeti az egyik gangfal mélynómója.

Mostmár csak egy Hs-20 kellene.

Ha egyszer egy olyat sikerülne beszerezn..............

Szép napot ! Gratula , jó volt , nekem csak az egyik kellett volna , van egy darabom páratlanul , javításra várva ... Üres dobozom is van a 20 - hoz , de csak egy ... Igaz 1 -1 pár 20 as is van a gyűjteményben ... leo

dollerakos képe

Szia! Valószínűleg igen, az Orionok közül a HS 7 - 10 - 20 - 40 mindenképp (a 7 és 20 még hiányzik) és a Videotonok közül is szeretnék gyűjteni 3-4-5 db-ot a régiek közül, lehetőleg a legkellemesebb hangúakat, de még pontosan nem tudom, melyeket... A szekrénytetőkön nálam is van hely, de nem olyan soknak. 2 pince már tele van mindenfélével, de oda hangfalak nem valók (hideg van, szél van, macska stb...).

Szép napot ! Na ja , és az egerekről ne is szóljunk ... leo

dollerakos képe

Egér nincs, azért van a macska.... :--)))) Mondjuk a hangfalakkal semmit sem tudna kezdeni, mert tök süket (albínó)..

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Feherke_2012.jpg

dollerakos képe

A Fehérkétől vissza a hangváltóhoz: íme a másfél év alatt jól bevált legutolsó hangváltó-MOD. Többen hallgattuk, teszteltük, tetszik!

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Orion_HS_10_MOD.jpg

 

Az egyszerűség kedvéért: minden tekercs legalább 0,8 mm2 vastag huzalból, az összes kondi legalább 100 V-os, az összes ellenállás legalább 5W-os legyen.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
10


Audi 100
Találat: 3
Barkas 1000
1970-1979
Beag AET 210
1970-1979
Dutra 1000
1960-1969