Orion R325 rádió


Forrás: 
saját
Orion R325 rádió

A padláson találtam, elektronika, hátlap és aljzat nélkül.

Elhatároztam, hogy újjáépítem, így sikerült.

A felújításról képes videót itt lehet megtekínteni.

Orion R325 #1 Orion R325 #2 Orion R325 #3
Laki Géza képe

Üdvözlöm! Végignéztem az építési folyamatról készített képeket.Mivel egy üres dobozról volt szó,gondolom nagy munka lehetett ennyire összehozni.Bár szokatlan a belső részének megoldása,tetszik a táp és a végfok,szépen össze lett hozva.Gondolom tud is "beszélgetni"ezzel a végfokkal,ehhez csak gratulálni tudok! 

Amit viszont hiányolok:a hullámváltó, és a skálamechanika hiánya.Ha ezt még valahogy meglehetne oldani,csúcs lenne.Mégegyszer gratulálok,üdvözlettel:lágé

Köszönöm Szépen!

Nagyon sok munkával, türelemmel járt ezt a rádiót elkészíteni. Nagyon jó hangzása van és gyönyörűszépen szól, hála a 2-utas hangszórónak. Egyetértek azzal, hogy úgy lett volna teljes, és a legjobb ha a skálamechanikát is bele tudom varázsolni, de az nagyon nehéz lett volna, és mégnehezebb, hogy pontos is legyen.

Mégegyszer Köszönöm Szépen!

Üdvözlettel:
bartech

Zolejj képe

Gratulálok sok munka volt vele ez látszik a végeredményen, azt szeretném kérdezni hogy miből van a hangszóró szövet, én mindig itt veszitem el a fonalat nem tudom mivel pótolni.

A hangszórószövetet Anyukámtól kaptam. Ruhagyárban dolgozik, ahol öltönyöket készítenek, és ebből az anyagból készül az öltöny vállának egy része (persze ez nem látszik mert az öltönyön belül található, ha jól tudom). Néhány ilyen anyag el lett szabva és így selejtnek számított ami már nem kellett semmire sem. Persze Anyukám kért néhány darabot és ebből készítettem a hangszórószövetet.

NofreT képe

Elnézést kérek, én inkább csak az anyagokhoz értek.

Ami itt fent van, az kapható méterben is, olyan mint a zsákvászon, csak sokkal vékonyabb szálakból szőtték. A nevét nem tudom, de én tapétázásra használtam  egy kisebb falfelületen .(bevált :) (valószínűleg bélésvászon néven fut, ahogy az előttem szóló is írta)

 

A rádiónál feltételezésem szerint két lényeges szempont lehet. Az egyik, hogy ne töltődjön fel sztatikus elektromossággal, vagyis ne műszálas legyen.

 

A másik pedig, hogy a szövése elég ritka legyen, hogy ne tompitsa a hangot, de túl ritka se legyen, mert akkor könnyebben bemegy a por, meg átlátszhat a belső.

 

Régi tipusú, vékonyabb dekoranyagok között lehetne körülnézni, vagy egyszerűen egy turkálóba bemenni, ha nincs otthon rongyoszsák.

Most, hogy többször nézegettem a régi rádiókat, ilyesmikre tippelek.

 

Egy méteráruboltban egy régivágású eladó biztosan tud segíteni, ha az óhajokat felsorolod.

Sok szerencsét!

 

Nofre

Zolej kérdezte még jó pár bejegyzéssel ezelőtt hogy miből van a hangszóró előtt a szövet. Ha még aktuális, én éppe ma vettem egy méteráruboltban oylan anyagot amire a goblent szokták készíteni.

Egész rugalmas, masszív anyag és azt használtam fel, még hasonlít is az eredetire. Kapható szürke, fehér és iylne piszkosfehér-barnás árnyalatban.

Az utóbbit használtam, szerintem jól mutat. Ha gondolod küldhetek majd képet

Zolejj képe

Köszönöm nagy ötlet a goblen anyag még hasonlit is az 1950 körüli anyagokra.

Üdvözlöm!

 

Csatlakozok az előttem szólókhoz, tényleg szép lett a rádió. Én is szeretnék egy hasonlót csinálni de sajnos az elektronikához nem nagyon értek.

Nagyon megköszönném ha leírná miylne típusú alkatrészekből áll az elektronika.

Előre is köszönöm!

Üdvözlöm!

Először is Köszönöm szépen.

Az elektronikája 3 fő részből áll:

1. Tápellátás

2. Rádióvevő

3. Hangfrekvenciás erősítő

 

A tápegység áll egy transzformátorból, egyenírányításból, szűrőkondenzátorokból és egy stabilizátor IC-ből. A transzformátorból érkező kb.12V-os váltakozó feszültséget egyenírányítjuk egy dióda híddal (graetz-híddal), majd egy 1000uF kondenzátorral puffereljük. Az így kapott 16-17V-al üzemeltetjük az erősítőt. A rádió 5V-al üzemel. Így szükség volt egy 7805 stabilizátor IC-t beiktatni, ami nagyobb értékű feszültségből előállítja a stabil 5V-ot. Majd egy 100nF hidegítő kondenzátorral szűrjük. A végfokozat egy TDA2003 IC-vel felépített 10W-os erősítő. Számtalan sok kapcsolási, illetve nyák rajzot találhatunk hozzá az interneten, vagy akár egységcsomag formájában meg is rendelhetjük egy elektronikai üzlettől. A rádióvevő panel egy régi rossz asztali digitális órából való. Könnyebb egy működő rádióvevőt így átalakítani mint megépíteni, hisz az nem kis feladat. A rádió hangoló forgókondenzátorát egy tengely segítségével ki kell vezetni a hangolás érdekében.

A legvégén már csak a "modulokat" kell összekábelezni.

A rádió hangkimenetét a hangerő potenciométeren keresztűl az erősítő bemenetére kell kötni. A potméter tengelyét szintén ki kell vezetni a hangerőszabályzás érdekében. Az erősítő kimenetére kell kötni a hangszórót. Majd az erősítőt és a rádiót a megfelelő feszültségre kell kötni a tápegységen. A transzformátor szekunder tekercsére kell kötni a tápegységet, majd a primerjére a hálózati feszültséget. Persze ne feledkezzünk meg a rádió antenájának kivezetéséről sem, a legjobb vétel érdekében.

Videó

Laki Géza képe

Smchr-nevű hozzászólóval tessék felvenni a kapcsolatot.Most ajánlott fel egy 3614-es rádiót. Ehhez csak egy sima táp kell,és ragyogó URH-s "régi fazonú" rádiót lehet készíteni.

Itt vagyok, mi történt? :D

Laki Géza képe

Semmi gond! Csak fentebb olvasható,hogy P.András egy öreg rádiót akar felújítani,és ehhez kért tanácsot Bartek kollegától. Igaz,hogy nem tőlem,csak bátorkodtam megemlíteni,hogy a felajánlott autórádió esetleges megszerzésével meg tudná építeni a tervbe vett rádióját. Csak erre gondoltam. Hogy él-e a lehetőséggel vagy se majd eldönti. Elnézést,ha zavart keltettem volna.

Semmi probléma, visszaolvastam én is. Az általam feltett rádióval kapcsolatban szívesen segítek.

Annyit tudok elmondani, hogy "kiszerelt" állapotban van, semmi külsérelmi nyom nem található rajta és minden kábele megvan. Esélyes, hogy működhet ha áramot kap.

Igen ez egy remek ötlet, talán így a legegyszerűbb. Semmi más nem szükséges hozzá, csak egy jó hangszóró, egy antenna, és egy 12V-os tápellátás. A tápot több módszerrel el lehet készíteni. Egy 9V szekunderu transzformátorra van szükség, amit ha egyenírányítunk, szűrünk, pufferelünk akkor megkapjuk a 12V-ot. Persze ennek a rádiónak szüksége van kb. 2-4 A-re, hogy renesen működjön. A másik megoldás némiképp egyszerűbb, de ez valamennyivel helyigényesebb. Egy számítógép tápegységének 12V-ját használjuk fel. A +12V a sárga, a GND (0V) a fekete vezeték. Bekapcsolásuk is egyszerű. AT-s tápnál amikor megkapja a hálózati feszültséget és kapcsoljuk a rajta "lógó" kapcsolót már működik is. ATX-nél másabb a helyzet. Ebben az esetben a zöld illetve a fekete vezetéket kell összekötni és már be is kapcsol. Ha nem működne így akkor zöld és szürke.

Köszönöm mindenkinek a remek hozzászólásokat :)

 

Egyelőre még a külcsínt pofásítom, és erősen gondolkodok h milyen módszer lenne a legjobb:) viszont a pc-s tápegységes megoldás sokat segített, mert az áramellátásról eddig nem sok fogalmam volt

Most jutott eszembe, hogy mi lenne ha vennék egy egyszerű háztartási boltban egy trafót, pl olyat mint ami a mobiltöltők.

Megnézem h 12v feszültséget adjon, meg most hirtelen nem tudom mylne áramerősség kell egy normál autórádiónak, de azt hiszem 500mA és 2A között mozog, azt majd megnézem, a rádió függvényében.

Kérdés hogy ezek egyenáramot adnak-e le.

A mobilok alacsonyabb mint 12 V-os töltökkel rendelkeznek.

Zolejj képe

A legegyszerűbb összeépités, autórádió áramtalanitó kapcsokó,tápegység

A táp egy kazettás magnóból való, egyerűen a panel egyenirányitós része a diódákkal és kondival levágva

Gratulálok, remekmunka! Nagyon tettszik ez a megoldás, egyszerű és nagyszerű. Egy kérdés. Elég a táp a rádió meghajtásához?

Zolejj képe

Elég, tökéletesen birja a strapát, szerintem nem kell oljan nagy amperos táp ehez az régi autórádióhoz.

...de sajnos még nem volt dolgom ilyen régi autórádióval. Úgy gondoltam, hogy néhány amper azért szükséges neki.

Zolejj képe

Hááát én nem értek hozzá csak buherálok ,szerintem ez még mono rádió max 5 watt os lehet, a hangszóró se hatalmas méretű de szépen szól, a hangzása is jó mert az egész egy videoton hangfal dobozba van épitve.

Azt hiszem Zolejj kérdezte korábban, hogy mivel lehetne pótolni a szövetet a rádiók hangszórói előtt.

Én olyan anyagot használtam amire a goblent készítik. Szinte teljesen ugyan olyan mint az eredeti, kapható iylen barnás árnyalatban is, szerintem nagyon fasza.

 

Helló

nemrég kezdtem el egy ilyen rádió felújítását, de sajnos a skála eléggé le van kopva. Próbálkoztam netről letölteni, de valamiért nem nyitja meg a progi... ha esetleg elküldenél egy linket, v esetleg magát a skálát akkor azt nagyon megköszönném..

előre is köszi

 

Gyula

Helló!

Természetesen megvan a skála. Az alábbi linken le is tudod tölteni. Egy tömörített fájlban lessz. Van benne egy Word dokumentum, azt ha kinyomtatod akkor 1:1-es méretben kapod a skálát. Ajánlom ehez a lézernyomtatót, mivel én is azzal nyomtattam és nagyon szép lett. Remélem segítettem.

Itt tudod letölteni.

Üdv!

Szia!

Szép lett... nekem is van egy ilyen Orion 325-ösöm... eredeti belsővel (valószínűleg nem működik) pár cső ki van égve benne... eredeti minden rajta... a hátlapja nincs meg meg az elején a baloldali potméter nincs meg. Azért jól összeraktad, gratula :)

Köszönöm szépen. Volt munka, sokat fáradoztam vele, de megérte. Nagyon szeretem ezt a rádiót, szobám egyik ékessége lett...

Ui: én a helyedben felújítanám azt a rádiót :)

Kalmopirin képe

Azt olvasom: "Az építési folyamatról rengeteg képet készítettem, ami megtekinthető itt"

 

Én csak egy képet találtam "ott" ezt:

 

 

Nem mondom tetszik, de nem emlékeztet a Rádióra sehogysem.

 

Kalmopirin

 

utóirat: Nem lett volna talán jobb ötlet a retronómra feltenni 6-8

esetleg 10 képet a felújításról?

Itt nem törlik jövőre sem, és látható.

 

Persze lehet, hogy bennem a hiba...

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2