Orion sarok hangfal


Forrás: 
Saját készülék
Orion sarok hangfal

Nagyméretű politúrozott faszekrényben elhelyezett 6Ω -s 250mm-s permanens mágnesű dinamikus hangszóró. A szekrény hátulja nyitott és a falhoz rögzíthető.

 

www.radiomuzeum.hu, www.oregradiok.hu

sarok_hangfal_back.jpg
Laki Géza képe

Szép! és legfőképpen megnyugtató, hogy még marad az utókornak olyan látvány, ami már abban az időben is ritkaságnak számított. Ez a sarokhangfal, akkor a legegyszerűbb, de  a " legtökéletesebb" volt. És ehhez akkor nem kellett más, mint egy jól méretezett hangfal, és egy jó minőségű hangszóró. A hangfal jó méretezése, és arra épített jó hangszóró az FM adások által kisugárzott és a készülékkel vehető hangtartomány lesugárzását biztosítani tudta. Hiszen nem véletlen a hangfal szokatlanul magas kialakítása. Ennek tervezésénél nyilván a legmélyebb lesugárzandó hangot vették alapul, így lett a hangfal kb. 160-magas. A hangszóró pedig egy szélessávú hangszóró, ami akkor még ritkaságnak számított. Ez egy dupla kónuszos kivitel, ahol a kisebb kónusz a magas hangokat képes lesugározni, így a 14kHz.körüli hangok lesugárzása már biztosított volt. ( Mind a két gyárunk, a későbbi években is használt ilyen hangszórókat az általuk készített dobozokban. Az Orion HS 20 dobozában is ilyen dupla kónuszos hangszóró van, és a VT HC 20/10-es hangszórója is ilyen rendszerű.)

Az Orion-gyáron kívül, a TERTA is készített ilyen elven működő sarokhangfalat. A különbség annyi, hogy a Terta a T 528-as végfokozatát átalakította, abba 2 db. ECL 82-es csövet épített. Mivel a kimenő teljesítmény megnövekedett, ezért a hangfalba 2 db. hangszórót épített be. A Terta készülékei a RÁDIÓ-ANNO honlapon látható,a készülékek sorsáról ott bővebben olvasható.

reparatio képe

Kedves Géza!

 

köszönöm a kiegészítést.

Valóban megdöbbentően jó hangja van, annak ellenére, hogy milyen egyszerű az egész. A hangszórót nem bontottam le, mert még gyári festés rajta van a csavarokaon.

Tudod-e, hogy mikortól, meddig gyártották? Vajon mennyi készült belőle? Volt-e valami típusszáma?

 

www.radiomuzeum.hu

Laki Géza képe

.....ban kezdték.

reparatio képe

A hangfal a tavaszi nyitást követően élőben is megtekinthető és még sok érdekes készülék, több egyedi darab is.

www.radiomuzeum.hu

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2