Orion AT501 M televízió


Orion AT501 M televízió

Jóbarátom nagyszülője költözött és ez a darab a kukába veszett volna. A káva stílusa az ar602 rádióval szépen harmonizál. Még jóval a költözés elött a cimbora kioperálta a hangszórókat saját használatra, amiket én még a költözés elött megvettem és valamivel később el is adtam. Nem kellett volna, persze utólag könnyű... Sikerült feltámasztani, egy kondenzátort mindenképpen cserélni kellett, és bizonyára még jópárat kellene. Vannak merész dolgok a készülékben. A belső fém váz 1:1-ben fázison van. Az első kezelőszervek aluminium előlapja a fémvázhoz van erősitve. A konstruktőrök ezt bakelitfejü csavarral rögzitették, mert ők is belátták hogy sima csavarral nem lenne túl szerencsés. A csövek fűtése is egyszerü ha jól emlékszem egyszerüen sorba vannak kötve a képcsővel együtt, és mennek is a 220-ra. Az antenna bemenet gyárilag nem leválasztott. Erre akkor jöttem rá amikor egy átalakitóval fiatalos lendülettel a központi antennához csatlakoztattam. Az automata kioldott, amit visszanyomtam. Utána fél napig nem volt TV az utcában. Megcsináltam az antennabemenet leválasztását, és miután megint volt adás megpróbáltam valamit behozni a készüléken. A duna TV-t sikerült behozni de hangja az nem volt. Emelett még sikerült behozni valami másik TV-adót, ami alatt sustorogva a sláger rádió szólt. A képen az eremény látható.

A belső fémváz ezeknél a készülékeknél - a konnektordugó bedugaszolásától függően - feszültség alatt lehet, ezért a javításukhoz ajánlották a leválasztó transzformátort. A csövek fűtése soros volt (ezek többsége P jelzésű /300 mA, soros fűtés/), és természetesen a képcső is a fűtőkör részét alkotta. Az ilyen készülékek az 50-es években még gyakori egyenfeszültségű hálózatról is üzemeltethetők voltak.
Azt nem tudnám megmondani, miért ezt a megoldást választották a korabeli konstruktőrök, de az elektroncsöves tv-k tápellátása mind így működött - egészen "kihalásukig". Transzformátoros tápegység csak a külföldi (főleg SZU-beli) készülékekben üzemelt (de ott sem volt ajánlatos tapogatni a panelt).
Antenna: ha jól tudom, voltak ott valami kondenzátorok, amelyek elválasztották a az antennabemenetet a fémváztól, de ezeket elrághatta az idő vasfoga.
Vétellehetőségek: ez a készülék még az OIRT csatornakiosztás szerint volt behangolva, ma már kábelen csak kevés műsort adnak így, sőt a hangnorma is változott. (A korabeli 6,5 MHz kép-hang távolság ma már 5,5 MHz, a CCIR szabványnak megfelelően.)
És egy kis érzelem: kész csoda, hogy 50-egynéhány év elteltével még működik ez a tv (az első sorozatgyártású hazai készülék!)
Kapcsolási rajza és leírása megtalálható Kádár Géza: Rádió és televízió vevőkészülékek 1956-1957 c. kötetében.

ml

Ugyan nem értek a szabványokhoz meg hasonlókhoz, mindenestre köszönöm a hozzászólást. Egyébként a pontos tipusa at-501M.

Akkor ez már módosított típus, azaz 12 csatornás. Az "őstípus" (sima AT 501) csak 2 csatorna (1-2) vételére volt alkalmas. Volt még egy AT 501 L típusjelzésű változata is, ezt Lengyelországban forgalmazták.
ml

és müködik most 2008 ban ez egy csoda.
Az eszmei értéke felbecsülhetetlen.
Amikor ezt használták szerintem a legtöbben csak hirböl ismerték a tv-t.

Üdv!

Nekem is van többek közt egy ilyen,vagyis az első kiadás,még zöld színű maszkkal.Tökéletes állapotban.

Lacaj85 Egy retroimádó

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
AT501