Orion HS-???? hangfal


Forrás: 
Saját képgyűjtemény
Orion HS-???? hangfal

Kedves Notoediv!

Itt már nem igazán beszélhetünk HS-ről. Ez bizony már nem eredeti hangszórókkal van megáldva. Amúgy boldog gyermekkorában HS 282 és páros társai közül lehetett valamelyik.

a 282 nem levehetőbőritásu

Egy hirdetésben találtam ezt a képet, azt írták, hogy a magason kívül minden eredeti. Ránézésre a HS-280 méreteivel azonos a doboz, de nincs rajta elől fémtábla és a csavarfuratok sincsenek ami azt bizonyítaná, hogy lett volna rajta. Az előlaprögzítés már az újabb megoldás és nem tépőzáras. A mély hangszóró helye úgy látom nincs bemarva mint a 280-nál volt. A doboz hátulja fóliázott és nincs csatlakozó, hanem fix kábelek mint a régebbieknél (HS-100, 200, 400). Ezért azt gondolom, hogy nem egy 280-as lett átbarkácsolva. Ugyancsak hirdetésben láttam ilyen orion középhangszórót és HS-200 -ast is láttam ilyen középpel szerelve, szerintem az is eredeti benne. Ez lenne a HS-280 legelső változata???

Amit itt bemutatsz kolléga, az igazi műkincs: a legeslegelső HS-280-asok, igen, bizony, erről kevesen tudnak. Ebből nagyon-nagyon kevés készült, és-az előző hozzászóló véleményével-eredeti hangszórókkal van ellátva a magassugárzó kivételével.Azt meg nem nehéz beszerezni: az Isophon KK-10-es, a HS100-200-400-700(első széria) mindegyikébe azokat szerelték.A közepek a HS200 bizonyos szériájából, ill. az első HS700-asokból lehet ismerős, a mélysugárzó megegyezik a későbbi 280-aséval, sőt a kifutó HS200-asokat is szerelték ezzel a jóval nagyobb terhelhetőségű szóróval.
Mindenképpen javaslom, hogy szerezd be hozzá az eredeti magasakat, a plusz furatokért nagy kár, de....
Az évjárat: '70-es évek vége, '77-től gyátották. A HS-500-nak is van hasonló, cifra kivitele, amiben tengelyszimmetrikusan vannak szórók, sőt létezett HS 180-as is. Ezekből nagyon kevés készült szintén.

Kiss Béla lászló képe

Amit itt bemutatsz kolléga, az igazi műkincs: a legeslegelső HS-280-asok, igen, bizony, erről kevesen tudnak. Ebből nagyon-nagyon kevés készült, és-az előző hozzászóló véleményével ellentétben-eredeti hangszórókkal van ellátva a magassugárzó kivételével.Azt meg nem nehéz beszerezni: az Isophon KK-10-es, a HS100-200-400-700(első széria) mindegyikébe azokat szerelték.A közepek a HS200 bizonyos szériájából, ill. az első HS700-asokból lehet ismerős, a mélysugárzó megegyezik a későbbi 280-aséval, sőt a kifutó HS200-asokat is szerelték ezzel a jóval nagyobb terhelhetőségű szóróval.
Mindenképpen javaslom, hogy szerezd be hozzá az eredeti magasakat, a plusz furatokért nagy kár, de....
Az évjárat: '70-es évek vége, '77-től gyátották. A HS-500-nak is van hasonló, cifra kivitele, amiben tengelyszimmetrikusan vannak szórók, sőt létezett HS 180-as is. Ezekből nagyon kevés készült szintén.

»

NGA képe

A cimke nincs meg rajta? A képek alapján hs-280-as. Prosit raktam fel

Sziasztok, a korábban fényképen bemutatott hangfalak az enyémek voltak! És bizony az Orion HS széria tagjai! Plusz furatok nincsenek rajta, akitől kaptam (egy idős bácsi)azt mondta azért van a lemez a magas szóró
alá téve, hogy ne kelljen a dobozt átalakitani! Amíg nálam voltak gyönyörűen muzsikáltak! És valóban értékes falak... A közép és mély hangszórókat aki nem ismeri fel (jellegzetes Orion) az sokat nem ért hozzá! Én már bánom hogy megváltam tőle, most azt hiszem valahol pest mellett van a tulaj ha igaz.

Kiss Béla lászló képe

Azok mindettől függetlenül sajnos "vendég"-furatok vannak az előlapon a magas lemeze körül.......az eredeti KK-10 eleve hátulról szerelt, sokkal kisebb furattávolsággal.

Kiss Béla lászló képe

Hopp, ha viszont valami furcsaság okán ennél a doboznál KÍVÜLRŐL szereltéka KK-t, mint  a HS40,és a kezdeti HS700-nál, akkor valóban nem pluszfuratokat látunk...mea culpa:O)

NGA képe

Hátulról szerelték, lásd a prospektus, amit beraktam. Ott tisztán látszik, hogy nincs meg a négyzetes alak. Igy ezek utólagos belefúrások. Nekem volt ilyenem, én nem rajongtam érte, igen gyenge hangja volt, messze gyengébb volt a végleges 280-asnál, ez inkább érdekesség szerintem.

Ilyen hangfalakat használok a műhelyemben.Érdekessége hogy az egyik HS20-nak a másik Hs 280-nak van címkézve.Mind a kettő gyártási száma 80-l kezdődik.Egyébként tényleg a magasak amik nem gyáriak a képen látható darabokban.Én az enyémekkel annyit csináltam,hogy kicseréltem belsejükben a cérna vékonyságú kábeleketAzóta sokkal szebben szólnak.

Orion HS 200-as! A képen a magasok nem eredetiek. Nekem is ezek vannak! (SZINUHE)

NGA képe

Az első HS-280-asok HS-200 cimkével jöttek ki, de nagyobb ürtartalommal. Ebből lett a HS-280, lásd a képen. Az enyémnek is HS-200 cimkéje volt, de már 280-as volt. Lehet ez volt raktáron

 

 

 

Nekem is van belőle egy pár,szép darabok,eredeti magasakkal,és előlapokkal.Ha valakit érdekel nézze meg a "Retró Piac"-nál,mert ott meg van hirdetve.(Belekukkantottam,sajnos a gyári kábelezése tényleg cérna vékony,de én nem módosítottam rajta,nem tudom mennyivel javítana a hangzásán,valószínüleg sokat számítana egy úrakötés).

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2