Orion HS-700


Forrás: 
saját
Orion HS-700

A közelmúltban jutottam hozzá ezekhez a dobozokhoz. A hangjuk kellemes, a megjelenés tekintélyt parancsoló. Sajnos az egyiknek magassugárzóit kiégette az előző tulaja. Egyelőre az ép doboz működő magasaiból tettem át egyet, természetesen előtét ellenálláson keresztül. A pillék pótlására valami ötlet? Esetleg van aki ismer javítással (tekercseléssel)  foglalkozó szakembert? Köszönöm.

Teréki Balázs képe

Szia!A javitást mihaly-agi@freemail.hu professzor végzi. Lehet nincs kötöjel a cimében,probáld meg!üdv Balázs

Én most jutottam hozzá 1 pár ilyen hangfalhoz. Eredeti, hibátlan gyári állapotban van:) Ráadásul a ritkábbik 8 ohm-os kivitelben. Nem rossz hangja van, nagyon válogatós fajta.

naemmekki képe

Az én példányaim is 8 Ohmosak. Nem tudtam, hogy ezek ritkábbak voltak. A hangváltóján 1982 április felirat rányomtatva szerepel. A magasak és a közepek is sorba vannak kötve (4 Ohm egyenként). A hangjával én is elégedett vagyok, szerintem a mérete sokban hozzájárul ehhez. Nagyon törekednék az eredetiség megtartására, ezért nem is vállalkozom (bár biztosan van jobb minőségű) más típusokkal kiváltani a hibás magassugárzókat. Ennyit megérdemel ez a doboz.

Igen, a 8 ohm-os változat sokkal ritkábban fordul elő, ez több éves keresgetés eredményeképp írom. A leges legritkább változata ennek a gyárilag fekete fóliás. Na azt eddig egyszer láttam horibilis összegért, de tudjuk az eredetiségnek, és ritkaságnak ára van:)

Szia!

Szép doboz, és igen ritka, grat hozzá!

De ugye nem azokkal a csenevész kábelekkel fogod bekötni őket? :)

Használj mondjuk összesodort UTP kábelt, az egyik legolcsóbb és legjobb hangú hangfalkábel.

naemmekki képe

Szia pee! Ezek az MZS-re hasonlító vezetékek korábban a HS-511-esemnek voltak vezetékei. Kétségkívül nem valami jelentős keresztmetszetűek, de hangdobozhoz adták anno.

Majd valószínűleg valami másfeles kvadrátú transzparent vezetéket fogok alkalmazni rövidesen ezekhez a behemótokhoz.

Amúgy jó megfigyelő vagy... 

Kalmopirin képe

"...legjobb hangú hangfalkábel."

 

A világban járva, széttekintve és a különböző "audio fórumok" is érdekes képet "festenek" a hangzásról.

 

- Láttam és hallottam olyat, aki pl. esztergált réz kúpokra helyezi a handobozokat.

 

- Aztán olvasok itt az egyik "...legjobb hangú hangfalkábel."-ről

 

- Vagy van aki a földre, sarokba, szekrény tetjére helyezi el a hangdobozokat, mert ott másként szólnak.

 

Ez utóbbinak van realitása, és akusztikai szempontból értelmezhető is.

De mi van a kábelekkel és egyebekkel?

 

Vannak tekercsek, rezgőkörök, huzalellenállások, stb.

Ha a kábel beleszól a hangzásba, akkor nem mindegy a kereszmetszete, a hossza, és az anyaga sem.

Példának okán a sodrott réz kábel másként szól, mint az aranyozott. Vagy az sem mindegy, hogy réz vagy alumínium.

Nálam az egyik hagdoboz vezetéke fel van tekerve, mert ez közelebb van az erősítőhöz mint a másik. Akkor most másként szól? Tekerjem fel a másikét is?

 

Eredetileg ~0.5 (0.7?) mm keresztmetszetű vezeték volt, aminek a hosszával nem voltam elégedett. Lecseréltem, de elég volt az 1,5 -ös átmérő.

 

Jelzem, ugyanúgy szól!

 

És most jön a "szakértő": "Azt csak hiszed! Másként szól az, csak nem vetted észre!!”

Ám, ha nem veszem észre, akkor 100%-ban mindegy :-)

 

Szóval. Ha valaki elhiszi, hogy ettől, vagy attól másként szól a hangdoboz, ám legyen! Ha neki úgy tetszik, akkor fesse át rózsaszínre és meglátja, hogy egyből megváltozik a hangja is. :-D

 

--

Kalmopirin

 

Még valami: Érdekes módon a kereskedők ajánlják /hogy jobb/ a "Speciális kábel” amit nála lehet 4x, 5x-ös áron megvenni. Én még egyetlen komoly szakembertől sem hallottam még olyat: "Vegyél az ElektroVill ZRT. aranyozott, duplán sodrott, nylon szálas átlátszó szigetelésű kábeléből a hagszóróidhoz, D4mm-es kábelt aminek 3500 Ft métere.” (hacsak nem a Bolt dolgozója az illető)

Teréki Balázs képe

Sziasztok!Szeretnék segitséget kérni töletek!Mit javasoltok hangfal kábel ügyben!?Milyet vegyek,mekkorát!?Számit az átmérö!?4m kell oldalanként.Valami konkrétum?üdv

Márton Arnold képe

Én sima, 220-as kábelekkel kötöttem be az orion hangfalaimat és nagyon szépen szólnak így is!TESLA

A Hangszóró 2000-nél fehérváron ugyanúgy megcsinálják a magashszt, vagy létezik megoldás az eredeti membránnal lengőcséve cserére, esetleg új membrán+cséve verzió is szóbajöhet. Ezeket meg én tudom elfogadhatóan kivitelezni.

Zsolt77 képe

Üdvözlöm a Kedves fórumozókat! Hangszóró javítás 1947-óta a Múzeum krt. 19-ben, telefon: 06 1 337 65 66, Aubeck Ferenc, nyitva k-cs, 10-16-ig. Szerintem Pesten ez a legjobb. Üdv Zsolt

Mondjuk orion-videoton szinteken talán nem olyan lényeges ki javít (bár sokféleképp elszúrhatók azok is), de pl. egy vifa hangszórónál nem hiszem hogy a hszjavító földrajzi elhelyezkedésén múlna a választás.. ;-)

oldtimer képe

„nem hiszem hogy a hszjavító földrajzi elhelyezkedésén múlna a választás.. ;-)”

 

Én sem hiszem, hanem tudom!

Érvem:

Állásnélküliként is inkább elslattyogok a 8-12 perccel (gyalog) odébb lévő Hangszórójavítóhoz, mintsem Szegedre postázzam.

Amíg a szomszéd utcában volt a Hangszóróbolt, addig oda vittem és bár nem olcsón, de jól megcsinálták.

 

üdv.: oldtimer

Zsolt77 képe

Úgy gondolom, hogy nem minősítettem a székesfehérvári műhelyt, csak segíteni próbáltam egy kedves retronóm tagnak!
Üdvözlettel Kedves Shalafi66!
Zsolt

Én meg szoktam minősíteni. Mindent úgy, ahogy az aktuális tudásom engedi. Szerintem ez legalább akkora segítség. ;-D

naemmekki képe

Srácok! Ne veszekedjetek... Voltam ma a Kálvin térnél és ha már ott jártam, benéztem az Aubeck műhelybe. Nagyon készséges volt a mester és nem tűnik drágának sem a felajánlott segítség. Csak azt sajnáltam, hogy a membránok éppen nem voltak nálam. Rövidesen elviszem majd hozzá és rövid időn belül -ahogy ígérte- elkészül majd az újratekercseléssel. Volt olyan Retronóm tag, aki fel is hívott és szintén az Aubeck műveket ajánlotta.... A nyitvatartás egyébként 18 óráig tart.

Nagyon-nagyon köszönöm az összefogást és a segítő szándékot. Bevallom, miután néhány üzlet meglátogatása után elkedvetlenedtem, döntést hoztam és bíztam a Retronómban... és bennetek...

Ha elkészülök a szereléssel, teszek fel majd egy szebb felvételt.

Teréki Balázs képe

Kedves audiofil barátok!Segitsetek!Lemezjátszóknál mit jelent a stroboszkópozás!?Fogalmam sincs ez mit jelent.üdv

Azzal tudod a folyamatos lejátszási sebességet szinten tartani.

 

Teréki Balázs képe

Mikor kell lemezjátszó elöerősitőt használni?Illetve kötelező minden esetben?Köszönöm az elöbbi választ!Sajnos elég amatőr vagyok még, üdv.

Az attól függ mm, vagy mc hangszedős a lemezjátszó. A legtöbb régebbi erősítőkben benne van mind a 2 fajta lehetőség.

NGA képe

Alapvetően kétféle előerősítőről beszélünk:

 

1.

A lemezjátszó erősítőhöz való illesztéséhez szükség van egy RIAA korrektoros mágneses hangszedő bemenetre.

Javaslom antikváriumból a Degrell László:Lemezjátszók és hanglemezek című könyvét.

 

Általában a 70-es évek végétől már mágneses és nem kristály hangszedő bemenet volt az erősítőkön.

2.

Maga a hangszedő lehet mozgó mágneses vagy mozgó tekercses. Ez utóbbi a kis effektiv mozgó tömeg miatt jóval alacsonyabb jelet ad ki általában, bár a 90-es évekre egyre jobban elterjedtek az un magasszintű jelet kibocsájtó MC hangszedők. Ha ilyen alacsony szintű jelet kiadó (pl Ortofon MC10) hangszedő van, akkor szükség van egy elő-előerősítőre, ami vagy egy trafó (ami a legjobb megoldás) vagy elektronika. Ez lehet benne az erősitőben is, akkor egy átkapcsoló jelzi, hogy MM vagy MC jelet fogad. De sajson sok esetben kevés ez az erősített jel, ezért szerencsés a hangszedőhöz optimalizált illesztő használata, pl az MC10-T10 párosítás kimagasló eredményt hoz.

NGA képe

A stroboszkóp 50 vagy 60 Hz-en villogó fény, ami arra való, hogy ezzel megvilágitva a lemeztányér oldalán, vagy más helyen található jeleket, ellenőrizni tudjuk, hogy pontos-e a sebesség. Ha jó sebességgel forog a lemeztányér, akkor a megfelelő jel áll. Ugyanezzel a módszerrel ellenőrzik autónál is a gyujtást.

Teréki Balázs képe

Ez lenne a lemezjátszóm és egy Technics Su-v620 az erösitőm ezt szeretném összekötni.Szerintetek ezt össze lehet simán kapcsolni vagy kell valami hozzá?Az erösitőn van phono-bemenet,valami ötlet? Köszönöm a segitséget,NGA-nak föleg!Tekintélyt parancsoló a tudásod! üdv

NGA képe

Ez igy minden további nélkül öszekapcsolható. Figyelni kell a földelő vezeték bekötésére is, a hátlapon található csavarhoz. A dn 165e az Ortofon OM5e hangszedőjének felel meg, nagyon jó belépőszintű hangszedő, nekem is van két darabom. Tűt is lehet hozzá kapni. az e jel az elliptikus tűkialakítást jelenti, ez pontosabb barázdakövetést tesz lehetővé. A Dual-okon általában az antiskating tárcsán külön jelölik az elliptikus és a kör keresztmetszetű hangszedők beállítását.

Teréki Balázs képe

Köszönöm a segitséget és a tájékoztatást,igy azért már bátrabban merek cselekedni,némi tudással a hátam mögött.Hála nektek!Azért ha elakadok még jelentkezem!üdv Balázs

Sajnos Aubeck sem tudja a lengőcsévéket jól megcsinálni, nem rendelkezik a megfelelő, és az eredetihez is hasonló technológiával.

naemmekki képe

...már késő:-))))) Ma elmentem a Múzeum körút felé és leadtam az Orion membránokat javításra. Az, hogy milyen lesz, majd jövő szerdára kiderül. Beszégettem a mesterrel a vörösréz és az alumínium tekercselés közötti különbségről. Ahol nincsenek nagy membrán elmozdulások, ott nincs jelentősége a tekercs tömegének. A magasaknál emiatt lényegében mindegy, hogy miből van a tekercs. (az Isophon használt Al-ot a tekercseihez anno). Az Orion membránokat természetesen CU huzallal készíti. Az eredményről majd beszámolok...

Hát ebben egyáltalán nincs igaza. Még a réz minősége, és a szigetelésvastagság is rengeteget számít, nemhogy a huzal anyaga. Hatalmas a különbség egy CCAW és egy sima rézvezetőből készült lengőcsőve között. Fontos a ragasztó, amit használ a huzal rögzítéséhez, és a tömeg sem elhanyagolható. Sőt hogy tovább folytassam, nem mindegy, hogyan rögzíti a csévetestet a membránhoz, és azt milyen ragasztóval teszi. stb.

A gond az, hogy az gyári lengőcsévék, minden esetben ragasztózás nélkül, azzal a módszerrel készülnek, amit a H2000 és én használunk, ezt még csak megközelíteni sem lehet a hangszórójavítók által alkalmazott technikákkal.

naemmekki képe

rendben van. A fentiekben leírtak nem kizárólag az én véleményem voltak, hanem amit a szerelővel konzultáltam. Nekem logikusnak tűnt az az okfejtés, hogy a magassugárzók membránjai keveset mozdulnak szemben a mélysugárzókéval, ennélfogva a tömegnek nincs túl nagy jelentősége. A ragasztáshoz nincs mit hozzátennem, mert nekem csak az a fontos, hogy normál használat mellett ne lazuljon meg a tekercs a csévetesten. Nem vagyok műszerész, azt sem tudom mi az a  CCAW. Csak annyit tudok, hogy megállapítsam egy hangszóró-hangváltó polaritását és ennyi. Mindenesetre bizonyára igaza lehet abban, hogy a hangminőséget sokban befolyásolja a membránhuzalok anyaga, szigetelése stb... Ezeknek az Orion dobozoknak egy, számomra rendkívül fontos szerepet szánok. Legyenek minél inkább eredetiek. Ezért említettem meg a rézhuzaltekercselést, mert ez volt eredetileg is tudtommal...

Hja, persze réz volt, de ha már annyira megy az eredetiség hajszolása, hát azt is hozzá kell tenni, hogy egész másképp volt elkészítve az a lengőcséve eredetileg. És ez kb. 20-szor lényegesebb, mint a vezető anyaga. Így megjavítva már semmi köze az eredeti állapothoz.

 

"Nekem logikusnak tűnt az az okfejtés, hogy a magassugárzók membránjai keveset mozdulnak szemben a mélysugárzókéval, ennélfogva a tömegnek nincs túl nagy jelentősége."

 

Ez egy vicc. Annak is nagyon rossz. A hangszórókat (nem sugárzók) nem konyhai logika szerint kell vizsgálni.

 

"A ragasztáshoz nincs mit hozzátennem, mert nekem csak az a fontos, hogy normál használat mellett ne lazuljon meg a tekercs a csévetesten."

Magyarul mindegy hogy szól, csak zörögjön-zizegjen. Végülis nem áll távol a hangsugárzó színvonalától..

naemmekki képe

Drága uram! Tegye meg, hogy nem kötekedik, én sem tettem önnel. A "konyhai logikát" egyébiránt egyszerűen fizikának hívják.

Tudja mit? Igen, mindenben igaza van, nekem csak zörögjön és zizegjen ez az alacsony színvonalú hangszóró. Remélem megnyugtattam.

Világért sem kötekedés, csak ha nem látom a logikát, vagy önellentmondást találok, esetleg valamit, ami nem felel meg a valóságnak, akkor szólok. Remélem, ez nem probléma.

 

A magyarázatnak, miszerint a magashangszórónál a kis kitérések miatt nem számít a mozgórészek tömege, semmi köze a fizikához. Lehet nevezni butaságnak, vakításnak, áltudományosnak eladott hablatynak, és még sokmindennek...

 

Amit leírok, mindig a legjobb tudásom szerint próbálom megfogalmazni, és nem tehetek róla, ha így működnek a hangszórók.

panblue képe

Igazat kell adnom a magassugárzó és általában a hangszórók összerakásánál figyelembe veendő dolgokkal kapcsolatban:

igenis számít a tömeg,az anyag és a technológia...de álljunk meg egy picit:

az utolsónál: az átlagos technológia thermoplasztikus (hőre lágyuló) anyagokkal dolgozik (tekercselés).Természetesen a hangszóró jellege,felhasználási köre,átvitele stb,stb adja meg hogy milyen minőségű legyen az összességében.Tehát pl. egy olcsó kategóriájú átlagos hangszóró valószínű nem kapton csévetestre és nem spéci huzalozással lesz megoldva...

panblue

A kapton nem is valami jó ötlet, legfeljebb a terhelhetőséget lehetne vele emelni, némi ferrofluidba áztatva.

Az meg hogy melyik hsz alkatrésze miből készül nem mindig árfüggő, a Videoton is abból a huzalból tekercselt pl. ami ma a 20 000-es kategória, ugyanolyan csévetestre, mint a SEAS, vagy Vifa. És magashangszóró lengőcsévéje jól, csak ezzel a módszerrel készíthető el.

:-) Többféle megoldás ismert. A dolog ott kezdődik, hogy a szükséges huzalnak kb. 25 000,- Ft kilója, 20 kilónál kevesebb mennyiség nem szerezhető be, és csak az eredeti német (vagy annak megfelelő) csévetesten használható jól. Ezek eddig csak az alapanyagok voltak, és még nincs meg hozzá a megfelelő tekercselőgép...

János123 képe

Szia . A mélymembránokat is szépen fel lehet újítani, olyan lesz mint a gyári. Ha gondolod írj , és segítek hogyan csináld. ( 700-asom nekem is ) .Üdv.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2