Videoton Hi-Fi torony


Forrás: 
saját
Videoton Hi-Fi torony
atis képe

ez egy jo cucc.
igy jo ahogy van.

980POWER képe

Nekem is diszeleg egy a szobámban. Nem rég jutottam hozzá, és nem merem használni, mert amikor bekapcsolom az erősítőt, durrannak a hangfalak. Nem akarom tönkre tenni, az ORION nagytornyomnál is és a YAMHA nagytornyomnál is hallani hogy egy relé utólag kapcsol be (ez egyben a védelem is). Szeretném megtudni ebben van-e ilyen vagy mi lehet a baja, mert szerintem ez nem természetes hang.Egyben szeretném azt is meg kérdezni, hogy az AKAI deck motorja miért pörög akkor is, ha csak bekapcsoltam? Ki tudna erről a hifiről dokumentációt küldeni (e-mailben)?
András

Szia!

Valójában ebben nincs (koppanás)gátló ha csak egy koppanás van az nem jelent gondot.Használlhatod! Akai motorja bekapcsolás után a készenléti állapot miatt forog,feltételezve hogy használlni akarod.

József

980POWER képe

Köszönöm az információt. Valahol azért reméltem, hogy ezek a jelek nem műszaki hibára utalnak.

András.

Szia András!

Ez a széria valóban durran egyet. Én megrögzött Videoton párti vagyok. Pár éve kb. 300 kilométert autóztam, hogy összeszedjem a Vidi HIFI- nek a legutolsó szériáját. EA...erősítő, RT... tuner, Akai deck. De megérte!!! A lényeg, hogy ezek már nem durranak.Van az erősítőben relé, ami rövidzár ellen is véd.
A régebbi rádiónak volt egy típushibája, hangolódott a tunerja.Nálad ez nem jelentkezik?

Üdvözlettel:

Dzsozika

astra789 képe

Hello Dzsozika!
Említette a VIDI utolsó szériáját!Ehhez is tartozott valamilyen állvány,vagy a régi fekete járt hozzá?
Előre is köszi!
zoli

astra789 képe

Köszi a tippet,de nem találom!Elvitték  volna?

NGA képe

Ott van, rákattintok a linkre, bejön.

astra789 képe

A VT cuccok között kerestem,persze hogy nem ott volt.

 

980POWER képe

Szia!

Nos, az igazat megvallva nem ezt a Hi-Fim használom idő híján még nem teszteltem különösebben. Azt tudom elég nehezen állítottam be rajta a kívánt állomásokat, de egyszer csak pofon egyszerűen mindegyiket sikerült, valójában most mégis összedugtam a kábeleket, megnéztem nem hangolódott el egy hónap kikapcsolás után se. Azért én is örülök neki, viszont a STESEO BLEND, FM1, FM2, AM, FM LOCAL, MUTE feliratú gombokat érintve elhallgat, mikor elveszem a kezem újra szól. Mi okozza ezt? A többi tuneremhez képest gyengébb térerővel veszi az adást ugyanazzal az antennának használt vezeték darabbal. Így hirtelen ennyit tapasztaltam.
Valaki esetleg nem tudja-e hogy kell eltávolítani az állványról és a hangfalakról a külső borítást? Nagyon karcos, ki szeretném cserélni.

András

T. András
Ezeknél a készülékeknél így oldották meg, hogy hullámsáv váltáskor, illetve egyéb átkapcsoláskor ne legyen hallható kattanás, védve a fülünket, de főleg a hangfalakat.

NGA képe

Egyszer diszkoztam ilyen erősitővel, és véletlenül hozzáértem. Érdekes volt a hirtelen nagy csend a diszkóban :-)

980POWER képe

Köszi, a felvilágosítást. Sajátos megoldás, de funkcióját végül is megfelelően betölti.
András

Kedves András !

Ha nagyon zavar a durranás, szerezz egy DIN dominó dugót ez ugye a fejhallgató tipusa, és persze ha nincs ilyened, ha ez be van dugva akkor bekapcsoláskor nem a hangfalakra küldi a graftot, és persze nem lesz durranás. Aztán meg csak kihúzod.

Üdv: Csaba

NGA képe

Igazából sehogy. Ezt ugy ragasztották és vasalták rá a faforgácslapra. Mivel a felület nem tökéletesen sima, igy csak félmegoldás lehetséges. Eredeti szép nem lesz. Főleg, hogy a tapéta egy idő után összemegy, és megnyilik, meg felpereg.

Hali,gyönyörű torony.Én már továbbléptem,de a mai napig megcsodálom ezeket a régiségeket.A hangfallal kettő biztos dolgot tudsz tenni:az egyik ha leszeded a mostani fóliát(ezt spaklival álltalában könnyen meg tudod tenni,de ne vésőt használj,mert könnyen felsértheted a forgácslapot)és elviszed a dobozokat olyan asztaloshoz amelyik rendelkezik vákumfóliázóval,de nem lesz olcsó.A másik megoldás,ha fekete erezett lamináltlapból csináltatsz másik dobozokat,szerintem ez a jobbik megoldás,gérbe kell szabatni az oldalakat és az élekbe anyagvastagságot bele kell maratni az elő ill.hátlapoknak kis élfóliázás és kész.Kb 4 órás munka(persze a ragasztónak hagyni kell időt) és olyan lesz,mint az eredeti.Én már számos dobozt csináltam így és bevált technika,de ha asztalossal készíteted 15000huf alatt nem úszod meg,annyiért meg szerencsés esetben kapsz másik dobozokat lelakott hangszórókkal.Dodi

Hello! Első bekapcsoláskor minden videoton erősítő durran egyet mármint a hangfalak nyugodj meg semmi baja nem lesz semminek! Azt próbáld ki hogy zene hallgatás közben ha hozzáérsz bármelyik programválasztó gombhoz (phono,tuner stb.) illetve a főkapcsolóhoz akkor ellhalgat-e mert el kell neki ez a hangfal védelem benne.
Bármelyik AKAI deck ami még a régi szürke kinézetű azoknak mindegyiknek pörög a motorja bekapcsoláskor oda kell rá figyelni ha nem használod ki kell kapcsolni de ha úgy marad akkor sem lesz baja nekem volt olyan hogy 24 órán keresztül ment és semmi baja nem lett. Ezek még össze lettek rakva!
U.I.: Ha javasolhatom AKAI deck-ből a HX és a GX típusjelűek a nagyon jók ilyet szerezz be ha tudsz. Ha bármilyen kérdésed van irj nyugodtan az r.adam82@freemail.hu-ra segítek szívesen

astra789 képe

Hello r.adam82!
Igaz,nem nekem ajánlottad fel,de én is a segítségedet kérném
"AKAI" témában.Egy GX-A5-re vadászok már régóta.Tudnál erről
a tipusrol valamit mondani?Leginkább a méretei érdekelnének.
Egy fekete Vidi toronyba kellene,képen már láttam,csak azt nem tudom,hogy méretre passzolna-e.A VT elemek 44cm szélesek.
Előre is kösz!Zoli

980POWER képe

Köszönöm a fenti hozzászólásokban szereplő engem maximálisan kielégítő válaszokat.
Egyre gyakrabban látogatom ezt a weboldalt, lehet én is retromán lettem? Örülök neki, hogy ilyen és ehhez hasonló jó szándékú segítőkész emberek „társaságába” tévedtem.

András

astra789 képe

Üdvözlet mindenkinek!
Az utolsó szériás/86-90/VT toronyról nincs valakinek fényképe?
Zoli

NGA képe

Hifi magazin hátoldalon van róla fotó. Nekem van egy hibátlan ezüst tuner ami uj tulajra vár ugynézki.

astra789 képe

Kedves NGA!
A HIFI magazin melyik számára gondolt? Nagyon kiváncsi vagyok milyen volt egyben,toronyként és milyen állvány volt hozzá.
A régebbi/83/évjáratból több eladó darab is van országszerte,
de az utolsó szériából még nem találtam egyet se.Nekem feke-
tében van meg,de ez nem az igazi,mert a deck és a lemezjátszó
is VT.Az "igazi" toronyban ezek AKAI termékek.

Szia!!!

Gratulálok!!!! ez így van. Ezért regisztráltam ide. Én még csak 30 éves vagyok de amikor elmentünk az ismerősünkhöz már akkor megfogadtam hogy egyszer lesz egy ilyen tornyom 4-éves voltam. Hallottam szólni nagyon egyben van. Ezért döntöttem úgy hogy eljött az idő. Kérek szépen mindenkit, ha tud valami Infó-val szolgálni azt megköszönném. Kompletten!!

üdv:Sanyi1979

Nekünk még mindig működik csak a rádión jön be semmi mivel "át van állítva keleti frekvenciára" vagy mi, csak kábeltv-s csatlakozón jön be rajta adás... :-)

tényleg jó cucc nekem is ilyen van

Nagyon jó, szép hangzása van.A nagybátyónál hallottam 20 éve először azóta is a fülembe cseng a "Valahol messze déle"
.....Neoton Família

Nagyon fain cucc.Én 1984-ben vettem.Nagy becsben tartom egy karcolás sincs rajta, gyári állapotú még mindíg.Most is ez szól.
Házibulit sosem látott,pedig nagyon sokan akarták hogy vigyem de szó sem lehetett róla.

Tűrhető gép volt, de hát egy évi átlagfizetésbe került.

Így igaz. Én 1987- ben az első havi fizumból vettem 1 pár DC 2050 hangfalpárt.
Azóta is megvan. Egyszer vásároltam bele után gyártott mélynyomót, de a kicsi mágnes miatt naon tré volt.
Székesfehérváron felújították az eredetit, azóta is jól szól. Ajánlom figyelmetekbe a Hangszóró 2000 Kft- t Fehérváron. Korrekt csapat!!

Dzsozi

Hali mindenkinek!
Egy kis segítséget kérnék!
Ha van valakinek otthon SA-8 Vidi álvány megtenné nekem nekem hogy megírja a pontos méreteit leginkább a magassága érdekelne földtől mérve!
Előre is köszönöm!
Az e-mail címem: r.adam82@freemail.hu
Üdv. Ádám

Kiss Béla lászló képe

Sokan megjegyzik a VT EA/RA cuccok bekapcsolási koppanását.Nos, ez a jelenség az ÖSSZES tranzisztoros VT erősítőnél, rádiónál megfigyelhető.Ennek oka a végfokozat kapcsolási megoldásában keresednő(kvázikomplementer) attól függetlenül, hogy egy,-vagy kéttelepes táplálásúak.Kikapcsolásnál, amikor merülnek le a pufferkondik, hasonló jelenség figyelhető meg, csak kevésbé intenzíven.Ezt kiküszöbölni a készülékbe utólagosan beépített mágnesrelés "koppanásgátlóval" lehetséges.Egy ilyen megépítése nem nagy ügy, de akkor már célszerű olyan áramkört építeni, mely véd a kimeneten megjelenő extrém egyenszint (valamelyik végtranyó C-E zárlata),null-vándorlás(hibás illeszésű reaktíva-pl keresztváltó) ellen is.Ha valaki nem akarja megfaragni a gépét, ez egy utánkapcsolt dobozba is beépíthető, csak a tápvezetékeket(összesen 3db) a készülékből a szellőzőnyíláson át, egy 3pólusú Tuchel,vagy XLR csatlakozón át kivezetni.
Nem igaz, az az állítás, hogy a bekapcsolási koppanás veszélytelen.Végfokra, hangsugárzóra súlyosan az.Én nem is értem, hogyan hagyhatták így el a gyárat ezek-amúgy jó-kis gépek.Gyárilag e problémát csak az EA7386-nál küszöbölték ki.Ha valakit érdekel, írjon, adok gyakorlati tanácsokat, rajzot, még talán NYÁK-rajzom is van, nem tegnap csináltam ilyent.

1983-ban vásároltam a VT tornyot, és a koppanás jelenség nálam is jelentkezett.
A hangszórók közül a mély pilléje kiszakadt, valószínű hogy a bekapcsoláskor jelentkező koppanás is rásegített, nem csak az elmúlt 26 év.
Most javítás alatt van Üllőn.
Hol, Ki, és kb.mennyiért küszöböli nekem ki ezt a hibát?

Tisztelt László ! Akkor vkinek mé birja koppanással evtizedekig?!
Nekem mondjuk rotel rx-850-em van azis koppan de van benne a és b
gonbos hangfal leválasztó és ha mindkettőt kikapcsolom akkor bekapcsolásnál nem fog koppani. Nekem ezzel van ezekszerint szerencsém!
Ha bár igazad lehet mer látom hogy én sztem te vagy itt a retronomon a legnagyobb hozzáértő! Egy baja van az erősítőmnek ha teljesen lehalkítom a hange. potm. akkor van egy kis ugrása és az ,,ugráson ,,
túl pedid a magas hangokkap hangosan szól a hangfal de szerencsére az szól ami éppen bevan kötve ! ez mi?
rossz hange. szab. potim??

Nekem is ilyen erősitöm van:)
Csak a hangerő szabályzojával van 1 kis gondom.Ki kéne cserélni.
De még az elektronikai alkatrész boltokba se tudnak adni meg beszerezni se.
Ha volna valakinek ilyen potija az irjon a pista80@gmail.com címemre.
Az se baj ha használt csak jó legyen.
Elöre is köszönöm

Sziasztok!

Nekem is problémám van a rádió-egységgel, a mások által is említett elhangolodás. Az egyes állomásokat csak néhány másodpercig lehet hallgatni, majd átkapcsol egy másikra és így tovább. Orvosolható a probléma? Segítségatakat köszönöm.
Laci

zolimobydick képe

Szép!

Ritka az ilyen még egyben meglévő torony, gratulálok hozzá!

Egy kérdésem lenne, milyen hangfalakat használsz hozzá?

Üdv

Sziasztok!

 

Én nagyon furcsálom, hogy ilyen kevés szó esik a VT RA 6363-s -ről, nekem eddig úgy tűnt, hogy a "fél ország olyat használ", legalábbis elég nagy példányszámban gyárthatták. Nekem az volt a második erősítőm. Most is megvan és üzemképes. Igaz nem szoktam használni, mert van sokkal jobb. Egyébként elég korrekt gép, kicsit mindent "túlszínez" középállásban is. Néha olyan érzésem volt, mintha ez a rockból is house-t csinálna... Azért többnyire hallgatható irányba viszi el a hangszínt. Nemrég kipróbáltam két Tento :) (radiotechnika) S 30-al -- tökéletes párosítás.

zolimobydick képe

Nekem pihen egy ilyen itthon, nincs használatban csak azért van mert jó áron találtam rá! Nem rossz technika de mostmár akad profibb cucc Sanyo DCA 611.

Ha esetleg valakinek kéne egy lemezjátszóért szívesen odaadom, ne pihenjen nálam mikor dübörghetne!

badboy képe

Sziasztok!

 

Nem rég sikerült beszereznem fiatalságom álmát egy RA 6363 S-t. Egy Onkyo 9211-est cseréltem le miatta, azt kell mondjam nem bántam meg. Egy DC 2550 A hangfalpáram van mellé, hát a Vidivel sokkal szebben szól mint az Onkyoval. Tervezek összeállítani egy Vidi tornyot, és úgy néz ki eddig jól alakul, az állvány már régóta meg van, talán a lemezjátszó is meglesz (Akai AP-Q310), már csak egy Akai CS-F210-es deck kell és kész a torony! Remélem összejön!!!Úgy néz ki össze is jött a dolog,az erősítő a fent nevezett Videoton Ra 6363 S, a deck egy Akai CS-F12-es lett, a lemezjátszó a már említett Akai Ap-Q310, valamint egy Videoton SA-8-as hifi állvány(:-) Tervben van még egy DC 2050-es hangfalpár is, de majd idővel...

Csak kicsit sok benne a lúdnesz. Mondjuk a 2050-hez jobban jön, mert az elég korlátozott mélyben és magasban is.

badboy képe

A hifimagazin szerint szerint jobb értékeket produkál mint a DC 2550, ez igaz? Valójában szebben is szól akkor?, mert a 2550-es szerintem nem rossz, bár a magasi érdekesek!

Némi kiigazítással a 2550 bőven jobb,

-új pille a magashangszóróba, vagy új magashsz (főleg ezt, vagyis a régi HG2,5-et kritizálták anno)

-ha a 427-es közép membránszéle szétesett már, akkor új középhsz

-és a váltóban soros ellenállásokkal érdemes a méllyel egy szintre hozni a magas és közép érzékenységét

ennyi egy alapszinthez nagyjából elég.

badboy képe

Köszi, a magas és közép hangszórókat úgy is cserélnem kell, mert a közepek már nem eredetiek. A H2000 től rendelek és meglátom milyen lesz. Egyébként a mélyet már peremezni kellet, de az nagyon szép lett és jól is szól.

badboy képe

Hangszórknak a HB10-427-est és a HG2.5-464-et gondoltam. A soros ellenállásokon mit értesz? Kössek sorba ellenállásokat a magas és a közép hsz-ra? Az ellenállások milyen értékűek legyenek?

 

A magasnál olyan 3,3-4,7R, a középnél 0-1,5R.

badboy képe

Szia.

 

Köszi a gyors választ, ha meglesznek a hangszórók kipróbálom a hangzást az ellenállások beépítésével. Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de mindegy hogy a + vagy a - oldalára kötöm a hangszóróra az ellenállást? Nem érdemesebb inkább egy új váltót csinálni hozzá, mivel csak a mélysugárzó marad a gyári?

 

panblue képe

Szia!

Felesleges új váltót csinálni/csináltatni,elég a módosítás.

panblue

:) A lényegre tapintottál, a legegészségesebb megoldás egy teljesen új hangváltó lenne, de az a baj, hogy ez egy háromutasnál kb. féléves munka (ami nem kevés hozzáértést kíván), elkapkodva is néhány hét, mire mérések-hallgatások alapján eljut valaki egy elfogadható állapotig. Ezért inkább marad a régi váltó, és némi szintillesztés.

Az ellenállat mindegy, melyik kivezetésre kerül, csak a hangszóróval sorosan kapcsold.

badboy képe

Köszi a választ. Ha már a hangszóróknál tartunk, épp most újítok fel egy Tesla ARS 823-as "hangfal" párat. A hangszórók gyári, szinte új állapotúak, de a dobozt már lakozni kellett, és új hangszóróselymet is kapott. Sajnos ezek csak 4 ohm-osak, de az erősítőm 8 ohm-os. Soros ellenállásokkal fel lehet hozni 8 ohm-ra a hangfalakat?

Nem, mélytartományban nem tudsz/nem ésszerű soros ellenállást használni.

badboy képe

félre értetük egymást. arra lettem volna kíváncsi hogy 4 ohmos hangfalból tudok-e 8 ohmosat csinálni, ha bekötök még plusszba ellenállásokat, hogy a hangfalnak nagyobb legyen az impedanciája. a Vidi RA 6363 S-em 8 ohmos, de szeretnék vele 4 ohmos hangfalakat is hallgatni, van értelme?

Értettem, erre válaszoltam az előbb. Röviden nem, nincs értelme.

 

A 6363-ra ésszel használva lehet 4 ohmos hangsugárzót kapcsolni, esetleg még könnyít a helyzeten, ha az áramkorlátot kikapcsolod a végfokban, és kicsit átalakítod a visszacstolást, csökkented a végfok bemenetén a lezáró ellenállást.

badboy képe

OK köszi, akkor majd óvatosan használom.

badboy képe

Sikerült hozzá jutnom egy tökéletes állapotú DC 2050 E hangfalpárhoz, szinte ingyen, csak a mélyeket kell peremeztetni. Ma be is vittem a H2000-hez Fehérvárra, jövő hétfőre ígérték, hogy kész lesz. Alíg várom, hogy összehasonlítsam a DC 2550 -esemmel. Remélem nem csalódok bennük!

Eredeti állapotában elég sok sebből vérzik, a magas átvitele eléggé korlátozott a felső oktávban, 10k fölött sajnos irányítottá is kezd válni, és a váltó gyengeségei miatt nincs meg az átvitel egyensúlya, illetve nincs kezelve a mélyközéphangszóró 2,5-3k-nál lévő rezonanciája sem.

Eredeti állapotában elég sok sebből vérzik, a magas átvitele eléggé korlátozott a felső oktávban, 10k fölött sajnos irányítottá is kezd válni, és a váltó gyengeségei miatt nincs meg az átvitel egyensúlya, illetve nincs kezelve a mélyközéphangszóró 2,5-3k-nál lévő rezonanciája sem.

badboy képe

Elég érdekes hangzása van a 2550-hez képest. Magas tartományban nekem már sok, pedig általában fullon szokott lenni a magas poti, de ezzel a hangfallal csak félig tekertem fel. A mélyei nem rosszak, de gyenkének tarom őket. Azt hiszem ez az a hangfal aminél nagyon is számít, hogy hova helyezi el az ember a szobába. A két hangfalközt állva brutál jó mélye van, de ahol szívesen hallgatnám leülve, ott szerintem kevés... Egyébként szépen megcsinálták a H2000-nél a mélyek peremeit!

badboy képe

Most kezdtem igazán többet hallgatni a 2050-eseimet a peremezés óta, és egyre jobban tetszik a hangja. Jelenleg úgy hallgatom őket, hogy az erősítőn a basszus és a magashang potit "0" állásba tettem. Így tökéletes hangja van és nem hallani annyira túlszinezettnek. A 2550-esem hez képest nem érzem gyengébb kategóriának, bár kevesebb mélye van, de ezt az RA 6363 S erősítőmön lévő auto loudness korigálja.

Akkor gyakorlatilag 8-10dB-t emel mélyben, és 5-6-ot magasban, ha jól emlékszem. :) Ehhez még jó, hogy nem kell külön hangszínszabályzás.

panblue képe

Szia!

Én is nagyon szeretem a 6363-ast,én is begyűjtöttem egy kifogástalan állapotút :))) DE: nem rosszindulatból közlöm: inkább az onkyo-hoz kellett volna keresned egy jó hangfalpárat,egész más!!!És az egész más az azt fedi: hogy sokkal jobb!

A 6363-asomhoz használtam 2050-est is,2550-est is,és jelenleg amivel a "legjobban" szól egy pár régi kd-17-est.(20-as gumiperemes braun mély,

közép és magas uaz mint a 2050-ben).

De egyik változat sem éri el azt a minőséget mint az onkyo 7520-as receiverem az onkyo sc-370-es hangfalpárral.Ez van :(

De ha már 6363 és ha már 2550,akkor valóban érdemes belenyúlni a váltóba,főleg mert a 6363 fix loudnesses és mert baromi nagyot emel a  hangszíne,így "alapon" hagyva mindent az eredmény túl sok mély,sok magas és kevés közép.

Most shalafi-nál a pont!

panblue

badboy képe

Szia.

 

Igazad lehet, mert volt egy Onkyo A-9211-es erősítőm és egy haverom adott egy CAT Berlin 100/150 W-os hangfalpárt, ami bass reflex volt és dupla mélynyomó volt benne, az tényleg lenyomta a vidit. Az RA 6363 már régi álmom volt és a nagybratyómtól kaptam annó egy DC 2550-es hangfalpárt amivel most hallgatom, de nagyon szeretem őket, ezért is van felújítás alatt.

panblue képe

Szia!

Nem kell nagy és szélsőséges dolgokra gondolni omkyo ügyben: a 7520-as receiver egy 2x50 wattos kis gép,a rá kötött onkyo sc-370-es dobozok pedig max 100w/8 ohmosak,20-as méllyel,10-es középpel,5-ös magassal.

Itt nem kell a váltóhoz nyúlkálni,és annak ellenére hogy zárt dobozról van szó elég dinamikus,kellemes mélyekkel.A közép és magas tisztasága össze sem vethető vidi vonalon,magasan elhúz az onkyo.

Ettől lehet szeretni a vidit,én is szeretem,de a különbségek tekintetében nálam nem a vidi a nyerő.

panblue

badboy képe

Szia.

 

Jól láttam, hogy hírdeted a hangfalakat és az erősítőt? Nagyon szép darabok, gratulálok hozzá. A múltkor jókat írtál róla, hogy-hogy mégis eladod őket?

és tömören.Videotont hallgatva a Videotont hallom-hallottam-szólni.Amióta Onkyo-t hallgatok a zenét hallom.És ez így is van rendjén,nem egy kategória a két márka.A Videotont nosztalgiából szeretem az Onkyo-t a minősége miatt.

Retrózzál képe

Ilyen videotonon nőttem fel. Gyönyörű tiszta hangszínek, lágy basszus.

Ki-be kapcsolásnál jó nagyot ropog!!! Bírja a gyűrődést! Hát igen!! Retró 100%

Lassan már nyakig vagyunk a Videotonokból...........!:S

Azért le a kalappal a Videoton előtt (már így utólag is) szorgalmasan nyomatta a termékeit!

nekem van egy VIDEÓTON 6383 SAJNA TÁPANEL  SZÉT ÉGET BENE VALAKI HA TUDNA IETE LÉCI SZOLJATOK

NGA képe

Nem ezt szeretted volna írni?

 

Nekem van egy Videoton 6383 sajnos a táppanel szétégett benne. Ha valaki tudna ilyet, akkor légyszíves szóljatok!

 

Ha valóban 18 éves vagy, akkor amit leírtál az a liberális magyar oktatás csődje.

 

 

Alig hiszem, hogy tényleg ennyire nem tud írni, remélem csak viccel, hogy megtévesszen bennünket, mert ilyen egyszerűen nincs!:DDD

Üdv!

 

Nekem is van egy EA-6383+RT6303 pár (most van beszerzés alatt az Akai CS-F210 :) ). Az erősítőt halott végfokokkal kaptam, szétégett, agyonjavított nyákkal, emiatt elkészítettem az eredeti panelterv rajzolatát, és csináltam mindkét végfoknak új panelt. A kapcsrajzra én úgy emlékszem, hogy az EA6383S-ben BD809 / BD810 komplementer pár volt, a meghajtó tranzisztorok pedig BD139/BD140. A végtranzisztorokat ismerős tanácsára BD911/912-re cseréltem, mivel 809/810-et már nem tudtam beszerezni. Szerintem a koppanás a végfokot megelőző fokozatok miatt van, ugyanis annak a vége ha jól emlékszem sima földelt emitteres fokozat, a + táp és a föld közé van betéve. Szerintem az ő munkapontjának a beállása okozza a koppanást. 

Megj.: Megnéztem, tényleg így van: a hangszín fokozat kimenete sima földelt emitteres, ezt követi a rumpliszűrő és a tűzajszűrő, és aztán kapja meg a jelet a végfok. És bár kapacitív a csatolás, a bekapcsolási tranzienseket szépen átadja. (Én saját, egyszerű, kvázikomplementer egytápos végfokomban nagy időállandóval szűrtem a bemeneti bázisosztó tápját, lelassítva a munkapontbeállást, így lágy, nagyon tompa puff volt koppanás helyett.)

http://elektrotanya.com/PREVIEWS/63463243/23432455/videoton/videoton_ra_...

Ezenkívül az egész erősítő a bemenetválasztók után egy emitterkövetővel indul, ami szintén a + és a föld között van, az szintén tartalmaz uF értékű kondikat.

Sokszor és sokaktól hallom ezt a kifejezést. Való igaz, hogy a mai 70..80 ezres házimozi rendszerekhez képest messze jobbak. Én is imádom a saját tornyomat. Azonban ahogy itt valaki írta, ezek a gépek (maga a nagytorony) 1983-ban egy évi átlagfizetésbe kerültek. 2014-ben az országos nettó átlagfizetés 150ezer forint volt. Ennek alapján egy 70ezres házimozi hangfalszett egy fél havi fizetés. 1millió 800ezerből, ami most egy évi átlagfizetés, azért már elég pöpec hifit lehet kihozni.

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
Hi-Fi