Videoton Hi-Fi


Videoton Hi-Fi

nem kell nagyon röhögni,a képen látható hi-fi cuccok a mai mini, meg mikrohifi vackokknál sokkal jobbak!

minimax, supermax

Tudomásom szerint 1986 körül mind az Orion, mind a Videoton gyártósorokon megszűnt a hifi gyártás.Sajnos!A maguk korában igen színvonalasak voltak,az akkori csúcstechnikát képviselték.Nekem két komplett teljes Vidi hifitornyom van,de pártatlanság nélkül kijelenthetem hogy a későbbi 90-es évek különálló egységeiből összeállított tornyokkal is felveszik a versenyt.Az már sajnálatos hogy a minihifitornyok,amik mostanában kaphatók,meg sem közelítik ezek színvonalát,többségük csak hangszínkiemeléssel tudja reprodukálni a (hi-fi)hangzást.

"csak hangszínkiemeléssel tudja reprodukálni a (hi-fi)hangzást."

 

- Nem tudják.

 

De jó lenne, ha manapság is lehetne kapni VIDEOTON,ORION,BRG gyártmányú cuccokat.

Csak azt kínában gyártják és az még a minihifit se közelíti meg!

magyarul egy taliga f..!!!

Hol lehet kapni??? Biztosan létezik ilyen?

NGA képe

"De jó lenne, ha manapság is lehetne kapni VIDEOTON,ORION,BRG gyártmányú cuccokat."

Bizony. Most például az akkori árszinvonalat figyelembevéve kb. 400.000 Ft lenne egy orion minitorony, és kb 900.000 Ft lenne egy orion nagytorony. A vidi pedig kb 600.000 Ft. Ezek a készülékek nem azért szüntek meg, mert rosszak voltak, hanem (mint szinte minden akkoriban) gazdaságtalan volt az előállitásuk.

Ezzel vitatkozénk: ha összeszedné magát egy-két magyar tervező, kisujjából kirázna olyan hifi cuccot, mely verné a mezőnyt. 'Ozt valahol olcsón le lehet gyártatni, hogy piacképes legyen. Amúgy meg az egész életünk minőségét rontja le a gazdaságosság mindenhatóságába vetett feltétel nélküli hit. Nem mindennek kéne erről szólnia, ebből túl gyakran csak gagyi jön ki. Egy IWC karórát is el lehet adni vagyonokért.

Bagira

NGA képe

Bagira:
Valószinűleg tájékozatlan vagy a hazai gyártású "hifi" cuccokról. Hihetetlen jó minőségű sokszor High-End kategóriába tartozó készülékeket, hangdobozokat gyártanak itthon. De ezek nem az orion-videoton-brg kategóriába tartoznak. Érdemes szétnézni például a Sonido dobozai vagy akár Takács Jenő T34-es csöves cd-játszója, vagy Dénes Péter csöves Triode Classic erősitője, vagy Huszti féle HFM1 RIAA, vagy akár a Mellorn lemezjátszói, erősitői:

2 fotó:

 

Radios20 képe

Üdv!

Írj légyszives egy linket ahol olvashatok ilyen magyar csodákról!

Amiről képet feltettél az hihetetlenül jól néz ki!

Amúgy, bár ennél "csóribb" vagyok :-D , hogy ilyet vegyek, de ilyen készülékeket kapni is lehet?

Mármint gondolom boltban nem, de ilyet meg lehet rendelni?

NGA képe
Radios20 képe

Köszi szépen! :-)

Szia Gábor!

 

Érdekes a világ, azóta volt szerencsém sok géphez, pl a Dénes Péter Classic Triode csöveséhez "is", nagyon brutális építés, 45kg a súlya. A hangja meg elképesztően részletes és precíz, zajtalan üzemmel. Stabil ipari vas.

Nem csak a híre nagy ezeknek a csöves végfokoknak, bizony a képességük is kiemelkedő!

 

Csöves CD vel annyi szerencsém volt az utóbbi időben, hogy minap építettünk egy kedves barátommal egy opamp ot e88cc re.

 

Hallgatni volt szerencsém egy párat, de azoknak nem az opampja volt csöves, csupán egy plusz előfokot kapott a kimenete, azaz megtartották a gyári opampokat.

 

Valóban vannak komoly Magyar építők és élvonalbeli hazai produktumok, ezalatt értem a csöves végfokokat, fetes A osztályú végfokok, csöves cd-k és igényes hangsugárzók.

 

Atesz

 

Itt inkább az a baj, nem lenne olyan márkanév rajta, ami eladhatóvá tenné. Egy minőségi erősitőt sem megtervezni, sem legyártani nem olyan nagy kunszt, de akinek sok pénze van, csak a nagy márkákat venné meg, most nem Sony meg effélékre gondoltam, a kisigényűnek továbbra is megfelelne az olcsó minihifi, a kispénzűnek meg mindegy csak olcsó legyen. Olcsó vackot ugye nem érdemes gyártani, mert bőven tele velük a piac, komoly drágát meg marketing nélkül nem lehet eladni, az olcsó és mégis jó kategória meg mintha lassan kihalna, ahogy észreveszem, már igazán igény sincs rá. Tehát vagy drága luxusszint vagy olcsó gagyi szint, a kettő közötti ut meg olyan kátyús, hogy szinte járhatatlannak tűnik.

NGA képe

Egy bizonyos szintnél már egy márkanév semmit nem jelent. Ott már a meghallgatás dönt. A bemutatott lemezjátszó közel félmillió Ft. És itthon készül. És megveszik.

Egyszerre irtuk mindketten, Bagirának irtam, csak egyszerre jelent meg a kettő. Hát igen a kispéldányszámú high end, az már egy más műfaj. Szerintem Bagira egy szuper jó sorozatban gyártott mondjuk ötvenezres erősitőre gondolt, ami persze elvileg nem lehetetlen, csak nem hiszem, hogy megérné. Magam is csináltam HFM 1-et, akkoriban alkatrészboltban dolgoztam, többezer! tranzisztorból, kondiból meg ellenállásból választottam ki a maximálisan egyforma alaktrészeket.

90-ben még volt HiFi gyártás, akkor dobta piacra a Videoton a digitális RT sorozatot.

így van van 2darab orion hs 280 asom és simán veri bármeik mai hifi-t

Pontos! Sikerült nekem is a nagy álmot megvalósítanom,
valakitől, aki sztem nem tudta mije is van, 5.000 magyar forintért vettem egy kifogástalan párat eme etalon hangfalból. A mai szép-drága hangfalak nem is ugatják. A maga nemében egyedülálló volt, és az ma is. Nem véletlenül volt
a HIFI magazin etalon hangfala sem...

...És érdekes, hogy a HS-280 -ast követő típusok már nem tudták azt a hangzást reprodukálni. a 288-asnak a Bassreflex miatt már kissé mesterkéltebb lett a hangja, az óriás-testvérek 500-as sorozat tagjai között pedig belső rezonancia gondokkal találkoztam.

Szerintem is ezek a videotonok nagyon jók!!!

Tutui,hogy nem lehet ezeket a régi porlepte technikákat leirni!!
A nem régiben gyermekem ujdonsült pasija feltévedt miközben én egy kicsit zenét hallgattam:):) emberük leült és azt kérdezte,hogy is van ez? mitől szól ez cucc igy mikor cseréltem benne hangszorót??
Néztem nagy bután és mondtam neki ez gyári darab anyámék vették még 82-ben(RA6363S-DC2051 és egy JVC KD-D20 kütyü)
Végül is nem hitt a fülének!! Ezek most ezt a sufnyi zenét hallgatják micsak tuffff-tuffff meg tufff-tuffff:):) Az arc azóta rákattant a dologra mivel nem tudom honnan a fenéből de szerványolt egy PIONIR-CT-3ast És azon küzd,hogy másoljunk át egy-két kazit:):)

Nekem 1 VIDEOTON RA 6350 S AIDA típusú Rádióerősítőm van, de úgy megszégyenítettem vele a haverom 40 000 Ft-os hangfalát, hogy utánna nem is beszélt róla 1 évig. :-)

Unokatesómnak meg VIDEOTON Cleopátra van Orion hangfalakkal de az is úgy szól, mint az ágyú; kajak falat lehetne bontani vele!

Faternek meg Preludium B32 hangfal van ami ugyancsak jól szól de az inkább klasszikus zenére való mert jó a frekvenciaátvitele!

Szóval nem szabad lebecsülni a VIDEOTON-t meg az ORION-t mert még mindig többet ér mint a márkás hangfalak és erősítők!

Kérdésem lenne az urakhoz, hátha tudja valaki a megoldást. Találtam (ill elkértem) egy HS500-as hangfalpárt az üdülőnkből. Alig volt használva, de kicsit ingadozó hőmérsékletnek volt kitéve. Most akarok új dobozt csináltatni neki, mert sajnos elkezdett szétjönni az egyik. De nem ez a lényeg. Szóval, az egyik nem úgyszól, mint a másik. Mintha a mélysugárzóból nem úgy jönnének ki a hangok, hanem tompábban, silányabban. Meg tudná valaki mondani az okát? Esetleg döglődik a cucc? Sajnálnám kidobni, mert egy 6-7wattos Marantz SG8-al hajtom, de fentről szólnak le, hogy halkítsam vissza. Tehát nagyon fain :) Csak ez nagyon zavar, hogy az egyik hangfal élettelen hangot ad.
Ötlet, hogy mitől lehet? Ha gondja van, akkor hol lehet megcsináltatni?

Előre is köszönöm a válaszokat:
Nagy Sándor

Halló.Én a helyedben megnézném a lengőtekercs ellenállását ha úgy teszik impedanciáját egyenárammal mérve is közel 4 vagy 8 Ohm-nak kell hogy legyen.Ha nem ennyi a lengőtekercs menetzárlattal küszködik.Esetleg még helytelen tárolás miatt a lengőtekercs nem pont az optimális helyzetben foglal helyet vasmaghoz képest(én már találkoztam ilyennel).

A mai kütyük elbujhatnak!!!!pl:vettem 1 erösitöt stk-ás es kb masfél honap mulva beszart!!!!azota szereztem 1 videotonr a 6360-s tipusú erölködöt és kifogastalanul üzemel!ennyi.

Üdw!

A napokban walóra wált egy régi álmom. Sikerült hoozájutnom egy pár gyönyörű, eredeti HS 500-as hangfalpárhoz! A tulaj szinte könnyes szemekkel adta át őket, és megesketett, csak úgy vihettem el...
A Kedwesemnek szánom ajcsiba őket az Onkyo TX 2500-as erősítőjéhez, (azóta Ő is belátta, h hiba wolt nekem kölcsönadnia... asszem marad mindkettő;))
Hawerok is csak jönnek, h +hallgassák a cuccot, a mosoly nem letörölhető a képükről...
Nem szabad, nomeg nincs is szíwem hajtani, de egyszerűen kíwánja, kéri a hangerőt; ÚÚÚGY szól, mint egy álom!!! Nemaz a csak basszus subwoofer(pedig az sem rossz;), hanem egyenletesen szól, SZÓL, zene hallgatásra pedig ez alkalmas; gyönyörű & tiszta hangzás!
1 bibi wan, mégpedig az, h az egyik hangfalat anno kicserélhették egy - ugyancsak eredeti - 4 Ohm-osra, uh most whonnan(???) szerezhetek hozzá 8 Ohmos gyárit:(
Célom a 100%-os eredeti állapot visszaállítása, kizárólag gyári alkatrészekből, h újra átjárhassa az "apait-anyai" szellem, ami benne élt minden korabeli tervezőmérnökben, gyári munkásban, és így a kezeik közül kikerülő termékekben .
Szal, aki szeretne ilyet egy percig NE gondolkozzon rajta, csapjon le rá, mert nagyon kewés wan már belőle, ígyis egy párral kewesebb, mert az enyémet életem végéig szertném megtartani, legalább...;)

madogery

nálunk a családban van Orion hs 282 es 8 ohmos hangfalpár, egy Marantz cd lejátszóval egy Fisher kazetta deck kel és egy régebbi tipusu Sony erősítővel egybeépítve hát mit mondjak naon odabasz az uj tipusú mini hifiknek. nekem az tetszik hogy már megvan vagy 12 éve és csak annyi baja van most, hogy a sok igénybevételtől már egy kicsit recseg de ez tűrhető és inkább ez csak a basszusnál számotttevő de én eddig még csak dicsérni tudom :):)

Még mielőtt elolvadnánk ezektől a csodáktól,(persze tényleg elég jól szólnak ezek a régi cuccok),és mindenki hs szériás hangfalakért rohanna,szögezzük le: a hallás szubjektív.Senki nem mondhatja semmilyen hangra,hogy ez "a" szép.Olyan mint "etalon" nem létezik!Minden egyéni ízlés kérdése.Ez pedig maximálisan befolyásolható.Aki ezeket a hangfalakat hallgatta évekig,az nehezen barátkozik meg egy másfajta hangzással.Nem vitatémának szánom ezt az írást,de sokat beszélgettem ehhez nagyon értő emberekkel,és ezt szűrtem le.
Jó zenehallgatást mindenkinek!
Üdv:Moris.

Szerbusz Moris!

Az igazság az, hogy nem csúcs minőség sem az Orion sem a Videoton!
Mind a két márkát szedett vetett alkatrészek tucatjaiból állították össze!
Mielőtt még bárki is bálványt emelne a készülékeknek, tudnia kell, hogy nem válogatott alkatrészekből készültek ezek a masinák!
A hangképükről nem mondanék semmit mert nincs nekik!
A hang visszaadásáról meg értelmetlen beszélni bár még az Orionnál törekedtek rá, de nekik sem sikerült /Egy kicsit sem/.
A Videotonokat csimbum cirkusznak az Orionokat Dohogónak hívták,az erősítők terén a Videoton elért valamit de csak a 7000-res szériában de az sem volt mércét megütő jelenség.
Persze vannak hulladék Koreai berendezések amik a Videoton és az Orion mellett is elbújhatnak!
Sokan szidják a Japán Hi-Fi berendezéseket, el kell keserítsem azokat akik így gondolják, mert mindig is ők voltak a jobbak Hi-Fi terén, kivéve egy pár német, angol és U.S.A márkát, ezek mára inkább High-End, Audiophile márkák.
Egy két nemesebb gyártó:Acoustic Research, Krell, Rotel, Paladium, Infinity, Musical Fideliti, MCintosh, Magneplanar, Rega, Linn, Tannoy, System Fidelity, Dynaudio, Phonar, Revox, Dinaco, Cervin Vega, Magnat, Quadral, Marantz-Philips,Crown, Carver, és végül de nem utolsó sorban Bowlers And Wilkins-B&W.
Ezek a gyártók semmivel sem drágábbak most mint régen a Videoton és az Orion, csak a pénzünk lett mára vásárló értékű!
És végezetül nem szabad összekeverni a szezont a fazonnal, mármint arra gondoltam, hogy sokan belelkesülten hisznek valamelyik márkában legyen az Videoton avagy Orion, de eggyik sem üti meg a világszínvonal alsó határát és aki ért egy kicsit hozzá az ezt belátja!Sokan elfelejtik Mire valók ezek a készülékek!
Ennek fényében tessék figyelembe venni a tényeket és akkor kevesebb a vita!
Régen még volt hifi mindenkinek de mára csak a bizományikban juthatunk megfizethető áron jó készülékhez , és nem biztos, hogy fiatal készülékekre gondolok!
Üdv:Wattos Manus

Azért azt ne feledjük el, hogy ezek a készülékek indították el anno a minőségi zenehallgatás felé a nagyérdeműt!!!!!!!!
Az sajnos más kérdés, hogy az esetek 99%-ában bugyi-rokkot hallgatnak, ami ugyebár már nem a készülék hibája!
A másik kaszt az autóhifi,ott pedig ugyebár nem igazán alkalmas a tér zenét hallgatni. Igaz dübb-dübb-höz nem is kell HIFI(a magnat mióta az ????).Szóval nem kéne ezeket leírni, mert valszeg különb hangja van sok hifinél.Ami márkákat leírtál azok nagy része megfizethetetlen a minimálbérből élők számára!!!!
Az pedig hogy megveszik a gagyit, a zenei műveltség hiánya. Bugyi rokk-hoz piaci vacak is jó(ha csicsás, még jobb).
A sok ocsú között a Videoton és az Orion készülékei bizony búzaszemek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sziasztok

kaptam ma egy pár Videoton DC 1680 3utas hangfalpárt
tud vki vmi infot errol? haver szerint aki adta a 90es évek elejérol származik. Hifi magazin archivumban semmi, sehol semmi. DB1600as kétutasrol ir a Hifi mag. de errol semmi nincs. ha vkinek van bármi infoja megkoszonném.
az egyik mély gumipereme porlad. lehet evvel vmit csinálni?
köszi és üdv

Videoton hangszórókat, membránperemet lehet kapni hozzá a Hangszóró 2000 Kft-nél(Székesfehérvár) és javítanak is ott. Telefonon megrendeled és postázzák. Budapesten is vannak boltok, ahol lehet kapni Videoton hangalalkatrészeket. Ha kell írok címeket.

Üdv!

Bp.en hol tudnék venni DC 2550A tipusú hangfalhoz, hangszoró keretet?

A müanyag takaróra gondolok.

Köszi!

Nem lehet ezeket kapni. A V....át kell figyelni, ott szoktak felrakni ilyeneket néha.

astra789 képe

Láttam egy havernál ilyet,mondjuk ezek sötét színüek és nem a fővárosban vannak,de már létezik posta is/930Ft/.Ha nem talál Bp-n,szívesen megkérdem a cimborát,mit kér értük.Meg volt mind a 6db,mikor utoljára arra jártam.

Zoli

"Igaz dübb-dübb-höz nem is kell HIFI(a magnat mióta az ????)"

Tévhitben él, aki azt hiszi, hogy a Magnat csak autós komponens szetteket, mélynyomókat és erősítőket gyárt. Ott van például a Quantum széria, vagy a kis Monitor Supreme 200 (http://www.magnat.de/index.php?id=3153), melyek már ránézésre minőséget hangot igérnek. Szivesen meghallgatnék egyszer egy ilyet.(A német Audio magazitól állitólag "felsőosztály" minősítést kapott a Monitor Supreme 200). És szerintem az ára sem megfizethetetlen (kb. 40ezer/pár), maximum egy kicsit soknak tűnik az átlagembernek két ilyen kisebbecske hangdobozért.

Ha elromlik a Magnat, akkor a javítást csak szakszerűtlenűl végzik el. Magyarul egy hányadék ahogy megtekercselnek egy hangszórót garanciálisan, és nem fog a két oldal soha egyformán szólni. Nem kapsz újat ha kérsz, csak ha leteszel egy szép nagy saccolt összeget a szervízben a megrendelésre. Semmi nemű garanciát nem válallnak hogy be is szerzik. Hiába írsz a Magnat cégnek, válaszra sem méltatnak. Én így jártam velük.

No így válaszd a Magnatot.

Van egy Grundig Box 741 tipusu hangfalpáram,ami kisértetiesen hasonlit a Supermaxra.Szerintetetek van közük egymáshoz?

NGA képe

Természetesen. Mind a kettő hangot ad ki magából. Ezen kivül nemsok. A Videoton az AKAI-van kooperált akkoriban.

nekem egy iylen összeállításom van, a hangfallal voltak gondok, de
nagyon jó ez a páros:) Véletlenül zene közben levettem a némítást
mikrofonomról, és jóformán kirepült az egyik hangfalból a mélyszóró
membránja:)) alsó porvédő membránt újra kellett ragasztanom, és rezegni
szoktak a mély körüli díszkeretek, de ezeket a hibákat sikeresen
elhárítottam. járt nálam egy újgazdag haverom, valami 80 ezres
erősítője van, és eddig szidta a cuccaimat, hogy régi szarok..
meghallgatás után ellenkezőt állít:) éppen egy akai cs-f210 deck
beszerzésén dolgozok, de elvileg lesz akai ap-100c is valamikor:)

Úgy néz ki, míg világ a világ, mindíg lesz olyan ember, aki ódákat zeng Videotonról, és mindíg lesz, aki csitítgatja. Egyébként szerintem két tipusú Vidi-fan létezik. Az első csoportba nagyrészt fiatal srácok tartoznak, akik világ életükben "műanyag cuccokat" hallottak, és akiknek anyuci vagy apuci nem vesz drága meg csicsás minihifit szülinapra. Az ilyen srácok általában összekuporgatott zsebpénzükkel bemennek a bizományiba, és ott elég olcsón rátalálnak mondjuk egy Videoton erősítőre, meg két DCxxxx hangfalra. Legelőször az aranyifjak persze hogy kinevetik: "mennymáezzel a régi sz@rral.. ", de aztán mindenkinek tetszik a cucc (főleg a hangereje.. ennyi idős koromban én sem voltam túl audiofil emberke :P), és a kis tulaj irtó büszke a szerzeményére. Még jobban a szivéhez nő, ha mondjuk hibásan kap egy ilyet, és pl. műszerésztanoncként megjavítja, rendbe teszi. Tizenévesen én is ilyen voltam.

A másik csoport, aki rajong a Vidiért, szintén érzelmi okokból teszi. Nyilvánvaló az, hogy voltak, vannak, és lesznek sokkal jobb hangú erősítők és hangfalak a Videoton termékeitől, viszont ennek ellenére mindíg is lesznek rajongói. Valaki azért, mert ezek között nőtt fel, ezeken hallgatta meg az első lemezeit, kötődik hozzájuk. Valaki pedig (mint pl. én, aki 81-ben még csak egy pajzán gondolat voltam) egyszer csak meglát egy komplett összeállítást, tetőtől talpig libabőrös lesz, és egyből beleszeret. Valaki csak gyűjti, valaki pedig (mint én is) restaurálja, és használja. Mert lehet használni, nagyon is. Lehet a hangjával együtt élni, és lehet szeretni. Én nemrégiben kaptam egy EA6383S-RT6303S párost. A tunerből csak egy modul hiányzik, egyébként szép, de az erősítő kicsit le volt lakva. Megtisztítottam, újrakábeleztem, és elkezdtem újragyártani a két végfokmodult, kompletten. Mondhatja valaki: ha már építek, és amúgy is ma már sokkal jobb paraméterű, minőségű alkatrész van a piacon, és sokkal kifinomultabb kapcsolástechnikák léteznek, miért nem építettem át? Mert nem.. mert ez nekem így érték.. ahogy annakidején megálmodták. Egy másik végfokkal, másik előfokkal vagy szabályzóval már nem lenne Videoton EA6383S.

szia na hát van bennünk valami hasonlóság mert pont én is ijen vagyok!!én is rögtön bele szerettem egyik jó haveromnak egy komplett vidi berendezésébe.a pontos modellszámét nem tom de az erősítő ezüst egy szép kijelző van rajta (kivezérlésjelző) a tuner is ezüst 6 előre programozott adót lehet vele be állítani nem digitális. a deck egy akai ezen is van egy kijelző.a hangfalnak a száma DC2550 A ojan szép állapotban van mind ha most vettem volna ki a dobozból csak sajna a hangfal(mély hanszóró)peremei voltak el érve szépen gyári állapotba rendbe raktam.a deckbe a fej volt el kopva meg az ékszij volt el érve.ojan nagyon meg vok vele elégedve hogy soha nem fogom el adni semmijen ismétlem semmijen hi-fi cuccé!mert ezt akármikor meg lehet javitani.és a hangzáza 100szorosan veri az új cuccokat van egy nagyon szép ORION mini tornyom is 2 db hs280 as van rajta egyszerűen fantasztikus hangja van!!igazi hi-fi minőség az új hi-fi cuccok a házamba soha be nem fognak jönni mert utálom őket!!

astra789 képe

Az utolsó szériás Videoton hifiről nincsenek képek.A komplett toronyra gondolok,állványostól mindenestől.Nemrég kaptam egy "87"VT naptárt,

annak a sarkában látszik félig egy ilyen torony.Érdekes,hogy nem a

HX-2 Akai deck van hozzá,hanem HX-A201.Egy másik képen HX-A3

van a szetben,állvány nélkül.

Ha valakinek van ilyen kép vagy meg van a torony,kérem "rakja fel".

 

Zoli

NGA képe

Kérésed számomra parancs :-)

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
Hi-Fi