Orion HS-282


Orion HS-282

1988-as Orion Hs-282-es hangfalpár, hibátlan gyári állapotban.

Üdv! Erről a hangfalról szinte semmi információt nem találok, pedíg nagyon érdekelne. Jómagam örököltem egy HS-9 -est amivel nagyon meg vagyok elégedve: innen is tudom hogy az orion hangfalak igen csak állják a helyüket még a mai napíg is. Ha valakinek van valami véleménye erről az építményről kérem ossza meg velem, ugyanis be akarok ruházni egyre. köszi.

Szia,

Nekem van 1 pár ilyen hangfalam, azaz már csak a maradványai. Tulajdonképpen ez a típus miatt szerettem bele az Orionba, mint márkába. A magashangjai, és a közép tartomány magas része iszonyatosan élethű. Ritka az olyan hangfal még a mai modern hi-fi korszakban is ilyen élethű hanggal szólna. A mély hangjai is elkápráztattak, de aztán szegényt megöltem a több 100 házibuli egyikén.
Azóta már értékelem a minőségi Orion hangszórókat, mert a cserélt magassal vége lett a hangfal hangzásának. Így hosszas küzdés után hozzájutottam egy HS280-hoz. Most az duruzsol ésszel a szobámban :)

Mindenképpen vedd meg, de figyelj rá, hogy a hangszórók eredetiek legyenek, főleg a fólia membrános közép és magas a fontos!

Ja és a HS280-as jobb :)

Üdv:

Ruudi

megvettem, de sajnos elég doboz hangjuk lett gyárilag. Sebaj, egy kis faanyag, pár csavar, egy kis faragasztó, és 1 szabadnap meghozta gyümölcsét, már szépen szólnak. Mostmár a hangerővel kell vigyáznom nehogy a hallásom bánja. Elösször is lekaptam a hangfalszövetet, ezt követe az előlap mivel a hézagot a ragasztó és maga a szövet töltötte ki. az előlapot most 12 csavar fogja fejenként, a hátlapot 10: emellett szigetelő csík a peremen, így totál légzáró. rendben mostmár semmi zörej magasabb hangerőnél sem, de még továbbra is a dobozhang. kikaptam tehát a közép hangszórót, így lett egy nyílás és megnőtt a mélyhang, de inkább csak búgott, így inkább raktam bele 2 reflex csövet. a mélyhangok rendben, viszont a 2 közép már nem fért el a dobozba így csináltam nekik 2 külön dobozt. a hangfalakat és dobozokat bevontam fekete filcel, a hátlapra került 2 kábel csíptető is. A hangváltók nevetségesek voltak, (nem is nevezném váltóknak) így raktam bele 2 jobbminőségű 3-utas 100wattosat. Mostanra pazarul -néznek ki, és -szólnak, az orion logó is ott díszeleg rajtuk :)
A hangszórók mind eredeti jó állapotnak örvendenek, (amit nem is csodálok mert ilyen hangzással nálam a pinyóban végezték volna) nagyon jó vétel volt, köszönöm orion :).

szia hát tényleg igazad van nagyon szép hangja van.nekem 280-asom van eredeti hangszórók voltak benne.csak sikerült ki nyomatni aztán vettem bele somogyikat mély. közepeket. MNC magasakat.igy se szól rosszul de nem ojan már mint volt nem szól ojan élethűen.esetleg tudna valaki nekem segíteni kéne nekem bele eredeti jó állapotú hangszórók az eredeti állapotára akarom varázsolni érdemes vele foglalkozni?? vagy haggyam az egészet igy?ja volt 282es em is nekem nem tetszett!! nem ojan mint a 280-as a 280as szélesebb meg a keresztváltó is sokkal másabb 282-esnél a mélynek nincs védő tekercse a 280 asnál mind a három sugárzónak külön tekercsei vannak.280as-50-80w a282-es40-50w egyforma mind a kettőbe a hangszórók ebbe nincs eltérés.

Üdv mindenkinek! (HS282)
Nemrég kaptam egy ugyanilyen hangfalpárt. Ki is akartam próbálni, de nem szólt. ??? Nem tudtam mi lehet a baja, hát szédszedtem, és azt láttam, hogy a vezeték csak úgy lóg benne, és a hangszórók sehol. ??? :D
Egész jól néznek ki, nem szeretném felaprítani gyújtósnak. :D
Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen fajtájú (típusú) hangszórók voltak benne? Esetleg milyenekkel érdemes pótolni őket? Vagy megéri-e megcsinálni? (több tízezret nem akarok kidobni rá)
Gondolom jól szólhat. :D
Köszönöm!

Csak Orionnal érdemes pótolni a hangszórókat, a típusát nem tudom. Sajnos nem gyártanak már hozzá hangszórókat a Videotonnal ellentétben, mert ahhoz még gyártanak. Másfajtát ne tegyél bele, ha jót akarsz.

Sziasztok
A kérdésem hogy érdemes lenne-e HS-282 hangfalaimat párosítani egy Videoton RA6380s Cleopatra erősítővel? (kínáltak egyet és érdekelne hogy érdemes-e megvenni)

Szerintem Ez Nem Lenne Jó Döntés.Viszont A QUAD-405-össel Nagyot Szól.

Nekem is van 1 pár ilyen hangfalam csak kéne hozzá valami normális erősítő mert 1 ócska philips el megy most és ez nem igazán hoza ki belöle azt amit ki kéne

Helló!
Légyszi küldj egy képet a hangfalról, hogy nincs rajta az előlap ide:baroka@citromail.hu

Helló!
Légyszi küldj egy képet a hangfalról, hogy nincs rajta az előlap ide:baroka13@citromail.hu

a HS 282rol nem lehet levenni az elolapselymet.

Bizony, hogy nem, a hangszórók tömítetlenül belülről voltak felcsavarozva az előlapra (zörögtek is). A "hangváltó" annyiból állt, hogy a bejövő kábel egy az egyben rácsatlakozott a mélysugárzóra, arra párhuzamosan fordított polarítással csatlakozott az MD40 tipusú középsugárzó egy 22uF-os előtétkondival és az előlapra ragasztott tekercssel, erre a méllyel azonos polaritással kapcsolódott a HD25 magassugárzó egy 4,5uF-os előtétkondival oszt' jónapot. A hátlapon keresztül (szintén szigeteletlenül, csillapítóanyag: lenszövet tűzőgéppel a hátlapra tűzdelve) lehetett a hangfalat megbontani. A faanyag iszonyat rossz minőségű 1,5-ös pozdorjából tákolták, ocsmány módon ragasztva.

Hangminősége egyszerűen nem volt: mélye elfojtott dobozhang, közepe ritkán volt "középhangnak nevezhető" - inkább harsogott olykor és a magasai sziszegtek. A váltó hiánya miatt a keresztezési frekiknél hallhatóan "összeesett" a doboz - nem beszélve az LB-kre ráengedett teljes frenkvenciatartomány 6kHz-től bekövetkező torzításaival "gazdagított" zavarokról.

Az Orion utolsó rugásai voltak a haláltusáján ezek a szörnyetegek a HS480-nal karöltve - a megmaradt hangszórók és anyagok kiszórása a gyárból...

Vmit kitalálhattak volna igaz nekem nem gyári de beleraktam a mély helyére olyan mélyet aminek a pereme mellett nem volt az a vastag kemény szivcs és feltudott ugy idegesíteni ahogy zörgött ha bolond lettem volna rávertem volna volna olyat (sanyo sx340 vagyis ennek a másolata) hogy darabjaival együtt röpült volna jápányba! ezért kell vennem bele újonnan drága léért új jjjjhjanjgszórót! 2utasnak lesz megold a magas helyét befoltoztam má a középnek pedig beszűkítettem! Ha eredetire csinálnám meg zörögne sztem!

naemmekki képe

Sajnos igaz lehet mindaz, amiket leírtál. A HFM sem adott jó véleményt róla annak idején. A HS 280-as messze jobb volt.... olyat egyébként vadászok is már egy ideje....

A HS 288 nem a 282-es után került piacra? Szerintem az volt csak az igazán utolsó, középméretű hangdoboz sorozat a gyár bezárása előtt. Talán még az is jobban sikerült mint a HS 282-es...

NGA képe

A HFM közel azonosnak találta a HS-282-őt és a 280-at, és mind a kettőt ajánlotta. Amit nem ajánlott az a HS-288.

Igazad van! En is a minap olvastam pont azt a HFM-et amiben osszehasonlitottak a 280-ast es a 282-est. A kulsosegeken tul is bizonyara picit rosszabb a 282, de nagyjabol hasonlo. Nekem 282-es van. Nekem ez az etalon mert ez van. Van ennel jobb es rosszabb is, szoval akkor kozepen vagyok ami nem is rossz helyzet! :)

valóban igazad van!nekem 280 asom van az jó is volt amíg eredeti hangszórók voltak benne.már irtam róla.a 282 es valami iszonyat a 480-as hoz még nem volt szerencsém de 280as pont ojan sz..r ahogy mondod sajnos ezt kell mondanom ebből már ki spórolták az anyagot mindha üvoltenék hogy hogy hamarosan be zárunk ki söpörték azt ami maradt.aztán mehet a boltba nem is gondolták végig az egészet csak össze csapták.hát a 480-asról meg semmi jót nem hallottam. ismerem az összes oriont tv-be a ciklámen orion na ez volt egy össze csapott konstrukció amit lehetett mindent ki spóroltak belőle 89es széria volt amúgy.sztem van valami össze függés!!

ojan - olyan
280 asom - 280-asom
benne.már - benne. Már
282 es - 282-es
480-as hoz - 480-ashoz
ki spórolták - kispórolták
mindha - mintha
ki söpörték - kisöpörték

Ez csak pár kiemelés ebből a szinte olvashatatlan zagyvalékból. Ha valaki írni akar a Retronom-ra, legalább az alapvető nyelvi ismeretekkel rendelkezzen, vagy használjon Firefox-ot, abban van helyesírás ellenőrző. A mondatot pedig nagy betűvel kezdjük mindig. Nem csak mi magyarok, európa bármely nyelvén igy van. Borzalom!

Nem azért megyünk fel erre az oldalra hogy egymást osztályozzuk ki hogyan ír!

Sziasztok!

 

Ket Orion HS-282 elso tulaja vagyok, a HFMben es itt a Retron is eleg sokat olvastam a hozzaszolasokbol hogy erdemes lenne kicsit foglalkozni a hangfal vezetekevel. Marmint a cserejevel! A HS-282 eleve sima keteres "lampa zsinor?"-al rendelkezik, szoval semmi arnyekolas meg rezkabel. Az a kerdesem hogy milyen vezetekre kene kicserelni, es ha kicserelem tenyleg drasztikus valltozas allna be a hangkepben? Azert erdekelne mert ha nem sok valltozas lenne, akkor nem is bontom meg, meg soha nem volt szetszedve, gyari allapotu. Na, erdemes vagy sem? Ez itt a kerdes! ;)

Belül a kábelezést hagyni kell az úgy jó ahogy van. Viszont érdemes rászerelni rugós hangszóró kábel csatlakozót, és 1, vagy 1,5-ös kábelt használni hozzá max 5 méterest. Amit még érdemes megcsinálni az összes hangszórót tömíteni kell normálisan, és magát a dobozt is sziloplasztal tömíteni kell körben. A hátlapot is tömíteni kell öntapadós csíkkal.Így nem fog szelelni a doboz, és nem fog a hátlap, meg az előlap zörögni.

Ja és nem szabad a falhoz közel tenni, mert különben iszonyúan döng akkor. 50 cm-es állványon, kicsit távolabb a faltól tényleg zeneien szólal meg a 282. Hátránya hogy nem nagyon terhelhető sajnos. Panelben még okés, de nagyobb szobában már elvész a teljesítménye.

Koszonom a segitseget!

Kékedi Levente képe

Azért elhangzik itt néhány érdekes mondat egy-egy hozzászólásban, de sebaj. Azért vagyunk, hogy ezeket korrigáljuk. Remélem nem elavult téma már ez a HS 282 ügye, (talán soha se lesz az) éppezért egy jó 25 év után itt az ideje, hogy kihozzunk végre egy jó hangsugárzót belőlük, amivel még anno a Hifi Magazin is próbálkozott. (sikertelenül)

 

Az alábbi váltómódosítás, amit közölni fogok nem az én munkám, hanem egy olyan emberé, aki szakértelemmel is nyúlt hozzá, mérésekkel igazolva. Így előre is megköszönöm minden munkáját Shalafi mesternek.

 

Akkor nosza, lássunk is hozzá. Szóval, elhangzott itt fentebb, hogy borzasztóan egyszerű a váltója, amit sokan rossznak tartanak. Ez nem feltétlen igaz, és vannak előnyei, ennél a doboznál mégpedig, hogy vannak! De erről lesz még szó. A változtatás tulajdonképpen 10 perces, és nagyon egyszerű, így még aki kevésbé ért a kapcsolásokhoz, azoknak sem okozhat különösebb nehézséget. Csupán néhány alkatrész értékét kell megváltoztatni az üdvösséghez. A mélyet hagyjuk egy-az egyben szólni teljes sávszélességben, ahogy eredetileg is volt. Ez pedig azért előnyös ennél a hangszórónál, mert érzékenysége eredetileg is alacsony, így szükségtelen ezt tovább csökkenteni különféle szűrőkkel.

 

Haladjunk is gyorsan tovább a középsugárzóra, ahogy közismerten: a "kukorékolós orion dómra". Ezt is korrigálni kell. De először is a kioltásokat kell megszűntetnünk, amik 2kHz után mutatkoznak meg. Ehhez elég csupán megfordítani az MD40 bekötését. De ezzel még nem szűnik meg a "kukorékolása". "A legegyszerűbb megoldás a legnagyszerűbb!"-ahogy szoktam mondani. Ha ordít egy hangszóró, csökkentsük a hangnyomását, mégpedig egy ellenállással. Eredetileg is van ott egy 1.5 ohmos, csakhogy ez kevés. Cseréljük 4.7 ohmosra, soros bekötést megőrizve. Kiemelések ezennel megszűntetve. De még van ott valami ami nagyon "piszkálja a csőrömet". Az a közép dómmal azonos színű "betolakodó". Azért jellemzem betolakodónak, mert egy Elkonak semmi keresnivalója hangváltóban. Cseréljük ezt is minőségibb fóliakondira, hogy kinek mi a bevált, azt rá hagyom mindenkire. Értéke maradjon 4.7 uF továbbra is.

 

Elérkeztünk a váltó utolsó módosításaihoz, a magaséhoz, ez pedig szintén roppant egyszerű lesz, ahogy eddig is volt. Nincs más dolgunk, mint a 2.2 uF-os kondit cserélni egy 1 uF-os jobb minőségű fóliakondira. Ennyi. Ugye nem is olyan nehéz? Ennek a jelentőssége az, hogy kevésbé lesz "sziszegős", sokkal kellemesebb, és tisztább magashangokat nyerünk.

 

Néhány apró praktika még ide a minőségjavulásért:

- csillapítóanyagra még szükség van bele, a gyári elég kevéske. Én azt mondom válasszuk az aranyközéputat, így elég 2/3-ad részben lazán kitömni házi vattával. Próbáljuk középre igazítani, az állórezonanciák csillapítására.

 

- cseréljük le azt a gyári "villanydrótot" is valami jobbra. Nem kell most sem drága tételekre gondolni, használjunk nyugodtan UTP kábelt hozzá! Rendkívül jó rézhuzalokból készült, garantáltan felhozza a hangfalakat mélyben. (pontosabban lentebb viszi) Aki persze megengedi magának a jobbat, akkor valami drága oxigénmenteset is használhat.

 

-a hangfal elhelyezése is lényeges, megfelelő állványra helyezzük, toljuk a falhoz egészen közel (igénylik) olyan 15-20 cm-re. Így mélyben egész jól megnyilvánul, de ezket a praktikákat már egy  rutinos hifistának ismernie kell, így hagy ne részletezzem már tovább........

 

 

Remélem sokaknak tudtam segíteni. Főleg azoknak szól ez a kis módosítás, akik ilyen hangsugárzó vásárlásában törik fejüket, vagy meglévő szeretett hangfalaikat szeretnék jobbá tenni. Félreértés ne essék, nem tuningolásról van itt szó, hanem csak befejezzük azt amit egykor a Hifi Magzin elkezdett, és nem sikerült nekik. Szerintem megéri nagyon is, 2-3000ft-nál nem kerül többe ez a módosítás, így nagyon könnyen megoldható bárkinek.

 

Még egy apró megjegyzés: azt azért ne várja senki tőlük, hogy felsőkategóriás Spendort, vagy Heybrookot csinálunk belőle, nem, szó sincs róla, csupán hallgathatóbbá tesszük, legtöbb zavaró hibáját kiküszöböljük. Felelősséget nem vállalok azért, ha valakinek nem tetszik az átalakítás. Mindenki szubjektívan értékeli, és hallgatja hangfalát.

 

Alul beszúrtam néhány mérést, amit szintén Shalafinak köszönhetünk. Az első az eredeti HS 282-es átvitele, míg a második a módosított váltós HS 282-esé, állványra felhelyezve falhoz tolva.

rákos zsolt képe

ahimotu Gratulálok hozzá!

Bár, ha már.... hozzányúltatok a középhez akkor tehettetek volna bele huzal potit is így lehetne változtatni a középtartomány errőségén.

Most, hogy írtad a MOD-ot ,elővettem a régi HS 282 falam megmaradt anyagait ->alkalmasint a tekercsét és műszerrel lemértem :1.124mH csak a tekercs, ha + rajta van a 1/2 fazék vas(gondolom eredetileg így lehetett benne) akkor meg :2.82mH -t mértem.

Ellenben:

több érdekes gondolat is felmerült bennem : A HS 280 váltója nem lett volna jó? Ha a közép dolgozik + szélessávúként meg a mély is akkkor mi itt a trükk ?Viszont próbaképp meghallgathattad volna közép nélkül is a falat .

A gyári közép és magas sugárzók bekötéseit nem igen lehet sokáig forraszgatni mivel:a hozzávezető  müanyag fülön csőszegecs szerűség tartja  a forrfület  az meg a nagy hőtől kiolvad !!!!! Nekem ezért sem volt annó szimpatikus ez a Orion-os megoldás (mivel írtad a CAT 5 stb ) vezeték alkalmazását így élből feltételezem mindenhová azt használtátok....Természetesen azt is feltételezem, hogy tettetek bele a

váltóhoz szűrő tartó panelt is!Mivel emlékeim szerint a HS 282- ben gagyin->repülősen oldották meg a szűrőt.

Én úgy tudom, hogy egy középmély sug átvisz 4 Khz- ig is (lehet többet is )magasban. Ilyenkor innen szokták indítani a magast .Viszont a MOD nál nem látom, hogy akartatok volna a gyári kicsi mélyhangokon változtatni .

Ha már elvitted ,mivel ez a HS rákfenéje !

Ellenben a falra kell tolni .

Tehát ez a MOD elég ocó vót!!!

Kékedi Levente képe

Üdv Zsolt!

Most nézem, a tekercses dolgot kifelejtettem mondandómból. Szóval hagyjuk meg az eredeti soros 1.1mH-is tekercset a közép előtt sorosan.

 

De igen, van értelme a középnek ott, nagyon sok is, akár hiszed akár nem. Ezen én is először elgondolkodtam, ha a mélyközép kétutasként van váltva teljes sávszélességgel, akkor mi szükség a kék középre?! Meg is próbáltam a kikötésével. Ezzel tulajdonképpen az történik ami 25 éve kb a Hifi magazinnál is történt Emil váltómódosításakor. Ő is kétútba kötötte, de úgy nem működött, mert a hangsugárzó elvesztette minden színpadi képét. Erre ők is rájöttek. Nekem körülbelül ugyanez volt a tapasztalatom, mint anno Dankó Emilnek és a HFM-nek.

 

Nyákpanel nincs benne, Shalafi szerint még így a legjobb a hangváltó.

Az eredeti 1.1mH-is tekercsben pedig nem volt semmilyen vasmag. A HS 280 váltója bizony nem jó! Ott a mélyközép érzékenysége le van csökkentve eléggé, pont ezt írtam le fentebb, hogy ez nem célszerű. Mert így megmarad 85db-en a hangnyomása. És miben volt már akkoriban is nagy előnye a HS 282-esnek a 280-assal szemben?? Pont az hogy, a HFM szerint is és én szerintem is vagy 2-3 db-el jobb az érzékenysége, pont a mélyközép miatt. Ez itt nem kínai SÁL, ami mellett a régi kisautóm hangszórója is hangosabb, mert a SÁL-os dolgok még csak aztán az érzéketlen hangszórók, tudnék egy-két példát sorolni tapasztalat alapján. :)És akár hiszed, akár nem így jobb vagy olyan a hangnyomása a HS 282-esemnek, mint a HS 500-nak! A másik pedig, hogyha azt a váltót kapná, akkor ismét megkaphatná a "kukorékoló" közép jelzőt. :) Itt nem is volt célja senkinek, hogy jobb mélye legyen, csak arra törekedett Shalafi, hogy a zavaró hibák megszűnjenek, és viszonylag kevés költségből történjen mindez. Potméterre semmi szükség egy hangfalban, az csak a gagyi megoldások sorába tartozik. Nem kell itt a közepet tekegetni, ha jó a váltás a váltóval, akkor semmi szükség a potméterre. Azt csupán ilyen elkendőzésnek látom a középtartomány hibáira. Pont azért tesznek bele sokan potmétert, mert nem tudják a közepet rendesen váltani. itt viszont teljesen tökéletesen van váltva. Úgy pontos ahogy van. Esetleg küldjek privátban két mérést a HS 282-ről? Mert ide nem tudom beszúrni valamiért.

Szia Levi!

Az a közép poti nem okvetlenül a hibás méretezésű váltó ismertető jele...pl sokkal komolyabb stúdió monitorokban is van poti..és van olyan húzós értékű is aminek a darabja több mint egy éves fizetésem....

Ha nem is poti...hanem yaxley tárcsával is létezik ugyan ez a megoldás....

egy két komolyabb példa a kis bose biforosok... amiknek ott a crossoverje..avagy OHM dobozok...és stb..... és van ég sok ami olyan..azaz ilyen poti avagy yaxley es....

 

Amúgy szerintem a mod minden kép segít....de én régen ezt kihagytam inkább és vettem egy pár AR-t.... időt és energiát spóroltam meg.

Ez nem egy irányelv..csak egy a sok szubjektív véleményből....

Egyébként becsülöm a javító szándékú átalakítást........ha valóban javít az eredeti tulajdonságokon.....

Atesz

 

 

 

Kékedi Levente képe

Igaza lehet, de szerintem a potméter csak "drágító" tényező, ha még ráadásul némelyiket ilyen árban mérik. Egy igényesebb hangfal potméter nélkül is azt tudja, mint amit potméterrel. Ez kb. ugyanaz az eset, mint az erősítőn a hangszínszabájzók története. Általában az a jó, ha lineális állásban van, tehát hangszínszabályzó nélkül működik egy erősítő, ha anélkül is tökéletes. Épp ezért, ha egy hangfal középtartományát jól váltják, mint pl most ezt a HS 282-est, (ezért nem értem, hogy Zsolt miért javasol oda potmétert, szerintem kissé értelmetlen) akkor semmi szükség a potméterre.

:) A szokványos módon bekötött potenciométerekkel valóban nem lehet jó hangváltót és szűrőket építeni, ráadásul ez lesz az a pont, ahol későbbiekben mindig problémás lenne az érintkezés.

A hangszereken sincs potenciométer. :) Szerencsére. Kivéve talán a Hammondot.

Szia!

Hát az én Gibson lespaulomon van hangerő poti:)

A Fender emen is volt...poti

És az ovation Yamaha-mon is volt...

A hammond..ban akad......

 

Ám...

Valóban..poti alkalmazás és alkalmazás illetőleg minőség és minőség között is van különbség...

Eben teljesen igazad van!

Atesz

:) Természetesen a potenciométerek a  hangszereken sem a mechanikus hangképzés, vagy a szélessávú rezonátorok tulajdonságait módosítják.

Képzeld csak el....egy csöves végfokot kötnek egy stúdióban "pl magyar rádió...végfok Dunaudio" az eredeti monitorokra...ahol a lineár kép volt "gyárilag beállítva a falban az előző erősítőhöz" erre megkapja a csövest és már középben kiemel "persze szépen szól" de a stúdiós ezt a részt kizárja....ekkor egy laza mozdulat..és a váltón igazít, avagy a keverőn.....mindegy mi a tárgya a változtatásnak poti vagy yaxley....hozzá kell igazítani a stúdió addigi a mérnök által megszokott hangzásképet..így vagy úgy...

esetleg képzeljük el azt, hogy egy teljesen lineár erősítőt veszel...csak bemenet választó és hangerő...

Megveszed..hazaviszed.....van egy pár komolyabb ám csatolt potis yaxley es dobozod....lehetőséged van arra, hogy lehetőleg a magast avagy a közepet is változtasd...persze...egy jó hangfal alapból jól szól....nem egészen ilyen egyszerű!

Pontosan azon készülékláncok végén dől el ahogy akár egy igazi A osztályú végfok esetleg egy finomabb csöves PP hajtással full A osztály, netán egy hibryd végfok van.....netán integrált csöves elővel félvezetős végekkel..avagy vica versa... itt előfordulhat, hogy a nagy becsben tartott falak sajnos nem úgy teljesítenek mint előtte...

"no nem keverjük össze a széles sávú és kétutas etalonokkal" de elő elő fordul, hogy ha adott a lehetőség bizony élni kell vele ha nem akarsz több százezret két falra költeni ismét és a régit meg árát vesztve értékesíteni......

Tehát szerintem ha van poti..nembaj...persze ha van és amúgy is rossz akkor jó dísz:)...de van mi anélkül is egy ipari selejt.....

Szép estét neked!

Atesz

Tényleg nem így működik. Minden hibát ott kell/érdemes kezelni, ahol keletkezik. :)

Ahogy mondod!

Atesz

Kékedi Levente képe

Számomra a potméter akkor is természetellenes, az erősítőn, meg minden egyes potméter csavargatással elszínezzük a hangot, ezt tapasztalom is, nem is beszélve arról, hogy jóval megterhejük a hangszórók terhelését.Igaza van az előttem szóló Shalafinak, még az is jön hibatényezőnek a potméterhez, hogy kontakthibásakká válnak, mellesleg le is éghetnek, így pedig átvitt értelemben is "leégnek":)) legalább is az én szemem előtt. :)

A legtöbb esetben, tényleg csak "dísz" funkciót töltenek be.

Önnek is szép estét!

Mindenkinek más a jó....nekem sincs potis falam....volt...szerettem...és úgy volt jó ahogy volt...

Nekem általában végfokom van többnyire potméter nélkül...és az előfok csupán egy csöves egyszerű egy bemenetes két csöves sztereó előerősítő....egyetlen hangerő szabályozóval...

A hangszín számomra is már...vagy 10-12 lehet, hogy ettől is több éve..nem létezik számomra:D

Jó irányba haladsz!...

Atesz

rákos zsolt képe

ahimotu Nem véglegesre írtam- itt eltévedtettek egy kicsit !-csak több hetes meghallgatásra ,mivel addig szoktak hallgatni áll. ban egy falat :hogy eldöntsék megfelel -e a hangja?Egyébként a Levi olyan fiatal, hogy nem látott ilyen falakat pl: a Csabai Dániel Hangtechnika Amatőröknek c.könyvében( amit most találtam náluk kidobva a kukában!) látható a 182. oldalon egy Pioneer CS-3000A 3 utas fal abban van 2 db is !Egyébként itt a retrós oldalakon is szerepelt olyan Vidi-s fal amiben volt !

Én sem vagyok híve a jó minőségű hangfal előlapok megfurkálásának

+a poti  dísz alu előlapra helyezésének .

Egyébként régebben az autós 4 hangszórós  FADER- irány potik is ilyen kivitelűek voltak!

Azt meg, hogy a shalaffi mit tud elképzelni egy falban, az meg legyen az ő dolga,de ilyen 10-20 W -os huzalpotik léteznek- léteztek !

Természetesen Levi a kb: 10 eft os Orion HS  falában nem talált ilyeneket!

A Levi írta -nem én -rikoltozik a közép sug.a falában így gondoltam bedomom ezt az ötletet (természetesen nem gondoltam), hogy egy MOD során ez problémát jelent neki !

Nekem a MOD tárgyköre elég sokat felölel a Levinél ez másként van...

De mennék tovább is : most szedtem szét egy TESLA RK 09 es falat abban a magasnál 8 mF os/160V-os kondit találtam +/- 20%!!!!!!A Levinél ez 1 mF -os !

Az említett könyvben a 180.oldalon bemutatott 3 utas hangfal kapcs. rajzon a középnél 40 mF-os kondi van (ilyen látható egyébként a gyári Visaton 3 utas rajzon(a 47- es érték a szabvány) is a középnél!)A Levinél mintha csak 4.7mF-os lenne itt...

Pl. El sem tudom képzelni miért lettem megszólítva ebben a szép hosszú összefüggéstelen szóáradatban. :-D

Takarékosabban kellene bánni a billentyűzettel, hamar elkopik így. Fölöslegesen.

Kékedi Levente képe

"Csabai Dániel Hangtechnika Amatőröknek c.könyvében( amit most találtam náluk kidobva a kukában!)"

 

Nem tudom, hogy honnan szeded ezt a merő képtelenséget, nálunk nincs egyetlen csabai Dániel könyv se a kukába, egyik oka, hogy nem az enyém, hanem az apáé.

 

"Én sem vagyok híve a jó minőségű hangfal előlapok megfurkálásának

+a poti  dísz alu előlapra helyezésének ."

 

Ha nem vagy a híve, akkor nem javasoltad volna itt fentebb leírt soraidban a HS 282-eshez, ami amúgy is teljesen hülyeség, és értelmetlenség? :-)

 

"Természetesen Levi a kb: 10 eft os Orion HS  falában nem talált ilyeneket!"

 

Ez a mondat is teljes mértékben fikció, egyáltalán nem ennyibe került a HS 282, közel sem. :-)

 

"A Levi írta -nem én -rikoltozik a közép sug.a falában így gondoltam bedomom ezt az ötletet (természetesen nem gondoltam), hogy egy MOD során ez problémát jelent neki !"

 

Ez sem igaz, még csak félig sem, én egy szóval, soha nem mondtam, hogy a Shalafi MOD HS 282-es rikoltozna. :-)

 

"Nekem a MOD tárgyköre elég sokat felölel a Levinél ez másként van..."

 

Még szerencse......:-)

 

"De mennék tovább is : most szedtem szét egy TESLA RK 09 es falat abban a magasnál 8 mF os/160V-os kondit találtam +/- 20%!!!!!!A Levinél ez 1 mF -os !"

 

És? Ezzel mi a baj? Teljesen tökéletes az az 1uF.

 

"említett könyvben a 180.oldalon bemutatott 3 utas hangfal kapcs. rajzon a középnél 40 mF-os kondi van (ilyen látható egyébként a gyári Visaton 3 utas rajzon(a 47- es érték a szabvány) is a középnél!)A Levinél mintha csak 4.7mF-os lenne itt..."

 

Ha te ilyen elveket követsz, akkor tényleg szerencse, hogy nálad és nálam is mást jelent a Mod. fogalma. :-)

 

 

 

Áh, nem kell belemenni ilyen parttalan vitákba... Szerintem.

Kékedi Levente képe

Én is így gondolom, csak nem értem, miért kell valótlan dolgokat ennyire magabiztosan leírni?!

Szia:)

 

Most nem bántásként....csak észrevétel ha igaza van Zsoltnak ha nincs...

 

Ő nem bántó szándékkel ír neked.....csak szerintem valamit félreértesz...

 

Atesz

Kékedi Levente képe

Magam sem bántásként fogtam fel, elvégre szavakkal és mondatokkal nem lehet senkit bántalmazni így egy fórumon át. Ezzel a Mod-al kapcsolatban tanácsokra nincs szükség. Elég nehéz kifogásolnivalókat lelni az áttervezésével kapcsolatban, és értelmetlen is szerintem. Én feltettem ide egy jó megoldást, de mindenki úgy építi meg magának ahogy akarja, engem aztán nem érdekel. :) Így tehát nem értek semmit se félre.

Értem :-)

Atesz

 

Levinek: "megterheljük a hangszórók terhelését"..ez így értelmetlen,így helyesebb: megnöveljük a hangszórók terhelését.

Zsoltnak: tudom hogy szaki vagy de hogy milyen magashoz ill középhez milyen kondit tesznek az azért nem iylen egyszerű.

A teslában vszínű egy 4 ohmos magashoz tették a 8 mikros kondit,sőt ez biztos.Ezzel együtt az is jó hogy egy 8 ohmos magashoz 1 mikrosat tesznek,miért is ne?

Valamint a "közép" sok esetben nem is igazán közép (hanem közép-magas),egy jól terhelhető,szinte teljes középsávot átölelő közepet már 250-300 Hz-től engednek,azaz ott persze hogy beteszik elé a 40 mikrot.

Egy kevésbé terhelhető és magasabb frekitől terhelhető közép azonban nem vágható az említett frekin (hs 280 stb közepe hibásan-700 Hz-től van vágva) - nos ezeknél és a hasonló kialakítású 3 utasoknál elég volt 1,2-1,5 kHz-től engedni a sávot,ott meg egy 8 ohmos szórónál max 10 mikrot tesznek,nagyobbat nem igazán.

És ez persze függvénye annakl is hogy hanyad rendű a váltó/szűrő,mert nem mindegy hogy a kondi egymaga dolgozik vagy tekerccsel stb együtt,mert azok össztényezőjét kell figyelembe venni mint "vágást",nem csak szerencsétlen kondi értékét.

panblue

És az akusztikai tulajdonságokról még nem is esett szó...

rákos zsolt képe

ahimotu Én csak azt írtam meg amit láttam különböző rajzokon .

(Pl: A Visaton(4 ohmos) gyári rajzon tekercsel van együtt a kondi(47mF-os) a kőzép résznél és aszem van ott 1db pár ohm-os  ellenállás is !)

Semmi többet .Ellenben, ha van ötleted Tesla -Supraphon RK 09 hangszórókészlet + jobb vátó  ügyben szivesen fogadom !Ma készen lettem vele, egyenlőre csak a dobozban talált X mF-os fekete Remix kondi van bene(a dobozt a Leoka -tól kaptam ). ARN 567 mély 4 ohm 10W és az ARV 161 magas 4 ohm 8W.Mivel a kapott doboz egy picivel nagyobb-mert Tesla-s volt, így a 15- ös mély gondolom jobban dolgozik benne .Nemsokára megkapom a régebben említett csöves erősítőt is hozzá,mivel azzal fogom egy kicsit hallgatni itthon.Az elkészűlt dobozokról dobok fel képet, így ha látod, tudsz oda kommentelni .

Üdv

Megjegyzés1:ha jobban szól mint várom, akkor teszek hátúl rá egy dupla csatis un. bikábelezhető banánaljzatot és így csak a hangszórók lesznek kivezetve.Tehát adott esetben a váltón hátúl lehet esetleg modosítani .

Megjegy 2 : Ezek nem a végleges hangszórói lesznek, de most nálam nem ez a fő csapás irány mivel nemsokára jön a V terás Visaton W 200 pár!

Tisztelt Rákos Úr!

Már hónapok óta egy kérdés foglalkoztat! Mégpedig az, hogy az"ahimotu" szó mit jelent?? Kiváncsian várom a válaszát!!!

Tisztelettel:

G. László

rákos zsolt képe

ahimotu Még én találtam ki 1 ső szakközepes időmben,mivel kellett egy jó név akkoriban(már gyártottam bizonyos dolgokat akkoriban is csak az elkészűlt erősítőmet nemrégen szétszedtem és így most még nem bemutatható pedig CR acél az előlapja és füstüveg is van benne a VU mérők elött!),de van még TEXENIT és ILLEYARD név is még, csak nem használom őket .Ezek a magyarban található tengelyesen szimmetrikus nagy betük ABC szerint következve és mivel megtetszett nekem akkor így maradt .

Üdv:Zsolt

Érdekességként leírom, hogy az említett füstüveget a szinész Mécs Károly

testvére vágta le a szakközepes(FMSZ Márvány Utca 32) pincei TMK-s műhelyében!

Üdv!

Legegyszerűbb lenne keresni hozzájuk 1 pár gyári tesla váltót,Atesz barátomtól anno kaptam egy hibátlan párat de már nincs meg :(

De egy iylen kis egyszerű konstrukciónál lehet hogy célszerűbb lenne vmi egyszerű 1 tekercs (mély) 1 kondi (magas) szűrést alkalmazni,nem hiszem h nagyobb projekt alapjait kéne képviselnie.

De talán 2 db egyéb ill új váltó áráért (4-6e közt) 2 db komplett ilyen dobozt is kapni megkímélt állapotban.

üdv: panblue

 

Elsőrendű szűréssel nem működnek jól a hangszórók a mélyközép és a magas borzalmas rezonanciái miatt.

 

Annakidején ilyesmi szűrőpárt használtak ezekhez a hangszórókhoz, a kis fadobozos, valamivel kulturáltabb ARS9204-ben:

mély: 0,68 × 12uF

magas: 6uF × 0,75

Hogy mennyire működőképes ez így, azt nem tudom, sosem ellenőriztem, és nincs is nagy kedvem hozzá, ismerve a hangszórókat. Az eredeti mérések jelentős kiemelést mutattak középtartományban, de a sejtéseim szerint lesz ott még más probléma is.

üdv..így igaz,valahogy így volt :))

én még mindig maradnék az egyszerűnél,hisz ezek nem highendek,sem audiophilek,így minél egyszerűbb annál jobb:

ez a papíros mélyközép bőven elmegy 8 kHz-ig,lehet h nem is tennék elé semmit,amagas elé meg 1 kondit kb ezen a vágási frekin.

Több munkát nem fektetnék bele mint írtam.

panblue

rákos zsolt képe

ahimotu Köszönöm a hozzászólásokat váltó ügyben !

Kipróbálom az említett váltót amit a shala ajánlott fentebb .

Mindenem van hozzá: tekercs és kondi hegyekkel rendelkezem és nagy  fazékvasaim  is vannak, he esetleg kellenének.

A freki átviteleket még megnézem a Tesla oldalán ahol ismertetik a hangszóró adatokat.

A mélysugárzó magas átvitelével kapcsolatban meg az a megjegyzésem mivel a nemrég említett Csabai Dániel könyv 160.oldalán van egy mély. sug. átvitel diagram, így ott látható,hogy 1 Khz után már elég meredeken esik az átvitel->persze nem tudható,hogy a szerk. milyen tip.-u mély átvitelét tette oda?És pár váltó rajz is eléggé kérdéses benne pl:a 179 old-on fenn 4 ohm-ra a mélynél párhuzamosan 100 mF van és a magasnál meg sorosan szintén: ez nekem eléggé poénos,de a tekercsek is egyforma értékűek: 3.2 mH -sek és oda van biggyesztve: ez egy 18dB/okt váltó rajz!A gyakorlatban a mélynél 0.6 mH van a magasnál meg 0.33 mH .

dollerakos képe

Helló Levi!

 

Jééé, mit olvasok, ezt annak idején nem is láttam. Valami derengett, hogy a Hobbielektronikán olvastam egy HS 280-282 MOD-ot, talán azt Te írtad, ha jól emlékszem, de itt csak most olvastam.

 

Nekem időközben lett egy 4 és egy 8 ohmos HS 280- és egy 8 ohmos HS 282-párom is, amelyekkel épp meg szeretném csinálni ezt a módosított Shalafi-féle hangváltót, de előtte mindenképp szeretném összehallgatni a 8 ohmos HS 280-, ill. 282-párt, hogy eredeti állapotában melyik is a jobb. (Azt tudomm, hogy a 282-es érzékenysége az egyszerűbb váltó miatt jobb, de ez nekem még önmagában semmit nem jelent, nálam az összhatás a lényeg, a hangkarakter, a színezetlenség, stb., stb.) Amelyik a rosszabb lesz, abban mindenképp megcsinálom az általatok ajánlott hangváltó-MOD-ot és jól meg fogom hallgatgatni, nagyon kíváncsi vagyok rá.

 

Üdv.

Kedves NGA, vagy aki jártas benne. Nekem is van 2 ilyen hangfalam. Azt szeretném kérdezni, hogy a doboz újrafestésére van-e valami tanács, ötlet, hogy hogyan tudnám esztétikusan elvégezni.

 

Üdv:

Laci

yamada képe

Üdvözletem!

Szerintem festés helyett jobb megoldás lenne az új műanyag tapéta(öntapadós) felrakása.

Sok sikert hozzá!

Köszönöm a segítséget. Egy kérdésem lenne még, hogy a rajtalevőt leszedjem, vagy arra menjen az új?

yamada képe

Az eredeti, ha hólyagos vagy le akar válni akkor én leszedném! Amennyiben nem akkor mehet rá az új borítás.

...Orion kistorony gyári hangfalai voltak?

Vagy csak a HS-9 (Mambo)?

Kékedi Levente képe

Hivatalosan a HS-9 volt csak, de teljesen mindegy volt, hogy ki mivel használta. :)

Üdv mindenkinek!

Találtam egy ilyen hangfalat, de az eladó szerint nem levehető az előlapja gyárilag, ezért nem tud fotót küldeni a hangszórókról.

 

Tényleg így van?

 

 

Szia!

 

Igen, így van. A 282-esről nem lehet levenni az előlapot. A hangszórók is hátulról vannak beépítve.

 

Üdv: Zsolti

 

Köszi szépen!

 

(micsoda hülyeség egyébként...)

közben észrevettem, hogy más is írt már ezzel kapcsolatban, csak tegnap átsikolott felette a figyelmem.

Kékedi Levente képe

Spórolni kellett valahol, így akkoriban az Orionnál nem volt akkora hülyeség. :)

Jót derültem a régi hozzászólásokon-Te jó ég hogy itt mennyi zagyvaságot összehordtak.

Soha nem voltam videoton vagy orion "fan", egyik sem ér(t) meg ilyen hosszú szóáradatot, főleg nem annyi fáradtságot és időt amit rászántak.

"a mélyhangszóró előtt nem volt védőtekercs" - a könnyem is kicsordult :))))))

 

Kalmopirin képe

... akik a pók lábán a bolhát is tudják "hasogatni" :)

És elemzik egyik kenyérmorzsa miért fínomabb, mint a másik.

 

Nem mondom vannak szélsőséges esetek, amikor a különbség markánsan megmutatkozik.

Biztosan másként szól egy Daniel lemezjátszó Prometheus rádióval Orion HS700-as hangdobozokkal mint egy Taya DP 510 Ortofon VMS 30 hangszedővel QUAD 405 erősítőn Spendor BC1-el.

De, szerintem a lejátszólánc egyetlen eleméről nem érdemes regényeket írni.

Pláne, hogy az illető techno-t hallgat-e rajtuk vagy Chopin zongoraversenyt.

 

:: Kalmopirin

 

Ja, és még egy: Ha a hangdoboz oldalára lila csíkot ragasztok átlósan, attól sem biztos, hogy más lesz a hangkép. Csak az összkép :-)

Pedig volt aki ebben is hitt.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2