ORION nagy TORONY


Forrás: 
saját
ORION nagy TORONY

 

A nagy Orion torony... :)

 

Egy hónapja vagyok tulajdonosa, teljesen karc, sérülés mentes mindhárom egység. Minden funkció működik rajta. Túl van már egy teljes generálon is, pormentesítettem, sok helyen új csavarokat kapott, fej, görgő tisztítást csináltam a magnónál, a külső műanyag elemek, takarólemezek szilikon védelmet kaptak, teljesen újszerű. Természetesen a helyén van a kis műanyag "hangolókulcs" is a tuner műanyag ajtaja alatt. A hangfalak HS282-esek, azoknak eleve első tulaja vagyok, édesapám vette még valamikor 1990 előtt, szinte alig volt használva, szintúgy sérülés mentesek, meg az elején a szövet is. A lemezjátszó egy Yamaha p-500 full automata, direct-drive. Hogy miért szerettem volna ilyet? Talán kicsit furcsa a sztori, de nekünk sohasem volt HIFI tornyunk. Valahogy sohasem volt rá pénz. A szomszédnak volt egy Videoton kis-tornya, még az első szériás, a receiver-ben analóg műszer volt a térerő mérő. Klassz volt a hangja, mindig piszkáltuk a tornyot, valahogy megfogott már akkor nagyon, arról nem is szólva hogy apám vette folyamatosan az 5. számtól kezdve a HIFI magazint, és a Magnósok Évkönyvét, tetszettek a gépek benne. Egyszer még kiskoromban felmentünk egy osztálytársamhoz, és ott találkoztam először a nagy Orion toronnyal. Persze akkor igazándiból nem is tudtam hogy miféle gyártmány az, csak tetszett valahogy olyan furcsa a "kezelő felülete". Teljesen elütött a Videoton japános dizájnjától. Most így utólag, több mint 20 év távlatából jó 90% felettit adok neki hogy az Orion volt az, szintúgy a hozzá való HS500-as hangfalak. Az egyik el volt repedve nekik, akkor kérdeztem a barátomat hogy mi történt vele, erre azt mondta hogy nagyon fel volt tekerve a hangerő, és a hangfal leesett a szekrényről. Hogy igaz volt-e azt nem tudom, de akkor el voltunk ájulva gyerek fejjel hogy milyen erő lakozik a toronyban... :) Akkor megfogadtam hogy egyszer szerzek magamnak egy olyan tornyot, ha bele döglök is. Hat, mondjuk nem volt olcsó, de megvan (több mint 20 év után), minden este egy kicsit gyönyörködök benne, akármilyen hülyén hangzik is... :)

 

Nagyon szép a torony. Szerintem az ilyen dolgokhoz való kötődés része mindenkinek hasonlóan alakult ki annó. És mennyire jó mikor hosszú idő után végre sikerül megszerezni azt a már múltba veszett, annó elérhetetlen dolgot. Aztán tényleg nézegeted meg ilyesmi, az értetlenebb rokonok meg az ismerősök megcsak néznek, hogy na ez hü**e. Közben meg, hogy nem az.... :)

Igy van, kaptam is itthon miatta, hogy ennyiert mar rendes (a rendes itt ujjat jelent szerintem) hifi tornyot is lehet venni, meg stb. A multkor bementem a Orson levo Arkad/MediaMarktba, hatra a HIFI szobaba, regebben hanyagoltam, nem tulsagosan erdekelt. Hat szep cuccok vannak ott, de mivel nem vagyok egy nagy HIFI buzi, es az ottani cuccok nem kotodnek hozzam olyan ridegek azok a cuccok. Akarmilyen jok, akarmilyen szepen szolnak, azokert nem adnak penzt, mert... Mert nem. Ezt ugyis csak az erti aki RETRO fan mint en! :)

TÖMÖR GYÖNYÖR irígy vagyok

astra789 képe

Szép a cucc,de egy fekete állványban lenne az igazi!Érdemes megcsináltatni hozzá,sokat dob rajta.A sajátomhoz én terveztem,mert a "gyári állvány" nem tetszett és az elhelyezése is problémás a méretei miatt.

Koszonom az elismero szavakat. Az a helyzet hogy csak a foto kedveert kerult ide es ilyen helyzetbe a torony. Kis illuzio, de nincs is osszedugva hatul semmi. Eleve ez az ocsem szobaja. :)

Nalam is hasonlo a gond mint nalad, Astra789. Nekem pici a szobam, sajnos allvanyrol igy szo sem lehet, ellenkezo esetben megcsinaltatnam az eredeti allvany hu masat. Nekem a ket hangfal kozott jo ha masfel meter lehet majd a vegso helyen, 2 polcon. A torony maga meg az egyik sarokba fog kerulni, egy polcra szinten, ahonnan meg kicsit ki is fog logni elore, ahogy meregettem, a hatso csatlakozok miatt nem lehet ratolni a falra. De megvan a torony es ez a lenyeg. Igazandibol nem is lenne helye a szobaban, de ha kell a TVt is kivagom miatta... :)

 

Ha meglesz a helye, csinalok rola majd egy masik fotot es felteszem. Felette levo polcon bekesen pihen majd a Videoton Cleopatra, az felett meg a kis Videoton torony receivere... :)

 

Ugyan ha rajtam mulna, meg elferne valahogy egy Unitra Mercury is, de mar az Orion is teljesen kivagta itthon az osszes biztositekot. :)

Én is őrzök egy példányt a toronyból, és én is úgy voltam vele ha beleszakadok akkor is szerzek egyet. Ennek már több mint 10 éve. Sok nyűgje előjött már, sok idő elment a fórumok olvasásával és a javítással. Több mint 30 éves már igényli a törődést. Ez olyan mint a veteránautózás, bármikor előjöhet valami hiba. Kizárólag magam intézek rajt mindent, nekem ez a legnagyobb garancia. Amíg rajtam múlik addig karban lesz tartva. A mai napig jó érzés ránézni, egyáltalán nem bántam meg hogy megvettem. Egy fellelt állapotúval biztosan kell foglakozni, és mindenképp érdemes. Sok mindent otthon is meg lehet oldani, de akinek nincs műszaki érzéke könnyen csalódhat vagy sokat fizethet.

ORION


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
nagy


D. Nagy Lajos
1980-1989
Nagy Feró
Találat: 2
Nagy mesekönyv
Találat: 2
Nagyi
1908
Nagyító
Találat: 2
Nagyítógép
Ismeretlen évjárat