Orion Tisza Televízió televízió kapcsolási rajz AT-403


Forrás: 
Saját forrás én fényképeztem a nagymamámnál
Orion Tisza Televízió televízió kapcsolási rajz AT-403

Ez volt a Tisza, a Duna (AT 505) kisebb képernyős (43 cm)változata. Ha valaki végigböngészi a csőlistát, egy furcsaságot talál benne: EH81. Magyar fejlesztésű áramkör és cső, "szinkronoszcillátor". FM-demodulátor kapcsolás volt, sokat reméltek tőle, de később sehol sem alkalmazták. Nem tudja valaki, hogy miért nem? Műszaki vagy jogi (szabadalmi) okokból?
ml

Ha a műszaki oldalát nézzük,az AT 301 és az AT 505 közötti készülékek esetében (ismerve a kapcsolás előnyeit és főleg hátrányait)csak néhány olcsó,és egyszerű típus készült az említett kapcsolással.A későbbi évek készülékeinél (pl.602-603)már nem volt alkalmas a kapcsolás hátrányainál fogva,vagyis elképzelhető,hogy a kapcsolás MŰSZAKI okokból szorult vissza.
Ami a kapcsolás jogi oldalát illeti: 1964-ben egy tv. tanfolyamon a demodulátor kapcsolások ismertetésénél az emlitett kapcsolást az előadó a következőkkel egészítette ki."Ezt a kapcsolást bizonyos Z... ÚR hozta a tengeren túlról,ő honosította meg,ezért ezt a kapcsolást Z-féle detektornak is nevezzük" Ha ez a "honosítás" jogilag megállt,akkor marad a MŰSZAKI okok verziója.De ha időközben kiderült hogy mégsem,akkor már gond van.Azaz mégsem,mert a Z-detektort már akkor tájt is átlépte az idő.

LG Pécs

Maga a cső, és a köré épített kapcsolás Magyar szabadalom.Elve a Bradley féle demodulátor régen ismert volt. (A jó öreg ECH 21-el is építettek hasonlót.) Előnye a nagy érzékenység, a jó amplitúdó-elnyomás, és hangfrekvencián is erősít. Így meg lehetett takarítani egy hangközépfrekvenciás, és egy hangfrekvenciás előerősítő fokozatot. Ezen előnyök miatt, egyszerű készülékekben elhanyagolható volt az aránydetektornál nagyobb nonlineáris torzítása és hogy mikrofóniára hajlamos volt.
A fázisviszonyok miatt úgy hívták, hogy "négyzetes demodulátor", másképpen már ismertebb, kvadratúra demodulátor. Jelentős képviselője az elvnek a TBA 120.

Sziasztok!

Az EH81 csővel felépített hangdemodulátor előnye kétségkívül az egyszerűbb felépítés volt viszont kényes volt a rezgőköreinek behangolására mivel kis helytelenség esetén is viszonylag nagy torzítás jelentkezett a hangban, valamint a rácslevezető ellenállásokra is kényes volt. Talán emiatt is nem terjedt el, a magasabb igényű készülékekben aránydetektort használtak, amely a kezdeti kivitelektől eltekintve germánium (OA sorozatú) diódákból épült fel. Ennek AM elnyomása és szimmetrizálhatósága jobb hangminőséget eredményezett.

Üdv!

Egy retro tv-szerelő

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
Tisza