Orion Tisza televízió


Forrás: 
Saját - V. I. újság
Orion Tisza televízió
tisz.jpg
ÁDY képe

Érdekes, hogy a forgalomba kerülés idejét mindenhol 1960 irják,

de én ezt a reklámot 1959-es újságban találtam!

Akkor már forgalomban volt a készülék, de még fémrácsos frontoldali dekorációval, amin egy polisztirol Orion embléma volt. A későbbi szériánál már az egész díszlemez műanyagból készült. Ha jól emlékszem a Kádár Géza könyv kapcs. rajzára, szelénegyenirányító helyett PY82-esek voltak a régebbi mintájú hálózati részben.

T.ÁDY! Ha jól értem az lehet a gond,hogyha már a képen 1959-ben reklámozták a készüléket-és az akkor már nyilván kapható is volt-akkor miért van a"forgalomba kerülés"ideje mindenhol 1960-nak feltüntetve? Jól értem? Ha igen,akkor a következőket kell tudni erről:A képen lévő készülék voltaképpen egy előző években gyártott készüléknek,az AT 504-nek átdobozolt,modernebb(csak kívül)változata,amely AT 403-as típusszámmal jelent meg,58-59 tájékán.Ez van a képen!
Ezt követően ezt a készüléket (már belűl is)átalakítva azonos típusszámmal,(szintén AT 403) 1960 körül ismét forgalomba hozták,úgy hogy a készülék típusszáma folyamatában nem szakadt meg.Ami azt jelenti,hogy a legelső 403-tól az utolsó 403-ig valamennyi gép AT 403 típusszámmal lett kiadva.Mivel a javításnál nem mindegy hogy melyik 403-ast kell javítani,ezért a 60 körül megjelent és belsőleg az előző típusoktól eltérő "belsőkkel"szerelt változatokat egy TISZA elnevezésű emblémával láttak el.Ebből ered a keveredés,mármint hogy a legtöbb esetben akámelyik 403 mellé szemrebbenés nélkül oda biggyesztik a TISZA elnevezést.Végezetül a lényeg:Minden Tisza AT 403-as,de nem minden AT 403-as Tisza.Gondolom tudtam segíteni,üdv:lgp

Puskás István képe

Én úgy tudom, az Orion régebbi AT 403-masa együtt került forgalomba a VT gyár T 5391 Munkácsy-jával, 1959 májusában jelentek meg a Corvin áruház műszaki osztályán. Az igaz, hogy az AT 403 a korábbi AT 504 "átdobozolt" változata, de én úgy tudom Magyarországon az AT 504 nem került forgalomba, exportra szánt típus volt. Az enyém is szlovák feliratos készülék, bemutató darab volt, ezért maradt itthon.

Ha valaki esetleg tud magyar AT 504-esről, írja meg!:)

Üdv.: István

Emlékszem, hogy Nagyanyónak is ilyen tévéje volt, és amikor alsós voltam, akkor a szünidei matinéban ezen nézetem a fotelből Foxi Maxi-t, Maci Laci-t, Bubu-t és Incit meg Fincit.

E készülék talán még a 70-es évek közepén is működött.

Bár nem tudom végül hová lett.

 

--

Kalmopirin

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Tisza