Orion Hs 500-hoz erősítő


Üdvözletem minden kedves fórumos társamnak!

Az elmúlt napokban szert tettem egy gyári állapotú Orion Hs 500-ra. És az lenne a kérdésem, hogy milyen erősítőt vegyek hozzá, ami elég jó hangot hozna ki belőle? Jelenleg egy Orion SE 1025B erősítővel muzsikál, de ez nem hozza ki belőle a várt hatást. Én lenginkább a gyári SE 260 erősítőben gondolkodom, de ezeket manapság elképesztő árakon árulják, vagy még a Quad 405 lehetőségét hoztam fel, de ez meg ritka, magam megépíteni pedig nem tudom. Ki mit ajáll hozzá? Valami régebbi típust szeretnék venni hozzá amiből még nem spórolták ki az alapanyagot, az új drága és kommersz készülékek nem érdekelnek! A válaszokat és a javaslatokat előre is köszönöm!

Marantz PM-510 ha 8 ohmosak?

Kékedi Levente képe

Igen, a hangfalak 8 ohmosak. Köszönöm válszát, utánanézek ennek az erősítőnek.

Kékedi Levente képe

Nah igen, próbáltam is keresni eladó darabokat a neten, de még csak véletlenül se találtam egyet se, még annyira se mint Quad 405-öt, gondolom ritka és igenj ó erősítő lehet:)

Üdv !

Ha nem haragszol meg ,akkor add el  és vegyél komolyabb hangfalat ,illetve hangsugárzót (még valaki bele nem köt a kifejezésbe ). Ezt attól függetlenül mondom ,hogy  szeretem és nem is az orion sugárzókat . A maga korában is akadt jobb ezeknél .Biztonsággal állíthatom mivel elég sok HS 280 as fordult meg a kezeim között (egyszerre,és igaz nem 500-as széria ).Igen nagy a gyártási szórás közötük ,  volt amikor a 4, és volt amikor a 8 ohm -os verziót hallotuk jobbnak . Ha csak gyűjteménybe kell akkor oké ,a mai igényeket  már nem tudja kielégíteni ( régen lehúzta a Hifi Magazin is ).Ha megtarod is ,az elektrolit kondikat feltétlen ki kell cserélni a hangváltón .Szinte bármi erősítőt raksz elé akkor is gyenge . A mélye csak huppog ,  ez nem mély !Ezt nem bántásképp írtam .

Üdv Zsolt

Kékedi Levente képe

Üdv!

Ha jól emlékszem azt kérdeztem ezen az oldalon, hogy milyen erősítőt vegyek hozzá, nem pedig azt, hogy "hogyan szabaduljak meg 2 napja vásárolt hangfalaimtól":) Voltak régen jobb hangdobozok ennél, csak nem a mi kis hazánkban, ha pedig tud ilyet mondani örömmel hallgatom. "A mélye csak huppog" hát a Hi-Fi hangzás nem csak döngő, izmos mélyekről szól! Az a baj a mai hangfalgyártó cégekkel, hogy arra mennek, az embereket lenyűgözzék a döngő mélyekkel és a sivító magasakkal, és az "igazi hangzás" elvész. A mai gyártóknak már nem is a tökéletes hangkép előállítása a cél, hanem, hogy meggyőzzék a vevőket és eladják a termékeiket. A régi világban még legalább az volt a cél hogy minél jobbat, tartósabbat állítsanak elő. Az Orion valóban sz*r-ból dolgozott, de legalább a sz*r-ból várat csinált, ezzel szemben ma a várból csinálnak sz*r-t. Különben meg én személyszerint 18 éves vagyok ebből meg az ember azt gondolná: "az ilyennek teljesen mindegy min hallgat zenét, csak legyen tuc-tucra elegendő mélye"(én nem tuc-tuc zenét hallgatok), és akár hiszik akár nem de engem eddig a Hs 500 hangja győzött meg leginkább a zenehallgatásra, és pedig nagyon sok dübörgős hangfalat meg "hifi" hangfalat hallottam már, de azoknak a hangjuk csak csalódás volt, egyszerűen nincs megfelelő hangképük, a jelek egybefolynak. ezzel szemben a HS 500-nak a hangképe viszonylag megfelelő. Ha pedig ennél jobbat vetetne velem, sajnálattal közlöm, hogy nincs pénzem többszázezer forintos hangrendszerekre!:)

naemmekki képe

sz.

Kékedi Levente képe

Köszönöm hasznos hozzászólását, és én is leginkább ebben az erősítőben gondolgodom, mivel mégis csak ezt adták hozzá eredetileg, és állítólag ez az erősítő a hangfal hibáit képes ellensúlyozni, hát mivel szóljón nagyot ha ezzel sem?:) Csak elég drágán adják ezeket a darabokat manapság, arra vagyok én kíváncsi igazából, hogy ki milyen erősítőt gondol ehhez a hangfalakhoz személyes tapasztalatok útján szólva, amivel még esetleg közel hasonlót produkál az SE 260-al vagy még jobbat.

Szia!

Igen látom írtad, hogy 18 éves..múltál, ezzel nincs semmi baj..sőt örvendetes, hogy ilyen fiatalon belevágsz a "HI-FI" világába! Első nekifutásra sok sikert hozzá!.....továbbá.....

Nos ne hidd, hogy jobbat drágábban veszel, egy HB-t is kifoghatsz ilyen áron, avagy egy AR-t is és egy Tanoy-t, avagy egy Quadral-t. 20.000 ből a válságnak köszönhetően igen tisztességes hangsugárzókat lehet vásárolni, valójában a HS-500 nak a zenei hangképe egyenlő a "0" val, a szerelés is el van tolva "balra" avagy "jobbra" a hangja meg mindenképpen. Esetleg ha Pesti vagy akkor szívesen mutatnék neked egy két komolyabb hangú "hangfalat" csak azért, hogy tisztábban láss! Erősítő terén meg szinte mindegy mit kötsz rá, az a mély és az a közép alkalmatlan "komolyabb" zenehallgatáshoz, a magas még csak csak...de az meg "nekem" már túl lapos és fátyolos..nem igazán tiszta és valójában azon zenéken amit én hallgatok élvezhetetlen a magas tartománya...azaz ahogyan azt "próbálja" prezentálni...de nem bántom..egy relikvia "kultusz darab" ha szép állapotú és még így is gratulálok hozzá!, de ha csak azért is ehhez akarsz erősítőt akkor mind 1, a kondikat paterold ki belőle és új bipol ra cseréld értéknek megfelelőre. Szóval relax és hallgatózz! "én is vettem anno ilyen falat, és én is hasonlóan lelkes voltam :-), nem bántom, arra jó amire kitalálták "kezdő" ""hi-fi"".

Persze elvárnád, hogy mondjak egy erősítő típust....nos Marantz 1060  ez könyörtelenül maga után utasítja az összes Magyar "hifi-t" ami fent van a j...gás on illetve a hasonló korú készülékek "minőségtől függően..és persze állapottól" és az e......sz en is akad egy két szebb hangú darab ami úgymond hozza azt amit várnál, PL Onkyo Integra, régi Sansui....esetleg Pioneer, netán Sony.....szóval akad szép számmal...de neked kell vásárolnod, abból amid van rá és arra amire valójában szükséged van.

Esetleg ha Pesten laksz akkor elkalauzollak szívesen egy két helyre "15 évnyi jó !komoly" ismeretségem van a bizókban"

Atesz

Kékedi Levente képe

Az az MD40-es közép egyáltalán nem nevezhető alkalmatlannak, az orion hangszórókészleti közül a leghasználhatóbb alkatrész. Az egy dolog, hogy a váltóval elszúrták. A HFM méréseivel sem értek egyet minden tekintetben. Szerintük ez a dóm közép önmaga gerjeszti 1w-nál is a 3%-os torzítást, tehát nem a váltó okozza a Hs 500-ban ezt a torzítást. Nos valóban füllel is észlelhető, csakhogy ez nem a hangszóró hibája hanem a váltójé. Nekem van egy tunningolt Hs 282-esem is, ami fent is van a minitoronnyal téve ide és a hangfalhoz csatolt új váltó tervével. Meglepetésemre ezzel a váltóval egy hajszálnyi torzítást sem észlelek még a hangfalak maximális terhelésénél sem. Úgy tűnik mégsem olyan rosszak ezek a hangszórók amilyennek leírták őket?!:) A mélyekre meg csak azt tudom mondani, hogy ez a hangfaltípus igényli a nagyobb hangerőt, kb egy olyan 50w-os terheléstől már élvezhetők rajta az "ütősebb" zenék is(nem azt mondom, hogy szét szoktam hajtani, sőt én nagyon féltem minden dolgomat a túlzott terheléstől). Sajnos nem pesti vagyok, de nagyon szívesen meghallgatnám azokat a hangfalakat. Szeretek más dolgokat is hallani, hiszen így vonhatom le a tanulságokat és szerezhetek tapasztaltokat és így alakul ki a személyes vélemény.

Nézd..szerintem Pestre bárhonnan be lehet jönni. Az ajánlatom komoly volt!

A tuningolt falakat "elfogadom" ha valóban jó szándék és szakmai háttér van mögötte...ezt Laci bácsi is preferálná....

Az 50 watt már sok lenne szegény 30 éves hangfalnak....valós 2*15-20 watt és szerintem még TE is élvezhetően zenélsz...bár ez a hangerő nekem kicsit sok mivel nekem érzékeny hangfalaim vannak és ilyen teljesítménytől már a szomszéd is dúdolja a nótát.... Tehát az ajánlatom áll és ha épp erre jársz akkor "volvo4402@gmail.com" on elérsz avagy 06705253118 as számon! Ha velem jössz vásárolni akkor nem löknek át a palánkon! Természetesen ha egyébb kérdésed van akkor szívesen válaszolok.

Atesz:

Faragó László Attila

Kékedi Levente képe

Én továbbra is fenn tartom, miszerint szívesen elmennék Pestre, nem is lenne gond, mivel apa a Borsod Volánnál dolgozik, így ingyenes az utazás, csak hát most szűntették meg Miskolcról a közvetlen járatot Budapestre:( Ez Magyarország színvonala.............sajnos:(

Majd csak idekeveredsz valahogy valamikor:)

A lényeg, hogy hallgatunk egy kis zenét:)

Atesz

Üdv Levente !

Először is  az előző hozzászólásomban írtam ne haragudj meg !Másodszor én 42 éves vagyok és már hallottam jó pár hangfalat szólni és volt módom birtokolni is ! Harmadszor  szeretem mikor valaki azt írja pl :hogy ennek vagy annak a hangfalnak  milyen jó lágy mélyek vannak . Ha valaki hallott már élő zenét, az tudja  olyan nincs hogy "lágy mély" . Gondolok itt pl a dobokra ,bizony ezek igen gyors és "kemény "hangokra képesek  . Na ezt a hs 500 nem tudja bemutatni,pont a mély hangszóró lassúsága végett . Abban pedig  megint nincs igazad  , én nem kínáltam eladásra neked semmit sem ,és nem akarlak rábeszélni  több százezer forintos hangfalakra  sem .Csak a helyes irányba akartalak állítani. De mivel írtad hogy van hs 282 es hangfalad most már én is értem miért tetszik a hs 500as hangja neked . A hs 280 és társai elég kukorékolós közép tartománnyal rendelkezik , és valószínűleg hozzá szoktál a hangképéhez . A hazai gyártású dobozok  sajnos, pár kivételével elég gyenge produktum volt . Kivételt képezett ez alól a prelúdium b31-32 -es és  ennek a nagy testvére ha jól emlékszem sonus  c 100 as ( amiben szintén vifa hangszórók voltak ).  De mivel erősítőt kérdeztél mit rakj a hs 500 elé ,az én ajánlatom a régebbi gyártású pm szériás Harman / kardon ,az még olcsóbb is mint az orion nagyágyúja . Az  nagy orion  erősítőnek ha utána olvasol itt a retronómon ,olvashatod hogy azon  mit kell csinálni például hogy a trafója ne szórjon rá az erősítőre .Mivel elég fiatal vagy és stílustól függetlenül   a zenék amiket hallgatsz valószínűleg letöltött tömörített  vagy ebből visszaalakított zenék (mai kor  hibája ). Hallottál már  igazán jó lp lemezjátszón ,jó hangszedővel és jó dinamikájú lemezt ,persze jó riaa korrektorral ? Javaslom  szerezz majd ezekből , megéri !Én kb 4éve tértem vissza az lp hez  azóta a cd játszómat kb  2 havonta egyszer kapcsolom fel ,pedig ( H/K  hd 740 )és elég szerethető hangot produkál .

Üdv Zsolt

Kékedi Levente képe

Először is, nem haragszom én egy kicsit sem, én egy szóval sem jellemeztem a mélyeket "lágynak" ha megfigyeli az írásomat, azzal pedig én nem értek egyett hogy pont a dobpergéseket nem reprodukálja a HS 500, a dobhangokat szerintem nagyon is életszerűen adja vissza, nagy hatásfokkal, amire Ön gondolt az inkább az szerintem, hogy a legmélyebb tartományokat nem adja vissza a hangfal, a hangszóróból eredő hibáknak köszönhetően, ezek pedig nem a dobhangok, hanem a mély basszus hangok. Egyébként köszönöm a javaslatát az említett erősítőről, és utána is fogok nézni. Az utolsó dolog pedig, hogy alábecsül engem, én szintén az LP lemezjátszóknak vagyok a híve, és szintén elítélem a netről letölthető, elfogadhatatlan minőségű zenéket. Egy egész lemezgyűjteményem van már, és leginkább a Queen együttes albumait kedvelem, 3 album híján már az összeset megszereztem:) A HS 280.....és társai sem egy reménytelen esetek, hiszen megfelelő szaktudással, idővel, energiával, és persze pénzel egészen hallgatható dolgokat lehet kihozni belőlük(ez az én szubjektív látásmódom)

Szia, ha szabad észrevételezném, hogy látván ahogy írod kedveled az "analog" lehallgatást...."LP"

Nos ha valóban így van akkor szerintem még inkább szerezz be valami angol vagy német hangfalat esetleg amerikai-t... Heybrook, Canton Fonum-50-150-200-300-501 Quadral, AR "Acoustic Research 2--5-18-Redbox", Magnat Monitor-ok, avagy Bull széria, ezeken kicsit több az esélyed, hogy különösebb kompromisszum nélkül hallgasd kedvenc zenéidet. Főleg a Zsolt által említett H/K val és egy általam felsoroltak közül valamelyik hangfallal igen kellemes csalódás érhet! Ráfordítást tekintve meg az a vicc, hogy olykor olcsóbban jutsz komolyabb "minőségibb" hangfalakhoz mint az "általad átalakításokkal kedvelhető hangú termékek" ezekhez viszont nemigazán kell nyúlni. Én is túl vagyok már jó pár hangfal típuson, szubjektíve mindet másért szerettem, de ha volt köztük olyan ami jól szólt akkor az sokáig megmaradt "évekig". Viszonylag sokat jártam élőzenei előadásokra " a sógorom zenész az apja meg Jazz gitáros", az Operaháztól a rock..jazz koncertekig járkáltam és füleltem. Persze olyat amit élőben hallunk otthon sosem kapjuk meg még több 10.000.000 ért sem! Törekszünk arra, hogy a legtöbb apró részletet "kaphassuk vissza amit lehetséges" ezért ajánlottuk Zsolt al neked a szemléletváltást, és főleg most, hogy tudjuk LP-t használsz és sok eredeti CD-t, így még jobban helytáll a meglátásunk. Én is így kezdtem...!!! És volt ki segített előre lépni nálam tapasztaltabbak és idősebbek, persze az ember mindig a saját feje után megy, azért olykor le kell térni azokról az utakról amik végtelenek és nem vezetnek sehová! Nem beszéllek le szándékosan az Orionokról én sem, csak javaslom, hogy hallgass meg ezt azt, még meg is tarthatod...bár az árukból " a három Orion árából" már egy igen korrekt hangfalat is vehetsz! És persze ha valamikor erre jársz akkor zenélhetünk 1 et, amit garantálok, hogy nem felejtesz el sosem! Sajnos a kereskedésekben és a nettről nem tudsz tartósan tesztelni semmit, hogy valóban tetszik e vagy nem, ezért ha nézelődsz és bármi kérdésed van akkor itt vagy privátban a választ amit vársz joggal azt meg is kapod, legyen az bakter mester az Orionok terén avagy mi más oldalról:-)

Jó zenélést!

Atesz

 

Köszönöm a  mostani hozzászólásod .

Megfogadtam  pedig hogy inkább "leharapom a nyelvem ha ide még egyszer szólok - írok " .Te mindent elmondtál helyettem . Kolléga pedig had kísérletezzen  időt pénzt nem sajnálva .

Viszont kérdezném tőle ha annyira jól adta vissza a mélyet a Hs 500 as akkor miért akar másik erősítőt . Úgy jó az ahogy van ,ha már úgy is megfogta a hangzása .

Még egyszer írom hogy nem zárkózom el a hazai hifi termékek elől . Gyerekkori  vágyam volt a hs 280 as , itt az alföld közepén nem nagyon lehetett hozzá jutni (egyszerűen nem volt a boltokban ). Máshol már írtam hogy (lapos )videoton hifivel kezdtem  a 7000 -es szériasal. Ma már nem tudnék rajta zenét hallgatni ,pedig azokat már  Darvasék  is "megdicsérték"a Hifi Magazinban .

Hittem akkor hogy milyen jó cuccom van ,mikor a barátom unitra rádiós erősítője porig alázta az enyémet . Akkor határoztam el hogy csak jó minőségű (hangzású )cuccot veszek . Teac , H/K ,  Nad ,  Prelúdium ma is meg vannak  .

rákos zsolt képe

ahimotu Sziasztok! Nekem volt fekete előlapos Hs 282 -esem fiatal  koromban ,erről több dolog is kiderűlt még akkor számomra :1. nincsenek elég jó mélyei (ezt annak idején a Hi-Fi magazinban is megírták !)2.a Quad 405 túl erős volt hozzá,még a kisebb tápfeszű verziója is a +/- 30V-os, én a Sípos félét ismerem, a korabeli rádiótecknikából .Viszont ha valaki belekezd egy jó !minőségi rendszer otthoni összegyűjtésébe akkor szerény véleményem szerint, ezeket nem lehet hazai régi retró termékekből összehozni !

A korabeli hifi magazinnak- annak idején- az Angol  bextrémes mélysugárzós  Audax BFX 40 el is voltak problémái :ld a Hi-Fi magazin 7.szám 70. oldalán leírtakat.Tehát, ezek után világosnak tűnik számomra ,hogy jó erős mélyeket nem igazán lehet átm 16 cm -es középmélyekkel előállítani !(persze lehetnek kivételek!)Több mint valószínű, hogy az az átmérő alkalmazása hangfalban  egy kompromisszum eredménye:ár- értékarány stb Persze ezen a gyártók igyekeztek javítani :ld bass reflex nyílás alkalmazása és a TL rendszer alkalmazása, extrém esetben,drága és érzékeny  30 eft-os szélessávú hangszóróval megspékelve .

Emiatt elkezdődtek az otthoni -nyugati oldalakról ellesett-kapcsolások megoldások alkalmazása, otthoni legyártása.Ezt egyébként belépő szintű HI-END rendszernek hívják, amihez a már (sok esetben jó drágán )megvásárolt LP-CD- Tuner rendszerek ilyen- olyan  tuningja is beletartozik !Ide, a témánál fogva, sokat-sokmindent lehetne írni .Erre vannak más külföldi és magyar oldalak .De egy a lényeg:a fotósok sem tuningolják meg otthon maguknak a Praktika,ZENIT stb gépüket, hanem vesznek maguknak egy biztos működésű,tartósan használható, normálisat .

Ha az otthoni rendszerénél mégis valaki belefogna akkor (mivel azért lehet  jó(és olcsó!) rendszereket előállítani )akkor meg az jön ,hogy vidéken nem kapni ezt meg azt és nincs asztalos- elektroműszerész ismerősöm sem .Viszont nyugaton erre találták ki a KIT -eket!

Persze ezekhez a jó "cuccok" előállításához pénz is kell igazából .

Én itt megkülönböztetnék :kezdő, tuningos és egy félig végső otthoni összeállítást (mivel mindíg van tovább!)Így mindenki döntse el ,hogy mit is akar magának összeállítani otthon ,főleg miből .

Pár ismérvet azért leírnék (aki nem ért 1- et, ne olvassa!)

Vannak jó alapanyagok: úgy fából mint kábelből és alkatrészből :

rétegelt lemez, teflon közeli kábelek- burkolatok (Belden- Neotech stb)Jó minőségű aranyozott csatlakozók ,minőségi kondenzátorok alkalmazása ,

egy jobb minőségű házi lemezjátszó mechanika átszerelése más: keményfa- márvány alappal  stb. Közepes,de átm 20- as mély hangszóró alkalmazása(pl:Videoton 2000 stb) egy jó minőségű magassal(Morell,Visaton,Scan Speak stb)->2 utas rendszer !!! ,19-22 mm -es MDF- rétegelt dobozban amit persze  jó merevre kell kialakítani. Egy megfelelő minőségű CD játszó a jó hangúak(DAC alapján ) a Philips-Sony stb alján merev, 3-6 mm- es alu stb lemezzel és belül perszeegy kicsit átalakítva .Megfelelő minőségű végerősítővel( tessék utánanézni a neten !) ,RIAA korrektorral (Marhall-Leach, HFM 1 tetszés szerint) ,csöves előerősítővel (Audio Note )És egy jó minőségű pótméterel: ALPS stb.Az így leírtak alapján megépített rendszer már esetleg alkalmas minőségi zenehallgatásra .

Szia!

Nos igen, mondhatom amit már mondtam, amit vélsz azt én is magaménak érzem, nekem is két oldalról van megközelítve a zenehallgatási "normám" ha lehet így fogalmazni, van egy épített készülékekből álló szettem és egy gyári komponenseket magába foglaló szettem is. Kicsit az építettről....

Egy amit TE építettél sztereo "A" osztályú végfok, erre van rákötve egy Audionote csöves elő-fok, ezekre egy "Dual"..tudom, hogy nem a legjobb de most ez van "1228 as" LP egy Ortofon Rondo Red el Dénes Péter féle csöves RIAA val, és egy Cambridge Audio Azur 340c CD lejátszóval, illetve egy Epicure Tower 1 van a sor végén illetve egy aranyos kis Pilot V-2 es. A gyári szett egy mezei de 82-83 ban csúcskategóriás receiver SA-424 "nem rossz-én mondom" egy Kenwood csúcs cd vel és egy 3 fejes hozzá illő deck el "mert miért is ne" kell egy kis nosztalgia is, ugyan az a Dual LP van hozzá és a végére egy épített ss-mf 500 as van kötve és olykor a Pilot V-2 is "most is". Nekem ez így ahogy van megfelel...sőt, többre szebbre jobbra nem telik..ebben is 18 év van! Volt nekem is Videoton és Orion is, sőt most is beszereztem egy Diadem et csupán !nosztalgiából! szóval A-Z volt minden, valamiért mindig változtattam a szettet...ez már csak így van és így is lesz...."törekszünk a lehető legjobbra"

Atesz

 

Kékedi Levente képe

Elmondom, hogy miért akarok másik erősítőt. Apának szintén HS 500-asa van, csak 4 ohmosban, egy 40w-os általa épített Quad 405-el. Minthogy jól ismerem ezt az erősítőt, utana is olvastam már alaposan, nos ez aztán csak az erősítő a javából, jelzem ennél jobb nem nagyon kell HI-FI zenéléshez. Persze most fog egy jelentős fejlesztésen átesni, 100w-os-teljesítményhez fog új végfokokat és trafót kapni. Azért tud valamit ez az erősítő 30-akárhány év után is ha a 2011-es Rádiótechnika évkönyve még mindig ezzel az erősítővel foglalkozik az új "nagyágyúk" mellett. Nem tudom hányan hallották ezzel szólni a HS 500-at, de csak tapasztalatból mondom, hogy nagyot szól. Én pedig azért kértem itt tanácsokat, hogyha nem tudnék ilyen erősítőkre szert tenni, akkor mi lenne még a legjobb választás. Hisz Önök már valószínűleg 30 év alatt ehhez a hangfalhoz sikerült kitapasztalni a jókat! De az az érdekes, hogy én itt nem is akartam vitákat kirobbantani, csak szimplán tanácsot kértem, de ehhez képest egyből rámtámadnak, hogy adjam el azt amit most vettem, hát nem ezért vettem, és nincsen szükségem jelenleg kioktatásokra. Hát persze, hogy egy 30 évvel ezelőtti technikát a 21. századi modern tecnika megver. De akkor 30 év múlva én is tudok majd hencegni, hogy az általuk "csúcs" hangfalakat rongyá veri a mégmodernebb tecnika. Ezeket a hangfalakat nem szabad összehasonlítani a mai fejlett dolgokkal, aki így tesz, az hibát követ el. Azt kell nézni, hogy a maga korában mire volt képes, és nem kellene 21. századi csúcstecnológiákat megemlíteni ezekkel egy oldalon, egyrészt mert ezt az oldalt RETRONÓM-nak hívják amin az 1900-as évektől kellene foglalkozni 1999-ig ahogy az oldalon is jelzett. Ez itt a régi dolgok helye.

Szia!

Senki nem piszkál, hidd el, csak egy két sorodban kisebb félreértés "olvasás" fordulhatott elő. az évszámok szerint meg amit javasoltam jócskán 80s-90s évek, az AR ek meg 1975 az AR2 es PL. Sajnos a maga korában sem volt fenékig tejfel az a technika "amit kedvelsz", és pont nem az újabbak a legjobbak...még ma sem! Olykor a fejlesztők is visszanyúlnak a régi kapcsolásokig, nézz csak meg egy csöves erősítőt, avagy egy egyszerű NAD ot vagy egy Rotelt, netán egy Marantzot, illetve egy komolyabb "korai" Sony-t, esetleg egy bármilyen korabeli középkategóriás berendezést! Nekem is van matuzsálemem 1974 es EPI, szóval nem a kor "fiatalabb technika" definiálja a minőséget, úgy általánosan az összetevőkön és a felhasználási területtől függ a végeredmény. Nézz körbe a wegavision oldalon, hogy akkoriban mi volt a nagyvilágban! És a Quad....nézd, volt is építettem is egyet Urbán szerint és egyet az eredetivel, sajnos elég vékonyka volt a hangja, egy 500W-os toroid volt rábigyesztve 15 amperes graetz al és 2*10.000 mF...tehát nem a táp volt gyenge... persze messze jobb volt mint egy fapados integrált gép....még az SE 260 nál is kiegyenlítettebb hangú és jobb DF el bíró készülék "és kevésbé zajos", persze teljesítményben is jobb, ha ügyes az építő örök darab is lehet..de ha kezdő akkor sűrűn lehet cserélgetni a komplementereket.... Referencia erősítőnek nem mondanám, csupán egy normál nagy teljesítményű végfok. Ennyi erővel egy APT 100 as páros is akár megfelelő lehet "persze ízlés kérdése". Visszakanyarodnék egy  általad említett momentumra "Minthogy jól ismerem ezt az erősítőt, utana is olvastam már alaposan, nos ez aztán csak az erősítő a javából, jelzem ennél jobb nem nagyon kell HI-FI zenéléshez" nosza...akkor építsd meg! De akkor már kell egy jó előfok, egy jó RIAA, egy korrekt dobozolás, "egy jobb stabil tápot 10.000 alatt nem hozol ki" Ha és amennyiben ténylegesen költeni akarsz akkor J.L.H John Linsley Hood kapcsolásait javaslom, olykor a netten kész állapotban is meg lehet őket vásárolni "néha még be is van állítva rendesen" aztán, hogy "A" osztályt akarsz e a végén vagy egy 'A-B" set az rajtad áll, de ha építenék akkor már inkább azokból mazsoláznék! Mondjuk kezdő végfoknak bármi megteszi ami nem erősáramú, aztán lehet felfelé menni. Jó kis mókuskerék ez, csak pénztárca kérdése s némi szakértelem is kell azért. Most is azt mondom, hogy nézz ki egy kulturált 70s-80s évekbeli pl Pioneer, Sony, Nad, Rotel, Marantz, Kenwood középkategóriás gépet és csalódás nagyon nem érhet, az árak meg magukért beszélnek....pl egy csinos darab 15.000-25.000 ig akár az állványodon is landolhat, ebből a pénzből jobbat építeni nem tudsz! Egy régebbi fent említett korból származó erősítő vagy receiver minőségében és árában is többszöröse volt a vasfüggöny országaiban találhatóéknak.....és most a netten utánad dobják!  Nem szaporítom a szót, nem is győzködlek, ha eljössz akkor majd a füled megmondja...;-)

Atesz

rákos zsolt képe

ahimotu Nem akartam, hogy a retrótól eltántrítson az írásom ,egyébként nem igaz hogy az utánépített  Quad -ot nem lehet kapni gondolom van még az Urbánnál és ha toroid trafó gyártásra rákeresel a neten akkor rátalálsz egy oldalra ahol ők is építenek-árúlnak készen ilyen végfokokat !+ toroid Tr.+ doboz

A Quad 405-nek egyébként azóta született rengeteg modifikációja  egy  Angol oldalon le is írják, és van modernebb változata is valami 900 as tipúsjellel .Egyébként a  nagy Orion erősítő,ha eladásra kínálják,már csak símán anyagáron is megéri  (nemrég volt nálam poti javításon 1 ilyen )megér 30 eft-ot .Csak(én nem szretem ha a bemenőjel átmegy egy régi analóg forrásválasztó IC -n és a hangfalat pár tranzisztor  védi ) ezeket az ismérveket a Hifi magazin is megírta amikor tárgyalták a gyengéit + ,hogy nem jobb mint a Quad 405-ös végfok  (annak idején volt náluk :H&K Citation , NAD és SUGDEN végfok is !)A Citation végfoknak(kevés alkatrészes!!!!!) született azóta vég FET-es modja, amit szintén Angol oldalon találsz meg!A nagyágyúk  a KRELL meg a Creek végfokok voltak akkoriban,de a nagy ezüst PIONEER, Kenwood-TRIO,Onkyo (INTEGRA) és a Sony(ESPIRIT),LUXMAN,ROTEL erősítők is léteztek jó hangúként ,de ezek nem amatőr szintű erősítők .Én magamnak itthonra az Etalon Integrát készítettem el.Egyébként ilyen régi Japán gyártású ezüst előlapos erősítőket  szoktak hírdetni a hírdetési  oldalkon kb: 30-50 eft-os árban .

Természetesen otthonra nem érdemes ilyneket legyártani ,ha nincs hozzá(szakértelem sem) egyébként megfelelő alu.anyag és nagy trafó, mert a 2 együtt kb: 22 eft- ot kóstál önmagában!Igaz a többi már kb 10 eft és az is könnyen előfordulhat, hogy jobban is szól (igaz nem távirányíthatós kiv.-ben !),mint egy drága gyári, erre a tényre  utal is a Sipos Gyula A Hifi erősítők építése c. könyvében.

De egy erős trafót /tápot mindenképpen kér a HS 500 nagy mélysugárzója,mivel minél nagyobb a hangszóró átmérője annál több energia kell ,hogy a végfok megmozdítsa amit a pufferről nyer,de azt meg a nagy trafó tölti(az orinonnak meg igen nagy toroidja  és dupla végfok tranzisztorai vannak  !) Motorola kerámia  nagyáramú diódákon keresztűl.

Gondolom ezeket nem véletlenűl tették bele!Este lefotózom,hogy hogy is néz ki egy utánépített QUAD 405 amit gyárban készítettem el és mérnökök mértek be: A Hiradástechnika Szövetkezetben , 1987 -ben.A QUAD -om annó tesztmeghallgatáson is részt vett, a néhai  Ramovil Belgrád rakparti bemutató boltjában ,és nem mondtak róla rosszakat !

Állításuk szerint teljesen úgy szólt, mint a gyári darab.

Kékedi Levente képe

Köszönöm a hasznos és jó tanácsadó hozzászólásokat. Én ilyesmi tanácsokra voltam kíváncsi, és hogy beszéljünk kicsit az erősítőkről, melyiket érdemes venni hozzá. A hangfalamról meg csak annyit, hogy ennyi pénzből hasonló kaliberűt ésjobbat nem tudtam volna venni, 20.000 ft-ért teljesen gyári és szép állapotban lévő Orion HS 500-ra nekem ne mondja senki, hogy nem ért meg 20ezret. Sokan azt se tudják, hogy ilyen hangfal is létezik, és inkább bemennek a tescóba vagy hasonló helyekre és ott ennyi pénzből tudjuk milyeneket tudnak venni.............:)A másik dolog pedig az, hogy nem csak feltétlenül a "tökéletes hang" tud feledhetetlen élményt nyújtani, hanem már az a látvány, hogy egy igazi régi fadobozos hangfalról hallgathatom a zenét, aminek külön van egy varázsa és szépsége. Nekem a szobám már valósággal egy igazi 80-as éveket idéző hangulatot teremt:) Én elhiszem, hogy lehetne Heybrock-ot vagy Preludiumot is venni meg hasonlókat, de nem ennyi forintért. A másik dolog pedig, hogy magyarok vagyunk és ne ássuk el a saját termékeinket, becsüljük meg inkább azt, hogy ilyen is volt, mert eljön még az a korszak majd, hogy: "unokáink sem fogják már látni". Én hányszor kívántam már, hogy "bárcsak a 80-as években éltem volna, lettem volna fiatal" mennyivel jobb volt akkor a világ, ez igaz hogy kevesebb dolgot lehetett akkor venni és hozzájutni dolgokhoz, de nem számít. Mit meg nem adnék, ha egyszer láthattam volna Freddie Mercuryt, a kedvenc előadómat! És még sorolhatnám, hogy mi mindenért éltem volna akkor.

A háes párszázok borzalma tényleg nem ér 20k-t. :) Annyiért most pl. prelúd is van, az meg mégiscsak kövérebb, mint a bolgár mélyek és műanyag dómok a zorion tervezésmentes hangváltóival. :)

[link]

Kékedi Levente képe

Üdvözlöm Tisztelt Shalafi!

Az Ön hozzászólásait figyelemmel szoktam mindig kísérni, és elismerem szaktudását, és azt, hogy hálisten vannak az országunknak jó szakemberei. De szinte gondoltam, ha hozzászól a segítségkérésemhez, akkor ott nem arra kapok választ amit kérdeztem, hanem a sárga földig lesz lehúzva mindenféle hangrendszerem, de még csak a porszem is hangfalamon:D Láttam ezeket a Preludiumokat én is, de ha hozzátesszük azt is, hogy postázni kell, az pedig plusz kézpénz, megint csak ot tartok, hogy túl drága lenne, a másik pedig az, hogy csak is a személyes megtekintést részesítem előnyben. Még valami. Kinek milyen zenére kell a hangfal. Ha a preludiom vagy a Hs 500 közül választhatnék, akkor is a HS 500-ra szavaznék, mert nekem az Orion az ami közelebb áll minden zenei stílushoz. A Preludium a komoly és akkusztikus zenékben nagy ágyú, egyéként dinamikusabb zenékhez annak sincs már elegendő mélye. De az Ön méréseire és szakmai elemzésére rendkívül kíváncsi lennék, esetleg ha tudna rá fordítani időt, privátba leírhatna nekem minden dolgot amit csak tud a Hs 500-ról, és estleg, hogy lehet javítgatni rajta egy-két dolgot amitől jobb lenne. Az e-mail címem: kekedilevi@freemail.hu

:) Nem akartam lehúzni, csak néha túl színesen fogalmazok, erős jelzőkkel, iróniával, szarkazmussal, stb. Ezt értik félre általában. De csak szokás kérdése, szerintem a HFM pl. tőlem sokkalta durvábban "elemezte ki" a hangsugárzók hibáit annakidején. :-)

 

:) Mindenki szabadon választ zenehallgatáshoz eszközöket, és mindenkinek egyéni elképzelései vannak arról, hogy mit szeretne hallani, én szeretem a prelúdokat minden hibájuk ellenére. A zenei történéseket viszonylag jól tudják közvetíteni, szerintem stílustól függetlenül. Persze a terhelhetőségük csak az átlagos szintet éri el. :-)

 

A váltó tényleg problémás a legtöbb orionnál, az 500-asnál annyit tudok így fejből, hogy a középhangszóró fázisával vannak gondok, emiatt van a jelentős kioltás középtartományban. Arra még nem volt idő és enegria, hogy átnézzek és újraváltózzak egyet.

Jók is azok a dobozkák...volt kb 3 évvel ezelőtt...szerethető darabok valóban!

Atesz

rákos zsolt képe

ahimotu Ok ! Akkor tudomásúl veszem ,  eldöntötted a nagy orionról fogsz zenét hallgatni otthon !Visszatérve az erősítő kérdésre ,most átnéztem az aktuális hírdetéseket: (mivel írtad ,hogy a 30 egy kicsit drága neked!)Az Ex -n van egy ezüst Philips 12 ért ,az Ap -n meg van 2 féle is: egy Sansui 10 ért és egy Kenvood 20 ért ,az lenne a legjobb,ha tudnál venni egy jó TEAC-ot,mert azzal senki sem vitatkozna ,sztem.Bár én még mindíg nem értem ,hogy az orionban azt a műanyag vacak magast hogyan tudják otthon hallgatni ?(Én annak idején a fehér dóm pillét vagy 3 X cseréltem a HS 282- m ben ).

A Shalafi álltal említett közép sug (a kék színű jobb)fázistorzítását (mivel 3 utas a HS 50X -es hangfal)most olvasom épp (egy most megtalált )Kandós :Műszaki Akusztikai Mérések főiskolai jegyzetben.Igazából ezért csinálnak a gyárak 2 utas rendszereket ,mivel a középsugárzók  alkalmazása bizonyos problémákat vet fel : A jegyzetből idézve "A többutas hangsugárzók esetében a hangváltószűrők fázisátvitelét is figyelembe kell venni a (Váltó) rendszer tervezésekor.A fázisátvitel linearizálása passzív hangváltóknál elég nehézkes,(akkoriban talán nem számítógépes programmal terveztek?)sokkal egyszerűbben oldhatók meg aktív rendszerekkel "Ha utána akarsz nézni esetleg ezeknek az aktív szűrőknek akkor a neten Linkwitz- Relay néven ismertetik .Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy van egy aktív szűrős fekete  dobozod és 2 db sztereó erősítőd:alkalmasint  Japán, amiknek van leválasztható elő és végfoka, ez hátúl egy U alakú átkötést jelent,ami bontható.

A belső kapcsolási megoldását a HS 280 -501 nek a Hifi magazin ismertette .Emlékeim szerint ezek a váltók  egy régebbi Sanyo hangfal sorozatból  származnak ,igaz a HS-ekben ezek egyszerűbben lettek kivitelezve->hozzá tervezve az adott hangszóróikhoz!Mindenesetre ,ha  te hangfaladban a váltókban kicseréled a régi kondikat-elkókat jobb minőségűekre, akkor csak nyersz vele !Hogy ezekben milyen tömítés van belül? nem tudom ,de állt. ban kb: 70 % kitöltést illik beletenni ,ezek alkalmasint vagy vattát vagy sárga hangszigetelő anyagokat jelent .Tovább nem folytatom, mert úgy sem nyúlsz jobban bele...Annyit még leírok ,hogy hangfalkábelnek(hifi magazin ajánlás)2.5-4 2mm -es síma tömör villanydrótot is alkalmazhatsz:pl: kék- fekete MZS össze celluxozva vagy összesodorva, ez már meghallgatás kérdése nálad.

Jó munkát!

 

Kékedi Levente képe

Akitől vettem a hangfalakat, ajándékba adott hozzá 2 db 3 m hosszú kábelt, aminek most meg nem mondom a nevét, de ezt a kábelt használják net-kábelnek, vagyis amikkel az internetet csatlakoztatják a számítógépekbe. Azt állította "sok éves tapasztalatai alapján", hogy ezek nagyon alkalmasak hangfalkábeleknek, mivel nem mindegy, hogy mit használunk. Én még nem ástam magam bele mondjuk ezekbe a dolgokba annyira. A csillapításán is dolgoztam még, házi vattát rögzítettem még fel a belső oldalakra, darabonként 2-2 csomagnyit. Ha jól emlékszem mindössze 2 elkó van a egy hangváltójában. Még meglátom, hogy azokat kicserélem-e.

rákos zsolt képe

ahimotu Ok! Akkor dolgozzál rajta a belátásod szerint .

Tudom miről beszélsz: a CAT 5E-6-7 stb  sztg-es  8 eres kábelről .Nekem 3 pár, fonott BELDEN-em van a falakhoz ,az vált be a végfokomhoz.Az Atesz azért írta,hogy hallgsad meg a cuccát, mert amikor nálam volt ,halgattunk az Audio Note előerősítőjével Loreena Mckennit -et és igencsak meg tudtuk volna  fogni a csajt, annyira közel jött hozzánk a térben !Mi csak jót akartunk neked!Nálam nem volt még itt mostanában HS hangfal ,de nem hiszem ,hogy azzal anyira közel jönne .Lehet nyáron kapok  HS 400 as párt, azzal ki fogom próbálni mennyire is jön közel az énekes ,ezt úgy hívják egyébként,hogy szinpad kép .Mivel minél közelebb jön hozzád az énekes a hallgatott zenén az un. virtuális szinpadon, annál jobb a rendszered!Egyébként a fázis modosítások lehet,hogy ezeket a szinpadképeket módosítják .Ezt még nem tudom biztosra, de vanak itt szakavatott emberek, ők ezt szerintem  jobban meg tudják mondani.

Nagyon vigyázz azzal a kábellel!!!!!!!!!!!!! Össze tudja kuszálni az impedanciát rendesen ha össze vissza van barkácsolva! Vegyél inkább egy 1.5 ös ből 2*5 métert az bőségesen elég hozzá!!!

Atesz

Kékedi Levente képe

Végül is nem tudom mennyit árthat, gyári kábel meg minden, mondjuk egy kicsit hullámos, mivel több darabbal volt egybefonva, így mikor kibontottam, ilyennek maradt meg, ez nem tudom mennyit befolyásolhat, ha bebolyásol. De már tervezek egy kis munkát a falakkkal, pl. átkábelezem belül jobb, vastagabb kábelekkel, illetve kicserélem az összes elkót. Ennyi talán ráfér. De ha nem jó ez az UTP kábel, akkor veszek valami rendes hangfalkébelt, mindenesetre az emberke ezt adta hozzá, mivel semmi nem volt itthon, és üzembe kellett helyeznem.:)

Ha nem jól van elkészítve akkor tud fejfájást okozni!

Atesz

Kékedi Levente képe

Azárt köszönöm, hogy figyelmeztetett, most már bogarat is ültetett a fölembe, így ha időm lesz rá, műszerrel kiméregetem majd a hangfalak impedanciáját, hogy történt-e valami nagyobb gond.(persze tudom, hogy ami 8 ohm, az műszerrel nem kereken annyi, csak megközelítőleg):)

veroka képe

Szia Levi,

 

Ez azért picit bonyolultab. Az impedancia nem csak ohmos ellenállás, de valójában kapacitív összetevője és induktivitása is van (nagyon pongyolán fogalmazva). Azaz ha kicserélsz egy egyszerű drótot egy sodrott érpárra, azzal a hsz elé beteszel egy pár pikofarádos, de inkább nanofarádos kondit is. Minnél hosszabb a sodrott vezeték, annál nagyobb lesz a kapacitás.

Az UTP kábel egyébként kiváló rézből készül, de nem annyival jobb hogy megérje kicserélni. Egy vastagabb keresztmetszetű rézdrót pont ennyire jó, és bármelyik villanyszerelő boltban fogsz kapni. Ellenben óvakodj az olcsó kínai hangfalkábeltől, ugyanis a hozzá felhasznált réz túl nagy fajlagos ellenállású és baromi hamar oxidálódik, a gyenge alapanyag miatt. Emiatt a forrasztások is hamar tönkremennek (2-3 év alatt akár).

 

Nos, emiatt a műszerrel semmire nem mész, azzal gyakorlatilag körbeméred a váltót, a mélyhsz lengőcsévéjét, a relé átmeneti ellenállását, és talán még máig harcoló japán katonákat is - mindent ami a dobozban van.

Kékedi Levente képe

Valóban nem sokra mentem a műszerrel, azt mért így szimplán amit mérnie kell. Valóban szét kellene szednem, leforrasztgatni mindent, és úgy méregetnem. Nem tudom akkor mit kezdjek ezekkel az UTP kábelekkel, mert szerintem nem rossz kábelek, nem tudom mennyit árthat a hangfalaknak. Meg a mondás is úgy tartja: "Ajándék lónak ne nézd a fogát!":))) Szóval még eldöntöm. De már annyi változtatást tervezek, hogy belül is átkábelezem, ehhez pedig milyen kábelt ajánlanak, ami minőségi is, és könnyen beszerezhető(tehát érezhető javulás várható)???? A reléket is megfújkálom majd kontaktspray-el ami még nem volt, és lehet ráfér. Na meg akkor kidobálom az elkokat azonos értékű fóliakondik ellenében. Ha már fékezhetetlenül belefolytunk szakmai kérdésekbe, akkor már úgy is mindegy, szóval igazából miért is nem jó az elko a hangváltóba, minden másba pedig igen??? Azt tudom, hogy az elkonak, azaz elektrolit kondenzátornak polaritása van, ellenben a bipoláris és az unipoláris kondenzátoroknak nincs polaritása. De igazából hogyan viselkedik az elko a hangváltóban?? Mi miatt nem való bele, és hallhatóan beleavatkozik akkor a hangfal hangjába is???:)) A válaszokat előre is köszönöm, ha már elektroakkusztikai oldal lett a retronómból, akkor kérdésem helyt álló ide, már úgy is mindegy.:)

veroka képe

Az elektrolit kondenzátorok valóban polárisak, azaz negatív és pozitív lábuk is van. Amennyiben egy elko fordított feszültséget kapna, a benne lévő elektrolitban vegyi reakciók indulnak be, ami hő és gázképződéssel jár, és a kondenzátor felrobban.

Emiatt váltakozó feszültségre nem ajánlott, viszont szűrőkondinak ideális. Hanem a váltókban pedig rezgőkörökhöz alkalmazzák őket, ami pont váltakozó feszültség. Erre találták ki a bipoláris elkokat, amik valójában két szembe fordított elko, nagyobb feszültségtűréssel.

A másik hátrányuk a kiszáradás. Minnél öregebb egy kondenzátor, annál kissebb lesz a kapacitása. Egy 20-30 éves elko akár névleges kapacitásának kétharmadát is elveszítheti, emiatt a rezgőkör (a váltás) durván elhangolódik.

Ettől még nem lett elektroakusztikai oldal a retronóm, csak elektroakusztikai témájú társalgás folyik. Retro 30éves kondikról.

panblue képe

Már csak a soros illetve párhuzamos kapcsolásukat/szímításukat kellene leírni mert még mindig akadnak akik ezt (önhibájukon kívül) nem tudják.

Ha jól emlékszem a suliban is tanították ezt.

panblue

veroka képe

Kérlek, mi sem egyszerűbb :) Párhuzamos kapcsolásnál egyszerűen összeadódnak az értékek, két 1uf kondi párhuzamosan kötve 2uf-nak felel meg. Sorba kapcsolva reciprokokkal kell számolnunk, tehát a két kondi reciprokai adódnak össze. Egy 2uf és egy 4uf kondenzátor sorba kapcsolásakor az eredő 1/2 + 1/4 uf azaz 0,75 uF lesz. Lerendezve az egyenletet: C = (C1 * C2) / (C1 + C2)

Kékedi Levente képe

Ezekkel a számításokkal szerncsére tisztában voltam, az elsőt nem is olyan rég alkalmaztam, mivel Videoton hangváltóban cserélgettem ki a régi kondikat, melyek 2uF-osok, és már olyanokat nem gyártanak, csak 2,2uF-osat. Így két 1uF-os kondit kötöttem össze párhuzamosan, ezzel pontosan 2uF-ot kapva. Köszönöm egyébként az elkók kapcsán az infókat. Azért tudok én is néhány dolgot hála apának meg az internetnek, még ha olyan butának látszom is az elektronika terén.:))) Arról mi a véleményük, hogy minap olvastam egy másik fórumon olyan trükköt, ha a HS 500 alukosarához lekötjük egy kábellel a negatív kivezetést, akkor befolyásolja a mélysugárzó tulajdonságait, és állítólag pozitív irányba javul is. Ennek mekkora fizikai jelntőssége van?? Jelent-e valóban valamit? Az illető elmondása szerint a hangszóró "földelése" a parazita kapacitások miatt van hatással  a mélysugárzó elektromos jellemzőire. Érdemes-e kipróbálni, ő szerinte jelentős a különbség, szóval akkor változás mindenképp lehet.

A HS500 mélyhangszórójának nem az a legfőbb problémája, hogy a kosara nem "földelt".. A hangsugárzó valós problémáit kell/lehet/érdemes megszüntetni inkább, az érezhető változásokat tudna okozni.

 

A sorosan kapcsolt kondenzátorok nem így működek, lentebb korrigáltam a számítását.

panblue képe

Így van Veroka - helyes a képlet :)  (kondik soros ill. párh kötése-kapcsolása)

:))))))))))))))))))) Sajnos régi fajta elektrolit kondikkal én is tapasztaltam kiszáradást,így inkább a "vidis" remix pp kondikat szeretem használni :)

panblue

"Tovább nem folytatom, mert úgy sem nyúlsz jobban bele..."

 

Kérlek ne folytasd, ha csak egy mód van rá...  :-( Borzasztó butaságokat tudsz összeírni.

Kékedi Levente képe

Ha a HS 400-ról akarja először megtapasztalni az "Orion hangzást" akkor valóban csak további rossz véleményei lesznek a HS sorozatról. Nem minden sorozat lett a legjobb, ez pedig főleg nem. Az elrendezés kissé a Videoton DC 4ezres szériához hasonlít. Bár megfelelő modifikációval egész tűrhető hangdobozokat lehet kihozni belőlük.:)

rákos zsolt képe

ahimotu Az a HS 400 amiről írtam, hamarosán hozzám kerül megint ,az az én tulajdonom volt még  tavaly, csak Mod- ra jön vissza hozzám .

De nagyobb volumenű terveim is lennének ez évre :egy jó csöves végfok előállítása(A Borbély féle csöves Riaa korrektorral rendelkezem,mivel már 3 éve megcsináltam magamnak  ) .Valamint  egy erősebb Philips? nagy orsós szalagos magnó beszerzése is tervbe van véve .A munkálatok(Mod) és meghallgatások az Atesz al és a Döller Ferivel fúzióban történnének,persze csak akkor, ha minden jól megy .Mivel nyaralni is kéne...

Sziasztok!

 

Eléggé érdekes kommenteket látok. Gondololtam leírom a személyes tapasztalataimat!

 

Nos, nem is olyan rég vettünk bátyámmal egy pár HS-500-t. Eléggé leharcolt állapotúak, de a doboz egyben, magas kivételével minden eredeti, és jó állapotú!

 

A magasat most kihajintottuk a f*szba, és vettünk bele 2 Vidi magasat a H2000-től.

A gyári kábelezést kicseréltük minőségi, hangfalkábelekre. Talpak, vagy álvány, és sokat kell vándoroltatni. Szokásos szabvány helyen lehet nem szól szépen!

Ezenkívül, újboltapétáztunk, mivel a cigányok kijuggatták csavarral, azokat kijavszeroltuk, meg megújjítgattuk.

 

Még jön majd rá egy peremezés, mert a gyárival nem vagyok kibékülve. Ezenkívül talán kerül bele még majd egy kis vatta, és talán egy hangváltó modding.

 

De ahogy megvettük, úgy is szépet szóltak, és nagyot (jó helyen!). Egy Vidi erősítővel meghajtva. Már a magasak sem recsegnek, szép, tiszta hangot adnak! Ha véglegesen belessz fejezve, feltöltöm majd!

 

Üdv.

 

Zoli

Kékedi Levente képe

Végre már valaki van itt még rajtam kívül aki ennek a szegény hangfalnak nem csak a rossz tulajdonságait sulykolja, hanem tud róla valami szépet említeni, még leharcolt állapotú darabokról is. Örülök, hogy valaki fordít itt még energiát és időt arra, hogy a "sírból hozza vissza őket az életbe":) Remélem jól fognak sikerülni, és várom a képeket, ha elkészült. Bár ha jól olvasom, már nem az eredeti állapotra varázsolás lesz a cél, és egy még jobb hangminőségű dobozok előállítása lesz. De én a Videoton magasakat nem tartom épp a legalkalmasabb alkatrészeknek, főleg ha a HG 2,5 dómcsipogókkal lett pótolva. Ezeknek korábbi elődje is magas érzékenysége miatt rendre szinte minden Videoton dobozban fékezhetetlenül csörögtek, a hangszórók és a váltók együttes hibáiból adódóan. Az utángyártott új HG 2,5-ek pedig még érzékenyebbek a régebbiekhez képest, így egy nagyon eltalált váltóra lesz szükség hozzá, különben ez is "csörögni" fog. Sokan szentül állítják, hogy az Oriont lehet Videoton magasakkal pótolni, mert még "jobb" is lesz, de ez nem igaz!

A mostani HG 2,5-nek nem sok köze van a régi Videotonhoz. :) A "csörgésnek" említett 14kHz-es rezonancia tekintetében biztosan semmi, és a most gyártott példányok átlag érzékenysége sem magasabb a régi HG2,5/1638-hoz viszonyítva. Talán 0,5-1dB-vel kevesebb is.

 

A HG2,5-hez sem kell jobban eltalált váltó, mint az Orion HD25 dómjához, annak is elég borzasztó hibái voltak. :)

 

Az eredeti állapotra "varázslás" nem biztos, hogy akusztikailag is jó cél. :-)

Kékedi Levente képe

Ez elég érdekes dolog, mivel ismerősömnek Videoton DC 2540A-ja van a 4 ohmos, és abban cserélt az egyik magas az újra, és hallhatóan magasabban szól a régihez képest, és nem a váltóban kiszáradt kondenzátorok miatt van, hogy megváltozott volna az impedanciája, mert vadonatújan ki lettek cserélve. Az eredetire "varázslás"-on azt értem, hogy én nem szeretem a retró készülékeket idegen alkatrészekkel keverni, legyen az egyidős alkatrész a régivel, akkor se, egyrészt elveszítheti a készülék a mivoltát, a karakterét, másrészt esztétikailag is elrontja az összképet. Én azt mondom, ha pedig az "Orion hangzásnál" jobbat akarunk előállítani Videoton alkatrészekkel, akkor szükséges a hangfal teljes áttervezése és modifikációja, az első alkatrésztől az utolsóig. Hiába vannak előttem a frekvenciagörbéje a HD25-nek, én inkább a saját fülem alapján ítélek, elég nekem az a tény, hogy a HG 2,5-esek elviselhetetlenek a fülemnek, minden videotonban, túl ércesek, már természetellenes, de ez csak az én személyes meglátásom:)

veroka képe

Nem értek veled egyet. Nézd meg az én Videoton 3011-esemet itt, a módosításnak nem feltétlenül kell látszani (annál jobban hallatszani) mégis jobb a hangdoboz mint az eredeti. Vagy nézd meg Döller Ákos Orionjait, amelyekben csak a váltó lett módosítva.

Kékedi Levente képe

Igen ám, de én teljesen másról beszélek, vagy talán tévedek, azért nem látszik a különbség mert itt típusazonos alktrészekkel van felújítva, ez esetben sem pl. egy HD25 került a Videotonba ami megbontotta volna az összképet, vagy mint fordítva az előbbi témánál. Ha pedig a teljes hangszórókészlet az új Hangszóró 2000-el lett cserélve, gondolom a váltót is cserélte, mivel a régiek nem passzolnak az új hangszórókhoz. Egyébként már láttam ezt a Hi fi Tornyát itt és gratulálok, valóban szép, már nekem is ez a célom, hogy egy teljes Orion nagytornyom legyen, és nem csak gyűjteményként, hanem használatra is:) Apróbb módosítást természetesen már én is végeztem az Orionokon, mint ahogy korábban említettem, tettem még beléjük vattát, és tervezem a régi elkók cseréjét, minimum új Remix kondikra, de szerintem ennél nagyon jobban nem is kell ezekbe a régi darabokba nagyon belenyúlni, hiszen ezek ettől retró készülékek:)

Kékedi Levente képe

Shalafinak pedig még egy utolsó üzenetem van, engem igazából nem nagyon érdekelnek a T-S paraméterek meg a papírokon mért hangfalak, a lényeg, hogy nekem tetszik az amit hallok és kész! Máskülönben is a zene a fontos amit hallgatunk, egy kedvenc zenét akár egy sokol rádión is lehet élvezni ugyanolyan jól mint egy csúcskategóriás audió készüléken. Ezért van az, hogy manpság is kb. Mo.-n 10millió emberből 7-8milliónak tökéletesen megteszi az egyszerű hangfal is. Én pedig tökéletesen elégedett vagyok a HS 500-aimmal és nagyon büszke vagyok rájuk, főleg ha a teljes torony meglesz. És szerintem 20ezerért igen is, olyan hangfalon hallgatom a zenét, amire azt lehet mondani: -itt keződik egy hangfal- és úgy vettem észre, hogy ÖN mindig kiemeli azt miszerint a hangfal becsapja a fülünket és megtéveszt, hát kérdem én! Ön amikor tesztel egy hangfalat, vagy meghallgatja a kedvenc zenéjét róla, füldugót tesz a fülébe, nehogy hallja a hangfalat és véletlenül becsapja???:))) Sokszor bizony sokminden nem jön össze az a gyakorlatban, ami a papírokon. Pl: hiába tudtam én elméletben a matekot, meg a képleteket, mikor pár napja megírtam a matek érettségit, bizony gyorsan kiderült, a gyakorlatban a tudásom =a semmivel(sajnos):))) Én nem szerettem volna, hogy ez a cikk is már méregetős, meg szakmai vitákba átfolyó legyen, hiszen ez az oldal azért van, hogy egy kicsit a "régi szép időkről" annak ellenére, hogy én meég nem is éltem akkor, de szerintem becsülendő dolog, hogy ily fiatalon a régi készülékekhez fordulok és nem a Tescos hangfal nevezetű készülékekhez.

veroka képe

Nos akkor gyorsan erre is válaszolnék. Ökölszabály: ami mérve jobb, az hallgatva is jobb.

Ami nem jön össze a papíron, az az életben se fog - legfeljebb rámondjuk hogy ez nekem így tetszik, és vége. Ismered az agresszív kismalacról szóló viccet: én így szoktam leszállni !

Más tészta a büszkeség. Lehetsz büszke valamire, ami a saját korában igenis értéket képviselt és még ma is az. De légy tisztában a hibáival is, amire vagy szintén büszkének kell legyél, vagy kijavítod őket. Csak azért büszkének lenni egy hangdobozra, mert Orion és azt mondták régen, hogy 'jobb' mint a Videoton - ostobaság.

Amiben egyetértünk: csak a zene számít (vagy a próza, bármi). Az az érték, amit a zene közvetít az nem a minőségtől függ, az ugyanolyan egy Sokol rádión is. És éppen ezért (is) kapitális baromság a különféle stílusokra, műfajokra készült hangdobozok teóriája.

 

Mindazonáltal egy komplett Orion torony manapság valóban komoly érték, mind 'retróságban' mind minőségben. Egészen biztosan nagyobb élmény rajta hallgatni a kedvenc zenéidet, mint Sokol rádión. De persze voltak, vannak sokkal jobbak. Itt kapcsolódik össze a kör: Neked (nekünk) megfelelő, szeretjük.

Kékedi Levente képe

Tény, ami mérve van és tudás, pontosság költség van beletéve az a jobb, de bizony létezik a világon az a fogalom is, hogy: Szubjektivitás. És ezt nagyon jól megtanultam a képzőművészet terén, művészeti szakközépiskolás és alkotóként, az audió világában sincs ez másképp, volt, van, lesz jobb, de nekem erre volt csak pénzem és mellesleg tetszik is!:) Gondolom Ön is a Videotonjai mellet foglal helyet, minden hibáinak ismeretében is, és miért? mert Önnek ez tetszik és kész. Én ugyanígy vagyok az Orionjaimmal, tisztában vagyok a hibáival, amiket napestik sorolhatnék, de akkor is ezek tetszenek és kész!:)

Persze van ami papíron tökéletes és a gyakorlatban egy fabatkát sem ér.

Laci

veroka képe

Nem egészen típusazonos alkatrészekkel, a régi hangszórókat már nem is gyártják. De abban igazad van, hogy nem csak a hangszórókészlet korszerűbb, természetesen a váltót is alakítgattam és doboz is máshogy van hangolva (most 40 Hz a rezonanciafrekvancia). Én most arról beszélek, hogy ha mondjuk kicserélsz egy 2,2uF elkót egy mai, 4,7uF-osra, attól a doboz eredetisége nem vész el, mégis jobban teljesít, máris kijavítottál egy hibát. Aztán korántsem biztos, hogy nem lenne beleillő, de másmilyen hangszóró, netán hangszórókészlet. Nekem szerencsém van a Vidikkel, mert a ma elérhető hangszórók a megszólalásig hasonlítanak az eredetiekre - de nálam a külalak másodlagos szempont volt.

Ráadásul akár megfelelő szűrőkkel is ki lehetne egyenesíteni a HD25 átvitelét (ahogy nemrég egy HS 282-őn meg is csináltam), csak kicsit többet kell vele dolgozni, mint pl. az új HG2,5-lel.

 

A VT hangszórók helyére tett H2000 típusoknál 90%-ban nem szükséges új váltó, mert általában csak annyi történik, hogy az új hangszórók már nem tartalmazzák a régiek hibáit, de ettől még a váltás nem lesz jobb-vagy rosszabb. Az bizony a VT hangsugárzók nagy százalékánál semmilyen hangszórókészlethez nem illeszkedne. Az eredetihez sem.

Kékedi Levente képe

Ha nem a váltón múlik az új HG 2,5 hangja, akkor én nem értem, hogy mi miatt szól az mégis magasabban a réginél a Dc 2540-ben ahogy korábban írtam, ki érti ezt?!:) de bizonyára Ön ismeri jobban ezeket a hangszórókat, mivel ha jól tudom a Hangszóró 2000kft-nél dolgozik(persze lehet rosszul tudom)Nem ide tartozik, de megkérdem, mert már nagyon kíváncsi vagyok, Ön az a Pázmándi László, akinek van egy üzlete Mezőkövesden, nem is olyan messze ahol én lakom? Mert ha igen, egyszer szívesen benéznék oda és kérnék néhány tanácsot személyesen is. Mert az ismerősömé akié a Videoton DC 2540, ő is Mezőkövesden lakik.:) és akkor nincs is olyan messze tőlem ez a "titogzatos Shalafi66"???:) Remélem nem sértettem meg.

panblue képe

Üdv!

Shalafi biztos hogy nem "titogzatos",annál inkább titokzatos :)

panblue

rákos zsolt képe

ahimotu Szia Levente!Találtál már jó-olcsó erősítőt a hangfaladhoz?

Nekem van itthon hempergő,de készen lévő 2 db QUAD 405 -ös végfokom 2X 100 W-os (2n3442 es tranyókkal benne )és alu dobozom is lenne hozzá + trafó+ nagy diódák + remix  elkók csak azt kérdezném ,mivel nem szándékszom most rögtön összerakni a mutatvány kedvéért ,hogy érdekelne -e?Nemrégen irogattam már ,hogy egy nagyobb erősítőnek az ára kb 30eft,(bár 22 ért is lehet/akadhat eladó a neten  ami kb:anyagkölség), de esetleg te másra vágysz...Én ezt tudom felajánlani most az összerakása-kipróbálása (védelem nélkül!- kb:1 nap )És bemeneti fokazakapcsoló és hangerő pótméter is akad nálam + NAD RIAA is .Így már teljesen nem éri meg, de mivel említettem ezek az alkatrészek nálam itthon dobozban hemperegnek ezért írtam ötletként.A védelmet(meg kéne venned az Urbánnál) és a hangszínt(Baxandall 0.05 % torz-t külön kellene legyártani hozzá + körítés .Itt minden a te döntésed!

Most per pill ennyiben tudok segíteni!!!

Üdv!

Ha érdekel írj priviben :ahimotu@gmail.com

:-) Annyira talán mégsem. De tényleg nem túl jól értesült a topikindító. Pl. nálam boltot biztosan nem találna.

rákos zsolt képe

ahimotu A HS hangfalas egyszerűnek válaszúl !

Bocsi,most láttam hírdetve, normális YAMAHA 40 cm- es átmérőjű

mélyes nagyon nagy hangfalat 2 ring -el is 39 eft ért és van most fenn nagyon komoly TEAC erősítő 29 ért !Akkor minek ide beírni ezt ?

mindenki tudja ,hogy az Orion HS 50X nem egy Diszkó bajnok, főleg nem a

félgagyi kb :50 W- os Videoton erősítővel .

Ha nagy hangerőt akar az ember hosszab távra, nem úszhatja meg a 100 eft-os árat ! ellenkező esetben, te is szaporítod azoknak a számát a netes

oldalakon, aki ezt írják : eladó 5 eft -ért X-Y erősítő,amely eddig szólt, de már nem szól,így olcsón eladó !

 

Kékedi Levente képe

Végre megszereztem a nagy orion tornyot!! Erősítő, tuner, magnó mind meg van teljesen újszerű állapotpan és egyben a feketeelőlapos változata. Az ára egész jó volt. Apának meg van a barna színű állvány is hozzá, de helyhiány miatt nem tudom beletenni még, ha viszont meg lesz ez is, teszek fel képeket róla. Valóban egy álom ahogy szólnak ezek a készülékek, a HFM minden szava az elsőtől az utolsóig igaz volt róla. Ez az 1984-es széria, a magnó is az SM 250B típusú. Az lenne a kérdésem, hogy most a kazettafészekben eredetileg volt megvilágítás a kazettának, mert a sima SM 250-nek volt, ebben pedig nem világít??? Nem is volt, vagy talán kiégett, még nem volt időm szétszedni és magam megnézni. És miket lehet még tudni erről a szériáról, mert nem találtam semmit se róla, melyiket tartották a jobbnak, a korábbi szériákat vagy ezt? És még egy kérdés: a kazettaajtó alatt lévő gombokból a simán 6 volt, ezen pedig van egy 7.-ik a "pillanat" gomb után, a jelölése: egy karikában egy négyzet van, ez a gomb mire való?? A válaszokat előre is köszönöm.

Kékedi Levente képe

Nos, a gondom az erősítőmmel, hogy az egyik oldal, pontosabban a bal halkabban szól a jobb oldalhoz képest. Lehet valami kondi kiszáradt? én nem tudom, apa is megnézte, de szerinte ezer meg egy baja lehet. De megkérdem azért önöket is, hátha van valami egyértelmű hiba, vagy alkatrész amit megnézzek a gépben. Igaz, így láttatlanból elég nehéz megállapítani, hogy mi a hibaforrás, de hátha még is. Annyit tapasztalok, hogy a tunerről elég észlelhető a hangkülönbség füllel is, de a VU méterek is jelzik. Lemezjátszóról pedig még erőteljesebben hallható a különbség. A vonal kimenetről, amire a laptopomat csatlakoztatom, alig, vagy talán nincs is különbség. Bocsánat, javítom, mégis van különbség, ugyanúgy halk ott is, azt mondhatom egyformán mindenhol. Mit tanácsolnak, mit érdemes megnézni benne, vagy kicserélni?

Szia Lenente!

Szívesen segítek a torony történetével és a javításával kapcsolatban, írj a bakter7210@gmail.com-ra.,

Üdv István.

Levente!Hagyd meg az orion tornyot az 500-asakkal együtt,javíttasd ki rajtuk amit kell,vegyél normális 1,5 vagy 2,5-ös hangfalkábelt meg a vékony gyári összekötőkábelnél egy-két lépcsővel jobb minőségű kábelt és kész a torony!Összegzésként ezt tudom tanácsolni.Laci

rákos zsolt képe

ahimotu Szia Levi! Megmutattam a családomnak az álmodat!

Még én fizetnék ,hogy ilyen ronda fekete-barna  cucc ne kerüljön ide !

Ellenkező esetben válás lenne a válasz, ami kb: 1/2 lakás :8 milliómba kerülne .

Így aztán nem tudom megitélni ,hogy ezekben mi tetszettt meg neked?

Árak :Teac végfok 30 eft

LP 15 eft

Jó,de régebbi  Philips Cd :15 eft

Egy  rádió tuner 5 eft

Kazettás deck 5-10 eft

Egy nagyobb,de  márkás hangfal :30 eft

Összesen :kb 105 eft ,de az legalább minőségi cucc!

 

panblue képe

Üdv Levi!

Ne hallgass Zsoltra,ha szépen kikupálod ezeket a cuccokat akkor örök darabok lesznek!

Ha normális,hozzáértő,és igazi orion-gyűjtő ill. orion-fanatikust keresel akkor keresd fel sógoromat - bakter7210-et.

Ő rögtön elhessegeti a negatív légkört ezek körül a készülékek körül és szerintem szívesen segít mindenben ami "orion". :)

Szerintem már fel is ajánlotta neked a  segítségét itt valahol....

Zsolt: a rengeteg pozitív hozzászólásod után nem vártam ezt az övön alulit,nem védem Levit,de ez nem volt sportszerű!

panblue

Kékedi Levente képe

Nos, nálam a kinézet harmadrendű tényező, szóval én nem nézem hanem hallgatom a készülékeket.:) Ez is lehet egy szubjektív vélemény, ha valakiek nem jön be ez a kivitel. A másodrendű tényező nálam a minőség, tehát nem vágyom a jobbakra. Számomra ami elsőrendű tényező az maga a készülék kora, eszmei értéke, aminek egy leírhatatlan vonzánsa van a tulajdonosa felé. Ezek már megélték a magyar szórakoztatóelektronikai ipar virágzását, megéltek egy rendszerváltást, megélték a születésemet, megélték az Orion gyár bezárását, megélték a jubileumi 2000.-ik évet..........és így tovább egészen a mai napig. Nekem ez sokat jelent, mellesleg élvezem a zenehallgatást rajtuk, mert tökéletesen kiszolgálnak. Az ára pedig valóban ennek jóval kevesebb volt, mint 105-ezer, csupán 70ezer, ami azért nem olyan rossz, mert nem is olyan rég a jó.....on ugyanez a torony, mondjuk ezüst kivitelben és 1984-es széria 100ezerért volt hirdetve, a Hs 480 hangfalakkal, ami meg a leggyenkébb darab volt az Oriontól+állvány, de eredeti állvány van nekünk is itthon. Ezért az árért azt nyújtja amilyen.:)

Tisztelt Panblue, valóban felvette a sógora már velem a kapcsolatot, és nagyon önzetlenül segítőkész volt, de hála sikerült magam is megjavítanom apa segítségével, így nincs már vele semmi probléma.

Tényleg rendkívül masszív-erős gépezetek ezek, nagyon jól átlátható, a hibákat könnyen lehet kezelni, mert egyszerűek. Ezért is szeretem ezeket a régi készülékeket az újak helyett, mert ezekbe minden javítható/cserélhető, és olcsó alkatrészeket igényel.:)

 

Khm. A kapacitásokat sorosan kapcsolva nem úgy megy a dolog, ahogy fenbtebb leírtad.

1/Ceredő=1/C1 + 1/C2 vagyis:

 

Tehát az alábbi esetben:

o------||-----o-----||-----o

2,0uF        4,0uF

az eredő kapcitás 1,3333uF

 

veroka képe

A te képleted kapacitív impedanciára vonatkozik, az enyém pedig a kapacitás (C=Q/U) értékére. Helyesebb lenne 1/xe = 1/x1+1/x2 képlettel számolni. Azaz egyenáramon az én képletem a helyes, váltóáramon a tied. A tied az implicit képlet, az enyém az explicit.

Még valami nem stimmel nálad, a kapacitásra az vonatkozik, amit írtam. Az impedanciára nem vonatkozhat, az soros kapcsolásnál emelkedik. Nézz utána, konkrétabban pl. [itt]. Ez volt a google első linkje.

Egy kondenzátornak nincs kétféle kapacitása, hogy egyik egyen- a másik váltófeszültségre legyen érvényes.

Kékedi Levente képe

Akkor most tulajdonképpen egy próbát megér földelni a mélyeket?? Ez főként Önnek szól Shalafi úr, egy próbát megér, mert már kíváncsivá tett ez a dolog, hogy kipróbáljam? Ön biztosan érti/átlátja, hogy valójában működne-e ez a dolog, még ha a hangszóró hibái egészen másból erednek is. Apa szerint nincs túl sok értelme egy hangfalban ennek a földeléses módszernek, de Ön biztosra meg tudja mondani, gondolom.:) Továbbá úgy kezelem ezt az oldalt már, mint egy szakmai fórum, ahol fejlesztgetésről és átalakításról is szó van, a nosztalgiázásnak, és a retro készülékek feltöltésének helyét már megtaláltam egy másik fórumon.

veroka képe

Sajnos most nem tudom előkeresni a középiskolás és egyetemi jegyzeteimet, én így emlékszem. Mindazonáltal emlékezhetek rosszul is, ez esetben elnézést Levitől a rossz képeltért.

szerk: Wiki szerint egyszerű replusz. Érdekes, mindkét képletre kapok eredményeket, pl. itt.

Csak annyit hagytál ki, hogy Ceredőnek is reciprokát kell venni. De ez a linkelt oldalon is ott van, "1/C = 1/C1 + 1/C2 + 1/C3.." formában. Másképp nem is lehetne. Aztán egyszerűsítve, két darab kondi esetén a fentivel megegyező eredményt hoz a replusz szerint a következő: "C = (C1 * C2) / (C1 + C2)" Ez a második már jó volt nálad, de valószínűleg nem számoltad ki, mert akkor nem 0,75-öt kaptál volna. :)

veroka képe

b+  :)  Ezért nem értettem hogy mi nem jó a képletben...abban minden jó volt, de az eredményben nem. Meghajlok az igazság előtt, mea culpa.

panblue képe

Úgy úgy.. azaz 1/2+1/4 az annyi mint 2/4+1/4=3/4 ennek a reciproka 4/3-ad,azaz 1,3333333333333333333333333333333333 :))))))))))

Végre van valami amit ugyanúgy közelítünk meg :)  (ja,ezt nem is lehet másképp)

 

ui: ez a mélyhangszóró földelése c. fejezet kinek az agyából pattant ki?

nem hiszem hogy orion-videoton minőségi viszonylatban jelentene-érne valamit.

panblue

Régi dolog ez a "földelés" sokan hallani vélik világszerte a hatásait, de szerintem kb. olyan, mint a kamillatea, ártani nem árthat, de hogy igazán nem használ, az is valószínű.

 

Nem gondoltam sosem, hogy a soros kapcsolás 48 órán belül kétszer lesz életbevágó kérdés. :)

Kékedi Levente képe

Hehehe.......az szép, ha kétszer is szükséges a dolog.:) No, akkor viszont hagyom a fenébe ezt a dolgot, nem tudom ki írhatta, de ezt olvastam, gondoltam, hogy ártani nem igen tud neki, csupán kíváncsi voltam, hogy használ-e is valamit. Akkor nem. Mindenesetben említette, tisztelt Shalafi a közép fordított bekötését soros ellenállással, lehet azért megpróbálom ezt is, ha már mindent egy lapra teszek(belső átkábelezés, kondicsere, csillapítás, relé kontaktspray-vel tisztítás)akkor milyen értékű ellenállást tegyek a középsugárzó elé, amivel Ön szerint be lehetne állítani a megfelelő hangnyomásszintre?? És milyen érzékelhető javulás várható ezek után?? Pl megszűnhet az az esetleges torzítás a középtartomány terén amit a HFM is említett, vagy egyéb javulás is várható?? Előre is köszönöm a válaszokat!:)

Ettől önmagában csak annyit lehet várni, hogy megszűnik egy kioltás középtartományban, és egyenesebb lesz az átvitel.

Régebben egy műszaki társaságban egy ember ilyennel jött "rukkolt" elő, gyorsan hellyel és vízzel kínáltuk...hátha rosszul érzi magát....... ő ezt követően azt mondta, hogy hallotta a különbséget..ekkor lefektettük stabil oldalfekvésbe, persze nem akarta de a végén úgy maradt...XD

Most komolyan :)

Vannak érdekes gondolatok......

 

Atesz

Kékedi Levente képe

Nos, én csak innen-onnan ihletet merítek, leszűröm a helyes tennivalókat a feleslegesekből, és így cselekszem.:) Lehet sok mindent hall az ember, és olvas, közbe meg a fele se igaz, hát most ez is egy ilyen példa volt akkor. Jah! És még ami fontos lenne nekem, akkor milyen értékű ellenállással próbálkozzak? ?Ohm:) Elnézést a sok kérdezősködésért, de nem akarok rossz irányba elindulni, és rosszat/még rosszabbat létrehozni.:)

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2