Orion HS-200, HS-280 hangfal


Forrás: 
saját
Orion HS-200, HS-280 hangfal

Ha minden igaz null szériás HS280, ami még HS200-nak volt cimkézve. Tépőzáras előlap, Isophon KK10 magas, eredeti az összes hangszóró benne.

HS200, HS280_1

HS200, HS280_2

HS200, HS280_3

HS200, HS280_4

 

Kiss Béla lászló képe

Majdnem...a nullszériás 280-as mélyebb volt, lekerekített sarkokkal. Az tényleg nagyon ritka, de már ezzel a hangszórókészlettel készült. A képen átható doboz a 200-as kifutószériája, a nullás 280-as szóróival. Ez a középsugárzó a hS700-as nullszériájából lehet ismerős még.

panblue képe

Sziasztok!

Minden esetre látatlanban +tippelem hogy jobb/szebb a hangja ennek a papír középnek mint a későbbi "híres-hírhedt" kék orion dómnak.

üdv: panblue

 

ui: a lekerekített dobozforma régen nagy divat volt,talán a német iparban volt elterjedt..esetleg onnan indult..?  (RFT)

 

 

Kiss Béla lászló képe

Szia!!  A magyar híradástechnikai (hifi)-iparra általában jellemző volt  a német jellegű formatervek átültetése, némely esetben kísérteties hasonlósággal történő mintázása. Ez ugyanúgy igaz a hangsugárzókra, mint bármi másra, és ebben az éllovas a Vidi volt, mert az Orion és a BEAG enyhén szólva egyedi formavilágot alkotott...:O)

Még szebb középtartománya volt a korábbi - igazi HS200-nak, amelyben ovál papírmembrános középsugárzók voltak, és a bulgár helyett magyar volt a mély is.

Akkor a normal HS200-as vegulis jo hangfal volt? A tobbi Orionhoz kepest kerdezem. Es a HS400?

A legjobb (szériában) gyártott orion hangfal egyértelműen a hs-40 volt. A többi hs csak bizonyos zenéken volt hallgatható fenntartásokkal.

1980-ban vettem egy pár ilyen hangfalat.ezt ajánlották az Unitra sztereo erősítős magnóhoz.Nagyon meg voltam elégedve vele,még a '90-es évek közepén is hallgattam. ma kb.16 pár hangládám van,de még a mai napig ,2009-ben vásárolt hs200-ast hallgatok.Igaz a közepek oválisak és (sajnos videoton magasai vannak),de szépen csilingel,a középből szóló énekes,mintha mellettem énekelne,s azok a brommogó lágy,de határozott mélyek.......A Technics hangdobozok,meg kint a nyári konyhában betakarva várják sorukat.Nagy kár,hogy az Orion nem gyárt már hangszórókat.Ha mégis,kérem szóljanak!

pandur60 képe

Mostanában találtam a retronom.hu-ra, rájöttem, sokakkal együtt én is értékes dolgokat használtam a 80-as évektől kezdve. A HI-FI Magazint lehet fikázni azzal, hogy a szerkesztők a hályogkovács bátorságával írtak véleményeket a tesztelt készülékekről, de a hallgatók zöme sem járt a konziba, nem mindenkinek van abszulút hallása, a zenehallgatás végülis szubjektív élmény.

Az én hangdobozaim is tökéletesen ugyanilyenek, a gyári számuk 800-as kezdetűek, utolsó számaik egymást követik, párban  vannak. Mercury erősítővel vannak meghajtva,szerintem jól összeillenek, /4 ohmos változat/.

Egyetértek az előttem szólóval,a HFM borzalom volt,aki meg körültekintés és fülelés nélkül hitt nekik az szintén...

Ezek jó kis dobozok,nekem is volt...sokkal hallgathatóbbak mint utódaik.

Laci

Ez a "közép" hangszóró borzasztóan rezonál 4-5kHz körül (fölötte nem szól számottevően és használhatóan), és ennek megfelelően elég magas torzításokat hoz be 1500-3000Hz-ig. Ez sem a legjobb gondolat volt az Orion részéről.

Kalmopirin képe

:: Kalmopirin

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989