Videoton GB II. hangfal


Forrás: 
saját
Videoton GB II. hangfal

Üdvözletem mindenkinek! Videotonos szakikhoz szólnék elsősorban, akik tudnak bármi infóval szolgálni e hangfalról. Sajnos a tulajdonomban lévő példány hibás, így nem tudtam meghallgatni ezt a közepes méretű dobozkát.

adatok adatok

Nagyon jó képességű hangszórók vannak benne, keveset látni ebből, de talán a 130-as mélyközepekkel készült VT hangsugárzók közül ez a legjobb.

panblue képe

Üdv!

Egy kedves ismerősöm épp 1 ilyet párat vett,ha jól tudom tegnap érkezett meg neki a cucc,méghozzá igen,GB-ből :)))

Ő biztos számos infoval és a későbbiekben meghallgatási tapasztalattal fog szolgálni amit megoszthetok itt másokkal.

panblue

Egy hozzáértő javítás persze ebben a korban már mindegyik hangszóróra ráfér, anélkül nehéz értékelni a képességeit. Én épp most dolgozom egy másik GB II hangszóróin.

panblue képe

Üdv!

Az általad javított GBII miylen kivitelű?Alnico-sak a mélyhsz-ek?

Ki van bélelve a doboz?Milyen a váltója?

Csak kíváncsiság képp.Üdv:panblue

A nálam lévők már '79-ből valók, kis mágneskörrel, de borzasztó nagy kitérésű lengőcsévével.

 

A dobozra nincs rálátásom, de mintha úgy emlékeznék, hogy az akkoriban szokásos szürke csillapítóanyag van benne, a váltó meg minden valószínűség szerint egyszerű másodrendű, ahogy abban az időben mindegyik kétutas hangsugárzójuknál.

Ebben a dobozban nem másodrendű a váltó, és a csillapítóanyag sem a szokásos.

 

Az "abban az időben" ('78-) készült kétutas dobozok közül (DP 202, KB 14 , D93, DB 2001, DB 2002, DB 2602, DB 2603, DB 1301, DB 1302 stb.) egyiknek sincs másodrendű váltója.

Akkoriban tényleg minden egyszerű kétutasnak másodrendű volt a szűrőpárosa. Minimax, Midimax, Brilliant, Opal. De még a háromutasoknál is, pl. Diadém. Talán a Shapir az egyetlen kivétel.

 

A felsoroltak egyrészt olcsósított, egyszerűsített változatok (Gypsy KB14 és Saphir DF/DP 202) ezeknél nem lehetett várni egy soros kondenzátornál többet, másrészt nagy részük már teljesen más korszakból való, a DB jelzésűek, négyjegyű típusszámmal, új hangszórókat alkalmaztak, azokat, amiket ma is gyárt az üzem, ezek már bőven a '80-as évek Videotonjainak előfutárai, a GB II ettől jóval korábbi fejlesztések eredménye.

 

A kis 25mm-es HG 2,5 dóm nem is működne elfogadhatóan legalább másodrendű szűrő nélkül, ha mégsem ilyet használtak, az bizony probléma.

Húha, ködösödik a dolog, mert belekeveredett a "korábbi fejlesztés" kifejezés. Ha így nézzük, igazad van. Viszont ha úgy nézzük hogy az általam felsorolt dobozok (DB-k, + DC, DD stb.) 1978-ban jelentek meg, ugyanúgy mint a GB II akkor pedig nekem van igazam :). A hangszórókészlet régebbi, ez nem vitás.

 

A dobozkában amúgy harmadrenű váltó van (nem tévedés), csakis remix fóliakondikkal, és pár ellenállással (70-es évek dobozaiban nem láttam még soha ellenállást, sem harmadrendű váltót).

Az akkor jó dolog.

 

A Minimax is belefutott bőven a '80-as évekbe, pedig '69-től kezdődött a története, és ez a GB II is sokkal inkább arra a régi fejlesztési vonalra helyezhető el, mint az újabb, négyjegyű számmal jelölt DB-k mellé. ;-)

Nekem egyáltalán nem ködös, mert a szükséges gyártástechnológiát ismerve alapjaiban más volt ez a hangsugárzó, mint a hasonló korú új társai.

 

Ilyen szempontból szerintem nem az évszám a meghatározó.

 

Ui: A '70-es években is volt ellenállás. Csak változtatható értékű. Potenciométer. ;-D

Így van, egyetértek.

 

Potenciométer? :) Szellemes és igaz is :D.

Szia!Ritka és érdekes dobozok,valahogy kilógnak az akkori palettából.

Mindenképp újíttasd fel őket!

Gratulálok beszerzésükhöz!Laci

Köszönöm. Így még inkább csak sajnálom, hogy nem működik...

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
II.


Erzsébet híd II.
Akkor és Most
Erzsébet híd III.
Akkor és Most
Erzsébet körút II.
Akkor és Most
Füzet II.
1960-1969
Háború II.
Találat: 2
Munkások II.
Találat: 2