Milyen Videoton hangfal látható a képen?


Forrás: 
saját, lomtalanításban talált
Milyen Videoton hangfal látható a képen?

Lomtalanításban találtam az alábbi, igen rossz állapotú Videoton hangfalpárt. Sajnos az adattáblája mindkettőnek "lekopott", így még egy típusnevet sem tudok róluk, ezért még az esetleges felújítását, vagy a doboz újrahasznosítását (a fadoboz még tökéletesnek tűnik) sem tudom megkezdeni. A hátulján semmi nics, csak egy DIN hangfalcsatlakozó. Segítenétek nekem? Köszi.

koleszterin7 képe

koleszterin69

Személy szerint DB 2002 -nek látom a korai kiadásbol a foto alapján.Anno az ujabb 2002a  Szintén 2 utas rendszerű az Aida rádiohoz volt párositva, és együtt árusitották.Ha jol emlékszem 45w zenei teljesitmény volt rajt feltüntetve. De majd javitson ki valaki akinek konkrét adatai vannak rola és ha nem tévedek.

Kékedi Levente képe

Ez inkább a Videoton Saphir DP 202-es, 70-es évek készüléke, a DB 2002-től külsőleg jól megkülönböztethető, hogy a Saphir-nál tépőzárak fogadják az előhámokat, a DB 2002 meg már a kis műanyag bolhákkal rögzíthető. Valamint annak a "magas hangszórója" előtt egy rács is található.

koleszterin7 képe

koleszterin69

Fent emlitett erre utaltam és gondoltam én is .Talán a különbség a plasztik rács és a front takaró rögzítő és vajon a váltó ?

http://www.bakelit.hu/portal/Budapest_/HiFi_cuccok/Hangfalak/Videoton_DB...

Kékedi Levente képe

Elképzelhető, hogy a váltónál is különböznek, ami szembetűnő különbség még, hogy a Saphir rétegelt lemezből készült, szép lakkozással, a DB 2002 meg már a "csúnya" famintázatú tapétát öltötte magára, ha megkímélt állapotú külsőre ez a DP 202, akkor sokkal szebb dobozt tudhat magáénak, szerintem. :)

bandika75 képe

Ez egy pár DP 202 Saphir, a mélysugárzó pereme elporladt, de célszerű javítani, öntvénykosaras HA 20/10 van benne. Feltehetően 4 ohmos, ritka volt belőle a 8 ohmos kivitel. Az Orfeusz sztereó rádió szatelitje volt. Érdemes felújítani. Sok sikert hozzá. A szegély a H2000-nél beszerezhető. A típus alapján a netről megtudsz mindent, de sok az infó, ha beírod a retronóm keresőjébe. Üdv: András

Köszi a válaszokat! Szerintem is inkább a Zafír lesz az, de abból viszont valami újabb példány, konkrétan ezzel a fajta előlapi ráccsal még nem is találkoztam. Azonban én inkább új mélyközepet tennék bele, ugyanis a másiknak (aminek csak azóta vettem le az előlapját) már a papírmembránja sincs meg. Valamint, "ha már lúd, legyen kövér", a magasakat is újra cserélném. Időközben megnéztem a mély típusát is: konkrétan HA20/12K van benne, ami valóban négyohmos.

Kékedi Levente képe

A H2000-nél kapható az eredetihez hasonló hangszóró, azzal pótolható a régi. A magasnak hívott közepeket érdemes kicserélni, azoktól bármi jobb, ami valódi magas hangszóró. Ezek sajnos ~12-13 khz-ig szólnak, eléggé hiányzik így a legfelső oktáv.

Kalmopirin képe

"A H2000-nél kapható az eredetihez hasonló hangszóró, azzal pótolható a régi."

Ez az esetek nagyrészénél egyszerűen nem igaz!

Miért: ugyanis sok esetben aluöntvény kosaras a hangszóró.

Mi a baj ezzel? Hogy manapság lemezből sajtolt /préselt/ "kosarakba" építik a hangszórót, ami eltérő méretű lehet.

Ahogy volt is az estemben.

Vagyis tapasztalatból tudom: Ugyanebből az okból vettem új hangszórót, és még jó hogy nem dobtam ki a régit!! Mivel az előlapon a hangszóró furata LÉPCSŐS kialakítású, és az ALU öntvény kosár ide ült bele. DE a lemezből préselt nem illeszkedett. Elég sokat kellett volna reszelgetni, aminek érthető okból nem álltam neki. Így aztán az új gumi peremet választottam. /a reszelő helyett/

 

Kalmopirin

oldtimer képe

Háát... igen!

A hasonló meg a pótolható nem minden esetben jön össze. Nyilván nem barkácsolnám szét az előlapját a hangdobozomnak én sem, inkéább az egyszerűbb utat választom.

/még ha drágább is az/

 

üdv.: oldtimer

Kékedi Levente képe

Fel lehet kutatni az eredeti öntvénykosaras típusokat is, ha nem szeret dobozt faragni az ember. Egyébként érdemes ilyen esetekben rákérdezni a H2000 cégvezetőjénél, mert időnként előfordulnak ott régebbi típusok is raktáron, esetleg felújított példányok. :)

:) A magas HG2,5 dómmal pótolható, vagy a most kapható HD10-586 is használható hozzá (a felső határ jobb, mint régen volt). Ha marad az eredeti, hangváltó nélküli megoldás, akkor mélyközépnek HA20-521 lesz jó.

 

Nekem viszont szükségem lenne a régi 20-asokra, és cserébe szívesen segítek az új hangszórók beszerzésében.

Ismét jókor és jó helyen jártam: az egyik hirdetőoldalon találtam olcsón eredeti, régi Videoton HG2.5-1614 típusú dóm-magassugárzót, ami egy raktárban pihent évekig. Ez szerintetek megfelelő ebbe a hangfalba?

Illetve, ha nem, mit mondtok, pontosan milyen típusú hangszórókat vegyek? (elsősorban a H2000-nél kaphatókra gondolok, és nem csak a magasra, a mélyre is)

Szia   Mihalylovics!

Én hirdetem a magasakat , nem akartam kínálgatni itt . Ha érdekel patesz71@freemail.hu  elérsz .

Üdv Zsolt

Már leírtam, hogy milyen hangszórók jöhetnek szóba.

 

Ezeket a régi VT műanyag zárófedeles HG2,5 dómokat (DC 2550 korosztálya) érdemes kerülni, borzalmasan szólnak. Viszont egy új membránnal sokat javul a helyzet.

Szia Laci !

Ne haragudj ,de van itthon olyan  hangszóróm is amiben cserélt pille van és ha csak  csak fülre is, de össze tudom hasonlítani őket . Nem akarom sz....ni a h 2000 hangszóróit ,illetve munkáját és alkatrészeit . De én még olyan hangszórót nem tudtam venni tőlük ami ha másban nem ,hát akkor szépséghibás ne lett volna, ne hagyott volna kivetnivalót . A  mostani magas pillék  szöveteinek  semmi köze nincs a  kerek és domború formához . A régiekből ha kiveszem  a pillét  legalább szemre  jobban néz ki ,és  eredeti  aki gyűjtő annak ez lényeg . A mélyhangszóróiknak   a membránjai  lágyak, deformálódnak ,  abszolult nem olyanok mint a régiek . A membránszélek  tarkabarkák, és egyszer így máskor úgy vannak  sütve ,a 6,5 -es magas hangszórók membránjai hullámosak .  Ragasztót persze nem árulnak,és el sem árulják mivel kell ragasztani  ,nehogy rajtuk kívül valaki is meg tudja csinálni a hangszórókat .Soroljam még ? Elnézést  Laci ez az én véleményem . Ezért ne szólj meg , de ez  most kikívánkozott .

Nem tudom, ez nem rám tartozik, semmi közöm hozzá. :-) De majd átküldöm fehérvárra az elérhetőségeddel együtt.

Tisztelt patkopeti!Csatlakoznék mondandódhoz,a H2000-nél a minőség igencsak hullámzó,nagyon sok a párba közel sem válogatható darab és

sok a szépséghibás (csúnya ragasztás,igénytelen összerakás)

És a külcsín csak a kisebbik baj,találkoztam súrlódós lengőcsévéjű mélyhangszóróval,torz középhangszóróval,stb.

A jobb boltokban válogathat magának az ember külsőleg- és fülre szíve szerint hogy párba válogatva megfeleljenek.

Ez az átka a kisipari gyártásnak,természetesen nem hasonlítható össze olyan nagyobb cégekkel mint a Tesla-TVM vagy a rigai RRR (Radiotehnika).

 

linkek:

 

http://www.youtube.com/watch?v=XruXGuSw8R8

 

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=95

 

Laci

 

Mindenki találgat szabadon, véleménye is mindenkinek van, de ezek annyit is érnek. :)

 

Ennek semmi köze a mennyiséghez, vagy a feltételezett "kisiparhoz" :) A VT-nél is ugyanúgy változó volt a gyártás, és a TVM-nél is, hibák mindenhol vannak.

A cseheknél a gyártási szórás is jóval durvább volt, míg létezek. Szerencsére már megszűnt a Tesla-TVM.

Radiotehnikás még a csehektől is elavultabb, kb. 60-70 évvel le van maradva.

 

A Videoton hozzájuk képest jóval nagyobb darabszámokra volt berendezkedve, '90 előtt évi 1 000 000 darabot készítettek. Tehát maga a rendszer sem "kisipari".

panblue képe

Üdv!

A kolléga talán arra gondolt hogy a H2000 a kisipari,nem a hajdan volt nagy Videoton.

Arról (videotonról) mindenki tudja hogy hatalmas ipar volt,hatalmas gyárterülettel,stb.

Itt és most a H2000-ről mint gyártóról esett szó,nem a '90-es évek előtti "nagy Videoton" gyártásról.

Egy ideje nem "videotonozok" de a H2000-el meg voltam elégedve mind kiszolgálás ügyileg mind pedig hangszóró ügyileg.

Az más kérdés hogy valóban nem nagy volumenű ún. "gyáróriás" hanem amolyan kisipari manufaktúra,kicsiben,a Fehérvári Havranek utca családi házas részén egy családi házban kialakítva.

panblue

Ez szép és jó, de a módszer nem változott.

 

 

Milyen


Videoton


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat