Orion SE 260 erősítő - nullszéria


Forrás: 
Saját
Orion SE 260 erősítő - nullszéria

Az Orion SE 260-as erősítő nullszériás változatának a belseje. Érdekessége, hogy a bemenetválasztó még nem elektronikus és 5 fokozatú (Kr. Pu.), a BALANSZ felirat helyett KIEGYENLÍTÉS szerepel (nekem ez olyan fura...), a MONITOR-kapcsoló helyett még SZTEREÓ-MONÓ-váltó van, a VONAL-csatlakozó egyben kimenet is, még lemezelt trafóval gyártották és kapcsolástechnikailag a későbbi verzióhoz képest minden egy kicsit másképp van. Még kicsit zajosabb és több a brummja, mint az utódjának, valamint kicsit gerjedékenyebb - magas frekiken az alacsonyabb impedanciát nehezen tűri. Akit érdekel a kapcsolási rajza, az Elektrotanyán megnézheti (én tettem fel :--))

DSCF3949.JPG DSCF3951.JPG DSCF3953.JPG DSCF3954.JPG DSCF3955.JPG DSCF3956.JPG
dollerakos képe

Az ST 240-es tuner fix kimenetével néha nagyon furcsán, csúnyán szól, különösen alacsony hangerőn: zörgős, csúnya, torz hangot ad. Először nem is értettem, aztán leesett: a bementváltasztó utáni fokozatot (BC414) egyszerűen túlvezérli az a szint, amelyet a tuner a fix kimenetén kiad, ha erős az adás. Ha a tunert átdugtam a Kr. Pu. csatlakozóba, ahol feleződik a jel (680 kohmos osztó), ott rendben van. Vagy pedig a tunert a szabályozható kimenettel le kell halkítani. Magyarán: vigyázni kell a nagyszintű bemenetekkel, ha pl. egy nagyon erős kimenetű CD-játszót kötünk rá, azt mindenképp a Kr. Pu-ba dugjuk.

 

A KIEGYENLÍTÉS-poti fordítva működik. Hogy ez szándékos-e vagy véletlen, nem tudom...

panblue képe

Üdv!

Volt ilyen erősítőm bakter sógoromnak köszönhetően,kb 10 évvel ezelőtt.

A fekete előlepos (eloxált barnás-fekete pontosan) verzió volt.

Észrevételeim majdnem ugyanezek,kiegészíteném azzal hogy a hangerő érzékenysége is nagyobb volt "jobban,hamarabb" harapott.Azt hiszem a 0 szériásé lineáris volt az utódoké pedig már logaritmikus de ez már csak emlékfoszlány...

A magas frekis gerjedés nem lép fel ha normál ohmikus terhelést kap a gépezet a magas szekcióban (is) :)

A "kiegyenlítés" nem rosszabb ráírva mint az "egyensúly" csak szokni kell :))))))

ha jól emlékszem nekem is fordítva működött.

Ez talán olyan érdekesség mint hogy a vidi erősítők csatornakiosztása is (Bal ill Jobb) fel volt cserélve a nyugati társakhoz képest.

Üdv:

panblue

 

dollerakos képe

Üdv!

 

A hangerő-poti mindkettőben lineáris, csak úgy közelítik a logaritmikus karakterisztikát, hogy mivel csatornánként van még +3 leágazása, azok közül kettőt lekötnek néhány kohmos ellenállásokkal a földre, így ugyan csökken a hangerőpoti eredő ellenállása, de az nem okoz gondot. A későbbi szériában ezeket az ellenállásokat csökkentették, azért kell azokat a potikat annyira feltekerni.

 

Hát igen... A nullszériásnak a kocka-diagramja valószínűleg nem lenne olyan szép. A későbbi szériában nagyon sokmindent változtattak előnyére, olyan belülről, mintha nem is ugyanaz az erősítő lenne.

Erdekes hogy ennek az erositonek csak 5 csatlakozoja van hatul, es ha jol latom az egyik a kristaly PU? Nem latni annyira a kepen, de ugy latom a monitor csatlakozo hianyzik, de meg mas is szerintem. Talan a LINE-OUT nincs? A hangero szabalyzonal a rovatkakat ugy nezem itt egy muanyag lap vedi a kopastol. Ha igy van (csak a keprol vettem le) akkor ez sokkal jobb megoldas mert a kesobbi gyartasi darabokon pont az az elso ami lekopik az evek soran.

dollerakos képe

Pontosan, 5 csatija ban és a legalsó a Kr. Pu. - ez utóbbi annyiban más a többi nagyszintűnél, hogy lefelezi a bemenőjelet. Van vonalkimenet, ami egyben a VONAL nevezetű csatlakozó - úgy oldották meg, hogy az egyben a kimenet is. Monitorja még nincs, viszont helyette van SZTEREÓ-MONÓ-váltó is. Az a plexi-lap a hangerőnél szerintem is jó ötlet.

Érdekesek ezek az „apróság”-ok.

Mondjuk, ha csak a nullszériára jellemzőek, akkor nem olyan probléma.

Viszont van amikor nem ennyire „fekete-fehér” a hiba feltárása.

Sokszor még egy hivatásos szerelő is gondolkodóba esik, aztán passzolja a labdát.

(sajnos így jártam én is) (lásd. VHS c. fejezet)

 

Viszont egészen egyedi, és praktikus is.

 

A lefordított beépítésű panelre gondolok, ami egyedi.

 

Praktikus a leszedhető alsó lemez.

Na, nem azért mert én is építettem ilyen erősítőt. Ezeknél direkt adott, hogy egy vázra lehet építeni, hiszen nincs mechanika ami esetleges bonyodalmat okozna.

 

üdv.: oldtimer

 

 

(((Még jó, hogy nem Kalmopirin irkál be ilyeneket, mert „vezérnick” és/vagy a „sleppje” biztos leszólná :-)))

Direkt jó!

Mármint nézegetni ilyeneket, mert az ember kedvet kap az építéshez.

:-)

 

--

Kalmopirin

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
260