Orion Mecsek televízió


Forrás: 
saját fotó
Orion Mecsek televízió

Szerintem későbbi évjáratú ez a tv (ld. hangolóegység, kezelőszervek), tehát a 80-as évek közepe-vége. Érdekes a "monitorszerű" kivitel (azaz a kezelőszervek a képernyő alatt helyezkednek el).
ml

Nekünk volt ilyen. Ezen nöttem fel. Fél évnél továb sose igen müködött, mindig javitgatni kellett,aztán már annyira halvány lett a képcsö hogy nem lehetett látni semmit és odaadtam egy ismerösömnek. Pedig az örökség volt a dédimama háza árán vették mamáék. De nekem teccik a kialakitása külsöre. Mostis van egy ilyenem. Perpillanat müködik is. A videotonaim mellett direkt ugy fényképeztem hogy látszodjon. Lehet hogy felrakom külön is.

Vales képe

Nekünk 1990-re ment úgy tönkre a VT Elektron 20-unk, úgyhogy Apámmal elmentünk a szandaszőllősi (Szonok) Bőség ABC-be, és a műszaki osztályon volt is egy példány, amit meg is vettünk. :)

Ez 1990 áprilisában történt. Azt kell mondjam, hogy utána kb. 2003-ig tökéletesen működött, egyszer sem kellett szervizelni. Aztán csak hang lett, mert kiégett a képcső és nem tudták javítani. Igaz, 1998-ban vettünk egy Orion színes TV-t is, de az öcsém a szobájában még használta a végleges meghibásodásig. A 63cm-es képcső és a gyönyörű, tűéles kép minőségi változás volt, az öreg Elektron 20-hoz képest. Vadiúj antennákat tettünk le a ház mellé, így az MTV1 és 2 is tökéletesen vehető volt (Szolnokon Kétestetőt volt éredemes becélozni, esetleg Szentest, de akkor a VHF-et vertikálisan kellett polarizálni).

Nekünk is volt ilyenünk, amit 85-ben vásároltunk és két évvel ezelőttig tökéletesen működött egyetlen hiba nélkül! Minden esetben tűéles és tiszta képet adott, még gyenge vételnél is! Mindössze a kapcsolója romlott el egyszer, attól még működött, illetve a szerelő gyorsan tudta cserélni is. Két éve valami tekercs romlott el benne. Állítólag egyszerűen meg lehettt volna javítani azt is, de csak 30 km-re volt a legközelebbi szerelő és nem volt autónk, hogy el tudjuk vinni hozzá :(

NGA képe

Pont ez volt a jellemző a magyar iparra. Vagy valami működött szinte az idők végezetéig, vagy ugyanolyan készülék rendszeres látogatója volt a szervizeknek.

Hát igen... többnyire nem működtek.

Volt ilyen készülékem.
Lomtalanításban találtam 2000-ben 12 éves voltam akkor és majd beszartam mire hazacipeltem. Szerencsére működött. Super mariot játszottam rajta, mert nem akartam a színeset gyötörni. Volt egy olyan hibája, hogy bekapcsolás után kb 20 percel elment a kép, szenvedett a trafója, de 2-3 perc után jó lett és lehetett gyötörni órákig. Egyszer viszont nem jött vissza a kép...

Nagyon szerettem ezt a fajta tv t majdhogycsaknem ezen a tipuson tanultam meg szerelni

 

Hálisten a jó öreg orion és videoton majdhogcsaknem azonos alkatrészekkel dolgozott igy az utánpotlás indig megvolt

 

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Mecsek