Orion Nárcisz televízió


Forrás: 
Saját készülék
Orion Nárcisz televízió

A legelső színes tévém: Orion Nárcisz

 

Merő véletlen talán, hogy a drágábbik készülék, vagyis a VHS videomagnetofon volt meg először, majd a következő évben sikerült a Divatcsarnokban vásárolni egy Orinon Nárcisz TV készüléket. Egy kis "plussz pénzbe" került, hogy a vásárlás napjáig "megmaradjon" a készülék, de megvárt. Sajnos napok múlva otthon derült ki, hogy a szinmodullal valami 'bibi' van, mert ha MESECAM-os (magyar adóról készült) felvételt nézek, akkor "kék vakuzás" van a képen.

De, jött a szerelő, modult cserélt és jó lett.

Talán a "sors iróniája" hogy később bele kellett barkácsoljak, mert VCR kapcsoló ide vagy oda, a sorszinkron nem volt optimális értékű a VCR-rel való használathoz, és elhajlott a képernyő felső szélén kb. 3cm-es sávban a kép. Kiderült, hogy a gyári kapcsoláshoz képest az Orion lespórólt még a nyáktervről is egy kondenztort, ám ennek pótlásával helyreállt a kép :)

Morvay László képe

Szép ez a tévé. A VIDEOTON viszont már  1981-től gyártotta az infracolor és utána a superinfracolor szines tévét. Én 1986-ban vettem ez első szines tévémet 44.000 Ft-ért VIDEOTON infra color tipusút,és Ausztriából hozattam hozzá egy SHARP videómagnót. Üzemképes még ez a készülék? Egyébként úgy tudom,hogy a hazi szines tévé gyártás már a 70-es évek elején beindult a Munkácsy color készülékkel,azt hiszem ezt is az Orion gyártotta. Igen gyenge konstrukció volt,nagyon gyengék voltak a szinek. Én sajnos nem tudom bemutatni a régieket mert mikor újat vettem a régit beszámitották és elvitték.

Puskás István képe

Gratulálok a tv-hez, nagyon szép állapotban maradt meg. 1986-ban mi még csak álmodoztunk a színes tv-ről, meg a videomagnóról is. Akkoriban 44 ezer Ft nagyon sok pénz volt, a szüleim kb. 6-7000 Ft-ot kerestek havonta.

Nekünk az NSZK-ból lett az első színes tévénk, egy Universum típusú, sokáig üzemelt, de csak 42 cm képátmérőjű volt.

Az Orionoknak és a Videotonoknak is nagyon szép színskálájuk volt. A Munkácsy Color egyébként Videoton gyártmány volt, mint az első 1959-es Munkácsy VT készülék is, csak akkor még Vadásztölténygyár volt a gyár neve. Én először életemben 1982-ben láttam színes tv-t, a nagynénémék Videoton Super Color-ját. Hát, ahogy emlékszem, csak ámultam és bámultam...:)))

A Munkácsy Color-t a VIDEOTON gyártotta,ez már saját fejlesztés,

sőt 2fajta volt belőle, a nyugati képcsöves először,aztáj jött a keleti képcsöves,ami nekem van ittthon.Ez is lehet vagy kb 38-42kg legalább.

Van egy kispéldányszámú elődje is,amit én csak képen láttam,valami ALBAColor vagy VideColor nevű.Ugyanaz a típusszáma (TS wxyz(4jegyű szám)),mint a 2fajta Munkácsy Colornak,de SP1 van elé írva. A nyugati képcsöves az SP II,amitől pár facsíkozásban eltér a keleti képcsöves SP III,ami nekem van,meg 1-2áramkörrészletben.

A Munkácsy Color vagy az AlbaColor/Videcolor volt a 2.színes tvje a Videotonnak,előtte a CCCP alkatrészekből és 1-2magyar alkatrészből itthon összeszerelt Color Star volt,ami 50valahány kilós volt,és 2verziója volt: azovál fémbilincses képcsövű és a későbbi barátságosabb kinézetű sarkítottabb,ami már 975ben is létezett állítólag.A Munkácsy Color 1978ban biztosna már/még létezett...egyik gyűjtőtársamnál a Horog utcában van SP2es,nálam meg Szeder u-ban SP3-as.Ja a Munkácsy Color már tudott PAL color-t is a SECAM Color mellé,volt rajta manuális átkapcsoló.A Color Star -ok csak keleti,SECAMcolort tudtak,így a kb. 1994es átállás (SECAM-ról PAL-ra színestvadás,OIRT-ról CCIR-re rádióadások) óta szerintem csak jelgenerátorral vagy videóval lehet nekik adást adni valahonnan.Annak ellenére kellenének olyanok is a 40-50tvs gyűjteményembe.Meg olajradiátor is a garázsba,ahol nagy részük raboskodik most.Félek a hidegtől és nedvességtől,mi lehet velük ott.

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Laki Géza képe

 

1967- mutatta be a VT az általa gyártott TS 3202 SP I típusú első színes televízióját, az ALBA COLORT a Budapesti Nemzetközi Vásáron. Ezt követően két évre rá beindult a színes kísérleti adás. Rózsa Károly szervizkönyvében így ír az eseményről: „A vevőkészülékek nagysorozatú gyártásának megkezdése előtti átmeneti időszakban külföldről, elsősorban Szovjetunióból, és Franciaországból kerültek hazánkba SECAM-rendszerű adás vételére alkalmas készülékek. Ehhez kell hozzászámítani a kissorozatban gyártott VT gyártmányokat is.”

/Tehát:A VT. gyár első színes készüléke, az ALBA COLOR, amely később már a VIDECOLOR nevet kapta,ezzel a névvel vált ismerté./

Hogy a készülék mennyire volt "hazai" azt nem lehet tudni, erre vonatkozó utalás a szakirodalomban nem található. Mivel pl.a hangoló egysége  NSF gyártmány, így nem kizárt, hogy a készülék több fődarabja és alkatrésze is külföldről származik.  Könnyebb a helyzet megítélése a későbbi készülékek esetében. Az A 701-es SZIVÁRVÁNY készüléknél például a típusszám sem lett módosítva, így az „kizárólag Szovjet import” amihez a VT-nek igen csak kevés köze lehetett. Megint más a helyzet a TS 3207-es készülék, azaz a COLOR STAR esetében. Ennél a készüléknél köztudott volt, hogy a komplett készülék (a káva és a tuner kivételével) Szovjetunióból származik, amit a VT szerel össze. (Ez a készülék a maga 55 kilójával vonult be a köztudatba, mint robbanós tévé). Ezek után a TS 3202 SP II típus számú MUNKÁCSY COLOR került gyártásra, amit egy újabb Color Star követett, TS 3208-as típusszámmal jelölve. Majd következett egy újabb Munkácsy, TS 3202 SP III típus számmal (Az Alba Color és a két Munkácsy color azonos típusszámmal vannak jelölve, a típusok között a római számok tesznek különbséget).

oldtimer képe

A Mukácsy Color-ban még hetes darab elekroncső van.

 

üdv.: oldtimer

A drágábbik változatú Munkácsy Color angol Mullard (tkp. Philips licensz) képcsővel készült, és az akkortájt kurrens nyugati deltacsövek színvilágát hozta, a 61 centis ruszki "lufi", pedig nagy igyekezettel szolgáltatta a tojásárgája, vad indigókék, penészzöld, és rohadt paradicsomra emlékeztető szürkés-mélypiros árnyalatokat. Szokni kellett, mi tagadás :). Ennek ellenére két példány is van az orosz képcsöves változatból, viszonylag rendbetéve, üzemképesen.

oldtimer képe

Annyira üzemképes, hogy az expresszben is hírdették eladásra

3 ezer jó magyar forintért!

 

Nem tudom az Orion mikortól gyártotta, én 1989-ben vettem.

 

Amúgy a 'jóapámnak' még van egy 'erősen megkímélt' állapotú Munkácsi Color TV-je.

Szerintem /ahogy ismerem őt/ 200 órát sem nagyon ment a Munkácsi összességében. Ugyanis amikor megvette, akkor még sok fekete-fehér műsor volt és ilyenkor a fekete-fehér TV-t nétük. Aztán meg vett egy 'Elekrtonyika' színes TV-t és azt gyötörte... Utána meg volt egy 40cm-es képátjú ITT tévéje és a Munkácsival felesben/harmadában használta... Talán egy kis por van a TV-n. Javítva sem volt.

Nem volt ideje elromlani.

üdv.: oldtimer

Puskás István képe

Akkor az a tv már egy igazi kincs! Kevés ilyen állapotú maradt meg. Nekem egy '62-es fekete-fehér Munkácsy VT-m van ilyen alig használt állapotban, egy kilencven éves néni hagyatékából. Nem nagyon használta, nehogy elromoljon rajta valami...olyan drága volt. 1962-ben 5900 Ft-ot kértek érte, az mai áron olyan, mintha kb. 1500000 Ft-ért vennénk tv-t.

Üdv.: István

oldtimer képe

Akkoriban még szobabútort lehetett kapni (majdnem) egy TV

áráért.

 

" mai áron olyan, mintha kb. 1500000 Ft-ért vennénk tv-t."

 

Persze ma is van ennyiért, sőt drágábban is TV, ám a kérdés:

Van legalább 1 műsor a palettán, ami megérné, hogy az ember ennyit kiadjon egy tévéért.

Talán a természetfilmek, bár... amikor ezekben is kezdik mondani, hogy "amikor évmilliókkal ezelőtt kifejlődött az élet"... akkor inkább elkapcsolok.

Ugyebár tudományos műsort akartam nézni, mesére ott a

Dr. Bubó Aki nem hiszi járjon utána!

üdv.: oldtimer

Laki Géza képe

 

A Nárcisz készülék CTV 1156 típus szám alatt jelent meg,1987-ben. Felépítése ún. "tükör modul" rendszerű, hasoló kapcsolással,mint az eddig már forgalomba hozott készülékek. A legnagyobb eltérés a jelfeldolgozó egységnél van. A készülékbe már készenléti tápegységet is beépítettek,ennek köszönhetően a NÁRCISZ az első olyan távirányítós készüléke a gyárnak,amelynek  távirányítójával már a hálózat ki- be kapcsolható.

A készülék 30 (29+1) csatornára programozható,és teletext vételre alkalmas változata is volt.

oldtimer képe

Én is ilyet vettem ;)

Elég jó távszabályzó van hozzá és a csatornaszám is elegendő, hiszen lehet akár 99 tévéadó, de a megszokott max. 5-6 adónál úgysem néz az ember többet.

üdv.: oldtimer

Ha egyszer eladó lenne a Munkácsy Color ,akkor itt vagyok.Van a lakásban is vagy 6-8 gyűjteményi tv még,a Munkácsy Colort se volt szívem levinni a garázsba.Most keresek jelenleg fűthető kiállítóhelyiséget,meg jogászt/ügyvlédet,aki bejegyeztetné közhasznú gyűjtői egyesületemet...vagy alapítványt alapítana a pénzzel való ellátására.Én 10-15éven keresztül öltem már bele pénzt,és meg kellene menteni a banki hiénáktól is,mert nekem van CHF alapú hiteltartozásom,és mivel fele fizetésem van,mint amikor felvettem és dupla részletek,így nem tudok annyikat fizetni és bedöntötték,végrehajtanának...kész szerencse,hoyg a lakás nem az enyém...viszont mivel igazolják,hoyg enyémek a tvk?És mivel azt,hogy nem?Érdekes jogi gondolataim támadtak.Olyannal riogatott egy kollega,hogy most már bejöhetnek foglalni,ha nem az enyém a lakás és a bútorok,tárgyak sem,hanem vmelyik rokoné.Igaz -e ez?Mert azt mondta,tavaly feb-ban avgy tavasszal suttyomban hozták Orbánék egy ilyen törvényt a banki éhség kielégítésére.Meg hogy idén márciusban jöhetnek foglalni a 150 000FT fölötti tartozásoknál emiatt...ha ez igaz,akkor másra iratom mindet.És kivándorlok.

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

oldtimer képe

Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél. Remélem nem gond ha tegezlek, én egy 62'-es évjáratú "öreg motoros" vagyok.

Hirtelen egy dolog jutott eszembe, és ez egy webcím:

jogiforum.hu

 

Mondjuk nem nagy örömmel ajánlgatom őket, mert itt gyakran megfordulnak: mimózák, sértődékeny balerinák, paprikajancsik, nagyképű döbrögi uraságok, sóbrijóskák... stb. akik jogásznak és ügyvédnek mondják magukat. Sőt van olyan is aki férfi létére női nickname-el regisztrált.

 

Egyet meg lehet ezeket félretéve tenni: rákérdezni hátha összedugják páran az okos buksijukat és jól válaszolnak.

 

Ám ha van valakinek jobb, épkézláb ötelete, álljon elő vele ;)

üdv.: oldtimer

Nem baj,köszönöm szépen.Én meg 1978as,mint a férfitagú Beatrice.

(előtte is volt,de ekkor lett csak férfitagú)+ A Garfield is 1978as.

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Elmesélnéd mi történt a Munkácsyval? Meg van még, esetleg eladó vagy más gyűjtőhöz került?

Üdv:boja0709

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2