Orion Nárcisz CTV 1156 SPOC Televízió


Forrás: 
Saját szerzemény
Orion Nárcisz CTV 1156 SPOC Televízió

Orion Nárcisz televízió, CTV 1156 SPOC típusjelzéssel.

Ha minden igaz, 1987-ben adták ki ezt a típust, a képcsövén is ez az évszám szerepel. Érdekes, hogy többféle színben is kiadták ezt a TV-t, nekem az egész ízléses sötét fautánzatos verzió jutott, aranyszínű csíkozással.

 

Esztétikailag gyári állapotban van, még hajszálkarcolás sincs rajta.

 

A legendák szerint egy idős nénié volt, aki csak alkalmanként használta, majd tőlük vette meg az az úriember, akitől meg én vettem meg. Viszont az előbb említett úriember is csak tartalék TV-nek használta. Ez a műszaki állapotán is látszik, például emisszió-gyengeségnek még nyoma sincs a képcsövön. A képet jó fény, erőteljes kontraszt és nagyon szép színek jellemzik, bár a fénykép sajnos ezt nem adja vissza. A képcső egyébként lengyel Unitra gyártmány, A56-701X típusjelzéssel. Ezt a képcsövet használták a Videoton Super Infracolor és a Videoton Infracolor 2000 bizonyos típusaiban.

Eredetileg azért szereztem, hogy videómagnót és régi játékkonzolokat használjak vele, valamint jelen állapotában szeretném konzerválni az utókor számára.

A kezelőpanel és a távirányító A kezelőpanel A távirányító Bekapcsolt állapotban Lebontott hátlappal A képcső típusa
János123 képe

Szép állapotban megmaradt. Ekkor még volt formája a tv-nek. Volt export változata is: Audioton ctv 5600 rc.

Személy szerint nagyon szeretem a régi fadobozos TV-ket és már régi vágyam volt egy magyar gyártmányú példány. Mikor ezt megláttam az egyik hirdetési oldalon, egyszerűen nem tudtam otthagyni. Mikor elmentem érte és személyesen megnézhettem, akkor jöttem rá, hogy hiba is lett volna. Jelenleg kábel TV-re van kötve és remekül üzemel.

oldtimer képe

Nekem ez volt a legelső színes tévém, vagyis egy ilyen típus.

Az Andrássy úton (akkor még meg)lévő Divatcsarnokban vettem meg. Méghozzá pont, amikor 1988 körül színestévé mizéria volt.

500Ft "zsebpénzért" egy kedves eladó félretett nekem pár hónapra egy NÁRCISZ TV-t.

Ámde amikor megvettem és hazavittük, akkor ért a meglepetés, ugyanis hibás! volt a készülék.

Ha MESECAM rendszerben néztem, vagyis a MTV adást, és a régebbi VHS TV felvételeimet, akkor véletlenszerűen "vakuzott" kék színben.

Jött egy szerelő és még garanciában megcsinálta.

 

Akkoriban mindenféle VHS másolatok "közkézen" keringtek, és némelyik felvételnél meg-megugrott a kép, vagy a teleje lobogott a képnek úgy két ujjnyi szélességben.

A megoldást a TBA950 IC gyári ajánlott kapcsolásának az összehasonlítása hozta meg, (az ORIONéval) ugyanis "kiszúrtam" a gyári ajánláson egy olyan kondenzátort, amit az ORION "lespórolt" és még csak a helye sem volt meg a panelen.

Alulról beforrasztottam és megoldódott a szinkronprobléma, amit a VCR kapcsoló sem tudott megoldani.

 

Viszont jött a fuvallat, a szupersarkított képcsüvek felől, és egy 70cm képátlójú Normende TV cseréje elvitte a NÁRCISZT, aminek még a saját hullámpapír doboza is megvolt a hungarocell betétekkel.

 

üdv.: oldtimer

Kedves oldtimer,

Nagyon jó ezeket a történeteket olvasni, köszönöm szépen.

Az én első színes TV-m egy barátok által "levedlett" Orion Colorion TV volt, aminek már sajnos akkor emissziógyenge volt a képcsöve, de én akkor is nagyon örültem neki, hiszen ez volt az első színes TV-m. Mindez a 90-es évek végén, mert én 1987-es születésű vagyok. Utána édesanyám majdnem szívbajt kapott, mikor meglátott engem a lebontott hátú, bekapcsolt Colorion-nal, ahogy turkálok benne a csavarhúzóval, mert próbáltam egy kicsit több fényerőt kicsikarni a képcsőből. Ez egyébként sikerült is, de valószínűleg valamit elronthattam, mert egy szép esős éjszaka, mikor éppen horrort néztem rajta, egy halk pukkanás kíséretében elszisszent benne a képcső. Előtte egyébként egy Junoszt 402B tévém volt, amit édesanyám hozott nekem haza, mert leselejtezték a munkahelyén. A Colorion után egy műanyagházas LG televízióm volt, ami 15 év után ment tönkre. A Nárcisz mellett van még egy Sony TV-m is, de azt most édesapám használja, mert az ő TV-je tönkrement, így a Nárcisz most "főállásban" üzemel nálam, hibátlanul.

oldtimer képe

Én is szeretek nosztalgiázni ezzel-azzal... és talán folytatva a sort, jelenleg is egy katódsugárcsöves tévém van.

 

Persze vannak akik már léptek párat előre és bár kezdetben még a "glass-beaded screen"-t bámulták a projectoros tévéjükön, majd jött a plazmatévé, és most a LED TV színeit bámulják, és "mégfullhádébb" képet szeretnének....

 

Közűlük páran már mondták nekem is, hogy: "Ááááá...., ugyan! Mit bámulsz azon az ócska ORION T2835S tévén, még kifolyik a szemed?! Vegyé "blazmatevét"! És meglátod mekkora élmény!!!"

 

Én csak azzal nyugtattam őket, hogy "Barátim! Nékem ippeg jó ez is! Ugyanis a Kabos Gyula, Jávor Pál, Ráday Imre, Tolnay Klári, Szeleczky Zita, Muráti Lili, és a többiek ugyanúgy néznek ki ezen a 28 collos képátlójú 4:3 képarányú tévén is mint a tegnap vett legújabb LED tévén"

Akkor meg minek adnék ki százezret egy új tévére?

 

Különben is nálam a kábeltévé csak a PC-ig jön, és nem nézem a tévé adásokat! Időm sincs rá, és ha lenne is tévézésre idő, akkor is inkább DVD-ről egy régi filmet nézek inkább meg.

 

Ahogy most, ma este is a Balkezes angyal-t néztük meg.

Régi tévén, régi filmeket... Az új filmeket meghagyom másnak

 

üdv.: oldtimer

János123 képe

Ez bizony így jó. Egyet értek.

NGA képe

Érdekes, én is nagyon szeretem a régi filmeket.

Nagyon jó volt újranézni a Furcsa pár-t 1968-ból FHD felbontásban.

 

Nagyon szeretem a Csillagok háborúja régi három részét is. Hatalmas élmény volt a Despecialized változat HD-ben, az eredeti szinkronnal, és azzal az eredeti képi anyaggal (Laserdisc-ről digitalizálva), amit a moziban láttam.

 

Sorolhatnám még az igazi nagy mozifilmeket, mint a Római vakáció, Van aki forrón szereti, vagy például Louis de Funes, Bud Spencer filmjei stb.

 

Hála istennek folyamatosan jelennek meg a nagy filmtörténeti klasszikusok HD, FHD felbontásban, és bizony fantasztikus élmény visszanézni ezeket olyan minőségben, és hatásban, amit csak a moziban éltünk át gyermekként.

Mert hiába próbálja valaki bemagyarázni, hogy bizony neki pont ilyen jó a régi orion tv-n a film, mikor ott van nálunk, és valami régi klasszikust megmutatok neki, odaragad az 50 colos képernyő elé, és gyermeki örömmel éli át azt, mikor pár forintért nézte a moziban közelről ezeket a filmeket.

 

Természetesen nem mindenki tud/akar kiadni negyedmilliót egy jobb tv-re, de arányaiban ez még olcsóbb, mint a 80-as években a sima színes tv.

 

 

NGA képe

Hihetetlen, bármennyire is kedvelem a retro-t, eszembe nem jutna ilyen tv-t nézni, mikor a legtöbb csatorna HD-ben ad, és 16:9-ben.

Egy jobb természetfilm 130 cm-en FHD-ben azért hatalmas élmény. És a TV kb harmadát fogyasztja áramban. Míg egy régi hifi jobban szól, mint a mi, itt a tv-nél ez nem igaz.

 

 

https://www.facebook.com/magyar.retro

János123 képe

Én fekete-fehérben szerettem tv -t nézni.

Azért a színsávminta megmutatja, mekkora egy fos ez a készülék. Íme, ilyennek kellene lennie:

raduga színsávminta

Most nézzétek meg mondjuk balról a második, sárga sávot az orionon... hát borzalom!

Sajnos a lengyel képcsőnek, amivel ezeket az orionokat szerelték, egyszerűen nem voltak tiszták az alapszínei, és ebből kifolyólag nem is lehetett színhelyes képet beállítani rajtuk. "arcszínre" állítottuk be, aztán a többi olyan lett, amilyen, mert ha rendesen beállította az ember a fehérszintet, akkor egészen természetellenes arcszínük volt a bemondóknak.

Tévé volt, színes is volt, meg lehetett szokni, de azért aki valaha látott egy igényesebb nyugati készüléket, mondjuk egy telefunkent, vagy ne adj istók valami korai Sony Trinitront, az bizony elámúlt, hogy "jé! a tévékép ilyen is lehet?"

János123 képe

Nekünk az első színes tv-k egy Nordmende távos volt. Kb 2 év múlva képcsőves let. Ezek meg még még mindig mennek. Úgyhogy a régiből , csak szocit.  ( Nálunk nem arcszínre ,

hanem a fekete-fehérre álították , ott nem volt hiba ).

Két malomban örlünk, te az elektronágyúról beszélsz, én meg a fénypor kémiájáról. Egy elbaszott színvilágú cső hiába megy az idők végezetéig, nincs benne öröm. Uaz, mint a trabant, avval is el lehet menni A-ból B-be, mégis mindenki szabadul tőle, amint lehet.

Megjegyzem azért én örülnék, ha most annyi ötezres lenne a bukszámban, ahány emissziószegény lengyel képcsövet láttam már...

Igaz, a kapitalisták is tudtak szart gyártani, pl. Philips A68ESF... vagy a kilencvenes évek angol Sony-jai..

János123 képe

Bizony tudtak , de ma többet tudnak.

János123 képe

A tv-hez gratulálok !!!! Gyönyörű szép . Őrizd meg , kevés lehet már belőle.

János123 képe

Az Orion Nárcisz tv-hez gratulálok !!!! Gyönyörű szép . Őrizd meg , kevés lehet már belőle.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2