Orion SE 260


Forrás: 
saját fotó
Orion SE 260

Egy kis javításban volt ma részem :az ismerősöm  ORION SE 260 -as erősítőjének balansz

pótmétere nem szabályzott rendesen .Közelebbi megvizsgálás során kiderűlt,hogy a túltekerés (átfordulás)következményeképp a sztereó 50 Kohm-os 3 leágazásos  pótméter hátsó részének a forgó leszedőjéről, eltünt a grafit leszedő csap.A hiba kijavítása miatt ki kellett forrasztani ónszippantó segítségével  a potit a nyákról.De miből is van ez a csap?Hát szénből, mivel forgó leszedőben van alkalmazva ami kb: 3/4-es körpályán dolgozik .Ide természetesen olyan anyag kell ami egy kicsit ken is a munkája közben.Az ismerőmmel való konzultáció során megtudtam,hogy ő ilyen esetben 2B-s ceruzabelet alkalmaz csapként. Így a csap volt helyének  furatátmérő meghatározása után (ami 1.27mm) A ceruzahegyből kialakításra került, lapos tűreszelő segítségével egy átmérő 1.2mm-es csap, a ceruza elején. De ezt el is kell választani a meglévő ceruzától! (ide jó köröm kell!)Ez  a csaprész után 2- 3 mm-el leválasztandó lombfűrész segitségével ,és így már a levágott grafitdarabon ,a kis csap darabot körömbe fogva,a másik felén  kialakítható a  félgömbölyű rész.Ami a 3/4- es szénréteg pályán csúszik a késöbbiek során.Tehát az elkészűlt csapot behelyezve a helyére, a szénpálya tisztítása után, összeszerlhető a poti.Ami a 4 tartó köröm visszahalylitásával történik meg.Természetesen a tartó körmök visszahalylítása elött( a potit jól összefogva!) ajánlatos több ellenálás mérést is elvégezni: a most szerelt pálya értékeit összehasonlítva a másik pálya értékeivel .Mivel ha a csap nem jól érintkezik a szénpályán,akkor nem jól dolgoztunk.

A poti és a járulékos vezetékeinek visszaforrasztása után, meghallgatható a munkánk eredménye !Az alu előlapot a visszaszerelése,elött  érdemes alkohollal letísztítani.

A forgatógombok visszahelyezése figyelmet igényel! A rögzítő hernyócsavarokat nem kell erősen meghúzni, csak finoman, így a gombok forgatásával beállítható az egyik véghelyzetük:5 ös felirat .Így a tekerő gombok véghelyzet pontosítása után már meghúzhatóak a rögzítő M3-as  hernyócsavarok.És ismételt meghallgatás után már visszadobozolható az erősítő .A pótméterek javításához mindenkinek sok sikert kívánok!

Kalmopirin képe

Én kérek elnézést, ha rosszul tudom.

 

"balansz pótmétere"

 

Szóval az nem "pót" méter, mert nem pótol semmit. Nem helyettesítésként van benne.

 

Régen kis dobozban lehetett kapni apró tablettákat. Ez volt a citrompótló.

 

Viszont a balansz és más szabályzók potencióméterek!

Rövid O betűvel

 

Tehát rövidítve "potméter"

Van egy "rossz" szokásom: Miután beírok, visszaolvasom. Tudom ajánlani azoknak akik nem teszik. (még vezérürü is van ilyen :-))

--

Kalmopirin

oldtimer képe

"vezérürü" :-))

 

Ez tetszik

 

Egészen véletlenül sejtem kiről lehet szó, de titok kimondani!

Életemben mindig sokat mondott, hogy valaki hogyan reagál a kiigazításra.

Ez amolyan intelligenciateszt is szokott lenni.

 

Mert mindenki téved(het).

 

üdv.: oldtimer

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
260