Videoton DC4002A hangdobozpár - passzív mélysurárzós kivitel


Forrás: 
saját
Videoton DC4002A hangdobozpár - passzív mélysurárzós kivitel

A Videoton ezen hangsugárzótípusából mindössze nullszéria készült. Különlegessége ennek a típusnak az alsó, passzív mélyradiátor, mely tulajonképpen egy motor nélküli lengő membrán kosárba építve. Ez egyféle köztes megoldás a reflex,-és a sávszűrőláda között. Anno nyugaton több speciálcég is készített (pl Revox, Celestion, Matsushita) hasonló elvű hangdobozt, az ötlet tehát adva volt...

A képen látható példányok igen szép, eredeti állapotúak, előkeretük is megvan. Érdekes módon a passzív sugárzók membránszéle ugyanaz a kezelt műanyaghab, ami jól ismert volt a '70-es évek VT-sugárzóinál, és vágül mindegyik elporladt, így cserére szolrult. Ellenben a mélysugárzók membránszéle "örökéletű" gumigyűrű.  Ennek oka véleményem szerint a két anyag eltérő engedékenységében keresendő.

A restaurálás során a passzív sugárzók -az eredeti elgondolást követve - szintén műanyaghab-szélet kaptak.

Lényegesen több (de nem kifejezetten sok) készült a doboz két aktív mélysugárzós változatából, ennek megfelelően módosított keresztváltóval.

Érdekes, és szomorú, hogy gyárliag kifejezetten igénytelenül készítették ezeket a passzív sugárzókat: a ragaszónyomk tehát nem az utólagos javítás, hanem a trehány gyártói munka eredményei!

Korabeli prospektus 1980-ból

Gratula, és sok sikert a felújításhoz:)

(szerintem a passzív mély, meg a kettő aktív között mély minőségben nem sok különbség lehet, bár ez csak szerény vélemény)

Üdv!

Nagyon ismerősek ezek a dobozok..csak nem a hétvégén "újítottad" őket egy közös vidifan ismerősünktől? :)

Hozd rendbe őket,szerintem megéri a bíbelődést :)

panblue

Kiss Béla lászló képe

Üdvözöllek!! De bizony, BigFót-ról hoztam őket....akkor és ott az 1m2-re eső VT-fanok száma aggasztó mértéket öltött (3db)

 

Jómagam, metrovagonMisi, és leoka88Feribácsi voltunk együtt.....bár én magam nem vagyok kifejezett VT-rajongó, de különlegességek vonzanak, és van néhány szép és ritka VT-dobozom.

Üdv!

Most találtam vissza erre a topicra :) akkor szépen egy csokorban voltatok

:))))))) Atya ég mi lehetett ott :)))))))))))))))))) vagonnal az élen :))

Remélem egyszer titeket is megismerlek bár veled beszéltem anno a neckermann kapcsán :)

Minden jót,hajrá vidi,a jó öreg(ek) :)

panblue

Kiss Béla lászló képe

Csuda világ volt ott hármasban, valódi "szeánsz", három médiummal....:O)

Gumiból is lehet bármilyen engedékenységű membránszélt készíteni, nem ez az eltérés oka.

A passzív membránnal nem lesz köze sávszűrő dobozokhoz, mindössze azért használják, mert kisebb dobozokis hangolhatók alacsonyabb frekvenciára így, persze a gyengébb mélytartomány árán.

Kiss Béla lászló képe

Köszi Laci az infót. Mi lehett az oka szerinted, hogy a mélysugárzó gumiszélet, míg a passzív sugárzó habszélet kapott?

veroka képe

SZerintem (hangsúlyozom: nem ismerem a valódi okot) egyszerűen ilyen volt kéznél. Ismerve a Videotont...

Kiss Béla lászló képe

Itt nem gondolom. Passzív mélysugárzót kizárólag ehhez a modellhez fejlesztett a VT, másról nem tudok, ami kereskedelmi forgalomba került volna. Biztosan van ennek oka. Én a lengőrendszer engedékenyégében látom a dolog lényegét (lényeges eltérés mutatkozott új korában (!) a gumiszél és a habszél mechanikai ellenállása között)

 

De nyilatkozzék ez ügyben "shalafi 66"  Laci ...:O)

A gumit nem a VT-nél készítették, így arra, annak az engedékenységére nem, vagy jóval kevesebb befolyásuk volt. A habokat meg úgy sütötték házon belül ahogy szerették volna, ezért akár két darabot is tudtak más paraméterekkel elkészíteni. Ha a tervező a nagy engedékenységben látta a megoldást, ez volt a legkönnyebb út hozzá.

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat