Videoton DB 1600


Forrás: 
saját
Videoton DB 1600

Ha valaki esetleg tudja mikor jött ki a típus feltétlenül ossza meg:]

Szia !

A Hifi Magazin 25 számában    (mozaik 87/3szám )  tesztelték  .DC 2580 és DCR 3090 es tátsaságában .Ára akkor 2000ft /pár .A mélyek nagyobnak látszanak a szövet alatt  mert fehér csíkot festetek a hangszórók köré .A  szövetet nem lehet leszedni ,és a hangszórók hátulról szerelhetők .Hangszórók  a  magazin szerint mély 155mm , a magas 65 mm . A keresztváltó mindössze egy kondi . A csillapítóanyag  a hátlapra tűzött ipari vatta , amúgy üres  a doboz . A tesztjét elolvashatod ott .

Üdv  Zsolt

"Videoton DB 1600. Eddig ez a legjobb, a legnyíltabb, bár ez is
sávhatárolt, nem cseng ki, rádiós, de valahogy jobban "együtt van". A
testessége hiányzik. Sok információ elvész, de még mindig több marad,
mint amennyit az előző VT-dobozok hagytak. Hamis énekszínezet. *
Nagyon tisztességes ez a kis vacak; nincs mélye, de magasban egész
tűrhető, nem torz, amije van, az elfogadható. * Sávhatárolt, de jobb
az egyensúlya, mint az előző VT-hangsugárzóké. Kicsit tölcséres,
ordít, de "ahhoz képest" nem rossz; szerény, de el lehet viselni. *
Elfogadható, de mindenben szegényesebb."

 

Ez volt a vélemény.  A hangszórót rosszul tudták a cikkírók, ebben HA16 volt. Azzal lehet kiegészíteni, hogy hasonló érzékenységű 160-as mélyközép sajnos jobb mélyeket nem tud zárt dobozban.

Melyik 160-as hangszóró van ebben? :-O Egyikre sem hasonlít igazán abból a korból, ahonnan a magas származik.

a magasak eredetiek a mélyek TVM-ek

Hja értem. Akkor egyszerű, a '80-as évek elejére tehető.

 

A TVM viszont sokkal rosszabb középtartományban, mint a VT volt.

Köszönöm. Azt gyanítottam hogy a 80-as évek eleje, de hogy pontosan mikori azt szeretném tudni:) Sajnos nem tudom hogy szólt eredeti hangszórókkal, az biztos hogy így a hangfal középtartománya eléggé gyenge. Ettől eltekintve nekem tetszik a hangja.

A 160-as VT mélyközép terveit 1983. szeptember 10-én adta ki a gyártmányfejlesztés, tehát ennél csak később jöhetett a kész hangsugárzó. Enyit tudok hozzátenni így gyorsan.

Rendben, köszönöm.

A hangfalban eretetileg a Videoton által gyártott HA 16/1108  ( 1544-483 ) tipusu , negatív habszélllel készült  hangszóró van, aminek a közepe is fényes, mint a magasé. Az ehhez legközelebb álló tipus , szinte teljesen megegyező méretekkel,  ami Videoton az a HA 1544-542-es. Remélem segítettem vele.

:-) Nagyjából mindegy, 16-18 centiig mind egyformák(nak kéne lenniük), csak a kosár változik. Egy-két apró különbséggel, pl. porvédő mérete, anyaga, színe.

De szerintem valamit rosszul nézhettél ki a táblázatból, mert a HA16-483-nak eredetileg fekete papír porvédője volt, a poliészteres porvédőjű a HA16-460 vagy VT típusa szerint az /1008 (itt még a mágnes is gyengébb kicsit, jobban passzol a zárt dobozhoz).

Ha megvan az eredeti hangszóró, érdemesebb azt megjavítani, mert az új gyártású HA15-542-vel zárt dobozban nagyon megváltozik a mélytartomány, 100Hz körül már esni kezd.

Igen, valóban az lesz, a HA16/1008  (1544-460 ) az eredeti.

Én is, ha lehet, mindig az eredeti megtartására, javítására törekszem, ha lehet.  Ez a hangszóró van a 3 utas DC 1680-ban is.  Amit  a Videoton bérmunkában végzett Fisher STE 170 nevű hangfalban levő mély, annak a tipusa volt a HA 16/1544-542.

 

 

Végülis érdemi különbség nem is lenne közöttük, a lágyrészek ugyanazok, csak ahogy telt az idő, egyre erősebbek lettek a mágnesek, ennek köszönhető a legtöbb változás. A mostani hangszórókat pl. a régi rendszer szerint már /13*8-nak kéne elnevezni.

Arra gondolsz, ha ma készülne ekkora ürtartalmu hangfal, egy HA 13 1544-478-as bőven elég lenne hozzá ? A mágnes erőssége miatt ?

Nem. Arra gondolok, hogy ~30%-kal magasabb a légrésindukció.

panblue képe

viszont a gyengébb mágnesű mélyhangszórók ill. a mágneskörhöz viszonyított nagyobb mozgó lengő tömeggel rendelkező mélyhsz jobb/szebb mélytartományt reprodukál.

panblue

 

Nem, nem ettől függ. Mindig a teljes T-S arány dönt, illetve az, hogy milyen dobozba kerülnek.

panblue képe

natürlich

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
1600