Videoton D204E MIDIMAX hangdobozpár


Forrás: 
Saját
Videoton D204E MIDIMAX hangdobozpár

25/35 W, 4 ohm.

 

A hangszórók rendbetétele Mihály Áginak, a dobozok újjávarázsolása Feri (leoka88) köszönhető!

 

További képek:

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF3547.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF3550.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF3551.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF3549.JPG

Lehet, hogy inkább keresni kellett volna valakit, aki központosan fel tudja ragasztani a membránszéleket.

dollerakos képe

Hűűű, bocsánat, a mélyeket nem is ő javította, azt valaki más csinálta, Ági csak a magasakat javította; azokból egyáltalán nem jött magas hang, mert belefolyt az az impregnáló valami folyadék.....

Akkor úgy érzem, a magas is megérdemelné az új membránt+lengőcsévét. :-) Ebből a régi dóm membránból legalább van készen egy nagyobb adag lesütve.

dollerakos képe

Természetesen meg is hallgattam a dobozokat, a jó öreg, módosított hangváltós Orion HS 40-esekkel hallgattam össze (lásd Orion HS 40 topic). A tapasztalatok a következők...

 

Természetesen azonnal lehet hallani, hogy nem ugyanaz a hangzásbeli kategória, de igazán nem rossz, hallottam már sokkal rosszabb dobozokat is; egyesek szerint ez az egyik legreálisabb, legjobb, legzeneibb hangú hangdoboz-pár ebből a korból. Ami azonnal feltűnt: a magasai ugyan megvannak, de nem mennek annyira magasra, mint az Isophon-okkal szerelt Orion HS 40-esek és a mélyei is rosszabbak. Ami közte van, nem rossz, de (most lehet, ez nagyon fura dolog): bizonyos zenéken, annak ellenére, hogy nem megy annyira magasra és mélyre, mégis kissé loudness-esnek hallatszik. Kevesebb a részlet, érdektelenebb hang... Hiába, az a teltség és életteliség, ami a HS 40-eseknek megvan, ebből a dobozpárból nem hallatszik. De mindent összevetve élvezhető, semmi bántó, zavaró nincs a hangjában és ez már magában is erény! :--)))

A mélyközépnek van egy durva rezonanciája 3kHz körül, a középtartományt ez intézi el, a régi VT magasnak viszont (ha jó állapotban van) sokkal jobb a felső határfrekvenciája mint az Isophonoknak, nagyobb gond nélkül elmegy 20kHz-ig, viszont kevésbé érzékeny, hogy miképp működik a váltó, azon múlik minden.

 

A mélyközepek terhelhetősége meglehetősen magas, és a dómok az akkori felhozatal legjobb magashangszórói. Kb. ezek az erények.

dollerakos képe

Kösz! :--))

 

A váltót, bevallom, nem néztem meg, nem is játszottam vele (most kivételesen...), csak azt láttam, hogy szerencsére MM-kondi nincs benne, Remixek vannak. Ha megmérem az alkatrészek értékeit és lerajzolom a váltót, tudnál abban segíteni, hogy merre variáljam a váltót? (Persze, csak ha van kedved hozzá...) Gondolok itt olyasmire, hogy a 3 kHz-et egy lyukszűrővel csökkenteni lehetne......

Van énnekem rajzom is valahol, de mire előkeresem..... :) Sőt még egy pár ilyen dobozom is van egy ismerős jóvoltából. Már csak hangszórókat kellne bele tennem.

Elvileg másodrendű szűrések lesznek, ha minden igaz. Azon olyan sokat én nem variálnék, legfeljebb a párhuzamos kondi értékével és ESR-jével próbálnám kezelni a dolgot.

A legjobb kezelés persze az volna, ha új membránt kapna a mélyközép. :-) Van ehhez a hangszóróhoz egy membránom, amivel 5-6kHz-ig egyenes átvitelt ad. Készülök is feléleszteni.

Kiss Béla lászló képe

Nagyon szépen megkérek mindenkit, hogy ne említse Mihály Ági nevét hangszórójavítással kapcsolatban ezen az oldalon, noha a jó szándék vezérli.Miért is?

Mert azonnal elkezdi Shalafi Laci savazni a munkáit, konzekvens módon, akárhányszor Ági neve terítékre kerül. Akik ismerik az ő munkáit, azok pontosan tudják, hogy jó szakember, noha ezt shalafi következetesen tagadja. Jó bornak nem kell cégér - viszont Áginak sem kell ez a fikahadjárat, főleg most, hogy nehéz időket él meg szegény - velem együtt.

 

Köszönöm, nevében is.

Minek itt találgatózni, nem értem, senki nem akar senkit bántani, csak boncolgatjuk az okokat, hogy mi miért szólhat úgy, ahogy. :-) És mi tehetné jobbá esetleg.

 

Jelenleg úgy tűnik, csak a magasat javította ő, a mélyközép csálé ragasztását más csinálta. A magasról meg nem tudunk szinte semmit, csak azt, hogy Ákos szerint rosszabb a felső oktávban, mint az izofon, viszont ha tényleg így áll a helyzet, akkor biztosan van valami probléma.

 

Az lehet, hogy Vas megye legnyugatibb csücskében nincsen jobb, de azért nem egy 694 fős faluból áll az ország. Legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják. Az is lehet, hogy valaki jól tud ragasztani, de ettől még nem lesz szakember. Persze általános célokra (VT-Orion), minden mindegy, csak szóljon alapon biztosan megfelel, viszont van egy szint, amikor ez már nem elég, amikor már nem mindegy, hogy ki, mit, mivel, hogyan, és hova. :)

Mindent a helyén kell kezelni szerintem.

rákos zsolt képe

ahimotu Nemrég átnéztem a neten található váltó rajzokat : találtam olyan rajzot is amelyben a magas sugárzó  kondija mellé-párhuzamosan- tettek még 1 db 100nF os kondit is .Így kiváncsi lennék ,ha esetleg v. kik ezt az apró MOD ot az otthoni hangfalukon esetleg megcsinálnák, akkor mennyiben változna meg a minőség?Egy tipp: a Remix C 243-as kondijai voltak a legjobb minőségűek! így esetleg ha van v.kinek ilyen otthon akkor azt tegye be jó helyekre.

A párhuzamos kondizás a csöves erősítőknél is- a ki ill be csatoló kondiknál- is alkalmazható, mint látható a Borbély Audio oldali rajzokon .Én onnan lestem el régebben .

"A magasról meg nem tudunk szinte semmit, csak azt, hogy Ákos szerint rosszabb a felső oktávban, mint az izofon"

 

Lehet hogy a gazdája hallása az? :)

dollerakos képe

Én még a 18 kHz-et hallom. Te? :--))

Nincs mély szakmai tudásom a témában, és nem ismerem a szaknyelvet sem, de amit átlag ember szemével látok/láttam azt leírom: A dómok eredeti csévéje nem úgy néz ki mint az új h2000-es. Az eredetin "több a réz", talán más a huzalátmérő, a menetszám is. A D258 Corona ugyanezzel a magassal van szerelve, gond nélkül elmegy 20 k-ig gyári állapotában.

 

Az eredeti HS 40...Amikor először hallottam, azt hittem , hogy szélessávú hangszórókat hallok, zavaros-ködös középtöblettel, kaparós magasokkal kiegészítve. Egy orion torony hajtotta. Nagyon nem tetszett, de nem vagyunk egyformák.

A látszat most becsapós, inkább fordítva lesz az. :) Többnek látszik, de a régi HG2,5/14 vagy 16K-n valamivel kevesebb a huzal. Nem nagy a különbség, csak kicsit másképp néz ki, de kb. ugyanannyi rajta a réz, még a huzal is nagyjából ugyanaz az átmérő (nem mindig lehet tartani századra pontosan a névleges értéket).

A cséve átmérője tényleg más, pl. ezért nem lehet javítani a régi HG2,5-et az új, második-harmadik generációs VT/H2000 dómok alkatrészeivel. A membrán is egészen más, és eredeti állapotukban, valószínűleg elérték a 20kHz-es felső határt.

OK, elhittem :). A régi dómok gyártására lenne esély a h2000-nél? Miért nem azokat csinálják? Azt beszélik hogy a későbbi "műanyagoknál" jobbak voltak.

Kicsit egyszerűbben fogalmazva, a régi dómnál a tekercselési magasság más, nagyobb. ;-)

 

Én készítem még most is ezeket a régi membránokat, néha szokatam összerakni vele magashangszórókat is.

 

A H2000 a harmadik generációs HG2,5-et örökölte meg, az is textil dóm, csak a zárófödél műanyag és tölcséres, ez volt gyártásban, ezt folytatják. A régi HG2,5/14-et sokkal hamarabb kivezette a Videoton, valamikor a DC 2002 gyártása közben szűnt meg/fogyott el.

 

A későbbi műanyag HG1,9 viszont nem olyan rossz hangszóró, csak picike a felület, háromutashoz jó.

dollerakos képe

"Az eredeti HS 40...Amikor először hallottam, azt hittem , hogy szélessávú hangszórókat hallok, zavaros-ködös középtöblettel, kaparós magasokkal kiegészítve." - Ez nagyon jó észrevétel, tényleg, ez a legjobb kifejezés az eredeti váltós HS 40-esekre. - Ezért módosítottam a váltóját és szerintem, legalábbis fülre, mindenképpen jól sikerült.

Ahogy mondtam, ha én csinálom meg a hangszórót, akkor most is szól 20kHz-ig a magas. Bár itt egy kis trükkhöz kellett folyamodni az érzékenység növelése érdekében. :-)

 

 

Szia!

Nagyon szerettem ezeket a magasokat...látom szépen rendbe raktad...

Zsoltnál megkukkoltam a mini peremet..:)..

Nemsoká majd lepróbáljuk a kis minit...

Valami magas kéne bele..egyenlőre a nélkül van még...azaz nem belevaló a hsz.....mit ajánlasz bele?

Atesz

Hát szerintem belefér a HD10, ha olcsón kell. Vagy lehet készíteni jobbat is. :-)

Shala úr!

Jártam egy nagy hangszórójavító-tuningoló műhelyben, ahol azt
állították, hogy ezek a szórók alkalmatlanok magashang sugárzására
(így aztán nekem adták őket ingyen). Egy másik szaki szerint az
érzékenységük 80 dB körüli, csupa konstrukciós hibával tele. Szerintem ezek az állítások nem igazak. (hallgatok ilyet, igaz azokról a ragacs le lett mosva, és mással lett helyettesítve, de semmi egyéb nem változott).

Kinek van igaza? Szerintük a hó fekete, szerintem fehér, de nem tudom bizonyítani :).

Erre már válaszoltam mailben:

" Szia, nem tudom, ki és mit mondott (én szakikkal és tuningolókkal nem
nagyon foglalkozom), és azt sem tudom, milyen állapotban vannak a
hangszórók (felteszem a régebbi 2,5-es dómokról van szó). Szerintem bármi
lehetséges, meg kell mérni és kiderül."

szerintem se túl jó konstrukció,én már szenvedtem jó pár darabbal,kis érzékenység,szűk frekvenciasáv...és ha befolyik a ragacs a tekercsbe,akkor használhatatlan...:(((

Kékedi Levente képe

Az érzékenység javítására ott a példa pár hozzászólással feljebb, én a 20khz-es felső határt nem tartanám "szűknek" ennél több nem is kell, nem is hallható. Persze az más kérdés, hogy a gyártási szórás miatt voltak többé-kevésbé jól sikerült darabok.

Butaság. :) A VT HG2,5/14K hangszórói Audax másolatként készültek, a membrán anyaga és bevonata 100%-ban megegyezik az akkor világszínvonalú, és még ma is az élvonalba tartozó francia dómokkal.

Az átviteli tartomány eredeti állapotában 700Hz-től 22kHz-ig +-3dB-n belül volt. Az érzékenység 87 és 88dB@1W, légrésindukciótól függően, de nem is volt szükség többre, mert így is gond nélkül illeszthető lenne hozzá 91-93dB érzékenységű mélyközép. Egyik VT sem érte el ezt az értéket akkoriban, szóval nem volt miért növelni a hangnyomást.

 

Gyártái hiba/probléma mindig, mindenhol előfordulhat, de az az egy biztos, hogy a tekercsbe nem tud befolyni semmi, maximum a légrésbe. ;-)

 

Kékedi Levente képe

Nah tessék, vannak itt még pontosabb és részletesebb információk is a hangszóróval kapcsolatban. ;-)

János123 képe

Én ma találtam egy gyönyörű párat a Vat-án.

ha esetleg érdekel valakit,van 1 pár ilyen dobozom jó állapotban eladó!

Videoton Midimax d204e·

Sziasztok mindenki.A címben szereplő hangfalpárhoz keresek mélyközép hangszóró párt.Szereztem egy párt belőle,csak épp a mélyek hiányoznak belőle.Melyik típus volt benne,vagy mivel lehetne helyettesíteni lehetőleg gumis széllel? Köszönöm segítségetek.
Tudom,hogy borzalmas hangú dobozok ezek,de mivel dobozok jó állapotban vannak,meg eredeti magassal vannak,így váltó tervezés után megpróbálom lehetetlent :)
Ha jól emlékszem a Saphir 1 DP-202A gumis szélű hangszóró méretben egyezik ezzel,de javítsatok ki ha tévedek.

oldtimer képe

Ma már semmi sem az. Végletek közt vannak sokan. Van aki a mobilja belső csicsergőjén hallgat zenét.

Egy régebbi munkahelyemen a Tisztaságfelelős, vagy Irodarend és higiéniai Manager :)

Régi nevén: takarítónő tette napi rendszerességgel. Aztán meg a CBA-s Pisti.

Órákon át. Mondok: Jó akkumulátora van a mobilodnak.

Nekem amikor fülhallgatóval mp3-at hallgattam a mobilon akkor 3 óra múltán már köhögött :(

 

üdv.: oldtimer

Mármint gyári állapotában borzalmas a hangja,tud ez többet is jóval normálisabban megtervezve :) Csak mélyközeppekkel vagyok gondban,mivel az utángyártott vidik,meg sal nem igazán passzol képbe ehhez a dobozhoz,más meg méretben nem passzol,így várok hátha befut gyári,ha még peremezésre szorul is.

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat